Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa – zasady, działanie, przykładowe menu

Dieta niskotłuszczowa jest dieta stosowaną w określonych przypadkach. Żywienie w diecie niskotłuszczowej charakteryzuje się mniejszym spożyciem tłuszczu – do około 20% dziennej podaży makroskładników. Dieta uboga w tłuszcze jest z reguły niskokaloryczna. Stosowanie diety mało tłuszczowej ma za zadanie leczenie chorób układu krążenia, trzustki, wątroby, dróg żółciowych oraz złego wchłaniania lub trawienia.

Wyróżnione przepisy na diecie niskotłuszczowej

Pozostałe przepisy z diety niskotłuszczowej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta niskotłuszczowa – zasady, działanie, przykładowe menu

Stosowanie diety ubogiej w tłuszcze powinno być tylko w określonych przypadkach. Stosowanie diety u osoby zdrowej w długim okresie czasu może być niebezpieczne dla zdrowia. Dieta mało tłuszczowa powinna być stosowana między innymi w przypadku występowania problemów zdrowotnych dotyczących dróg żółciowych, wątroby lub trzustki. Z artykułu dowiesz się jakie są zasady i działanie diety niskotłuszczowej i czy zawsze warto ją stosować. Sprawdzisz też jak wygląda przykładowe menu i potrawy w diecie ubogotłuszczowej.

Dla kogo jest dieta niskotłuszczowa?

Opinie wielu osób brzmią, że dieta beztłuszczowa lub ubogotłuszczowa pozwala szybko schudnąć. Opinie te są słuszne – dieta jest z reguły niskokaloryczna więc chudnie się szybko. Jednakże dieta beztłuszczowa pod żadnym pozorem nie powinna być wdrożona jeśli nie jest to konieczne. Dieta beztłuszczowa jest dietą, która zakłada dzienne spożycie tłuszczu do 10%. Kuchnia ubogotłuszczowa dopuszcza wyższe spożycie tłuszczu niż dieta beztłuszczowa. Te modele żywienia powinny być traktowane jako proces leczenia pewnych dolegliwości. Dieta uboga w tłuszcze powinna być stosowana jedynie w określonych przypadkach.

Dieta niskotłuszczowa – w jakich przypadkach się ją stosuje?

Kuchnia niskotłuszczowa powinna być wdrożona w przypadku wystąpienia takich chorób jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub ogólnie problemy z jelitami, zaburzone wchłanianie i trawienie tłuszczu, choroby układu krążenia, przewlekłe lub ostre zapalenie trzustki lub wątroby oraz problemy z przewlekłym zapaleniem dróg żółciowych lub kamicą żółciową.

Często poza ograniczeniem podaży tłuszczu w tej diecie stosuje się ograniczenie błonnika. Dieta mało tłuszczowa razem z ograniczeniem błonnika to bardzo częsty zabieg profilaktyki chorób trzustki lub dróg żółciowych. Dieta polegająca na leczeniu trzustki lub dróg żółciowych charakteryzuje się dozwolonym ograniczeniem błonnika do 20 g i do 50 g tłuszczu na dobę.

Zasady diety niskotłuszczowej – zalecane i niepolecane produkty

Jadłospis diety mało tłuszczowej opiera się na założeniu dziennej podaży tego makroskładnika do około 20%. Dozwolona ilość tłuszczu, którą można jeść na diecie ubogotłuszczowej jest kwestią indywidualną. Każda osoba ma swój indywidualny próg tolerancji na każdy składnik, więc zalecane jest odpowiednie dobranie ilości tłuszczu.

Produkty zalecane do jedzenia w diecie niskotłuszczowej:

  • chudy nabiał (produkty mleczne fermentowane – kefir, maślanka, jogurt naturalny, serek wiejski, ser twarogowy);
  • chude mięso między innymi drobiowe, chude ryby;
  • warzywa i owoce;
  • pieczywo, makarony, kasze, ryż pełnoziarniste;
  • zdrowe tłuszcze roślinne, między innymi awokado, oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona i ziarna.

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, które trzeba mocno ograniczyć:

  • tłuste mięsa, np. boczek, smalec;
  • masło, tłuste śmietany, majonez, tłusty nabiał i sery;
  • żywność przetworzona i fast foody, słone i słodkie przekąski.

Warto wdrożyć zasady diety niskocukrowej. Dieta niskocukrowa to głównie ograniczenie spożycia cukru. Dieta niskocukrowa jest dobrym sposobem nie tylko na redukcję masy ciała. Dieta niskocukrowa dozwolona jest też do poprawy swojego zdrowia.

Zalecane sposoby przygotowania potraw to przede wszystkim gotowanie produktów na parze, gotowanie w wodzie lub duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Zalecany się jeść 5 posiłków, by nie przeciążać układu pokarmowego. Preferowane jest zjadanie śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji. Posiłki można jednak dostosowywać do indywidualnych upodobań lub schorzeń.

Sosy do sałatek ożywiają i ulepszają danie. Sposoby na przyrządzenie sosów do sałatek są różne. Sosy do sałatek można przygotowywać na podstawie chudego nabiału lub niewielkiej ilości olejów roślinnych.

Działanie diety niskotłuszczowej – efekty korzystne i negatywne

Do zalet diety beztłuszczowej zaliczyć można redukcję masy ciała. Wynika to tego, że tłuszcze są najbardziej kaloryczne ze wszystkich makroskładników. Redukcja masy ciała na diecie beztłuszczowej wynika głównie z powstałego deficytu wynikającego z mniejszej podaży kilokalorii. Już bycie przez tydzień na diecie ubogotłuszczowej niskokalorycznej może sprawić, że masa ciała spadnie jeśli będzie wygenerowany odpowiedni deficyt energetyczny. Poza redukcją masy ciała dieta beztłuszczowa ma zastosowanie w leczeniu wcześniej wymienionych chorób. Dieta o niskiej zawartości tłuszczu może pomóc obniżyć cholesterol.

Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety i osoby zdrowe nie powinny stosować diety niskotłuszczowej jeżeli nie ma ku temu żadnych przesłanek. Główne wady tej diety to jest ciężkie do zapewnienia odpowiedniej normy kalorycznej. Przez zbyt wysoki deficyt kaloryczny może następować wiele skutków ubocznych, między innymi niedobory czy złe samopoczucie.

Tłuszcze są niezwykle ważne do prawidłowej pracy hormonów. Gdy poziom tłuszczu jest zbyt niski mogą powstawać zaburzenia hormonalne lub zahamowanie miesiączkowania. Mogą powstawać niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, D, E oraz K. Są to ogromnie istotne dla zdrowia witaminy.

Podwyższone spożycie węglowodanów może być złym rozwiązaniem dla osób cierpiących na zaburzoną pracę glukozy i insuliny. Także mogą pojawiać się zaparcia i problemy z jelitami poprzez złe działanie pracy mikrobiomu jelitowego.

Przykładowe menu w kuchni niskotłuszczowej

Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis w diecie ubogotłuszczowej. Znajdziesz w jadłospisie między innymi propozycję na takie potrawy jak śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Tygodniowe menu powinno być urozmaicone. Jadłospis na tydzień powinien spełniać określone normy na poszczególną zawartość makroskładników.

  • Śniadanie: pieczywo z awokado i chudą wędliną drobiową, pomidor
  • II śniadanie: koktajl owocowy z chudym jogurtem naturalnym i słonecznikiem
  • Obiad: ryba i warzywa gotowane na parze z odrobiną oleju roślinnego, kasza jaglana
  • Podwieczorek: kisiel owocowy, sucharki z dżemem
  • Kolacja: jajecznica na odrobinie masła klarowanego ze szczypiorkiem, pieczywo i ogórek

W mojej opinii stosowanie diety niskotłuszczowej powinno być stosowane tylko i wyłącznie w określonych wypadkach i pod kontrolą specjalistów. Objawy chorobowe mogą być różne i dopasowanie leczenia może być odmienne u wielu osób.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto