Zupa wegetariańska

zupa wegetariańska

Zupa wegetariańska to doskonała propozycja na pożywną zupę nie tylko dla wegetarian. Posiłki wegetariańskie w większości wykluczają spożywanie mięsa oraz ryb (wszystko zależne jest od odmiany wegetarianizmu). W dzisiejszych czasach istnieje wiele przepisów na smaczne zupy, do których wykonania nie potrzebujemy mięsa. Do ich wykonania możemy wykorzystać bulion warzywny, kaszę, ryż, makaron. Doskonałym dodatkiem do zupy będzie również tofu. Dodatkowo gotowe zupy krem możemy ozdobić uprażonymi pestkami, np. słonecznika.

Zupa wegetariańska - polecane przepisy

Zupa wegetariańska - pozostałe przepisy

Zupa wegetariańska - zbiór przepisów na szybkie i smaczne zupy wegetariańskie

Zupa wegetariańska to propozycja dla osób, które wykluczają spożywanie mięsa z diety. Eliminacja mięsa oraz ryb może nastąpić z wielu różnych powodów, np. względów etycznych, religijnych czy ekologicznych. Do przygotowania zupy wegetariańskiej możemy wykorzystać wiele produktów spożywczych, ponieważ obecny rynek wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i produkuje szereg produktów zastępujących tradycyjne produkty mięsne oraz odzwierzęce.

Dieta wegetariańska – opis diety

Definicja diety wegetariańskiej

Wegetarianizm to odmiana diety, która polega na celowym wyłączeniu mięsa, ryb oraz owoców morza z jadłospisu. W diecie wegetariańskiej wyklucza się także produkty, które pochodzą z uboju zwierząt (np. smalec lub żelatynę).

Dietę wegetariańską można wybierać z wielu pobudek. W obecnych czasach duży nacisk kładziony jest na ekologię i z tego powodu część osób przechodzi na dietę wegetariańską. Kolejnymi powodami do rezygnacji ze spożywania mięsa mogą być względy etyczne, religijne lub modowe. Obecny rynek wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów ciągle się rozwija, co powoduje, że na rynku dostępnych jest wiele wegetariańskich odpowiedników mięsa oraz produktów zwierzęcych (np. jogurt naturalny możemy zastąpić jogurtem sojowym).

Odmiany wegetarianizmu

Dieta wegetariańska może przejawiać się różnym rodzajem wykluczenia spożywania mięsa, ryb, owoców morza lub produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Na podstawie wykluczenie możemy wyróżnić następujące odmiany wegetarianizmu:

  • laktoowowegetarianizm – który jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą wegetarianizmu. Polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania mięsa, ryb i owoców morza. W diecie natomiast mogą występować produkty pochodzenia zwierzęcego jak nabiał, jaja oraz miód.
  • laktowegetarianizm - jest dietą zbliżoną do laktoowowegetarianizmu, jednak dodatkowo eliminuje spożywanie jajek. Dopuszcza natomiast spożywanie mleka i jego przetworów.
  • owowegetarianizm - ma na celu eliminację mięsa, ryb i owoców morza, mleka oraz jego przetworów z diety. Dopuszcza natomiast spożywanie jajek.
  • weganizm - jest to odmiana wegetarianizmu, która polega na wyłączenie z diety wszystkich produktów odzwierzęcych. W weganizmie zabronione jest spożywanie mięsa, ryb i owoców morza, mleka i jego przetworów, jaj oraz miodu.
  • witarianizm - ta odmiana wegetarianizmu polega na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Rezygnuje się ze spożywania potraw gotowanych. Osoby na diecie witariańskiej rezygnują również ze spożywania kawy, herbaty oraz soków na rzecz wody (najlepiej źródlanej).
  • frutarianizm - jest to najbardziej restrykcyjna dieta wegetariańska. Polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcegooraz warzyw i owoców, które należy zerwać. Frutarianie żywią się przede wszystkim owocami, które same spadną z drzewa. Dopuszczalne jest także jedzenie małych ilości zielonych warzyw liściastych.

Zalety diety wegetariańskiej

Do głównych zalet diety wegetariańskiej możemy zaliczyć zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób oraz problemów zdrowotnych. Do grupy tej możemy zaliczyć:

  • otyłość,
  • nadciśnienie,
  • choroby układu krążenia,
  • cukrzycę typu 2,
  • niektóre choroby nowotworowe,
  • hipercholesterolemię,
  • kamicę żółciową,
  • kamicę pęcherzyka żółciowego,
  • zaparcia,
  • hemoroidy,
  • próchnicę zębów.

Wady diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska jest dietą wymagającą, ponieważ niewłaściwie zbilansowana może prowadzić do wystąpienia niedoborów energetycznych oraz odżywczych. Do najczęstszych niedoborów składników odżywczych możemy zaliczyć niedobórwitaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza czy cynku, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka:

  • anemii,
  • krzywicy,
  • osteoporozy oraz osteomalacji,
  • niedożywienia białkowego lub białkowo-energetycznego,
  • zaburzeń miesiączkowania u kobiet,
  • biegunek.

W diecie wegetariańskiej często należy suplementować składniki odżywcze, których nie możemy zbilansować dietą – jest to spowodowane występowaniem niektórych składników pokarmowych tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witaminy, które mogą być niedoborowe w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, możemy suplementować jako suplementy diety sprzedawane w aptece. W diecie wegetariańskiej należy również zwrócić uwagę na bilansowanie białka, głównie dotyczy to osób, które są aktywne fizycznie - ich zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy jest zwiększone. W diecie wegetariańskiej źródło białka stanowić może soja, soczewica, bób, groch, fasola, produkty zbożowe oraz nasiona.

Zupa – opis

Zupa - definicja

Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. W tradycji polskiej stanowi pierwsze danie obiadu. Zupa jest wywarem, który powstaje podczas gotowania warzyw, owoców lub mięs i zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin. W diecie wegetariańskiej przygotujemy wywary warzywne lub owocowe. Aby przygotować zupę potrzebujemy garnek umieszczony nad ogniem lub w obecnych czasach postawiony na płycie indukcyjnej, wodę oraz produkty do ugotowania pysznej zupy (np. włoszczyznę, kapustę, brokuła czy kalafiora).

Podział zup

Zupy możemy podzielić na wiele kategorii. Jedną z nich jest obecność czynnika zagęszczającego, w tej kategorii możemy wyróżnić zupy czyste lub zagęszczone. Jako składnik zagęszczający możemy wykorzystać produkt skrobiowy, zawiesinę z mąki i płynu, zasmażkę, śmietanę i żółtka lub podprawę. Ze względu na konsystencję wyróżniamy zupy płynne, półpłynne oraz kremy. Natomiast ze względu na temperaturę podawania możemy wyróżnić zupy gorące lub zimne (do zup zimnych zaliczymy chłodnik oraz zupę owocową).

Dodatki do zup

Do zupy możemy dodać różne dodatki, w zależności od rodzaju zupy. Do dodatków możemy zaliczyć:

  • ryż lub kaszę;
  • wyroby mączne, do których zaliczymy makarony, kluski, grzanki, groszek ptysiowy lub tarte ciasto;
  • jajka ugotowane na twardo;
  • w diecie wegetariański doskonałym dodatkiem do zup będzie również tofu.

Przykładowe przepisy na szybkie zupy wegetariańskie i krótki opis

Do przygotowania zup wegetariańskich najczęściej wykorzystywany jest bulion jarzynowy oraz różne warzywa. Na tej podstawie może powstać wiele ciekawych zup warzywnych. Dodatkowo do przygotowania wegetariańskiej zupy świetnie sprawdzą się grzyby oraz nasiona roślin strączkowych. Poznaj kilka przepisów na smaczne i szybkie zupy wegetariańskie.

Zupa krem z dyni

To doskonała, rozgrzewająca zupa, którą możemy podać w okresie jesiennym. Zupa krem z dyni świetnie sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Przepis na zupę krem z dyni jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Gotową zupę krem z dyni możemy podać z dodatkiem uprażonych pestek dyni lub słonecznika. Dodatkowo idealnie sprawdzi się tutaj pokrojone w kostkę i podsmażone tofu.

Zupa brokułowa

Zupa z brokuła przygotowana na wywarze jarzynowym świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Zupę brokułowa możemy podać w formie kremu, jednak nie jest to konieczne. Zupa brokułowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Zupa brokułowa na bulionie jarzynowym doskonale sprawdzi się jako pyszny obiad.

Zupa owocowa z makaronem

Zupa owocowa świetnie sprawdzi się jako orzeźwiające posiłek w trakcie lata. Do jej wykonania możemy użyć praktycznie każdy owoc, jednak doskonale smakuje przygotowywana z kilku różnych owoców. Zupę owocową najlepiej podać z dodatkiem makaronu. Przepis na nią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujemy dużego doświadczenia kulinarnego.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto