Dania z warzywami

dania z warzywami

Dania z warzywami umieszczono na samym dole piramidy żywieniowej, jako te, które należy jeść w największej ilości. Dania z warzyw obecne są w kuchniach całego świata, jednak traktowane są głównie jako dodatek. Lecz to właśnie warzywa stanowią podstawowe źródło, niezbędnych dla zdrowia antyoksydantów, dlatego też są w diecie konieczne. Ponieważ wiele osób nie lubi warzyw i sięga raczej po tuczące mięso lub węglowodany, warto poznać szybkie i smaczne przepisy na dania z warzyw, tak aby przygotować smaczny i nietuczący obiad. Przykładem mogą być szybko smażone dania obiadowe z woka, ryż lub makaron po chińsku, warzywa na patelnię, czy też dania greckie, w których główną rolę odgrywa bakłażan i cukinia.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z warzywami

Przepisy w temacie dania z warzywami

Najciekawsze artykuły w temacie dania z warzywami

Potrawy z warzywami - spis przepisów na pyszne dania warzywne

Uwielbiamy dania mięsne i mączne, zaś dania warzywne pociągają nas najmniej. Jednak w czasach, gdy większość osób, prowadzi siedzący tryb życia, warto przestawić się na niskokaloryczne dania z warzywami. Jednak jak sprawić, aby danie z warzyw na obiad było nie tylko zdrowe, lecz także smaczne? Odpowiedzią są dania warzywne kuchni śródziemnomorskiej oraz dania z woka po chińsku. Przedstawiamy przepisy na najciekawsze, niskokaloryczne i smaczne dania warzywne. Doradzamy jak wykorzystać dalekowschodnią technikę smażenia stir fry.

Przepisy na pyszne i szybkie dania z warzywami

Dlaczego warto znać przepisy na dania z warzywami

Warzywa stanowią najmniej pociągający składnik żywności. Nie wyobrażamy sobie diety bez mięsa, potraw mącznych, mlecznych czy słodyczy. Te składniki diety uważamy za szczególnie smaczne i po nich czujemy się najlepiej. Dania z warzyw, natomiast, stanowią tylko dodatek, który poprawia trawienie. Ale czy tylko dlatego powinniśmy jeść dania z warzyw?

Warzywa stanowią podstawowe źródło witamin i składników mineralnych. Dostarczają antyoksydantów, które usuwają z organizmu wolne rodniki i tym samym spowalniają proces starzenia. Warzywa zawierają również błonnik, który usprawnia trawienie i poprawia pracę układu pokarmowego. Warzywa są w większości niskokaloryczne, dlatego też sprzyjają odchudzaniu i nie powodują nadwagi. Korzyści płynące z wprowadzenia warzyw do diety są liczne. Dlatego też warto poznać najciekawsze, a przede wszystkim szybkie, przepisy na dania z warzyw, tak aby każde danie warzywne było smaczne i zachęcało do jedzenia.

Niskokaloryczne dania w kuchniach świata

Dania warzywne pełnią dużą rolę w kuchni polskiej. Jednak tradycyjna kuchnia polska uchodzi za kuchnię kaloryczną i tuczącą. Ponadto dania kuchni polskiej są dość ciężkie i pracochłonne. Dlatego też szukamy kuchni, która oferuje dania lekkie, niskokaloryczne i łatwe do zrobienia.

Za najbardziej zdrowe, niskokaloryczne i proste uchodzą kuchnie dalekowschodnie, jak kuchnia chińska i japońska oraz kuchnie śródziemnomorskie jak kuchnia grecka, hiszpańska, czy kuchnia włoska. Są to tradycje kulinarne, które stosują dużo warzyw, jak również ryż i makaron.

Za szczególnie zdrową uchodzi kuchnia chińska, w której przygotowuje się dania z woka, czyli głównie szybko smażone dania z warzywami. Dzięki temu, że danie po chińsku przygotowywane jest szybko, przy pomocy energicznego mieszania, zawarte w nim warzywa nie tracą składników odżywczych i witamin. Podstawą dań chińskich jest ryż biały i jaśminowy oraz makaron ryżowy. Ponieważ nie każdy jest posiadaczem woka, dobrym rozwiązaniem na zdrowy, szybki i nietuczący obiad są warzywa na patelnię. Mieszankę warzyw mrożonych wystarczy wysypać na patelnię i podsmażyć energicznie mieszając.

Kuchnią wartą polecenia, jest kuchnia śródziemnomorska, które oferuje dużo dań z warzyw. Szczególnie warto zwrócić uwagę na kuchnię grecką, która doskonale równoważy białko pochodzące z ryb, mięsa i serów oraz węglowodany dostarczane przez chleb podawany do każdego posiłku, z warzywami zapewniającymi witaminy i składniki mineralne. Główne warzywa obecne w kuchni greckiej to bakłażan i cukinia, które świetnie sprawdzają się jako warzywa duszone, czy też jako składnik dań jednogarnkowych.

Najciekawsze, szybkie przepisy na dania warzywne

Jak szybko przygotować niskokaloryczne dania na obiad - dania jednogarnkowe

Jeśli chcemy wprowadzić do naszej diety zdrowe dania z warzyw, rozwiązaniem mogą być dania jednogarnkowe, w których główną rolę odgrywają warzywa i pęczak. Doskonałym dodatkiem do dań jednogarnkowych jest bakłażan i cukinia, które królują w niskokalorycznej kuchni greckiej. Duszone warzywa w sosie podajemy do makaronu, ryżu czy pęczaku.

Coraz bardziej modne i szybkie danie obiadowe stanowi kaszotto, które możemy zrobić z kaszy pęczak, jęczmiennej, czy innej. Podstawą kaszotto może być cukinia, brukselka, cebula, czosnek czy inne warzywa. Obiadowe kaszotto stanowi danie bardzo szybkie do zrobienia, gdyż wystarczy podsmażyć warzywa, następnie dodać bulion i kaszę pęczak i dusić dopóki kasza nie wchłonie bulionu. Następnie dodajemy warzywa liściaste do smaku.

Szybkie i zdrowe danie oferują warzywa na patelnię, które wystarczy podsmażyć. W sklepach dostępne są różne mieszanki warzyw mrożonych. Warzywa na patelnię możemy również skomponować samodzielnie. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące i pożywne możemy dodać kaszę pęczak lub ryż.

Szybkie i nietuczące dania z woka

Dobrym pomysłem na szybkie i niskokaloryczne danie z warzyw będą warzywa z woka po chińsku. Jeśli nie mamy woka możemy skorzystać z głębokiej patelni. Technik przygotowania warzyw z woka polega na szybkim i energicznym mieszaniu warzyw i smażeniu poszczególnych warzyw osobno. Warzywa oraz mięso kroimy na paseczki, dzięki czemu szybko się smażą. Podajemy je z ryżem, kaszą lub makaronem.

Technika stir fry czyli szybkiego mieszania i smażenia, sprawia, że warzywa są chrupiące i zachowują większość witamin i składników odżywczych. Poszczególne warzywa smażymy osobno, tak aby nie łączyć warzyw twardych i miękkich, które potrzebują różnego czasu smażenia. Technika ta sprawia, że warzywa miękkie, jak na przykład cukinia, nie zaczną się dusić. Możemy również usmażyć składniki razem, wkładając najpierw warzywa, które się dłużej smażą, na przykład marchewkę, kapustę czy brokuły. Stir fry stanowi sposób na szybkie, smaczne i zdrowe danie na obiad. Warzywa przygotowane tą techniką możemy podać z mięsem oraz z ryżem, makaronem lub z kaszą.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto