Dania warzywne

dania warzywne

Warzywa stanowią podstawowe źródło antyoksydantów i składników mineralnych. Dodatkowo posiadają błonnik, który ułatwia trawienie. Dlatego też dania warzywne znajdują na u podstawy piramidy żywieniowej człowieka i należy ich spożywać jak najwięcej. Niektórzy ludzie, szczególnie dzieci, nie lubią warzyw. Dlatego też tak ważne są przepisy na smaczne dania warzywne. Warzywa jemy w postaci surowej, gotowanej i duszonej, na zimno i na ciepło. Tworzą one uniwersalny dodatek do dań na śniadanie, obiad i kolację. Właściwie trudno sobie wyobrazić kuchnię bez warzyw.

Najciekawsze przepisy w temacie dania warzywne

Przepisy w temacie dania warzywne

Najciekawsze artykuły w temacie dania warzywne

Dania warzywne - przepisy na najsmaczniejsze dania z warzyw

Dzieci i niektórzy dorośli nie lubią warzyw. Co ciekawe, dania mączne i mięsne przyciągają nas swoim smakiem, zaś dania warzywne są mniej pociągające. Jednak z uwagi na zdrowie należy jeść posiłki z dużą ilością warzyw. Aby dania warzywne nam smakowały, warto poznać przepisy na pyszne dania z warzyw. Doradzamy jak przyrządzić warzywa, aby były nie tylko smaczne, lecz także łatwe do zrobienia.

Dlaczego warto jeść dania warzywne

Dlaczego posiłki z dużą ilością warzyw są tak zdrowe

Dietetycy zachęcają nie od dziś do włączenie do diety warzyw i owoców. Nikt nie musi nas namawiać do jedzenia słodkich i pysznych owoców. Jednak trudniej bywa z warzywami. O ile węglowodany i białko wprost nas przyciąga, to warzywa nie każdy lubi. Uwielbiamy smak chleba i mięsa. Niestety często jemy ich zbyt dużo, zaś dietetycy i lekarze biją na alarm, gdyż nadmiar mięsa i produktów mącznych odpowiada za otyłość i sprzyja chorobom cywilizacyjnym.

Warzywa są podstawowym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie spowalniają proces starzenia. Zawierają witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne dla naszego organizmu. Zgodnie z podstawową piramidą zdrowego żywienia, warzyw i owoców należy jeść najwięcej. Dlatego też warto nastawić się na posiłki z dużą ilością warzyw i owoców, które sprzyjają zdrowiu.

Dania warzywne wcale nie są trudne do zrobienia. Bez trudu znajdziemy przepisy na szybkie i proste, a przede wszystkim pyszne potrawy z dużą ilością warzyw. Coraz bardziej popularna staje się dieta wegetariańska, owowegetariańska i wegańska. W dietach tych tworzymy dania z samych warzyw. Bardzo ważne jest stosowanie roślin strączkowych, które uzupełniają białko. Warto wiedzieć, że jedząc więcej warzyw przyczyniamy się do zmniejszania cierpienia zwierząt w przemysłowej produkcji żywności. Niektórzy specjaliści wskazują również na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego oraz zwiększenia niebezpieczeństwa głodu na świecie. Dzieje się tak dlatego, że znaczna część pól uprawnych wykorzystywana jest na produkcję pasz dla zwierząt, zamiast na uprawę żywności dla ludzi.

Dania warzywne w kuchni polskiej

Polska kuchnia wywodzi się z kuchni ludowej, przeznaczonej dla ludzi ciężko pracujących w chłodnym klimacie. Dlatego też opiera się głównie na daniach mącznych i tłustych. Obfituje jednak również w dania warzywne, które uzupełniają posiłki mączne i mięsne. Podstawą kuchni polskiej są ziemniaki, kapusta oraz warzywa korzeniowe, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Wbrew pozorom dania warzywne stanowią podstawę kuchni polskiej, zaś mięso, tłuszcze i dania mączne to tylko dodatki. Jadamy dużo zup, surówek i ziemniaków, zaś farsz do ulubionych pierogów i krokietów składa się głównie z gotowanych warzyw.

W tradycyjnej kuchni polskiej na śniadanie i kolację jadamy głównie kanapki z wędliną lub serem. Doskonałym uzupełnieniem jest dodatek warzyw jak pomidory, ogórki i sałata, które poprawiają trawienie. Dobrym dodatkiem do śniadania lub kolacji, jest sałatka, której głównym składnikiem są warzywa.

Klasyczne danie obiadowe w kuchni polskiej zawiera głównie warzywa na ciepło. Pierwsze danie stanowi zupa, która składa się z prawie samych warzyw ugotowanych na mięsnym bulionie. W klasycznej polskiej kuchni gotowano rosół na niedzielny obiad, zaś z warzyw z rosołu robiono sałatkę jarzynową. W kolejne dni do rosołu dodawano różne warzywa tworząc najróżniejsze zupy. Mięso jest podstawą drugiego dania na obiad. Jednak towarzyszy mu duża porcja warzyw surowych, gotowanych lub duszonych. Coraz bardziej modny staje się też szybki obiad z samych warzyw, na przykład w postaci sałatki, zupy, lub dania jednogarnkowego, czy też tak zwanych warzyw na patelnię.

Jakie warzywa stosujemy w kuchni polskiej na ciepło i na zimno

W kuchni polskiej podstawowym warzywem, z którego robimy dania obiadowe są ziemniaki. Gotowane kartofle, całe, ubite lub w postaci puree, stanowią klasyczny dodatek do drugiego dania. Z kartofli robimy także: kopytka, kluski śląskie, pyzy, knedle czy też placki ziemniaczane.

Klasyczne warzywa obiadowe jak buraki, marchew, pietruszka, seler i por, służą do gotowania zup, dań jednogarnkowych, dań duszonych oraz surówek. Ważną rolę w kuchni polskiej pełni biała kapusta, którą stosujemy w postaci surowej, gotowanej i kiszonej. Tradycyjnym daniem z kapusty są gołąbki, bigos i kapusta zasmażana. Typowe warzywa na dania obiadowe, jak kalafior, brokuł, cukinia, bakłażan, szpinak, fasolka szparagowa i inne, stosuje się głównie do sałatek na ciepło.

Przepisy na szybkie i proste potrawy z warzyw

Najciekawsze przepisy na pyszne potrawy obiadowe z warzyw

Klasyczne dania obiadowe z warzyw to przede wszystkim zupy. Stanowią one wywar z warzyw na mięsie lub na kościach. Zaś wegetarianie robią zupy z samych warzyw z dodatkiem tłuszczu. Aby zrobić pyszne i proste zupy wystarczy bulion mięsny lub jarzynowy i dodatek różnych warzyw i przypraw.

Tradycyjne dania obiadowe na ciepło z warzyw w kuchni polskiej:

  • mięso z dodatkiem duszonych warzyw,
  • bigos,
  • gołąbki,
  • dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami,
  • fasolka po bretońsku,
  • leczo,
  • pierogi i naleśniki ze szpinakiem lub z kapustą.

Proste i szybkie przekąski z warzyw na co dzień i na imprezę

Warzywa stanowią szybki sposób na pyszne i łatwe przekąski. Przekąską w ciągu dnia są nie tylko klasyczne kanapki, lecz także porcja sałatki. Letnie i wiosenne sałatki robimy z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa, makaronu lub ryżu. Coraz bardziej popularne jest zabieranie sałatek na drugie śniadanie do pracy.

Warzywa to także sposób na szybki poczęstunek dla gości lub na imprezę. Dają one ogromne pole do popisu, gdyż z warzyw tworzymy najróżniejsze dania. Gości na imprezie zachwycą warzywa z dipem, roladki warzywne, grzanki z warzywami, paszteciki z warzywami, przekąski z warzyw i ciasta francuskiego itp.

Dania warzywne na śniadanie i kolację

Na śniadanie i kolację tradycyjnie jemy kanapki z wędliną lub serem, najlepiej z dużą ilością warzyw. Doskonałym daniem, które dostarcza witamin i składników mineralnych, jest sałatka. Wiosną robimy sałatki warzywne z wiosennych i letnich warzyw, jak różne sałaty, pomidory, rzodkiewki, papryka i ogórki.

Jesienią i zimą tworzymy sałatki i surówki z surowych lub gotowanych warzyw korzennych. Dodatek mięsa lub makaronu sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna i może stać się samodzielnym daniem na obiad, kolację lub do lunchboxa do pracy. Klasyczną potrawą kuchni polskiej jest sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw z dodatkiem jabłka i ogórka kiszonego. Zimą szczególnie dużą wartość mają kiszonki. Kiszona kapusta stanowi bazę do surówek z dodatkiem jabłka i czosnku.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto