Wyróżnione przepisy kuchni greckiej
-
Baklawa
Baklawa z pistacjami to doskonała propozycja na smaczny deser podany z dodatkiem kawy czy herbaty. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska …
25 + 90 min łatwy 10 358 kcal -
Dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki
Bardzo prosty, szybki, pyszny i zdrowy sos do warzyw na parze tzatziki to najlepszy dodatek do dietetycznej potrawy. Bardzo dobry …
5 min łatwy 8 34 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Souvlaki
Souvlaki to greckie danie, które przygotowywane jest z kawałków, marynowanego mięsa, nabijanego na szpikulce i przygotowywanego na ruszcie. Najczęściej do …
40 + 15 min łatwy 4 248 kcal -
Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa to mało popularna, choć naprawdę pyszna potrawa. Jej przepis jest inspirowany tradycyjną grecką kuchnią, w której zupa ta …
25 + 70 min łatwy 10 536 kcal
Pozostałe przepisy kuchni greckiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Pasta z bakłażana po grecku
Pasta z bakłażana po grecku to wspaniały pomysł na pyszny domowy dodatek do kanapek. Jarska pasta świetnie sprawdzi się dla …
10 + 30 min łatwy 5 -
Bakłażany po grecku
Bakłażany po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nadziewany bakłażan z dodatkiem mięsa mielonego jest …
20 + 40 min łatwy 10 -
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Jeśli nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie pyszna, a dodatkowo szybka i prosta w przygotowaniu oraz zapewni Ci …
10 min łatwy 2 440 kcal -
Sałatka z serem feta i pomidorami
Sałatka z serem feta i pomidorami to niezwykle szybka i pyszna opcja, która znana jest również jako sałatka grecka. To …
20 min łatwy 4 -
Zapiekanka z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
20 + 30 min łatwy 6 166 kcal
-
Halloumi burger
Halloumi burger to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy kochają burgery, jednak poszukują bezmięsnej alternatywy. Burger z serkiem sprawdza się wspaniale. …
15 + 10 min łatwy 2 516 kcal -
Biszkopt ze szpinakiem
Biszkopt ze szpinakiem to ciasto, które sprawdzi się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, …
25 + 50 min średni 8 -
Cacik
Cacik to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Podaje się je jako przystawkę. Przygotowany na bazie ogórka zielonego i jogurtu naturalnego chłodnik …
15 min łatwy 2 -
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal
-
Karkówka kebabowa
Delikatna, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka kebabowa w marynacie pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na pyszne mięso do …
25 + 60 min łatwy 8 -
Sałatka z serem feta i jajkiem
Sałatka z serem feta i jajkiem to idealny pomysł, który sprawdzi się zawsze jako pyszne i pożywne śniadanie, kolację czy …
15 + 15 min łatwy 1 204 kcal -
Filet z indyka pieczony w rękawie
Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. …
20 + 50 min łatwy 5 298 kcal -
Dorsz po grecku
Dorsz po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Najbardziej idealny do tego dania jest dorsz, …
30 + 50 min łatwy 5 244 kcal -
Zupa gyros
Domowa zupa gyros z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa ta ma charakterystyczny smak. Jest to doskonałe …
20 + 30 min łatwy 8 276 kcal -
Kleftiko
Kleftiko to typowa potrawa kuchni śródziemnomorskiej pełna warzyw i aromatycznych ziół. Pięknie i ciekawie się prezentuje, dlatego warto ją zrobić …
25 + 90 min łatwy 4 397 kcal
-
Kawa frappe
Kawa frappe pochodzi z Grecji i jest bardzo popularną mrożoną kawą. Latem można spotkać ją w wielu kawiarniach. Ta kawa …
5 min łatwy 1 121 kcal -
Bakłażan z patelni
Bakłażan z patelni to pyszne duszony dodatek z serem feta, na przykład do śniadania. Za chwilę Ci opowiem jak przyrządzić …
30 min łatwy 2 111 kcal -
Kofta
Kofta to bardzo proste danie na grilla, które składa się z mięsa mielonego. Do jej przyrządzenia można wykorzystać właśnie grill …
25 + 20 min średni 8 -
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
Pyszna sałatka z kurczakiem to z pewnością jest sałatka gyros. Jest to prosta do zrobienia sałatka. Smak sałatki jest niesamowity. …
30 min łatwy 4 198 kcal
-
Pita
Pita jest pieczywem, które często spotkasz w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i bałkańskiej. Ma zwykle okrągły kształt i jest przygotowana z …
25 + 10 min średni 7 276 kcal -
Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Domowa drożdżowa pizza ze szpinakiem, do tego sos czosnkowy, łosoś wędzony i ser feta… Wyobraź to sobie. Ta kombinacja smaków …
20 + 120 min łatwy 4 638 kcal -
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal -
Gyros
Gyros to świetny pomysł na przygotowanie kurczaka w sposób prosty, a przy tym niezwykle pyszny. Tak przyprawione i podsmażone mięso …
10 + 15 min łatwy 4 194 kcal -
Orzeźwiająca sałatka z arbuza i fety z miętą w arbuzie
Przepięknie prezentująca się sałatka z arbuza i fety podana w arbuzie. Efektowny koszyczek wykonany ze skórki arbuza to hit. Przepiękna, …
5 min łatwy 4 227 kcal -
Sałatka z arbuza i fety w stylu greckim
Pyszna i łatwa sałatka świetna na przykład na grilla to sałatka z arbuza i fety po grecku. Przepyszny pomysł na …
5 min łatwy 4 269 kcal
-
Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Bardzo szybka i prosta sałatka arbuzowa z rukolą. Jest niesamowicie smaczna, a w połączeniu z prażonymi orzeszkami pinii sprawia, że …
5 min łatwy 4 360 kcal -
Musaka
Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem …
25 + 60 min łatwy 8 729 kcal -
Gołąbki z liści winogrona
Gołąbki z liści winogrona to inaczej dolmadakia, czyli greckie gołąbki, zrobione z kiszonych liści winogron z bezmięsnym farszem. Ten przepis …
35 + 40 min średni 6 273 kcal -
Dressing do sałaty lodowej
Dressing do sałaty lodowej to doskonała propozycja na dobry sos winegret. Świetnie sprawdzi się do wielu sałatek, w których składnie …
5 min łatwy 10 46 kcal
Kuchnia grecka - charakterystyka, potrawy, przepisy, dania narodowe
Grecja słynie z greckiej sałatki z serem feta, oliwy z oliwek podawanej do każdego posiłku, oraz dań z dużą ilością warzyw, zwłaszcza pomidorów i papryki. Kuchnia grecka stała się popularna w Europie, gdyż jest smaczna i prosta, a co najważniejsze uchodzi za zdrową i jest nietuczącą. Dania kuchni greckiej są łatwe do zrobienia, zaś produkty dostępne także i u nas. Warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu, gdyż pozwoli zwiększyć ilość zdrowych warzyw i oliwy z oliwek.
Kuchnia grecka - historia i charakterystyczne, greckie smaki
Historia kuchni greckiej
Kuchnia grecka ma wielowiekową tradycję sięgającą tysięcy lat p.n.e. Sztuka kulinarna ma związek z geografią i historią półwyspu Bałkańskiego. Półwysep i wyspy greckie stanowią teren górzysty, gdzie nie ma wiele miejsca na uprawy czy wypas bydła. Dlatego też greckie potrawy opierają się głównie na warzywach, oliwkach i ziołach. W czasach starożytnej Grecji i Rzymu, dania mięsne jadano rzadko, a mięso było raczej dodatkiem do warzyw. Częściej jadano ryby.
Kuchnia grecka rozwinęła się także w czasach bizantyjskich, kiedy przez Bizancjum szły szlaki handlowe na Daleki Wschód, skąd przywożono egzotyczne przyprawy. W czasach bizantyjskich kuchnia grecka wzbogaciła się o dania mięsne. Na kuchnię grecką tego okresu wywarła spory wpływ kuchnia azjatycka. W XV wieku Bizancjum i Grecja znalazły się pod panowaniem osmańskim, stąd w kuchni greckiej pojawiły się liczne wpływy tureckie, arabskie i perskie. Na przykład takie tradycyjne specjały jak musaka czy tzatziki wywodzą się z kuchni tureckiej. Dania kuchni greckiej obfitują w pomidory i paprykę. Warzywa te przybyły do Europy z nowego świata po odkryciach Kolumba i w Grecji oraz w Europie południowej znalazły optymalne warunki uprawy.
Tradycyjne, greckie jedzenie
Podobnie jak kuchnia hiszpańska, kuchnia grecka należy do strefy śródziemnomorskiej sztuki kulinarnej charakteryzującej się lekkim, prostym jedzeniem, opierającym się na warzywach, serach i winie. Kuchnia grecka uchodzi za jedną z najsmaczniejszych i stanowi idealny wybór dla wegetarian z powodu bogactwa dań warzywnych. Do tego jest lekka, zdrowa i nietucząca. Wywodzi się ona raczej z tradycji wiejskiej i kojarzy się głównie z prostymi rybakami odżywiającymi się zwyczajnymi, lokalnymi potrawami. Potrawy kuchni greckiej są proste i nieskomplikowane i zawierają niewiele składników. Można je przyrządzić szybko i bez trudu.
Najlepsze, greckie smaki pochodzą z warzyw, serów i oliwy z oliwek. Z mięs jada się głównie baraninę, a i to rzadko i od święta. Znacznie więcej jada się ryb. Z powodu małego dostępu do mięsa i ryb zwyczajowe stało się jedzenia sałatek. Grecja słynie z oliwy z oliwek i żadna potrawa nie może się bez niej obyć. Kuchnia grecka słynie również z serów, jak popularna feta, która jest podstawą greckiej sałatki.
Podobnie jak kuchnia azjatycka czy kuchnia hiszpańska i inne, tak i kuchnia grecka nie jest jednolita, lecz różni się w zależności od regionów. Co ciekawe, więcej mięsa jada się na Krecie i to głównie wieprzowinę. Zaś na Wyspach Jońskich królują owoce morza.
Typowe, greckie posiłki
Podobnie jak w innych krajach kultury śródziemnomorskiej, w Grecji więcej jada się wieczorem niż rano. Nie ma ta zwyczaju obfitych śniadań. Zazwyczaj rano, przed pracą wypija się kawę i zagryza plackiem.
Większy posiłek zjada się dopiero w połowie dnia o różnych godzinach. Natomiast najbardziej obfitym posiłkiem jest kolacja, która często zamienia się w rozrywkową ucztę do późna. Nie ma tu zwyczaju dzielenia posiłku na pierwsze danie, drugie danie czy deser. Tradycyjnie wszystkie potrawy stawia się na stole jednocześnie. Posiłku nie dzieli się również na przystawki czy dania główne, lecz cały posiłek składa się z wielu małych dań. Najczęściej jako przystawki i przekąski jada się sery z chlebem i sosami, na przykład tzatziki.
Charakterystyczne, narodowe potrawy rodem z Grecji
Kuchnia grecka - typowe, greckie pieczywo
Jak w większości krajów podstawą żywienia i nieodłącznym elementem każdego posiłku jest chleb. Grecy jedzą chleba bardzo dużo i podają go do każdego posiłku. Chleb w czasie posiłku przydaje się do zbierania oliwy z talerza, gdyż każde greckie danie praktycznie ocieka oliwą. Nie ma zwyczaju jedzenia kanapek. Chleb je się z oliwą, zaś sera nie kładzie się na chlebie, lecz zjada osobno.
Bardzo popularne są greckie płaskie chlebki pita, które mają pochodzenie orientalne. Pita w stylu greckim nie ma kieszonki, jest miękka i pulchna.
Przekąski, przystawki w kuchni greckiej
Grecki posiłek główny składa się z wielu małych dań i przystawek, jak: nadziewana papryka, placki z cukinii, czy też zupa z soczewicy. Ciekawą przystawką jest dolmadakia, która przypomina nieco polskie gołąbki. Są to małe kotleciki z miesa mielonego zawiniętego w liście winogron. Do potraw podaje się również różne rodzaje oliwek.
Kuchnia grecka inaczej traktuje zupy. Popularna jest zupa z soczewicy, pomidorowa, jarzynowa czy grzybowa. Wybór zup nie jest duży, gdyż w kuchni greckiej królują głównie dania jednogarnkowe. Natomiast same zupy są bardzo treściwe i pożywne, dlatego też często traktowane są jako główne danie.
Sałatka grecka, to potrawa, która na stałe weszła do kuchni światowej. Potrawa ta uchodzi za jedną z najsmaczniejszych. Ponadto jest pożywna, zdrowa i odpowiednia dla wegetarian. Podstawą tradycyjnej sałatki greckiej jest ser feta, do której dodaje się pomidory, paprykę, ogórek i czerwoną cebulę. Skład sałatki może być różny, gdyż kucharze stosują różne, własne przepisy. Co ciekawe, tradycyjna sałatka grecka, serwowana w Grecji, nie zawiera sałaty, zaś ser feta często nie jest pokrojony na kawałki, lecz położony na warzywach w postaci plastra. To popularne danie jest obficie skropione oliwą z oliwek. Świeżo zrobioną sałatkę grecką podaje się jako przystawkę do każdego posiłku.
Przykładem wpływów wschodnich w kuchni greckiej jest słynny sos tzatziki, który robi się z greckiego jogurtu z przyprawami, oliwą, ogórkiem i czosnkiem. Tzatziki podaje się z chlebem pita jako przekąskę, lub jako dodatek do innych dań.
Najpopularniejsze dania główne w kuchni greckiej
Musaka stanowi typowe dla kuchni greckiej danie jednogarnkowe. Ta popularna w Grecji potrawa jest rodzajem zapiekanki, w której mielone mięso, bakłażana i ziemniaki pokryte sosem beszamelowym zapieka się w piekarniku.
Kolejna popularna na świecie grecka potrawa to souvlaki, które nieco przypominają szaszłyki, gdyż kawałki mięsa nabija się na patyk i opieka. Przepisy na souvlaki są bardzo różne, gdyż w różnych regionach wybiera się różne rodzaje mięsa i podaje z różnymi dodatkami, na przykład z chlebem pita czy z ziemniakami, czy z sosem tzatziki. Souvlaki traktuje się czasem jako przekąskę, a czasem jako danie główne podawane z pomidorami, sosem i chlebem pita.
Gyros stanowi kolejne zapożyczenie z kuchni wschodniej i przypomina bardzo turecki kebab. Mięso zapieka się na pionowym rożnie. Tradycyjnie gyros robiony był z baraniny, lecz obecnie dodaje się różne mięso jak kurczak czy wieprzowina. Gyros podaje się zawinięty w chlebek pita, z tzatzikami i sosem pomidorowym. Jada się go również jako danie na talerzu z warzywami.
Kuchnia grecka - typowe napoje alkoholowe i bezalkoholowe
W Grecji tradycyjnie do posiłku pije się kawę, którą podaje się szczególnie do śniadania i do dań na słodko. W czasie letnich upałów pije się kawę mrożoną. Co ciekawe, w Grecji nie ma tradycji picia herbaty. Kawę podaje się w małych filiżankach, zaś jako dodatek do kawy służy szklanka wody i słodycze.
Tradycyjnym napojem alkoholowym jest wino. Grecy mają takie narodowe specjały jak: retsina, czyli wino z żywicą sosnową oraz ouzo, czyli wódka z anyżkiem. Greckie wina, białe i czerwone, mają specyficzny smak i można ich skosztować tylko tam. W Grecji nie było tradycji warzenia i picia piwa. Jednak stało się ono bardzo popularne pod wpływem tradycji europejskich i jest wszędzie dostępne.
Typowe greckie dania na słodko i desery
Większość słodyczy i wypieków jakie są popularne w Grecji, ma pochodzenie orientalne i charakteryzuje się ogromną słodkością. Słodycze te są ciężkie, tłuste i bardzo słodkie. Robi się je na bazie masła, oliwy, miodu i cukru. Często także, aby jeszcze spotęgować słodycz, polewa się je słodkim syropem.
W Grecji popularna jest chałwa i baklava. Baklawa to orientalny przysmak zrobiony z ciasta filo przekładanego orzechami, miodem i cukrem. Baklawa stanowi tradycyjny deser nie tylko kuchni greckiej, lecz także bałkańskiej, perskiej, tureckiej i armeńskiej.