Przepis na zupę brokułową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Umyj wszystkie warzywa.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Brokuła pokrój na mniejsze różyczki.

Marchew pokrój w plastry.

Cebulę drobno posiekaj.

Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.

Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.

Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.

Całość zalej bulionem.

Dodaj przyprawy.

Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.

Śmietanę przełóż do kubka.

Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.

Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.

Dodaj posiekany koperek.

Brokuły gotowane w wodzie.
Zupa brokułowa
Koszt przygotowania dania
44.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Zupa brokułowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie brokułowej

Zupa brokułowa to bardzo popularna i niezwykle często przygotowywana zupa. To niewątpliwie jeden z klasyków polskiej kuchni. Smaczna, domowa zupa z brokułów, z ziemniakami, kalafiorem i fasolką szparagową, zabielana śmietaną, podawana posypana drobno posiekanym świeżym koperkiem z dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa i przywodzi na myśl babciną kuchnię. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę brokułową nie mogłaś/eś lepiej trafić - zupka brokułowa z naszego przepisu jest pyszna, a jednocześnie niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. To bardzo dobra opcja na smaczny, sycący, a przede wszystkim zdrowy posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci, które także pokochają jej smak. Co więcej, jej kolejną zaletą jest to, że za jednym razem możesz przygotować większą ilość zupy z brokułów i przechowywać ją przez kilka dni w lodówce. Dzięki temu w ciągu kolejnych kilku dni zaoszczędzisz sporo czasu, a smaczny i pożywny obiad będzie w zasięgu ręki - wystarczy podgrzać zupę w garnku lub mikrofalówce i posiłek będzie gotowy w mniej niż 5 minut. Koniecznie poznaj przepis na zupę brokułową. Z pewnością zagości ona w Twojej diecie na stałe.

Jak ugotować zupę z brokułów i co będzie potrzebne, aby ją przygotować? Niezbędne składniki to oczywiście świeży brokuł, a także marchewka, ziemniaki, opcjonalnie także kalafior i fasolka szparagowa. Tak naprawdę do jej przygotowania możesz wykorzystać wszystkie warzywa, które aktualnie masz w lodówce. Oprócz warzyw potrzebny będzie bulion mięsny, warzywny lub warzywno-mięsny, prawdziwe masło, śmietana do zup oraz świeży, drobno posiekany koperek. Najlepiej sprawdzą się świeże brokuły, jednak bez problemu możesz wykorzystać także brokuły mrożone, dzięki czemu najlepsza zupa brokułowa może zostać przygotowana również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Od czego rozpocząć gotowanie? Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój - marchew w plastry, ziemniaki w kostkę, a brokuły w małe różyczki. Wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem na dnie, podsmażaj je kilka minut pod przykryciem, następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wystarczy dodać zahartowaną śmiętanę posiekany koperek. To wszystko co musisz zrobić aby móz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

Wartości odżywcze zupy brokułowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
Białko
1.29 g
6.33 g

Węglowodany w zupie brokułowej

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany
5.38 g
26.36 g
Węglowodany przyswajalne
4.20 g
20.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.18 g
5.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
0.64 g
3.15 g
Tłuszcze nasycone
0.43 g
2.12 g
Tłuszcze nienasycone
0.21 g
1.02 g
Tłuszcze jednonasycone
0.15 g
0.73 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.29 g
Cholesterol
1.32 mg
6.45 mg

Witaminy w przepisie na zupę brokułową

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A
65.12 µg (mcg)
319.08 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.52 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
28.36 mg
138.98 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.26 mg
1.25 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
3.47 µg (mcg)
17.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.27 mg
Niacyna
0.44 mg
2.17 mg
Foliany
22.29 µg (mcg)
109.20 µg (mcg)
Beta karoten
570.75 µg (mcg)
2796.67 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę brokułową

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
163.37 mg
800.49 mg
Potas
181.24 mg
888.10 mg
Wapń
21.67 mg
106.21 mg
Fosfor
30.86 mg
151.21 mg
Magnez
10.85 mg
53.14 mg
Żelazo
0.44 mg
2.17 mg
Cynk
0.20 mg
0.96 mg
Miedź
0.04 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy brokułowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie brokułowej

Lista alergenów dla zupy brokułowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania zupy brokułowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ziemniaki młode
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Brokuły
800 g
1 duża sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 800 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
71.70
Jak oceniasz przepis na zupę brokułową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób