Dania z ziemniaków
-
Kopytka z serem
Kopytka z serem można podać na słono lub na słodko. Możesz być pewien, że tą potrawą zaciekawisz swoich bliskich i …
40 + 25 min łatwy 4 419 kcal
-
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, …
20 min łatwy 3 295 kcal
-
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal
Dania z ziemniaków - przepisy
-
Rosti
Rosti z piekarnika to pyszne placki ziemniaczane po szwajcarsku. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Gotowe …
25 + 10 min łatwy 3 154 kcal
-
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka ziemniaczana z boczkiem nie jest skomplikowanym daniem. Z wykonaniem tej sałatki poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie lubi …
25 + 30 min łatwy 4 332 kcal -
Kluski ruskie
Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno …
35 + 10 min łatwy 4 340 kcal
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 30 min łatwy 4 653 kcal -
Cepeliny litewskie
Tradycyjne cepeliny litewskie to dobry pomysł na domowy posiłek. Jest on czasochłonny w przygotowaniu, ale ich smak całkowicie Wam to …
60 + 40 min łatwy 10 246 kcal
-
Papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym …
30 + 40 min średni 10 1009 kcal -
Krupnik
Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej …
25 + 65 min łatwy 6 513 kcal -
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal
-
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana, choć może wydawać się bardzo prosta i banalna, jest naprawdę smaczną potrawą, która nie tylko ładnie wygląda ale …
20 + 30 min łatwy 8 105 kcal
-
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z …
10 + 25 min łatwy 2 372 kcal
-
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 + 60 min łatwy 10 684 kcal -
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to naprawdę sycąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpetów. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je …
30 + 20 min łatwy 3 364 kcal
-
Kartacze z gotowanych ziemniaków
Kartacze z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na tradycyjne polskie danie, które wywodzi się z Podlasia. Możemy się również spotkać …
60 + 10 min średni 4 732 kcal -
Zakręcone frytki
Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę …
25 + 10 min łatwy 3 887 kcal
-
Szare kluski
Szare kluski to pomysł na proste danie na bazie ziemniaków. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu …
10 + 20 min łatwy 4 356 kcal
-
Moskole
Moskole to tradycyjne danie podhalańskie. Moskole ziemniaczane przygotowywane były niegdyś na kolację wigilijną jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Moskole …
20 + 30 min łatwy 10 401 kcal
-
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się …
15 + 20 min łatwy 10 348 kcal -
Szałot
Szałot jest to śląska sałatka warzywna. Jarzynowa sałatka z warzywami gotowanymi jest wyśmienitą przekąską, która najczęściej przygotowywana jest na święta. …
60 + 40 min łatwy 5 327 kcal -
Kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane to wspaniały pomysł na pyszny choć dość prosty posiłek dla całej rodziny. Choć zwykle z ziemniaków robi się …
20 + 15 min łatwy 4 345 kcal
-
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal
-
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To …
15 + 25 min łatwy 6 791 kcal -
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Placki ziemniaczane Thermomix
Placki ziemniaczane to danie tradycyjnie przygotowywane z tartych ziemniaków. Przepis na placki ziemniaczane z Thermomixa wykonasz w kilka chwil, ponieważ …
15 + 40 min łatwy 4 247 kcal
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz …
40 min łatwy 3 544 kcal
-
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis …
40 min łatwy 3 351 kcal
-
Musaka z ziemniakami
Musaka z ziemniakami i z mięsem mielonym to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Domowa, grecka musaka przygotowana …
50 + 100 min łatwy 520 -
Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków z grilla ale mogą również stanowić samodzielne danie. Przepis na …
25 + 30 min łatwy 4 135 kcal
-
Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska to pomysł na pyszny i naprawdę sycący obiad. Ta zapiekanka jest pełna wspaniałych składników, które nadają jej pysznego …
25 + 25 min łatwy 4 481 kcal -
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, …
15 + 15 min łatwy 4 246 kcal
-
Pyzy ze śliwkami
Pyzy ze śliwkami to danie, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom potraw na słodko. W daniu delikatne kluski spotykają się …
45 + 15 min łatwy 4 282 kcal
-
Racuchy ziemniaczane
Pyszne racuchy ziemniaczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
60 + 45 min łatwy 10 282 kcal
-
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są …
20 + 20 min łatwy 5 922 kcal -
Placki po góralsku
Moskole to tradycyjne placki po góralsku. Przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i maślanki będą smacznym daniem. Moskole …
40 + 20 min łatwy 15 175 kcal
-
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal
-
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste …
20 + 60 min łatwy 5 629 kcal -
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym …
40 + 60 min średni 6 431 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. …
20 + 50 min łatwy 6 450 kcal
-
Patatnik
Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej …
20 + 20 min łatwy 5 729 kcal -
Tukmachi
Tukmachi to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków zapiekanych z dodatkiem cebuli. Kuchnia …
20 + 60 min łatwy 8 424 kcal
-
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć …
20 + 35 min łatwy 4 259 kcal
-
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki ziemniaczane będą świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny ze względu na fantastyczny smak i świetną fakturę. Choć wykonane …
30 + 15 min łatwy 4 332 kcal
-
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami na pewno skradną serca wszystkich miłośników obiadów na słodko. Są niezwykle miękkie i słodkie, a w środku …
25 + 10 min łatwy 4 255 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z ziemniaków
-
Popularne przepisyPieczone placki ziemniaczane - 2 przepisy na lżejszą wersję placków
-
Popularne przepisyPlacki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - 2 proste przepisy
-
Popularne przepisyPlacki ziemniaczane z gulaszem - 2 najsmaczniejsze przepisy na obiad
-
Popularne przepisyPlacki ziemniaczane po węgiersku - 2 zaskakujące receptury
-
CiekawostkiChrupiące placki ziemniaczane - 4 sprawdzone przepisy
Dania z ziemniaków - co to jest?
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, zaś w Europie odkryto ich właściwości odżywcze dopiero w XVIII wieku. Szybko stały się tanią potrawą ludową, szczególnie w krajach o chłodniejszym klimacie. Z potraw z ziemniakami słynie kuchnia brytyjska, austriacka, polska, litewska, białoruska, czeska czy ukraińska. Mimo sporych wartości odżywczych ziemniaki wychodzą z mody, prócz szalenie popularnych frytek. W kuchni polskiej z ziemniaków robi się kopytka, kluski śląskie, pierogi ruskie, placki ziemniaczane, pyzy, knedle oraz sałatkę jarzynową.
Jakie potrawy można zrobić z ziemniakami? Oto zbiór najlepszych przepisów
Odkąd odkryto wartości odżywcze ziemniaków, zadomowiły się one w kuchni europejskiej. Są tak uniwersalne, że można z nich robić najróżniejsze dania na obiad, na kolację, czy na imprezę. Dziś ziemniaki nieco tracą popularność z obawy, że dania z nimi są tuczące. Warto jednak zwrócić uwagę na ziemniaki jako danie niskokaloryczne i dietetyczne, a ponadto uniwersalne, wzbogacające smak sałatek, zup, czy zapiekanek. Przedstawiamy najciekawsze przepisy z ziemniakami i doradzamy co można zrobić z ziemniaków.
Potrawy z ziemniakami w kuchniach świata
Dlaczego warto jeść ziemniaki
Ziemniaki uprawiane były w Ameryce Południowej przez Inków. Europa poznała tę roślinę dopiero po ekspansji w Ameryce Południowej. Jednak początkowo nie znano jej właściwości i hodowano jako roślinę ozdobną. Dopiero w XVIII wieku zauważono potencjał bulw ziemniaka. Uprawa była promowana przez ówczesnych królów, jako sposób na wyżywienie najbiedniejszych.
Ziemniak wpłynął także na historię ludzkości. Niektórzy badacze są zdania, że upowszechnienie się ziemniaka zahamowało klęski głodu w Europie i przyczyniło się do znacznego wzrostu populacji. Odmiany hodowane wtedy w Europie były mało urozmaicone i podatne na choroby, dlatego też w 1845 doszło do zarazy ziemniaczanej, która spowodowała klęskę głodu w Europie. Klęska dotknęła szczególnie Irlandię, gdzie klimat sprzyjał uprawie ziemniaka, i spowodowała masową emigrację Irlandczyków do USA.
Główną wartością odżywczą ziemniaków jest skrobia. Zawierają one również białko, aminokwasy i składniki mineralne. Ziemniaki są także bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Nie zawierają tłuszczu i są lekkostrawne. Odkwaszają organizm, dobrze wpływają na układ pokarmowy i układ krążenia. Nie zawierają cholesterolu i świetnie regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają kości i zęby, dzięki dużej zawartości wapnia.
Niestety obecnie moda na ziemniaka spada, zaś przepisy na potrawy z ziemniaka są coraz rzadziej wykorzystywane. Ziemniaki są nieco trudniejsze do obróbki niż na przykład makaron. Dlatego też uprawa ziemniaka w Europie spada, zaś największym producentem ziemniaków stały się Chiny i Indie.
Dania z ziemniaka uchodzą za tuczące, chociaż głównie zawierają one połączenie ziemniaka z mąką. Co ciekawe, ziemniaki są świetnym produktem dietetycznym, gdyż posiadają znacznie mniej kalorii niż makaron czy kasza.
Gęsta faktura, kleistość i uniwersalny smak sprawiają, że z ziemniaków można zrobić przeróżne dania, jak:
- frytki,
- kluski, pyzy, knedle, pierogi,
- placki i omlety,
- zapiekanki i babki,
- sałatki,
- zupy,
- kiszki, kiełbasy.
Potrawy z ziemniakami w kuchniach świata
W ojczyźnie ziemniaka czyli Ameryce Południowej są one nadal jednym z głównych warzyw. Jada się je w postaci gotowanej, smażonej, grillowanej czy pieczonej. W Peru z ziemniaków robi się przekąskę w postaci kulek ziemniaczanych nadziewanych mięsem, obtaczanych w panierce i smażonych. Jednak największą karierę zrobiły ziemniaki w kuchniach Europy Północnej, Środkowej i Wschodniej, gdzie roślina ta znalazła dogodne warunki uprawy.
Przepisy kulinarne z ziemniakami zadomowiły się głównie w kuchniach ludowych, gdyż ziemniaki stanowiły tanie wyżywienie dla prostych ludzi. Stąd ogromne powodzenie ziemniaków w tradycyjnej kuchni polskiej, litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, austriackiej, angielskiej i innych.
W klasycznej kuchni brytyjskiej króluje cottage pie, czyli zapiekanka z mięsa z puree ziemniaczanym. Na świąteczny obiad jada się pieczone ziemniaki, zaś sztuka kulinarna oferuje wiele zapiekanek z ziemniakami czy placków z nadzieniem ziemniaczanym. W Austrii słynny wiener schnitzel jada się z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną. Ziemniaki lub kluski ziemniaczane jada się na obiad w Czechach, zaś słynne knedliki robi się z ziemniaków i mąki.
Z dań ziemniaczanych słyną szczególnie kuchnia białoruska, litewska, ukraińska i kuchnia polska. W krajach tych jadało się dużo dań ziemniaczanych w postaci zapiekanek, pierogów ziemniaczanych, klusek, placków czy kiełbas ziemniaczanych. W kuchni litewskiej daniem narodowym są cepeliny, czyli ziemniaczane kluski.
Właściwie trudno sobie wyobrazić kraju europejskiego, gdzie nie ma przepisów z ziemniaków. Daniem z ziemniakami jest placek po węgiersku lub placek zbójnicki, który składa się z ziemniaczanego omleta, polanego gulaszem i złożonego na pół. Mało kto wie, że prawdziwa tortilla, czyli omlet hiszpański, robi się z ziemniaków.
Najpopularniejszym daniem z kartofli są obecnie frytki, danie smaczne, lecz kaloryczne i tuczące. Stały się one daniem flagowym w wielu krajach, jak na przykład brytyjska ryba z frytkami.
Przepisy kulinarne na dania z ziemniakami w kuchni polskiej
Polska kuchnia ma długą tradycję potraw z ziemniakami, zwanymi kiedyś kartoflami. Ziemniaki jadało się głównie na obiad w postaci warzywa. Jeszcze do niedawna klasyczny, polski obiad składał się z kotleta schabowego, ziemniaków i surówki. Pyszne dania tradycyjnej kuchni polskiej z udziałem ziemniaka to:
- kopytka,
- kluski śląskie,
- pyzy,
- knedle,
- kartacze,
- pierogi ruskie,
- placki ziemniaczane,
- kartofle ze zsiadłym mlekiem,
- sałatka jarzynowa.
Przepisy kulinarne z ziemniaków królują również pośród dań regionalnych. Oblicza się, że w Polsce, w kuchniach regionalnych istnieje ponad 1500 przepisów na pyszne i oryginalne dania z ziemniaka. Najsłynniejsze z nich to:
- babka ziemniaczana,
- cepeliny,
- kiszka ziemniaczana,
- zalewajka,
- kartoflanka,
- kluski szare.
Obecnie moda na ziemniaki zanika. Szczególnie młodsze pokolenia wybiera na obiad łatwiejszy do obróbki makaron. Mimo tego wyroby garmażeryjne z ziemniakami, według tradycyjnych przepisów kuchni polskiej, nadal cieszą się powodzeniem. Pojawiają się także nowe pomysły na pyszne dania z ziemniaków jak sałatki, ziemniaki faszerowane, czy zapiekanki ziemniaczane.
Najciekawsze pomysły na dania z ziemniakami
Pyszne dania na obiad z ziemniakami
Kiedyś nie można było sobie wyobrazić obiadu bez ziemniaków. Obecnie ziemniaki jako dodatek do drugiego dania odchodzą nieco w niepamięć, wypierane przez makarony czy ryż. Nadal jednak królują ziemniaki w postaci frytek.
Ziemniaki stanowią uniwersalny dodatek do zupy. Zupa jest nie tylko bardziej treściwa i pożywna, lecz także smaczniejsza. Mają one uniwersalny i łagodny smak, który łagodzi intensywne smaki, a wzbogaca smaki mdłe. Kartofle świetnie smakują w każdej zupie jarzynowej, na bazie różnych warzyw. Doskonale komponują się z dynią w zupie dyniowej. Pasują do żurku, barszczu ukraińskiego czy zupy szczawiowej.
Świetnym pomysłem na danie codzienne jak i świąteczne są zapiekanki i babki ziemniaczane. Ziemniaki zapiekamy z mięsem i warzywami. Zaś dla wegetarian świetny wariant stanowi zapiekanka z pieczarkami, ze szpinakiem lub z serem.
Pomysły na przekąski, sałatki i przystawki z ziemniaków
Kartofle stanowią idealny dodatek do sałatek, szczególnie tych na bazie gotowanych warzyw. Stanowią jeden ze składników tradycyjnej, polskiej sałatki jarzynowej. Ciekawym pomysłem jest sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową.
Ziemniaki świetnie pasują do śledzi, szczególnie że łagodzą ich intensywny smak. Występują one w sałatce pod nazwą śledzie pod pierzynką. Ziemniaki pełnią też dużą rolę w niemieckich sałatkach ziemniaczanych lub ich wariantach, gdzie sąsiadują ze śledziami, jajkiem na twardo i warzywami. Sałatki ziemniaczane polewa się gęstymi sosami na bazie majonezu lub śmietany z dodatkami.
Klasycznym i szybkim do wykonania daniem na kolację czy dla gości, są placki ziemniaczane, które można podać zarówno na słono, jak i na słodko.