Obiadokolacja

obiadokolacja

Obiadokolacja to posiłek, który najczęściej serwowany jest w hotelach za granicą. Na taki posiłek zwykle składa się śniadanie oraz smaczna kolacja. Oba posiłki są bardzo treściwe i sycące. Warto nadmienić jednak, że sam wyraz „obiadokolacja” ma dwie różne definicje. Pierwsza z nich mówi o tym, że obiadokolacja jest obiadem jedzonym w porze kolacji. Druga sugeruje z kolei, że to posiłek spożywany wieczorem zamiast obiadu i kolacji. W Polsce bardziej skłaniamy się ku drugiej definicji.

Obiadokolacja - polecane przepisy

Obiadokolacja - pozostałe przepisy

Obiadokolacje – przepisy na sycące i proste obiadokolacje

Obiadokolacja jest jedną z najczęściej spotykanych opcji wyżywienia na zagranicznych wakacjach. W naszym kraju obiadokolacją nazywa się też jednak posiłek, który spożywamy w ramach obiadu oraz kolacji. Dla kogo najlepsza jest obiadokolacja? Co wartościowego powinno się jeść w ramach tego posiłku? Poznaj najciekawsze przepisy na obiadokolację i sprawdź, czym nietypowym zaskoczyć swoich gości!

Obiadokolacja – sprawdź najciekawsze przepisy na obiadokolację

Kto powinien jeść obiadokolację? Czy ten posiłek jest niezdrowy?

W Polsce jedzenie obiadokolacji nie jest tak popularne, jak w innych państwach. Często jednak, ze względu na prowadzony tryb życia, po prostu nie możemy jeść inaczej. Wracając późną porą z pracy do domu, niektórzy jedzą obiad w czasie, kiedy normalnie powinno się jeść kolację. Taki posiłek jest zatem odpowiedni dla osób, które dużo i długo pracują, nie mogąc wyrwać się z pracy na obiad. Warto dodać, że wiele osób wciąż uważa jednak obiadokolację za niezdrową. Niektórzy mówią, że jedzenie obiadokolacji może skończyć się przytyciem. Inni z kolei upierają się przy tezie, że niespożywanie posiłku wieczorem może skoczyć się tym, że zagłodzimy się i nasze mięśnie… zwiotczeją.

Kto zatem powinien jeść kolację? Czy posiłek ten jest zdrowy? A może niekoniecznie? Obiadokolacja powinna znaleźć się w jadłospisie tych, którzy nie mogą rozdzielić obu posiłków – obiadu i kolacji. Niezależnie od tego, czym dokładnie motywowana jest dieta, nie powinno się pomijać kluczowych posiłków dnia. Pomijanie obiadu czy kolacji nie przyczyni się bowiem do tego, że sylwetka nagle ulegnie poprawie. Schudnąć można tak poprzez ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Równie dobrze może być to zatem jakikolwiek posiłek wykluczony z codziennego jadłospisu, nie tylko obiad czy kolacja.

Przykładowe produkty, które można jeść na obiadokolację

Obiadokolacja wcale nie musi być nudna! Warto jednak zaserwować na ten posiłek coś pożywnego i sycącego, aby najeść się po pracy i dostarczyć wyczerpanemu organizmowi cennych składników odżywczych. Zaleca się również zrezygnowanie z ciężkostrawnych produktów na wieczór, ponieważ oparta na nich obiadokolacja po zjedzeniu może źle wpłynąć na trawienie oraz sen. Warto za to zaserwować ów danie w formie ciepłej, a więc wskazana obróbka termiczna obiadokolacji  to: pieczenie, duszenie lub gotowanie (np. na parze lub wodzie). Ciepła obiadokolacja będzie świetnym pomysłem zwłaszcza dla tych, którzy się odchudzają. Trzeba jednak zawsze dostosowywać ten posiłek do swoich potrzeb, preferencji i ewentualnych problemów ze zdrowiem. Wśród szczególnie polecanych produktów, które wykorzystać można do przygotowania obiadokolacji, wyróżniamy:

  • kaszę,
  • ryż,
  • rośliny strączkowe,
  • warzywa,
  • nasiona,
  • bakalie,
  • chude sery, jogurty i twarogi.

Przepisy na obiadokolację – dowiedz się, co zjeść po powrocie z pracy

Ciekawostki na temat obiadokolacji, o których warto wiedzieć

Obiadokolacji wcale nie musisz zjeść maksymalnie do godziny 18:00 lub 20:00. Mitem jest, że jedzenie posiłków na wiele godzin przed położeniem się spać jest zdrowe. Najważniejsze jest spożycie obiadokolacji do ok. dwóch godzin przed snem. Inaczej możemy narazić się na kłopoty z trawieniem albo nie będziemy mogli szybko zasnąć. Mitem jest również, że na obiadokolację nie możemy jeść posiłków, które w składzie zawierają węglowodany. Owszem, możemy je zjadać – jednak wcześniej przeanalizować musimy, co zjedliśmy w ciągu dnia. Oczywiście wieczorne spożywanie obiadokolacji w formie owoców nie będzie korzystne dla cukrzyków.

Jak powinna wyglądać zdrowa obiadokolacja? Nie musi być ona bardzo skomplikowana albo wyrafinowana. Ważne, żeby jednak była pożywna i wartościowa, a więc pełna cennych dla organizmu witamin i substancji odżywczych. Tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby obiadokolacją była m.in. owsianka na mleku z owocami. Pamiętając o tym, że w obiadokolacji powinny znaleźć się jednak wszystkie wartości odżywcze: białko, węglowodany i tłuszcze. Idealne na obiadokolacje będą następujące potrawy:

  • Tortilla z łososiem / mięsem drobiowym i warzywami.
  • Risotto / makaron z warzywami i mięsem lub tofu.
  • Zupa krem z dowolnego warzywa z pełnoziarnistym pieczywem.
  • Twaróg z razowym pieczywem oraz świeżymi warzywami.
  • Pełnoziarniste kanapki z warzywami i gotowanym jajkiem.

Przepisy na obiadokolację, którymi zaskoczysz domowników

Chcesz zjeść coś lekkostrawnego, a jednocześnie pożywnego na obiadokolację? Istnieje mnóstwo przepisów, które możesz wykorzystać we własnej kuchni. Oto kilka ciekawych pomysłów na dania świetnie sprawdzające się jako obiadokolacja.

  1. Risotto z warzywami i tofu – danie jest bardzo smaczne, w dodatku dostarczające do organizmu same cenne składniki odżywcze. Jeśli lubisz mięso, zamiast tofu możesz wkroić do risotto np. pierś z kurczaka.
  2. Warzywa z kaszą jaglaną i mięsem – potrawa szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca, ponieważ kasza jaglana na długo wypełnia żołądek. Jednocześnie nie jest to danie ciężkostrawne, więc po jego zjedzeniu nie będziesz mieć większego problemu z zaśnięciem.
  3. Faszerowana papryka – jeśli nie masz kłopotu z trawieniem papryki, warto będzie zaserwować ją na obiadokolację wydrążoną, koniecznie z ciekawym nadzieniem. Możesz nafaszerować paprykę np. batatem i szpinakiem albo mozzarellą, cukinią i ryżem.
  4. Zupa z soczewicą – danie idealne na jesień i zimę. Obiadokolacja w takiej formie rozgrzeje organizm, a także dostarczy mu cennych składników odżywczych i witamin. Poza tym nie wywoła nieprzyjemnego uczucia ciężkości, gdyż zupa z soczewicą jest lekkostrawna.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto