Dania warzywne - polecane przepisy
-
Guacamole
Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na …
10 min łatwy 4 60 kcal -
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu to wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów, pełnych utwardzonych tłuszczów i ogromnej ilości soli. Te chipsy w łatwy …
15 + 10 min łatwy 2 226 kcal -
Kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni korańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana …
30 min łatwy 10 63 kcal -
Zupa z dyni
Zupa z dyni jest pyszna i kremowa, a przy tym niesamowicie aromatyczna. Choć kojarzy się zwykle z jesienią, ze względu …
35 + 60 min średni 6 227 kcal -
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal
Dania warzywne - pozostałe przepisy
-
Pasta z awokado
Pasta z awokado to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna, ze względu na duży …
10 min łatwy 1 231 kcal -
Surówka z marchewki
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki, co dodać i czym ją doprawić? Świetnie trafiłaś/eś, bo wykorzystując ten przepis przygotujesz …
5 min łatwy 2 73 kcal -
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych zup w polskich domach. Smaczna, domowa zupa z kalafiorem, z ziemniakami, …
15 + 30 min łatwy 6 143 kcal -
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej. Znajdziesz ją w każdej francuskiej książce kucharskiej. Ta pyszna, gorąca, …
35 + 30 min łatwy 5 315 kcal -
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to świetny dodatek do dań głównych, który jest niezwykle smaczny i zdrowy. Na pewno doceni je każdy miłośnik …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z …
10 + 25 min łatwy 2 372 kcal
-
Bataty
Bataty to smaczne warzywo, które niezbyt często gości w naszym codziennym jadłospisie. Choć wydaje się bardzo egzotyczne, z łatwością można …
10 + 25 min łatwy 2 177 kcal -
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł …
15 + 20 min łatwy 4 206 kcal -
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z …
25 + 10 min łatwy 7 370 kcal
-
Marchewka z groszkiem
Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 30 min łatwy 4 85 kcal -
Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem to idealny pomysł na pyszne danie na imprezę. Przepis na sałatkę jest prosty i Twoje doświadczenie kulinarne …
15 min łatwy 4 165 kcal -
Kaszotto
Kaszotto jest naprawdę dobrym pomysłem na szybki, jednak bardzo zdrowy posiłek. Przygotowuje się go naprawdę bardzo prosto, z podstawowych produktów, …
15 + 20 min łatwy 4 432 kcal -
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal -
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa to niezwykle popularna i bardzo często przygotowywana zupa. Można ją zaliczyć do dań z kategorii, tak zwanych “czyścicieli …
15 + 30 min łatwy 5 166 kcal -
Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to bardzo popularna i niezwykle często przygotowywana zupa. To niewątpliwie jeden z klasyków polskiej kuchni. Smaczna, domowa zupa …
15 + 30 min łatwy 6 145 kcal
-
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to naprawdę sycąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpetów. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je …
30 + 20 min łatwy 3 364 kcal -
Zupa grochowa
Zupa grochowa z ziemniakami to jedna z najbardziej tradycyjnych i klasycznych zup charakterystycznych dla polskiej, domowej kuchni. Jest bardzo prosta …
30 + 70 min średni 5 284 kcal -
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal -
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal
-
Pasztet wegetariański
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
15 + 85 min łatwy 12 128 kcal -
Sałatka warzywna
Wyobrażasz sobie święta bez sałatki jarzynowej? Ja i cała moja rodzina nie. Sałatka warzywna z majonezem to obowiązkowa świąteczna sałatka. …
60 + 40 min łatwy 10 287 kcal -
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Choć są dużo zdrowsze niż tradycyjna wersja, to …
30 + 10 min łatwy 4 295 kcal -
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal -
Ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie …
40 + 15 min łatwy 4 134 kcal -
Koreczki
Koreczki to jedna z najpopularniejszych „finger food” na świecie. Mogą być przygotowane praktycznie ze wszystkiego na co mamy ochotę. Są …
10 min łatwy 10 45 kcal
-
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
25 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania warzywne
Dania warzywne - przepisy na najsmaczniejsze dania z warzyw
Dzieci i niektórzy dorośli nie lubią warzyw. Co ciekawe, dania mączne i mięsne przyciągają nas swoim smakiem, zaś dania warzywne są mniej pociągające. Jednak z uwagi na zdrowie należy jeść posiłki z dużą ilością warzyw. Aby dania warzywne nam smakowały, warto poznać przepisy na pyszne dania z warzyw. Doradzamy jak przyrządzić warzywa, aby były nie tylko smaczne, lecz także łatwe do zrobienia.
Dlaczego warto jeść dania warzywne
Dlaczego posiłki z dużą ilością warzyw są tak zdrowe
Dietetycy zachęcają nie od dziś do włączenie do diety warzyw i owoców. Nikt nie musi nas namawiać do jedzenia słodkich i pysznych owoców. Jednak trudniej bywa z warzywami. O ile węglowodany i białko wprost nas przyciąga, to warzywa nie każdy lubi. Uwielbiamy smak chleba i mięsa. Niestety często jemy ich zbyt dużo, zaś dietetycy i lekarze biją na alarm, gdyż nadmiar mięsa i produktów mącznych odpowiada za otyłość i sprzyja chorobom cywilizacyjnym.
Warzywa są podstawowym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie spowalniają proces starzenia. Zawierają witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne dla naszego organizmu. Zgodnie z podstawową piramidą zdrowego żywienia, warzyw i owoców należy jeść najwięcej. Dlatego też warto nastawić się na posiłki z dużą ilością warzyw i owoców, które sprzyjają zdrowiu.
Dania warzywne wcale nie są trudne do zrobienia. Bez trudu znajdziemy przepisy na szybkie i proste, a przede wszystkim pyszne potrawy z dużą ilością warzyw. Coraz bardziej popularna staje się dieta wegetariańska, owowegetariańska i wegańska. W dietach tych tworzymy dania z samych warzyw. Bardzo ważne jest stosowanie roślin strączkowych, które uzupełniają białko. Warto wiedzieć, że jedząc więcej warzyw przyczyniamy się do zmniejszania cierpienia zwierząt w przemysłowej produkcji żywności. Niektórzy specjaliści wskazują również na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego oraz zwiększenia niebezpieczeństwa głodu na świecie. Dzieje się tak dlatego, że znaczna część pól uprawnych wykorzystywana jest na produkcję pasz dla zwierząt, zamiast na uprawę żywności dla ludzi.
Dania warzywne w kuchni polskiej
Polska kuchnia wywodzi się z kuchni ludowej, przeznaczonej dla ludzi ciężko pracujących w chłodnym klimacie. Dlatego też opiera się głównie na daniach mącznych i tłustych. Obfituje jednak również w dania warzywne, które uzupełniają posiłki mączne i mięsne. Podstawą kuchni polskiej są ziemniaki, kapusta oraz warzywa korzeniowe, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Wbrew pozorom dania warzywne stanowią podstawę kuchni polskiej, zaś mięso, tłuszcze i dania mączne to tylko dodatki. Jadamy dużo zup, surówek i ziemniaków, zaś farsz do ulubionych pierogów i krokietów składa się głównie z gotowanych warzyw.
W tradycyjnej kuchni polskiej na śniadanie i kolację jadamy głównie kanapki z wędliną lub serem. Doskonałym uzupełnieniem jest dodatek warzyw jak pomidory, ogórki i sałata, które poprawiają trawienie. Dobrym dodatkiem do śniadania lub kolacji, jest sałatka, której głównym składnikiem są warzywa.
Klasyczne danie obiadowe w kuchni polskiej zawiera głównie warzywa na ciepło. Pierwsze danie stanowi zupa, która składa się z prawie samych warzyw ugotowanych na mięsnym bulionie. W klasycznej polskiej kuchni gotowano rosół na niedzielny obiad, zaś z warzyw z rosołu robiono sałatkę jarzynową. W kolejne dni do rosołu dodawano różne warzywa tworząc najróżniejsze zupy. Mięso jest podstawą drugiego dania na obiad. Jednak towarzyszy mu duża porcja warzyw surowych, gotowanych lub duszonych. Coraz bardziej modny staje się też szybki obiad z samych warzyw, na przykład w postaci sałatki, zupy, lub dania jednogarnkowego, czy też tak zwanych warzyw na patelnię.
Jakie warzywa stosujemy w kuchni polskiej na ciepło i na zimno
W kuchni polskiej podstawowym warzywem, z którego robimy dania obiadowe są ziemniaki. Gotowane kartofle, całe, ubite lub w postaci puree, stanowią klasyczny dodatek do drugiego dania. Z kartofli robimy także: kopytka, kluski śląskie, pyzy, knedle czy też placki ziemniaczane.
Klasyczne warzywa obiadowe jak buraki, marchew, pietruszka, seler i por, służą do gotowania zup, dań jednogarnkowych, dań duszonych oraz surówek. Ważną rolę w kuchni polskiej pełni biała kapusta, którą stosujemy w postaci surowej, gotowanej i kiszonej. Tradycyjnym daniem z kapusty są gołąbki, bigos i kapusta zasmażana. Typowe warzywa na dania obiadowe, jak kalafior, brokuł, cukinia, bakłażan, szpinak, fasolka szparagowa i inne, stosuje się głównie do sałatek na ciepło.
Przepisy na szybkie i proste potrawy z warzyw
Najciekawsze przepisy na pyszne potrawy obiadowe z warzyw
Klasyczne dania obiadowe z warzyw to przede wszystkim zupy. Stanowią one wywar z warzyw na mięsie lub na kościach. Zaś wegetarianie robią zupy z samych warzyw z dodatkiem tłuszczu. Aby zrobić pyszne i proste zupy wystarczy bulion mięsny lub jarzynowy i dodatek różnych warzyw i przypraw.
Tradycyjne dania obiadowe na ciepło z warzyw w kuchni polskiej:
- mięso z dodatkiem duszonych warzyw,
- bigos,
- gołąbki,
- dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami,
- fasolka po bretońsku,
- leczo,
- pierogi i naleśniki ze szpinakiem lub z kapustą.
Proste i szybkie przekąski z warzyw na co dzień i na imprezę
Warzywa stanowią szybki sposób na pyszne i łatwe przekąski. Przekąską w ciągu dnia są nie tylko klasyczne kanapki, lecz także porcja sałatki. Letnie i wiosenne sałatki robimy z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa, makaronu lub ryżu. Coraz bardziej popularne jest zabieranie sałatek na drugie śniadanie do pracy.
Warzywa to także sposób na szybki poczęstunek dla gości lub na imprezę. Dają one ogromne pole do popisu, gdyż z warzyw tworzymy najróżniejsze dania. Gości na imprezie zachwycą warzywa z dipem, roladki warzywne, grzanki z warzywami, paszteciki z warzywami, przekąski z warzyw i ciasta francuskiego itp.
Dania warzywne na śniadanie i kolację
Na śniadanie i kolację tradycyjnie jemy kanapki z wędliną lub serem, najlepiej z dużą ilością warzyw. Doskonałym daniem, które dostarcza witamin i składników mineralnych, jest sałatka. Wiosną robimy sałatki warzywne z wiosennych i letnich warzyw, jak różne sałaty, pomidory, rzodkiewki, papryka i ogórki.
Jesienią i zimą tworzymy sałatki i surówki z surowych lub gotowanych warzyw korzennych. Dodatek mięsa lub makaronu sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna i może stać się samodzielnym daniem na obiad, kolację lub do lunchboxa do pracy. Klasyczną potrawą kuchni polskiej jest sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw z dodatkiem jabłka i ogórka kiszonego. Zimą szczególnie dużą wartość mają kiszonki. Kiszona kapusta stanowi bazę do surówek z dodatkiem jabłka i czosnku.