Zupa wegetariańska - polecane przepisy
-
Zupka serowa
Zupka serowa jest daniem bardzo smacznym i niezwykle sycącym. Idealnie prezentuje się w towarzystwie grzanek z chleba żytniego i obficie …
20 + 30 min łatwy 6 315 kcal -
Zupa z dyni
Zupa z dyni jest pyszna i kremowa, a przy tym niesamowicie aromatyczna. Choć kojarzy się zwykle z jesienią, ze względu …
35 + 60 min średni 6 227 kcal -
Zupa grzybowa
Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 40 min łatwy 6 -
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z …
25 + 10 min łatwy 7 370 kcal -
Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to bardzo popularna i niezwykle często przygotowywana zupa. To niewątpliwie jeden z klasyków polskiej kuchni. Smaczna, domowa zupa …
15 + 30 min łatwy 6 145 kcal
Zupa wegetariańska - pozostałe przepisy
-
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej. Znajdziesz ją w każdej francuskiej książce kucharskiej. Ta pyszna, gorąca, …
35 + 30 min łatwy 5 315 kcal -
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych zup w polskich domach. Smaczna, domowa zupa z kalafiorem, z ziemniakami, …
15 + 30 min łatwy 6 143 kcal -
Zupa grochowa
Zupa grochowa z ziemniakami to jedna z najbardziej tradycyjnych i klasycznych zup charakterystycznych dla polskiej, domowej kuchni. Jest bardzo prosta …
30 + 70 min średni 5 284 kcal -
Zupa serowa
Zupa serowa jest świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę smacznych dań. Całość idealnie nadaje się zwłaszcza na jesienne dni, gdyż …
20 + 20 min łatwy 4 265 kcal -
Zupa krem z cukinii
Szybka zupa cukiniowa to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. W tym przepisie dowiesz się jak ugotować zupę …
20 + 35 min łatwy 4 422 kcal -
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim …
20 + 20 min łatwy 8 186 kcal
-
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii jest delikatna i smakuje nawet najmłodszym. Jest to idealny pomysł na szybki obiad. Do przygotowania tej zupy …
35 + 20 min łatwy 4 220 kcal -
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa to przepyszna zupa, o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Jest naprawdę łatwa, a dzięki ziemniakom i jajku …
25 + 20 min łatwy 4 319 kcal -
Zupa krem brokułowa
Zupa krem brokułowa, to pyszna pożywna i zdrowa potrawa, która zachwyca przepięknym, zielonym kolorem. Świetnego smaku nadają jej podsmażona cebula …
30 + 25 min łatwy 6 171 kcal -
Zupka miso
Zupka miso to japońska zupa z pastą powstałą z fermentowanej soi. Japońska nazwa zupy to miso shiru a Miso to …
20 + 30 min łatwy 10
-
Zupa botwinka
Zupa botwinka to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają lekkie, wiosenne potrawy. Ta taka właśnie jest. Do jej przygotowania nie …
15 + 20 min łatwy 8 169 kcal -
Tteokbokki
Tteokbokki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni koreańskiej jest idealne na ciepły letni …
10 + 20 min łatwy 3 -
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. …
15 + 25 min łatwy 4 220 kcal -
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa to doskonały pomyślna smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezach rodzinnych, ponieważ jest to …
15 + 25 min łatwy 4 215 kcal -
Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa to idealny pomysł na pyszny obiadek dla dzieci. Ten prosty przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. …
20 + 49 min łatwy 4 150 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal
-
Zupa porowa
Zupa porowa jest jedną z najpyszniejszych kremowych zup. Ma bogaty, lekko pikantny smak i aksamitną konsystencję. Ciężko przejść obok niej …
25 + 35 min łatwy 4 300 kcal -
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa jest pyszną i naprawdę sycącą potrawą, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Będzie świetną alternatywą dla żurku …
25 + 60 min łatwy 5 766 kcal -
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa to świetna i bardzo lekka potrawa, która smakuje wybornie. Świetnie sprawdzi się jako fit posiłek lub dodatek do …
25 + 40 min łatwy 5 311 kcal -
Zupa pomidorowa z ryżem
Pyszna, domowa zupa pomidorowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad, przygotuj zupę na aromatycznych wywarze z dużą ilością warzyw. …
20 + 60 min łatwy 4 421 kcal
-
Zupa owocowa
Zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną zupę obiadową dla dzieci, ponieważ jest słodka i bardzo smaczna z chęcią będzie …
20 + 30 min łatwy 5 435 kcal -
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie to pyszna, pożywna zupa, którą możesz przygotować nie tylko na święta. Jej głównym składnikiem są buraki, …
20 + 45 min łatwy 6 -
Zupa kartoflanka
Zupa kartoflanka bez mięsa, z ziemniaków to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możemy przygotować przez cały rok, ponieważ …
20 + 30 min łatwy 5 219 kcal -
Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek to doskonały wybór na fit obiad. Zupę krem możesz podać z ugotowanym makaronem, z groszkiem ptysiowym, …
20 + 30 min łatwy 4 356 kcal -
Zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem to idealna propozycja na zdrowe danie obiadowe. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz …
20 + 50 min łatwy 8 255 kcal -
Zupa krem z pora
Zupa krem z pora z serkiem topionym to doskonały wybór na pyszne i pożywne danie obiadowe. Przepis jest bardzo prosty, …
20 + 30 min łatwy 8 262 kcal
-
Zupa grzybowa z makaronem
Domowa zupa grzybowa z makaronem to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 6 -
Zupa krem z groszku
Zupa krem z groszku zielonego to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możesz przygotować przez cały rok, ponieważ możesz …
10 + 15 min łatwy 4 227 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 -
Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę zdrowe opcje. Jest pełna smaku, a przy tym naprawdę …
10 + 30 min łatwy 4 426 kcal
Zupa wegetariańska - zbiór przepisów na szybkie i smaczne zupy wegetariańskie
Zupa wegetariańska to propozycja dla osób, które wykluczają spożywanie mięsa z diety. Eliminacja mięsa oraz ryb może nastąpić z wielu różnych powodów, np. względów etycznych, religijnych czy ekologicznych. Do przygotowania zupy wegetariańskiej możemy wykorzystać wiele produktów spożywczych, ponieważ obecny rynek wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i produkuje szereg produktów zastępujących tradycyjne produkty mięsne oraz odzwierzęce.
Dieta wegetariańska – opis diety
Definicja diety wegetariańskiej
Wegetarianizm to odmiana diety, która polega na celowym wyłączeniu mięsa, ryb oraz owoców morza z jadłospisu. W diecie wegetariańskiej wyklucza się także produkty, które pochodzą z uboju zwierząt (np. smalec lub żelatynę).
Dietę wegetariańską można wybierać z wielu pobudek. W obecnych czasach duży nacisk kładziony jest na ekologię i z tego powodu część osób przechodzi na dietę wegetariańską. Kolejnymi powodami do rezygnacji ze spożywania mięsa mogą być względy etyczne, religijne lub modowe. Obecny rynek wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów ciągle się rozwija, co powoduje, że na rynku dostępnych jest wiele wegetariańskich odpowiedników mięsa oraz produktów zwierzęcych (np. jogurt naturalny możemy zastąpić jogurtem sojowym).
Odmiany wegetarianizmu
Dieta wegetariańska może przejawiać się różnym rodzajem wykluczenia spożywania mięsa, ryb, owoców morza lub produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Na podstawie wykluczenie możemy wyróżnić następujące odmiany wegetarianizmu:
- laktoowowegetarianizm – który jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą wegetarianizmu. Polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania mięsa, ryb i owoców morza. W diecie natomiast mogą występować produkty pochodzenia zwierzęcego jak nabiał, jaja oraz miód.
- laktowegetarianizm - jest dietą zbliżoną do laktoowowegetarianizmu, jednak dodatkowo eliminuje spożywanie jajek. Dopuszcza natomiast spożywanie mleka i jego przetworów.
- owowegetarianizm - ma na celu eliminację mięsa, ryb i owoców morza, mleka oraz jego przetworów z diety. Dopuszcza natomiast spożywanie jajek.
- weganizm - jest to odmiana wegetarianizmu, która polega na wyłączenie z diety wszystkich produktów odzwierzęcych. W weganizmie zabronione jest spożywanie mięsa, ryb i owoców morza, mleka i jego przetworów, jaj oraz miodu.
- witarianizm - ta odmiana wegetarianizmu polega na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Rezygnuje się ze spożywania potraw gotowanych. Osoby na diecie witariańskiej rezygnują również ze spożywania kawy, herbaty oraz soków na rzecz wody (najlepiej źródlanej).
- frutarianizm - jest to najbardziej restrykcyjna dieta wegetariańska. Polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcegooraz warzyw i owoców, które należy zerwać. Frutarianie żywią się przede wszystkim owocami, które same spadną z drzewa. Dopuszczalne jest także jedzenie małych ilości zielonych warzyw liściastych.
Zalety diety wegetariańskiej
Do głównych zalet diety wegetariańskiej możemy zaliczyć zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób oraz problemów zdrowotnych. Do grupy tej możemy zaliczyć:
- otyłość,
- nadciśnienie,
- choroby układu krążenia,
- cukrzycę typu 2,
- niektóre choroby nowotworowe,
- hipercholesterolemię,
- kamicę żółciową,
- kamicę pęcherzyka żółciowego,
- zaparcia,
- hemoroidy,
- próchnicę zębów.
Wady diety wegetariańskiej
Dieta wegetariańska jest dietą wymagającą, ponieważ niewłaściwie zbilansowana może prowadzić do wystąpienia niedoborów energetycznych oraz odżywczych. Do najczęstszych niedoborów składników odżywczych możemy zaliczyć niedobórwitaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza czy cynku, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka:
- anemii,
- krzywicy,
- osteoporozy oraz osteomalacji,
- niedożywienia białkowego lub białkowo-energetycznego,
- zaburzeń miesiączkowania u kobiet,
- biegunek.
W diecie wegetariańskiej często należy suplementować składniki odżywcze, których nie możemy zbilansować dietą – jest to spowodowane występowaniem niektórych składników pokarmowych tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witaminy, które mogą być niedoborowe w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, możemy suplementować jako suplementy diety sprzedawane w aptece. W diecie wegetariańskiej należy również zwrócić uwagę na bilansowanie białka, głównie dotyczy to osób, które są aktywne fizycznie - ich zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy jest zwiększone. W diecie wegetariańskiej źródło białka stanowić może soja, soczewica, bób, groch, fasola, produkty zbożowe oraz nasiona.
Zupa – opis
Zupa - definicja
Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. W tradycji polskiej stanowi pierwsze danie obiadu. Zupa jest wywarem, który powstaje podczas gotowania warzyw, owoców lub mięs i zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin. W diecie wegetariańskiej przygotujemy wywary warzywne lub owocowe. Aby przygotować zupę potrzebujemy garnek umieszczony nad ogniem lub w obecnych czasach postawiony na płycie indukcyjnej, wodę oraz produkty do ugotowania pysznej zupy (np. włoszczyznę, kapustę, brokuła czy kalafiora).
Podział zup
Zupy możemy podzielić na wiele kategorii. Jedną z nich jest obecność czynnika zagęszczającego, w tej kategorii możemy wyróżnić zupy czyste lub zagęszczone. Jako składnik zagęszczający możemy wykorzystać produkt skrobiowy, zawiesinę z mąki i płynu, zasmażkę, śmietanę i żółtka lub podprawę. Ze względu na konsystencję wyróżniamy zupy płynne, półpłynne oraz kremy. Natomiast ze względu na temperaturę podawania możemy wyróżnić zupy gorące lub zimne (do zup zimnych zaliczymy chłodnik oraz zupę owocową).
Dodatki do zup
Do zupy możemy dodać różne dodatki, w zależności od rodzaju zupy. Do dodatków możemy zaliczyć:
- ryż lub kaszę;
- wyroby mączne, do których zaliczymy makarony, kluski, grzanki, groszek ptysiowy lub tarte ciasto;
- jajka ugotowane na twardo;
- w diecie wegetariański doskonałym dodatkiem do zup będzie również tofu.
Przykładowe przepisy na szybkie zupy wegetariańskie i krótki opis
Do przygotowania zup wegetariańskich najczęściej wykorzystywany jest bulion jarzynowy oraz różne warzywa. Na tej podstawie może powstać wiele ciekawych zup warzywnych. Dodatkowo do przygotowania wegetariańskiej zupy świetnie sprawdzą się grzyby oraz nasiona roślin strączkowych. Poznaj kilka przepisów na smaczne i szybkie zupy wegetariańskie.
Zupa krem z dyni
To doskonała, rozgrzewająca zupa, którą możemy podać w okresie jesiennym. Zupa krem z dyni świetnie sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Przepis na zupę krem z dyni jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Gotową zupę krem z dyni możemy podać z dodatkiem uprażonych pestek dyni lub słonecznika. Dodatkowo idealnie sprawdzi się tutaj pokrojone w kostkę i podsmażone tofu.
Zupa brokułowa
Zupa z brokuła przygotowana na wywarze jarzynowym świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Zupę brokułowa możemy podać w formie kremu, jednak nie jest to konieczne. Zupa brokułowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Zupa brokułowa na bulionie jarzynowym doskonale sprawdzi się jako pyszny obiad.
Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa świetnie sprawdzi się jako orzeźwiające posiłek w trakcie lata. Do jej wykonania możemy użyć praktycznie każdy owoc, jednak doskonale smakuje przygotowywana z kilku różnych owoców. Zupę owocową najlepiej podać z dodatkiem makaronu. Przepis na nią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujemy dużego doświadczenia kulinarnego.