Dieta lekkostrawna
-
Zupa ryżowa
Bardzo łatwa, dietetyczna i lekka zupa ryżowa z kurczakiem i marchewką to danie świetne na obiad dla dzieci i seniorów. …
15 + 60 min łatwy 6 978 kcal -
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować …
5 + 15 min łatwy 1 268 kcal -
Zupa z dyni hokkaido
Domowa zupa z dyni hokkaido to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie …
25 + 20 min łatwy 4 230 kcal
Pozostałe przepisy dla osób na diecie lekkostrawnej
-
Rosół z kurczaka
Rosół z kurczaka to naprawdę pyszna i tradycyjna zupa, która choć kojarzy się tylko z niedzielnymi obiadami, świetnie sprawdzi się …
20 + 120 min łatwy 6 362 kcal -
Dietetyczne pulpety na parze
Zdrowe, fit, pyszne pulpety na parze z warzywami z mięsa mielonego to dobre, dietetyczne danie. Jest lekkie, niskokaloryczne i idealne …
20 + 25 min łatwy 6 214 kcal -
Ryżanka
Ryżanka to zupa na bazie ryżu i marchewki, która jest niezwykle delikatna dla żołądka. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a …
20 + 40 min łatwy 4 208 kcal
-
Zupa krem marchewkowy
Zupa krem marchewkowy to domowa i tradycyjna propozycja na zupę dla dzieci. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie …
20 + 40 min łatwy 4 235 kcal
-
Zupa zacierkowa
Zupa zacierkowa to specyficzny rodzaj zupy jarzynowej lub rosołu. Składa się z pysznego bulionu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem kawałków …
20 + 120 min łatwy 9 147 kcal -
Marchwianka
Marchwianka to zupa, która uratowała niejeden bolący brzuch. Jest niezwykle lekkostrawna, a przy tym bardzo pożywna. Można ją podawać nawet …
20 + 45 min łatwy 4 314 kcal
-
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest polecana dla dzieci. Jeżeli chcesz ją podać bardzo małym dzieciom, to pamiętaj o …
45 + 25 min łatwy 8 162 kcal
-
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka z ryżem lub z ziemniakami to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ …
20 + 30 min łatwy 3 240 kcal -
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Ryż z jabłkiem z cynamonem
Ryż z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na smaczny deser lub danie obiadowe na słodko podawane dla dzieci na …
20 + 20 min łatwy 4 217 kcal
-
Kurczak w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest …
15 + 20 min łatwy 4 462 kcal
-
Pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i …
30 + 20 min łatwy 4 178 kcal -
Kluski leniwe z ziemniaków
Kluski leniwe z ziemniaków to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad. …
30 + 7 min średni 6
-
Ryba w pomidorach
Ryba w pomidorach to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Tak przygotowana smaczna ryba, podana z dodatkiem czosnkowej bagietki na …
15 + 15 min łatwy 4 244 kcal -
Ryż na mleku
Ryż na mleku to świetny pomysł na najlepsze śniadanie dla dzieci na słodko. Ryż z dodatkiem owoców można podać także …
10 + 20 min łatwy 5 522 kcal
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to często spotykane połączenie. To, co można jeszcze do tego dodać, jednak nie już tak …
40 min łatwy 3 467 kcal
-
Placuszki z kaszy manny
Placuszki z kaszy manny to prosty przepis na pyszne śniadanie nie tylko dla dzieci. Puszyste placuszki świetnie komponują się z …
20 + 20 min łatwy 4 613 kcal
-
Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa to idealny pomysł na pyszny obiadek dla dzieci. Ten prosty przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. …
20 + 49 min łatwy 4 150 kcal
-
Zupa pomidorowa z ryżem
Pyszna, domowa zupa pomidorowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad, przygotuj zupę na aromatycznych wywarze z dużą ilością warzyw. …
20 + 60 min łatwy 4 421 kcal -
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana, choć może wydawać się bardzo prosta i banalna, jest naprawdę smaczną potrawą, która nie tylko ładnie wygląda ale …
20 + 30 min łatwy 8 105 kcal
-
Zupa ryżanka
Zupa ryżanka to niezwykle prosty sposób na pyszną i lekkostrawną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostoty …
20 + 40 min łatwy 4 202 kcal
-
Zupa z pulpetami
Pyszna pieczarkowa zupa z pulpetami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja …
20 + 45 min łatwy 6 185 kcal
-
Sernik z mango na zimno
Ten prosty przepis na sernik z mango na zimno to idealny pomysł na szybki, pyszny deser. Taki pomysł na pyszne …
120 min łatwy 12 -
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to danie, który zdecydowanie warto znać. To świetny pomysł na dodatek do …
10 + 90 min łatwy 10 240 kcal -
Filet z indyka w sosie własnym
Filet z indyka w sosie własnym to świetny to pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który będzie dobry na …
35 min łatwy 4 -
Dramstik z kurczaka
Dramstik z kurczaka pieczone w piekarniku to pomysł na obiad, kolację lub sycącą, smaczną przekąskę na imprezę, czy spotkanie z …
10 + 60 min łatwy 4 748 kcal -
Wege ramen
Wegański ramen to pomysł na pyszny, zdrowy, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich. Kuchnia azjatycka to …
60 min średni 2
-
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal
-
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal
-
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba …
20 + 30 min łatwy 10 160 kcal -
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 279 kcal -
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal
-
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą są wszystkim dobrze znane. Wystarczy kilka minut i te pyszne ciasteczka pojawią się na Twoim stole. …
15 + 15 min łatwy 20 132 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal
-
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0
-
Knedle z jabłkami
Knedle z jabłkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich przepisów. W tym wypadku całość jest bardzo prosta, a smakuje …
30 + 20 min łatwy 4 297 kcal
-
Kluski leniwe z serem
Kluski leniwe z serem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dania, zwłaszcza w słodkiej odsłonie. Kluski robi się …
20 + 10 min łatwy 2 555 kcal
-
Cukinia faszerowana pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami jest daniem prostym, a przy okazji naprawdę ciekawym. Idealnie sprawdzi się na prosty wegetariański obiad dla całej …
10 + 30 min łatwy 4 498 kcal
-
Krem z brukselki
Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% …
10 + 30 min łatwy 5 185 kcal -
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami to super opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Delikatny …
20 + 45 min łatwy 10 270 kcal
-
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe …
30 + 75 min łatwy 6 335 kcal
-
Placuszki z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę …
40 min łatwy 2 386 kcal
-
Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding …
15 + 20 min łatwy 3 362 kcal
-
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal
-
Sernik bez cukru
Sernik bez cukru to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego deseru w wersji nieco zdrowszej. Pomimo zastąpienia cukru słodzikiem …
20 + 60 min łatwy 10 317 kcal
-
Polędwiczki z mintaja
Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 25 min łatwy 2 267 kcal -
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii są niezwykle pyszną opcją na obiad, która nie tylko wspaniale smakuje i wygląda, ale …
15 + 15 min łatwy 4 439 kcal
-
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie …
20 + 30 min łatwy 4 377 kcal
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal -
Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to wspaniałe wegańskie danie dla całej rodziny. Kotlet tanie i zawierają mało kalorii, dlatego mogą je spożywać …
10 + 35 min łatwy 6 261 kcal
-
Filet z indyka w sosie koperkowym
Filet z indyka w sosie koperkowym jest jednym z tych przepisów, które kojarzą się z nudnym lekkostrawnym daniem. Ta receptura …
20 + 30 min łatwy 4 458 kcal
Dieta lekkostrawna - co to jest?
Dieta lekkostrawna to modyfikacja standardowej, racjonalnej diety, która stanowi wsparcie dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, po zabiegach chirurgicznych i osób starszych. Zakłada wprowadzenie do jadłospisu potraw o wysokiej strawności oraz odpowiednich technik kulinarnych, takich jak gotowanie, gotowanie na parze, czy pieczenie bez tłuszczu. Dieta ma na celu ochronę przewodu pokarmowego, a zarazem dostarczenie odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Dieta lekkostrawna - przepisy, produkty, przykładowe menu, porady
Dieta lekkostrawna stanowi modyfikację diety standardowej, która ma za zadanie zadbać w szczególności o układ pokarmowy, ochronić go przed niekorzystnymi czynnikami, zniwelować ewentualne dolegliwości, a także pomóc w powrocie do zdrowia po ciężkich chorobach czy zabiegach operacyjnych. Wartość energetyczna diety i ilość składników odżywczych nie odbiega od tych w diecie podstawowej, różni się ona jedynie doborem produktów oraz technik kulinarnych. Wszystkie te zabiegi mają na celu poprawić strawność przygotowywanych posiłków. Dieta lekkostrawna jest zgodna z zasadami zdrowego odżywiania, a jej głównym celem jest wspomaganie procesów trawiennych.
Lekka dieta – podstawowe zasady
Lekkostrawna kuchnia - ogólne zalecenia
Dieta lekkostrawna zakłada spożywanie 4-5 niezbyt dużych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Śniadanie dobrze jest zjeść w ciągu godziny od wstania, a ostatni posiłek powinniśmy zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed pójściem spać.
Przygotowywane dania nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimno, tak aby nie dopuścić do podrażnienia ścian przewodu pokarmowego. Należy przygotowywać je na bieżąco, tak aby uniknąć odgrzewania lub długiego przechowywania w lodówce.
Ponieważ dieta stosowana jest często u osób chorych, po zabiegach chirurgicznych, cierpiących na brak apetytu, powinniśmy zadbać szczególnie o estetykę dań, urozmaicenie potraw i ich dobry smak. Pomoże to zwiększyć apetyt, a w efekcie szybciej wrócić do zdrowia. Dotyczy to zarówno samego serwowania dań (ładnie ułożonych, z użyciem atrakcyjnej zastawy), jak i odpowiedniego doprawienia z użyciem dopuszczalnych przypraw i ziół.
Dieta lekkostrawna, nazywana też czasem jako dieta żołądkowa jest punktem wyjścia dla układania innych diet leczniczych, które mogą być ustalane w zależności od stanu zdrowia pacjenta, a także jego masy ciała i kondycji.
W niektórych stanach chorobowych dieta jelitowa może przybierać formę diety o zmienionej konsystencji, takiej jak dieta płynna, dieta płynna wzmocniona lub dieta papkowata, zależnie od stopnia rozdrobnienia spożywanych produktów.
W przypadku osób z niedożywieniem zasady diety obejmują zwiększenie kaloryczności jadłospisu, a u osób cierpiących na stany zapalne jelit i biegunki ograniczeniu ulegnie ilość błonnika, natomiast zwiększeniu zawartość białka.
W przypadku chorób wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych lub zapalenia trzustki stosuje się dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Jeśli chory cierpi na wrzody, nieżyt żołądka lub refluks, zastosowanie ma dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Dieta żołądkowa – polecane produkty
Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej są dokładnie opisane w wielu źródłach medycznych, pamiętajmy jednak że zawsze należy wziąć pod uwagę preferencje i tolerancję dań przez pacjenta, gdyż każdy z nas może inaczej reagować na konkretne artykuły spożywcze. Najlepszym rozwiązaniem jest obserwacja organizmu i ustalenie, jakie potrawy nam służą, a których powinniśmy zdecydowanie unikać.
Dozwolone produkty zbożowe to między innymi jasne pieczywo pszenne (chleb, bułki, ewentualnie chleb typu graham), drobne kasze (kasza manna, jaglana, kuskus, krakowska), biały ryż, drobne makarony, płatki zbożowe (najlepiej w formie rozgotowanej), mąka pszenna, orkiszowa, sucharki, biszkopty.
Sięgając po produkty nabiałowe wybierzmy słodkie mleko z zawartością tłuszczu 2% i poniżej, mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, maślanki, biały ser, serek homogenizowany, serwatkę. Dozwolone są również jajka – najlepiej jajka gotowane na miękko lub w formie jajecznicy na parze. W przypadku dobrej tolerancji możemy wprowadzić do diety omlety usmażone na odrobinie masła. Unikajmy jajek na twardo.
Z mięs warto wybrać chudą młodą wołowinę, cielęcinę, indyka, kurczaka, mięso z królika. Wędliny również w wersji chudej (polędwica, szynka, chuda kiełbasa szynkowa). Serwując ryby postawmy na dorsza, mintaja, flądrę, pstrąga, solę, karmazyna, sandacza, okonia czy morszczuka, ograniczając tłuste gatunki.
Warzywa powinniśmy jeść w wersji gotowanej (mogą być również pieczone lub duszone) i rozdrobnionej, najlepiej z dodatkiem masła. Wskazane będą ziemniaki, marchewka, patisony, buraki, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, szpinak, młoda fasolka szparagowa. W wersji surowej możemy sięgać po sałatę, cykorię, marchewkę (najlepiej startą), pomidory bez skórki.
Owoce najlepiej spożywać w formie przecierów owocowych, wybierając dojrzałe egzemplarze bez pestek. Owoce lekkostrawne to między innymi jabłka, brzoskwinie, morele, pomarańcze, melony, banany, dojrzałe owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki) i winogrona bez pestek, dzika róża. Takie owoce jak truskawki czy maliny powinniśmy dokładnie przetrzeć, żeby pozbyć się pestek.
Należy wybierać tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, lnianym, kukurydziany, a z tłuszczów zwierzęcych masło i słodką śmietankę.
Przykładowe menu może zawierać deser, jeśli jednak mamy na niego ochotę to sięgnijmy raczej po kisiele, budynie, desery mleczne, kompoty, przeciery i soki z owoców, galaretki, bezy lub suflety. Dopuszczalny jest cukier, miód, dżemy bez pestek.
Przyprawiając potrawy, postawmy na delikatne dodatki,takie jak na przykład koperek, pietruszka, majeranek, sok z cytryny, cukier, wanilia, cynamon, bazylia, melisa, rzeżucha.
Pamiętajmy o odpowiedniej ilości płynów, włączając do diety wodę niegazowaną, soki owocowe i warzywne, koktajle, herbaty ziołowe i owocowe, słabą herbatę, herbatę z mlekiem. Jeśli nie możemy się oprzeć filiżance kawy, to dobrym wyborem będzie kawa zbożowa lub słaba kawa naturalna.
Lekkostrawny jadłospis – techniki kulinarne
Jednym z najważniejszych założeń diety lekkostrawnej jest stosowanie odpowiednich sposobów przygotowywania posiłków. Mają one na celu poprawę strawności spożywanych potraw.
Powinniśmy zrezygnować ze smażenia, tradycyjnego pieczenia, duszenia z wcześniejszym obsmażaniem, grillowania. Posiłki najlepiej przygotowywać na bieżąco, tak aby unikać odsmażania i odgrzewania przygotowanych potraw. Zrezygnujmy również ze stosowania zasmażek.
Wskazane techniki kulinarne obejmują:
- gotowanie w wodzie i na parze, najlepiej połączone z rozdrobnieniem, przetarciem, miksowaniem,
- duszenie bez wcześniejszego obsmażania i dodatku tłuszczu, duszenie na parze,
- pieczenie w rękawie, pergaminie lub folii bez tłuszczu, pieczenie w naczyniach żaroodpornych,
- gotowanie w „łaźni wodnej”, co oznacza, że do garnka z wrzącą wodą wkładamy mniejszy garnek, w którym znajdują się składniki potrawy,
- spulchnianie przygotowywanych dań, możemy użyć do tego celu ubitych białek jaj albo bułki pszennej namoczonej wcześniej w wodzie lub mleku,
- tłuszcz najlepiej dodawać do potraw już po ich przygotowaniu.
Techniki kulinarne mają zapewniać rozdrobnienie i rozpulchnienie produktów spożywczych.
Przepisy w diecie lekkostrawnej powinny również zakładać ograniczenie spożycia błonnika, którego nadmiar może działać drażniąco na przewód pokarmowy. Poza doborem odpowiednich produktów spożywczych, należy zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłków.
Sięgając po owoce, wybierajmy owoce lekkostrawne, a przede wszystkim dojrzałe. Najlepiej jest je rozdrobnić, przetrzeć, podawać bez skórki i pestek, np. w formie przecierów, musów, koktajli, puree. W przypadku warzyw lepiej wybierać młode i delikatne ich odmiany. Warzywa również lepiej podawać bez skórki i pestek, a także odrzucać twarde i włókniste ich części. Dobrze jest także wydłużyć czas gotowania, który skutkuje zmniejszeniem ilości błonnika.
Zrezygnujmy z produktów zbożowych pełnoziarnistych, wybierając zamiast nich ich oczyszczone wersje.
Ograniczając ilość błonnika w diecie należy jednak zachować umiar, gdyż pewna jego ilość jest nam potrzebna. Błonnik chłonie wodę, dzięki czemu rozluźnia masy kałowe i zapobiega zaparciom. Ilość spożywanego błonnika jest sprawą indywidualną, ale przyjmuje się że w diecie lekkostrawnej powinniśmy dostarczać go w ilości do 25g na dobę.
Na jakie obiady lekkostrawne warto postawić?
Najwięcej kłopotów w przypadku łatwostrawnej diety mogą stanowić obiady. Obiady lekkostrawne, to te przyrządzone z wykorzystaniem wymienionych powyżej technik kulinarnych, z uwzględnieniem kilku zasad. Lekkie, delikatne dla żołądka, nie tylko poprawią trawienie, ale również wspomogą proces zrzucania nadmiernych kilogramów.
Zupy powinniśmy przyrządzać na słabych wywarach, najlepiej postawić na delikatne zupy jarzynowe, kleiki, krupnik z drobnymi kaszami, rosół warzywny, zupę pomidorową, czysty barszcz, zupę ziemniaczaną, ogórkową, dyniową. Zupy możemy zagęścić mąką i mlekiem lub słodką śmietanką.
Unikajmy tłustych, zawiesistych zup na wywarach z kości, mięsa lub grzybów, okraszonych zasmażką, z dodatkiem warzyw kapustnych i strączkowych.
Dieta gotowana zakłada obiady przyrządzone w sposób lekkostrawny: mięso i ryby gotowane, pieczone w folii, w postaci pulpetów, potrawek, budyniów. Sosy w wersji delikatnej: koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, cytrynowy. Możemy je zagęścić masłem, żółtkiem, słodką śmietanką lub zawiesiną mąki w mleku. Unikajmy ciężkich sosów: cebulowych, grzybowych, pieczeniowych.
Przepisy uwzględniają węglowodany spożywane w postaci ugotowanych drobnych kasz, makaronów, jasnego ryżu, lanych klusek, leniwych pierogów, budyniów przyrządzonych z kasz i mięsa. Warzywa do obiadu dobrze podawać w wersji gotowanej i przetartej lub bardzo drobno startej na surowo.
Do obiadu możemy podać również owoce lekkostrawne, najlepiej w postaci kompotów, przecierów czy musów.
Dieta lekkostrawna – czego unikać?
Produkty oraz potrawy, których powinniśmy unikać stosując dietę lekkostrawną to między innymi:
- produkty pełnoziarniste: chleb żytni, razowy, z ziarnami zbóż i otrębami, pieczywo chrupkie żytnie, grube kasze, pełnoziarniste makarony, mąka żytnia, razowa
- warzywa kapustne, rośliny strączkowe, cebula, czosnek, por, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, ogórki
- z ostrożnością powinniśmy podejść do brokułów, kalafiora, zielonego groszku, fasolki, obserwując indywidualną tolerancję na te warzywa
- czereśnie, gruszki, daktyle, owoce marynowane
- tłuste sery: typu feta, pleśniowe, dojrzewające, topione, sery żółte
- tłuste rodzaje mięs: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka; konserwy mięsne, tłuste wędliny, pasztety, przetwory mięsne
- tłuste ryby: łosoś, karp, węgorz, sum
- twarde margaryny, smalec, słonina, boczek
- ciężkie ciasta, torty, czekolada, chałwa, batony, ciastka z orzechami i czekoladą
- posiłki wywołujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych (dania tłuste, pikantne, długo zalegające w żołądku)
- potrawy smażone na tłuszczu, kotlety, krokiety, fasolka po bretońsku, bigos, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki, frytki
- potrawy marynowane, wędzone, wzdymające
- mocna kawa i herbata, napoje gazowane (w tym woda gazowana), kakao, czekolada na gorąco, alkohol
- ostre przyprawy, pieprz, ostra papryka, curry, gałka muszkatołowa, musztarda, ocet
Dla kogo dieta lekkostrawna?
Jadłospis lekkostrawny - kto powinien go stosować?
Dietę lekkostrawną wprowadza się jako pierwszą dla osób przyjmowanych do szpitala, jako najbezpieczniejszy sposób odżywiania przed postawieniem diagnozy i ułożeniem konkretnego jadłospisu. Stosowana jest zarówno przed zabiegami operacyjnym, jak i po nich, w celu szybszej rekonwalescencji.
Ten sposób odżywiania, znany też pod nazwą dieta jelitowa, polecany jest również dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, takie jak na przykład stany zapalne błony śluzowej żołądka lub jelit, a także przy nadwrażliwości jelit. Mogą być korzystne w przypadku wystąpienia chorób dróg moczowych, nerek, układu oddechowego, jak również nowotworów.
Dieta gotowana po operacji
Dieta żołądkowa to również najczęstszy sposób odżywiania po operacji, ponieważ najbardziej odciąża nasz układ pokarmowy i pozwala szybciej wrócić do zdrowia. Kuchnia lekkostrawna wskazana jest dla osób leżących, których przewód pokarmowy pracuje mniej sprawnie, jak również przy infekcjach przebiegających z wysoką temperaturą.
Lekka dieta dla osób starszych
Dieta lekkostrawna jest także często wskazana dla osób starszych, które nie tolerują zwiększonych ilości błonnika w jadłospisie.
W miarę upływu lat metabolizm powoli zwalnia i gorsze samopoczucie po posiłkach może wywołać potrzebę wyeliminowania niektórych potraw z jadłospisu. Organizm osób starszych nadal potrzebuje odpowiedniej ilości energii, ale aktywność fizyczna powoli spada, a wydolność również jest coraz mniejsza. Poza tym u seniorów występują następujące zmiany:
- mniejsze wytwarzanie śliny oraz enzymów trawiennych,
- obniżona ilość kosmków jelitowych w jelicie cienkim, a co a tym idzie, częściowo upośledzone wchłanianie składników odżywczych
- gorsza perystaltyka jelit, co skutkuje problemami trawiennymi i zaparciami.
Z powyższych względów, w przypadku osób starszych, należy szczególnie zadbać o odpowiednią dietę, tak aby nie obciążała ona nadmiernie układu pokarmowego, a zarazem dostarczała niezbędnych ilości witamin, składników mineralnych, białek, tłuszczów i węglowodanów.
Dieta lekkostrawna – przykładowe menu na jeden dzień
Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z przetartych malin
Drugie śniadanie
Jajka na miękko, kanapki z chleba pszennego z masłem, wędliną drobiową i pomidorem bez skórki
Obiad
Pulpety cielęce w sosie koperkowym, ziemniaki puree, surówka z marchewki i selera, kompot z przetartych jabłek
Podwieczorek
Mus z banana i moreli, biszkopty, herbata owocowa
Kolacja
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, herbata ziołowa
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania wskazany dla osób borykających się z problemami z układem pokarmowych, chorych po zabiegach chirurgicznych czy osób starszych. Należy pamiętać o tym, że jeśli nie zostanie odpowiednio zbilansowana, może mieć niekorzystne skutki dla zdrowia, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na właściwy dobór produktów spożywczych i wskazane techniki kulinarne. Tak jak w przypadku każdej racjonalnej diety należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych, tak aby nie dopuścić do powstania niedoborów pokarmowych.