Zdrowe posiłki

zdrowe posiłki

Zdrowe posiłki przygotowujemy na podstawie zasad zdrowego żywienia przygotowanych przez lekarzy i dietetyków. Podstawowymi systemami zdrowego żywienia jest dieta fit nastawiona na zapobieganie otyłości oraz dieta zbilansowana nastawiona na utrzymanie zdrowia. Diety te zalecają trwałą zmianę nawyków żywieniowych, tak aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników i unikać tzw. pustych kalorii. Zasady zdrowego żywienia mówią nam jak przygotowywać zdrowe potrawy i desery, jakie składniki wybierać, a jakich unikać. Warto poznać i stosować przepisy na zdrowe potrawy, tak aby przygotować dla rodziny zdrowy i tani obiad oraz zdrowe desery i przekąski bez nadmiaru cukru.

Najciekawsze przepisy w temacie zdrowe posiłki

Przepisy w temacie zdrowe posiłki

Zdrowe posiłki - zbiór przepisów na zdrowe dania i desery

Jak jeść zdrowo, aby nie powodować nadwagi? Co dzień rodzą się nowe pomysły i przepisy na zdrowe diety i systemy żywieniowe. Wraz z rozwojem badań zmieniają się także zasady zdrowego żywienia, które do niedawna uważane były za nienaruszalne. Coraz więcej osób staje się świadomymi potrzeby zdrowych zmian w diecie i wyrobienia zdrowych nawyków żywieniowych. Jak się jednak poruszać w gąszczu zasad i diet? Okazuje się, że zdrowe żywienie opiera się na pewnych generalnych zasadach, które warto znać i stosować. Przedstawiamy pomysły i przepisy jak tworzyć zdrowe posiłki, aby dbać o swoje zdrowie i nie dopuścić do nadwagi.

Co oznaczają zdrowe posiłki

Na czym polega zdrowe, dietetyczne jedzenie

W XX wieku, wraz z wzrostem dobrobytu i łatwej dostępności jedzenia, pojawił się problem otyłości i nadwagi, który w efekcie może prowadzić do chorób cywilizacyjnych. Wcześniej ludzie jedli mało, a nawet niedojadali. Obfite jedzenie było dostępne tylko dla bogatych. Prostych ludzi musiało zadowolić tanie i skąpe jedzenie, zaś częstym problemem było niedożywienie. Nawet klasa średnia jadała mięso raczej tylko na niedzielny obiad.

Obecnie obfitość jedzenia sprawia, że mamy problem odwrotny, czyli plagę nadwagi. Do tego dochodzi wszechobecny stres, jedzenie w pośpiechu, zadowalanie się śmieciowym jedzeniem, nadmiar słodyczy w diecie. Dlatego też coraz więcej osób szuka możliwości zdrowego jedzenia i zdrowego przygotowywania posiłków. Na czym jednak polega zdrowe, dietetyczne jedzenie?

Aby zachować zdrowie i sprawność fizyczną nie wystarczy krótkotrwała dieta odchudzająca, która ma na celu tylko zgubienie paru niechcianych kilogramów. W ostatnich dziesięcioleciach zaczęły powstawać jak grzyby po deszczu różne diety odchudzające. Polegają one na krótkich wyrzeczeniach i zmianach żywienia. Krótka dieta jest łatwa do wytrzymania, jednak nie daje długotrwałych efektów. Znany jest efekt jojo, który oznacza odzyskanie dawnej wagi po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych. Aby uzyskać trwałe efekty potrzebna jest dieta polegająca na trwałej zmianie nawyków żywieniowych. Jednymi z propozycji wysuwanych przez lekarzy i dietetyków jest dieta fit i dieta zbilansowana.

Dieta fit i dieta zbilansowana - sposób na zdrowe posiłki

Dieta fit nastawiona jest na odchudzanie lub utrzymanie szczupłej sylwetki. Nie wymaga głodzenia się, przeciwnie wymaga, aby posiłki były pełne, obfite i pożywne. Dieta musi dostarczać organizmowi potrzebnych składników i jednocześnie nie powodować nadwagi. Sposobem, aby to osiągnąć jest liczenie kalorii. Dieta fit jest z całą pewnością zdrowa, ma jednak swoje wady. Przede wszystkim jest trudna i pracochłonna. Szczególnie duże trudności sprawia liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków samodzielnie.

Dieta zbilansowana opiera się na zasadzie dostarczania organizmowi wszystkich niezbędnych składników i unikania pustych kalorii. Posiłki układa się na bazie piramidy żywieniowej lub talerzu zdrowia, które mówią jakie produkty powinny być spożywane w jakich ilościach. Dieta ta jest łatwiejsza do wprowadzenia w życie, gdyż zawiera tylko ogólne wskazówki. Natomiast dla osób zmagających się z otyłością, lub cierpiących na choroby, posiłki powinien zaplanować dietetyk.

Jakie zasady należy przestrzegać, aby przygotowywać zdrowe posiłki

Zarówno dieta fit, jak i dieta zbilansowana oraz inne systemy zdrowego żywienia zgadzają się co do głównych zasad, jak przygotowywać posiłki sprzyjające zdrowiu. Aby przygotowywać zdrowe i smaczne dania na obiad, śniadanie i kolację, warto zapoznać się z następującymi zasadami zdrowego żywienia:

  • zgodnie z talerzem zdrowia, codzienna dieta powinna składać się w 50% z warzyw i owoców oraz w 25% z węglowodanów i 25% mięsa,
  • optymalna dieta powinna składać się z 4 - 5 posiłków dziennie, których powinno być co najmniej 3,
  • w naszym klimacie należy zjeść pożywne śniadanie, składające się z węglowodanów, warzyw i owoców. Najważniejszym i najbardziej obfitym posiłkiem jest obiad. Kolacja powinna być lekkostrawna.
  • najlepiej przygotowywać samodzielnie posiłki w domu i unikać jedzenia wysoko przetworzonego,
  • posiłek powinien być prosty, wykonany ze świeżych produktów,
  • unikanie fast food, słodyczy, tłuszczy trans, cukru,
  • picie odpowiedniej ilości wody,
  • regularne posiłki, nie przejadanie się, ale też nie omijanie posiłków.

Bardzo ważną zasadą zdrowego żywienia jest unikanie cukru. Dlatego też zaleca się uważne czytanie etykiet. Niestety popularne przekąski, napoje, a szczególnie produkty opatrzone etykietą “fit”, lub “light”, mogą zawierać bardzo dużo cukru. Czytanie etykiet pomaga również wybierać produkty bez konserwantów lub z najmniejszą ilością sztucznych dodatków.

Obecnie większość warzyw i owoców dostępne jest cały rok. Warto jednak powrócić do sposobu żywienia przodków i wybierać przede wszystkim produkty sezonowe i lokalne. Korzystne dla zdrowia są przyprawy i dania pikantne.

Jak przygotowywać tanie i zdrowe jedzenie

Najlepsze pomysły na prosty i zdrowy obiad

Zdrowy obiad powinien przede wszystkim opierać się na warzywach. Klasyczny obiad według kuchni polskiej jest prosty, pożywny i zawiera dużo warzyw. Warto wykorzystywać przepisy na zupy jarzynowe kuchni polskiej, opierające się na warzywach i kaszach. Idealne pomysły na pożywny i zdrowy obiad podsuwa nam klasyka kuchni polskiej, w której mamy takie zupy jak: krupnik, pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa, barszcz, żurek, grochówka i wiele innych. Szczególnie zupa jarzynowa pozwala nam tworzyć własne pomysły na zdrowe składniki, jak brokuł, kalafior, brukselka i inne. Zdrowej diecie sprzyjają również przyprawy i dania pikantne.

Obecne trendy w zdrowym żywieniu idą w kierunku ograniczenia liczby węglowodanów, zaś zwiększenia ilości zdrowych tłuszczy. Duża ilość węglowodanów w kuchni polskiej przeznaczona była dla ludzi ciężko pracujących. Obecnie, przy siedzącej pracy, duża ilość węglowodanów nie jest potrzebna. Ponadto węglowodany zawierają kontrowersyjny gluten. Warto wybierać przepisy na zdrowsze węglowodany jak produkty pełnoziarniste, na przykład żyto, oraz tanie i zdrowe kasze.

Zmienia się również podejście do tłuszczy i cholesterolu. Według najnowszych badań choroby cywilizacyjnie wywołuje nie tyle cholesterol zawarty w diecie, co przewlekłe stany zapalne. Dlatego też jajka, podroby czy tłuszcze zwierzęce nie są uznawane za tak niebezpieczne jak kiedyś. Warto unikać tłuszczy trans, za to wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce. Warto sprawdzać, które tłuszcze nie nadają się do podgrzewania. Na przykład zdrowy olej lniany dodajemy do zupy już na talerzu.

Odchodzi się również od ostrzegania przed tłustym mięsem. Mięso jest potrzebnym źródłem białka dla organizmu. Warto jednak je ograniczyć. Dobrym pomysłem jest dieta wegetariańska, lub wzorem przodków ograniczyć posiłki mięsne do niedzielnego obiadu. Warto rozważyć ograniczenie mięsa, nie tylko z uwagi na cierpienie zwierząt, lecz także na fakt, że mięso z masowej produkcji nie jest tym samym, co mięso hodowane przez rolnika 100 lat temu.

Przepisy na dietetyczne przekąski i desery fit

Zdrowa dieta zaleca unikanie podjadania między posiłkami. Jednak w życiu codziennym jest to dość trudne. Dlatego też warto znaleźć pomysły na zdrowe przekąski, zamiast całkowicie z nich zrezygnować.

Wybierając zdrowe przekąski warto szczególnie unikać cukru. Korzystne jest wybieranie produktów pełnoziarnistych. Słodycze możemy zastąpić suszonymi owocami i orzechami. Wybierając przekąski, szczególnie gotowe, należy czytać etykiety, gdyż cukier znajdujemy praktycznie wszędzie, także w wyrobach wytrawnych. Szczególnie warto zrezygnować z kupowania przekąsek zawierających syrop glukozowo-fruktozowy.

Wybierając zdrową kuchnię warto nastawić się na przepisy na samodzielnie wykonane przekąski na drugie śniadanie czy podwieczorek. Warto przeznaczyć kilka godzin na przygotowanie zdrowych przekąsek do lunchboxa do pracy Świetnym pomysłem są zdrowe i świeże sałatki, placuszki słodkie i pikantne, babeczki słodkie i wytrawne, owoce i warzywa.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto