Wyróżnione przepisy z diety lekkostrawnej
-
Szybka pizza
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, …
10 + 30 min średni 3 -
Koktajl dietetyczny
Koktajl dietetyczny to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W tym napoju znajdziesz całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. …
20 min łatwy 2 -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 -
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny napój do obiadu. Drylowane wiśnie idealnie nadają się do przygotowania z …
20 + 15 min łatwy 6 318 kcal -
Haggis
Haggis to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie pochodzące z kuchni szkockiej. Można je przygotować …
30 + 90 min łatwy 8 733 kcal
Pozostałe przepisy dla osób na diecie lekkostrawnej
-
Krem patissiere
Krem patissiere, czyli francuski krem cukierniczy, do tortów i innych ciast, który znany i popularny jest już na całym świecie. …
30 min średni 1 -
Leczo z fasolą
Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane …
30 min łatwy 2 -
Ciastka kokosowe
Ciastka kokosowe to świetny pomysł na pyszne słodkości w nieco zdrowszej wersji, które bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do …
20 + 20 min łatwy 10 -
Fusilli
Makaron fusilli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. W zależności od regionu bywa nazywany także eliche, tortiglioni lub …
30 min łatwy 2 -
Cheesecake
Cheesecake, czyli sernik nowojorski, to pomysł na pyszne ciasto jako deser po obiedzie, czy coś słodkiego do kawy. Odpowiednio udekorowany …
30 + 60 min średni 10 -
Ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, …
30 + 60 min średni 3
-
Spaghetti z dyni
Spaghetti z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można wykorzystać w ciepły letni …
20 + 20 min łatwy 4 -
Szybkie powidła śliwkowe
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Powidła są bardzo gęste i świetnie sprawdzą się …
20 + 80 min łatwy 8 -
Risotto z krewetkami
Risotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu. Ma …
10 + 30 min łatwy 5 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6
-
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal -
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 -
Makaron ze szpinakiem dla dzieci
Makaron ze szpinakiem dla dzieci jest tak smaczny, że nawet niejadek nie przejdzie obok niego obojętnie. Kilka chwil wystarczy, by …
10 + 20 min łatwy 6 312 kcal -
Deser z mrożonymi truskawkami
Deser z mrożonymi truskawkami to świetny pomysł na pyszny deser. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i ta efektowna słodycz pojawi …
15 min łatwy 4 -
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Ciasto marchewkowo-dyniowe to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Obecność warzyw powoduje, że jest nie tylko pyszne, ale i …
20 + 50 min łatwy 10 -
Krokiety ziemniaczane z serem
Krokiety ziemniaczane z serem to świetny pomysł na obiad. Spokojnie można je podać również na imprezę. Są nie tylko smaczne, …
20 + 20 min łatwy 4
-
Deser z truskawek i mascarpone
Deser z truskawek i mascarpone to świetny pomysł na smaczny deser. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i ta efektowna słodycz …
15 min łatwy 4 -
Sok z pomidorów
Sok z pomidorów może służyć jako napój lud dodatek do zup. Jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy i sycący. …
30 + 5 min łatwy 10 -
Ziemniaki z ogniska
Prawdziwym smakiem wakacji i lata są zdecydowanie ziemniaki z ogniska. To smaczny i zdrowy sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa. …
10 + 60 min łatwy 2 -
Kruszonka na ciasto
Kruszonka na ciasto to obowiązkowy element wielu polskich ciast. Świetnie sprawdza się do ciast drożdżowych, kruchych, a także serników, czy …
10 min łatwy 1
-
Beziki
Beziki, czyli domowe małe bezy to pomysł na pyszny, słodki deser. Możesz podawać je samodzielnie, jako coś do przegryzienia do …
15 + 60 min średni 10 -
Precel
Precel to wyrób piekarski, którego historia i tradycja sięgają czasów średniowiecznych. Najprawdopodobniej pochodzi z Niemiec, jednak nie ma co tego …
30 + 15 min średni 8 -
Sernik na delicjach
Przepis na sernik na delicjach wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto na zimno, jeśli chcesz podać łatwe …
180 min łatwy 10 -
Zaczyn na chleb
Zaczyn na chleb to podstawa do wykonania pysznego chleba. Sprawdź jak szybko wykonać najlepszy zaczyn z zakwasu żytniego. Aby wykonać …
720 min łatwy 1 -
Leczo z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
10 + 50 min łatwy 6 179 kcal -
Karp na wigilię
Przepis na karpia na wigilię to super smaczny pomysł na danie na wigilijny stół. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać …
20 + 40 min łatwy 2
-
Sok z truskawek
Domowy sok z truskawek jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil by podać ten pyszny sok jako …
20 min łatwy 2 -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 -
Placki ziemniaczane bez jajka
Placki ziemniaczane bez jajka to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, będę świetne dla osób …
20 + 15 min łatwy 2 -
Kurczak w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest …
15 + 20 min łatwy 4
Dieta lekkostrawna - przepisy, produkty, przykładowe menu, porady
Dieta lekkostrawna stanowi modyfikację diety standardowej, która ma za zadanie zadbać w szczególności o układ pokarmowy, ochronić go przed niekorzystnymi czynnikami, zniwelować ewentualne dolegliwości, a także pomóc w powrocie do zdrowia po ciężkich chorobach czy zabiegach operacyjnych. Wartość energetyczna diety i ilość składników odżywczych nie odbiega od tych w diecie podstawowej, różni się ona jedynie doborem produktów oraz technik kulinarnych. Wszystkie te zabiegi mają na celu poprawić strawność przygotowywanych posiłków. Dieta lekkostrawna jest zgodna z zasadami zdrowego odżywiania, a jej głównym celem jest wspomaganie procesów trawiennych.
Lekka dieta – podstawowe zasady
Lekkostrawna kuchnia - ogólne zalecenia
Dieta lekkostrawna zakłada spożywanie 4-5 niezbyt dużych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Śniadanie dobrze jest zjeść w ciągu godziny od wstania, a ostatni posiłek powinniśmy zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed pójściem spać.
Przygotowywane dania nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimno, tak aby nie dopuścić do podrażnienia ścian przewodu pokarmowego. Należy przygotowywać je na bieżąco, tak aby uniknąć odgrzewania lub długiego przechowywania w lodówce.
Ponieważ dieta stosowana jest często u osób chorych, po zabiegach chirurgicznych, cierpiących na brak apetytu, powinniśmy zadbać szczególnie o estetykę dań, urozmaicenie potraw i ich dobry smak. Pomoże to zwiększyć apetyt, a w efekcie szybciej wrócić do zdrowia. Dotyczy to zarówno samego serwowania dań (ładnie ułożonych, z użyciem atrakcyjnej zastawy), jak i odpowiedniego doprawienia z użyciem dopuszczalnych przypraw i ziół.
Dieta lekkostrawna, nazywana też czasem jako dieta żołądkowa jest punktem wyjścia dla układania innych diet leczniczych, które mogą być ustalane w zależności od stanu zdrowia pacjenta, a także jego masy ciała i kondycji.
W niektórych stanach chorobowych dieta jelitowa może przybierać formę diety o zmienionej konsystencji, takiej jak dieta płynna, dieta płynna wzmocniona lub dieta papkowata, zależnie od stopnia rozdrobnienia spożywanych produktów.
W przypadku osób z niedożywieniem zasady diety obejmują zwiększenie kaloryczności jadłospisu, a u osób cierpiących na stany zapalne jelit i biegunki ograniczeniu ulegnie ilość błonnika, natomiast zwiększeniu zawartość białka.
W przypadku chorób wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych lub zapalenia trzustki stosuje się dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Jeśli chory cierpi na wrzody, nieżyt żołądka lub refluks, zastosowanie ma dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Dieta żołądkowa – polecane produkty
Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej są dokładnie opisane w wielu źródłach medycznych, pamiętajmy jednak że zawsze należy wziąć pod uwagę preferencje i tolerancję dań przez pacjenta, gdyż każdy z nas może inaczej reagować na konkretne artykuły spożywcze. Najlepszym rozwiązaniem jest obserwacja organizmu i ustalenie, jakie potrawy nam służą, a których powinniśmy zdecydowanie unikać.
Dozwolone produkty zbożowe to między innymi jasne pieczywo pszenne (chleb, bułki, ewentualnie chleb typu graham), drobne kasze (kasza manna, jaglana, kuskus, krakowska), biały ryż, drobne makarony, płatki zbożowe (najlepiej w formie rozgotowanej), mąka pszenna, orkiszowa, sucharki, biszkopty.
Sięgając po produkty nabiałowe wybierzmy słodkie mleko z zawartością tłuszczu 2% i poniżej, mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, maślanki, biały ser, serek homogenizowany, serwatkę. Dozwolone są również jajka – najlepiej jajka gotowane na miękko lub w formie jajecznicy na parze. W przypadku dobrej tolerancji możemy wprowadzić do diety omlety usmażone na odrobinie masła. Unikajmy jajek na twardo.
Z mięs warto wybrać chudą młodą wołowinę, cielęcinę, indyka, kurczaka, mięso z królika. Wędliny również w wersji chudej (polędwica, szynka, chuda kiełbasa szynkowa). Serwując ryby postawmy na dorsza, mintaja, flądrę, pstrąga, solę, karmazyna, sandacza, okonia czy morszczuka, ograniczając tłuste gatunki.
Warzywa powinniśmy jeść w wersji gotowanej (mogą być również pieczone lub duszone) i rozdrobnionej, najlepiej z dodatkiem masła. Wskazane będą ziemniaki, marchewka, patisony, buraki, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, szpinak, młoda fasolka szparagowa. W wersji surowej możemy sięgać po sałatę, cykorię, marchewkę (najlepiej startą), pomidory bez skórki.
Owoce najlepiej spożywać w formie przecierów owocowych, wybierając dojrzałe egzemplarze bez pestek. Owoce lekkostrawne to między innymi jabłka, brzoskwinie, morele, pomarańcze, melony, banany, dojrzałe owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki) i winogrona bez pestek, dzika róża. Takie owoce jak truskawki czy maliny powinniśmy dokładnie przetrzeć, żeby pozbyć się pestek.
Należy wybierać tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, lnianym, kukurydziany, a z tłuszczów zwierzęcych masło i słodką śmietankę.
Przykładowe menu może zawierać deser, jeśli jednak mamy na niego ochotę to sięgnijmy raczej po kisiele, budynie, desery mleczne, kompoty, przeciery i soki z owoców, galaretki, bezy lub suflety. Dopuszczalny jest cukier, miód, dżemy bez pestek.
Przyprawiając potrawy, postawmy na delikatne dodatki,takie jak na przykład koperek, pietruszka, majeranek, sok z cytryny, cukier, wanilia, cynamon, bazylia, melisa, rzeżucha.
Pamiętajmy o odpowiedniej ilości płynów, włączając do diety wodę niegazowaną, soki owocowe i warzywne, koktajle, herbaty ziołowe i owocowe, słabą herbatę, herbatę z mlekiem. Jeśli nie możemy się oprzeć filiżance kawy, to dobrym wyborem będzie kawa zbożowa lub słaba kawa naturalna.
Lekkostrawny jadłospis – techniki kulinarne
Jednym z najważniejszych założeń diety lekkostrawnej jest stosowanie odpowiednich sposobów przygotowywania posiłków. Mają one na celu poprawę strawności spożywanych potraw.
Powinniśmy zrezygnować ze smażenia, tradycyjnego pieczenia, duszenia z wcześniejszym obsmażaniem, grillowania. Posiłki najlepiej przygotowywać na bieżąco, tak aby unikać odsmażania i odgrzewania przygotowanych potraw. Zrezygnujmy również ze stosowania zasmażek.
Wskazane techniki kulinarne obejmują:
- gotowanie w wodzie i na parze, najlepiej połączone z rozdrobnieniem, przetarciem, miksowaniem,
- duszenie bez wcześniejszego obsmażania i dodatku tłuszczu, duszenie na parze,
- pieczenie w rękawie, pergaminie lub folii bez tłuszczu, pieczenie w naczyniach żaroodpornych,
- gotowanie w „łaźni wodnej”, co oznacza, że do garnka z wrzącą wodą wkładamy mniejszy garnek, w którym znajdują się składniki potrawy,
- spulchnianie przygotowywanych dań, możemy użyć do tego celu ubitych białek jaj albo bułki pszennej namoczonej wcześniej w wodzie lub mleku,
- tłuszcz najlepiej dodawać do potraw już po ich przygotowaniu.
Techniki kulinarne mają zapewniać rozdrobnienie i rozpulchnienie produktów spożywczych.
Przepisy w diecie lekkostrawnej powinny również zakładać ograniczenie spożycia błonnika, którego nadmiar może działać drażniąco na przewód pokarmowy. Poza doborem odpowiednich produktów spożywczych, należy zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłków.
Sięgając po owoce, wybierajmy owoce lekkostrawne, a przede wszystkim dojrzałe. Najlepiej jest je rozdrobnić, przetrzeć, podawać bez skórki i pestek, np. w formie przecierów, musów, koktajli, puree. W przypadku warzyw lepiej wybierać młode i delikatne ich odmiany. Warzywa również lepiej podawać bez skórki i pestek, a także odrzucać twarde i włókniste ich części. Dobrze jest także wydłużyć czas gotowania, który skutkuje zmniejszeniem ilości błonnika.
Zrezygnujmy z produktów zbożowych pełnoziarnistych, wybierając zamiast nich ich oczyszczone wersje.
Ograniczając ilość błonnika w diecie należy jednak zachować umiar, gdyż pewna jego ilość jest nam potrzebna. Błonnik chłonie wodę, dzięki czemu rozluźnia masy kałowe i zapobiega zaparciom. Ilość spożywanego błonnika jest sprawą indywidualną, ale przyjmuje się że w diecie lekkostrawnej powinniśmy dostarczać go w ilości do 25g na dobę.
Na jakie obiady lekkostrawne warto postawić?
Najwięcej kłopotów w przypadku łatwostrawnej diety mogą stanowić obiady. Obiady lekkostrawne, to te przyrządzone z wykorzystaniem wymienionych powyżej technik kulinarnych, z uwzględnieniem kilku zasad. Lekkie, delikatne dla żołądka, nie tylko poprawią trawienie, ale również wspomogą proces zrzucania nadmiernych kilogramów.
Zupy powinniśmy przyrządzać na słabych wywarach, najlepiej postawić na delikatne zupy jarzynowe, kleiki, krupnik z drobnymi kaszami, rosół warzywny, zupę pomidorową, czysty barszcz, zupę ziemniaczaną, ogórkową, dyniową. Zupy możemy zagęścić mąką i mlekiem lub słodką śmietanką.
Unikajmy tłustych, zawiesistych zup na wywarach z kości, mięsa lub grzybów, okraszonych zasmażką, z dodatkiem warzyw kapustnych i strączkowych.
Dieta gotowana zakłada obiady przyrządzone w sposób lekkostrawny: mięso i ryby gotowane, pieczone w folii, w postaci pulpetów, potrawek, budyniów. Sosy w wersji delikatnej: koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, cytrynowy. Możemy je zagęścić masłem, żółtkiem, słodką śmietanką lub zawiesiną mąki w mleku. Unikajmy ciężkich sosów: cebulowych, grzybowych, pieczeniowych.
Przepisy uwzględniają węglowodany spożywane w postaci ugotowanych drobnych kasz, makaronów, jasnego ryżu, lanych klusek, leniwych pierogów, budyniów przyrządzonych z kasz i mięsa. Warzywa do obiadu dobrze podawać w wersji gotowanej i przetartej lub bardzo drobno startej na surowo.
Do obiadu możemy podać również owoce lekkostrawne, najlepiej w postaci kompotów, przecierów czy musów.
Dieta lekkostrawna – czego unikać?
Produkty oraz potrawy, których powinniśmy unikać stosując dietę lekkostrawną to między innymi:
- produkty pełnoziarniste: chleb żytni, razowy, z ziarnami zbóż i otrębami, pieczywo chrupkie żytnie, grube kasze, pełnoziarniste makarony, mąka żytnia, razowa
- warzywa kapustne, rośliny strączkowe, cebula, czosnek, por, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, ogórki
- z ostrożnością powinniśmy podejść do brokułów, kalafiora, zielonego groszku, fasolki, obserwując indywidualną tolerancję na te warzywa
- czereśnie, gruszki, daktyle, owoce marynowane
- tłuste sery: typu feta, pleśniowe, dojrzewające, topione, sery żółte
- tłuste rodzaje mięs: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka; konserwy mięsne, tłuste wędliny, pasztety, przetwory mięsne
- tłuste ryby: łosoś, karp, węgorz, sum
- twarde margaryny, smalec, słonina, boczek
- ciężkie ciasta, torty, czekolada, chałwa, batony, ciastka z orzechami i czekoladą
- posiłki wywołujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych (dania tłuste, pikantne, długo zalegające w żołądku)
- potrawy smażone na tłuszczu, kotlety, krokiety, fasolka po bretońsku, bigos, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki, frytki
- potrawy marynowane, wędzone, wzdymające
- mocna kawa i herbata, napoje gazowane (w tym woda gazowana), kakao, czekolada na gorąco, alkohol
- ostre przyprawy, pieprz, ostra papryka, curry, gałka muszkatołowa, musztarda, ocet
Dla kogo dieta lekkostrawna?
Jadłospis lekkostrawny - kto powinien go stosować?
Dietę lekkostrawną wprowadza się jako pierwszą dla osób przyjmowanych do szpitala, jako najbezpieczniejszy sposób odżywiania przed postawieniem diagnozy i ułożeniem konkretnego jadłospisu. Stosowana jest zarówno przed zabiegami operacyjnym, jak i po nich, w celu szybszej rekonwalescencji.
Ten sposób odżywiania, znany też pod nazwą dieta jelitowa, polecany jest również dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, takie jak na przykład stany zapalne błony śluzowej żołądka lub jelit, a także przy nadwrażliwości jelit. Mogą być korzystne w przypadku wystąpienia chorób dróg moczowych, nerek, układu oddechowego, jak również nowotworów.
Dieta gotowana po operacji
Dieta żołądkowa to również najczęstszy sposób odżywiania po operacji, ponieważ najbardziej odciąża nasz układ pokarmowy i pozwala szybciej wrócić do zdrowia. Kuchnia lekkostrawna wskazana jest dla osób leżących, których przewód pokarmowy pracuje mniej sprawnie, jak również przy infekcjach przebiegających z wysoką temperaturą.
Lekka dieta dla osób starszych
Dieta lekkostrawna jest także często wskazana dla osób starszych, które nie tolerują zwiększonych ilości błonnika w jadłospisie.
W miarę upływu lat metabolizm powoli zwalnia i gorsze samopoczucie po posiłkach może wywołać potrzebę wyeliminowania niektórych potraw z jadłospisu. Organizm osób starszych nadal potrzebuje odpowiedniej ilości energii, ale aktywność fizyczna powoli spada, a wydolność również jest coraz mniejsza. Poza tym u seniorów występują następujące zmiany:
- mniejsze wytwarzanie śliny oraz enzymów trawiennych,
- obniżona ilość kosmków jelitowych w jelicie cienkim, a co a tym idzie, częściowo upośledzone wchłanianie składników odżywczych
- gorsza perystaltyka jelit, co skutkuje problemami trawiennymi i zaparciami.
Z powyższych względów, w przypadku osób starszych, należy szczególnie zadbać o odpowiednią dietę, tak aby nie obciążała ona nadmiernie układu pokarmowego, a zarazem dostarczała niezbędnych ilości witamin, składników mineralnych, białek, tłuszczów i węglowodanów.
Dieta lekkostrawna – przykładowe menu na jeden dzień
Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z przetartych malin
Drugie śniadanie
Jajka na miękko, kanapki z chleba pszennego z masłem, wędliną drobiową i pomidorem bez skórki
Obiad
Pulpety cielęce w sosie koperkowym, ziemniaki puree, surówka z marchewki i selera, kompot z przetartych jabłek
Podwieczorek
Mus z banana i moreli, biszkopty, herbata owocowa
Kolacja
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, herbata ziołowa
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania wskazany dla osób borykających się z problemami z układem pokarmowych, chorych po zabiegach chirurgicznych czy osób starszych. Należy pamiętać o tym, że jeśli nie zostanie odpowiednio zbilansowana, może mieć niekorzystne skutki dla zdrowia, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na właściwy dobór produktów spożywczych i wskazane techniki kulinarne. Tak jak w przypadku każdej racjonalnej diety należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych, tak aby nie dopuścić do powstania niedoborów pokarmowych.