Dieta niskokaloryczna
-
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem to świetna propozycja na obiad. Kaszę można wykorzystać do wielu potraw np. do …
10 + 20 min łatwy 1 527 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
-
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal
Pozostałe przepisy z diety niskokalorycznej
-
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Panzella
Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który …
10 + 5 min łatwy 1 280 kcal
-
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal
-
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal
-
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą
Pomysł na świetną zupę meksykańską z kurczakiem. Mleczko kokosowe wspaniale łagodzi pikantną zupę. Ryż brązowy to idealny składnik, który powinien …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Szaszłyki z kurczakiem na grilla
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego …
75 + 20 min łatwy 10 84 kcal -
Fit muffinki
Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić fit muffinki to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Połączenie płatków owsianych, masła orzechowego i bananów to …
15 + 25 min łatwy 12 154 kcal
-
Deser chia
Deser chia to pomysł na pyszny, ale również dietetyczny i zdrowy fit posiłek. Sprawdzi się nie tylko na deser, ale …
5 min łatwy 2 118 kcal
-
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0 -
Omlet z rukolą
Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. …
15 min łatwy 1 565 kcal -
Salatka z brokułami i feta
Sałatka z brokułami i fetą to pomysł na pyszną, zdrową i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, która sprawdzi się na mnóstwo …
20 min łatwy 2 296 kcal
-
Owsianka z malinami
Owsianka z malinami jako idealne rozpoczęcie dnia. Zdrowa i pyszna owsianka na mleku nie tylko nasyci Cię na długie godziny, …
10 min łatwy 1 341 kcal
-
Zupa pomidorowa wegetariańska
Pyszna i aromatyczna zupa pomidorowa wegetariańska to świetny pomysł na smaczne i szybkie danie dla wegetarian. Zdrowa, pożywna i bardzo …
20 + 30 min łatwy 8 106 kcal
-
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 119 kcal
-
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to fantastyczny pomysł na śniadanie. Pyszny, szybki, tani i sprawdzony przepis nada się dla całej rodziny, również …
20 min łatwy 10 271 kcal
-
Dorsz pieczony w folii
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych ryb. Jest to chuda ryba morska, którą charakteryzuje białe, delikatne mięso o …
10 + 25 min łatwy 1 412 kcal -
Jajka z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne …
15 + 20 min łatwy 4 141 kcal
-
Zupa rybna z pomidorami
Zupa rybna z pomidorami to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik ryb, czy kuchni azjatyckiej. Ugotowana na esencjonalnym wywarze …
30 + 60 min łatwy 6 432 kcal -
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe spożywane w sezonie letnim. Jest to doskonała potrawa na …
25 min łatwy 2 229 kcal
-
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal
-
Gozleme
Gozleme to najlepsze tureckie ciasto, które świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Placki są cienkie i chrupiące, a …
20 + 40 min średni 3 371 kcal
-
Smażone banany
Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej …
5 + 15 min łatwy 1 181 kcal
-
Placki z truskawkami
Placki z truskawkami to świetny pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podawać na ciepło lub …
5 + 10 min łatwy 1 480 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal
-
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis …
40 min łatwy 3 351 kcal
-
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal
-
Rolada marchewkowa z suszonymi pomidorami
Rolada marchewkowa na słono to niecodzienna wersja pysznej, wytrawnej rolady. Jest idealną przekąską do postawienia na stół podczas imprez okolicznościowych, …
60 + 20 min średni 6 362 kcal -
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej …
30 min łatwy 5 239 kcal -
Dietetyczny schabowy z piekarnika
Pomysł na dietetyczny schabowy z piekarnika to idealna propozycja żeby zaskoczyć rodzinę przy niedzielnym obiedzie zdrową wersją kotletów schabowych. Przepis …
20 + 30 min łatwy 4 359 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Placki z cukinii z serem
Placki z cukinii z serem to idealny pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad. Pięknie wyglądają i są naprawdę pożywne. …
30 min łatwy 2 874 kcal
-
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną …
20 + 30 min łatwy 6 396 kcal -
Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto …
30 + 50 min łatwy 16 254 kcal
-
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal
-
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir …
20 min łatwy 10 26 kcal
-
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. …
20 min łatwy 10 14 kcal
-
Powidła z wiśni
Powidła z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast oraz śniadań na słodko. Powidła zrobione własnoręcznie cieszyć …
30 + 140 min łatwy 8 515 kcal
-
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal
-
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal
-
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 80 kcal
-
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal
-
Przecier ogórkowy
Domowy przecier ogórkowy to doskonały pomysł na przechowanie ogórków w słoikach na zimę. Przecier z ogórków kiszonych bez problemu możemy …
30 min łatwy 10 32 kcal
-
Dżem z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również …
60 min łatwy 10 55 kcal
-
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal
-
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal
-
Prawdziwki w occie
Dobre prawdziwki w occie na zimę do słoików sprawdzą się jako wyśmienita przystawka. Uwielbiasz prawdziwki w occie? Oto pyszny przepis …
20 + 20 min łatwy 30 28 kcal
-
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal
-
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal
-
Szczaw do słoików
Szczaw swój sezon ma na przełomie wiosny i lata. Wyglądem przypomina szpinak i często jest z nim mylony, ale smaku …
30 + 35 min średni 8 41 kcal
-
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona …
30 min łatwy 5 16 kcal
Dieta niskokaloryczna - co to jest?
Dieta niskokaloryczna jest przeznaczona głownie dla osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Jej zasady są zbliżone do zasad zdrowej diety tradycyjnej, różni się jednak kalorycznością oraz technikami przyrządzania posiłków. Ma dostarczyć mniej kalorii, ale zapewnić jednocześnie odpowiedni poziom składników pokarmowych. Dobrze zbilansowana dieta niskokaloryczna może być zdrowa dla organizmu, pod warunkiem że nie ograniczymy zanadto ilości kalorii i substancji odżywczych.
Dieta niskokaloryczna - zasady, przepisy, przykładowe menu, porady
Czym jest dieta niskokaloryczna?
Dieta niskokaloryczna jest sposobem żywienia wskazanym dla osób z nadwagą i otyłością, które chcą zredukować nadmierną masę ciała. Opiera się na zasadach zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, ograniczeniu ulega jedynie liczba kalorii. Dieta niskokaloryczna musi jednak zapewniać odpowiednią ilość energii, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, tak aby nie dopuścić do powstania niedoborów pokarmowych, a utrata kilogramów przebiegała w zdrowy sposób.
Podstawowe zasady diety niskokalorycznej
Dieta niskokaloryczna – główne zasady postępowania
Aby niskokaloryczne menu przyniosło pożądany efekt, należy dobrze ustalić zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu. W pierwszym etapie określamy podstawową przemianę materii (PPM), którą wyliczyć możemy z ogólne stosowanych wzorów: Miffina lub Harrisa i Benedicta. W ten sposób uzyskujemy wydatek energetyczny, który nasz organizm ponosi na podstawowe funkcje życiowe, bez brania pod uwagę dodatkowej aktywności. Aby określić całkowitą przemianę materii (CPM), która zakłada również naszą codzienną aktywność, podstawową przemianę materii mnożymy przez tak zwany współczynnik aktywności fizycznej, uzależniony od naszych codziennych zajęć.
Dopiero tę wartość możemy redukować wprowadzając dietę niskokaloryczność, dbając o to, żeby nigdy nie zejść poniżej podstawowej przemiany materii.
Jadłospis diety niskokalorycznej a ważne składniki odżywcze
Układając jadłospis diety niskokalorycznej należy zadbać o odpowiednią podaż ważnych składników odżywczych.
Ilość białka w diecie powinna wynosić od 0,8 do 1g białka na kilogram masy ciała, co odpowiada mniej więcej 15 - 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Połowa dostarczanego białka powinna pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso i ryby, mleko i przetwory mleczne, najlepiej o mniejszej zawartości tłuszczu. Równie ważne jest białko roślinne, którego dobrym źródłem są warzywa strączkowe i produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić około 45 - 55% całkowitej puli energetycznej. Jako ich źródło powinniśmy wprowadzić potrawy zawierające produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, nasiona roślin strączkowych.
Tłuszcz powinien zapewniać 25 do 35% energii, a głównym jego źródłem powinny być produkty zawierające tłuszcze nienasycone, takie jak oleje roślinne, tłuste ryby morskie, orzechy, pestki, nasiona, awokado.
Bardzo ważnym elementem diety niskokalorycznej jest błonnik, który poprawia trawienie, zapewnia dłuższe uczucie sytości, a także ułatwia odchudzanie. Przepisy kulinarne powinny uwzględniać warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna.
Niskokaloryczne menu – co można jeść?
Jadłospis diety niskokalorycznej zakłada spożycie określonych produktów spożywczych:
- pieczywo z pełnego przemiału, typu graham, razowe, żytnie, grube kasze (pęczak, kasza gryczana), brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, naturalne płatki zbożowe,
- świeże warzywa i owoce, z przewagą produktów o niskim indeksie glikemicznym,
- chude mięso: kurczak, indyk, królik, młoda wołowina, jagnięcina, chude wędliny,
- chude ryby: dorsz, mintaj, flądra, morszczuk, sandacz, szczupak,
- mleko i przetwory mleczne o zawartości tłuszczu 2% i poniżej: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, sery twarogowe, serki ziarniste, chude serki homogenizowane,
- jajka na miękko lub w formie jajecznicy,
- woda mineralna, herbata czarna, zielona, czerwona, herbatki owocowe i ziołowe, kawa zbożowa bez cukru, niewielkie ilości soków owocowych i warzywnych.
Jakich produktów warto unikać?
- cukru, słodyczy, słonych przekąsek, dań wysoko przetworzonych, słodkich i gazowanych napojów, dań typu fast food, alkoholu,
- tłustych produktów mlecznych, serów typu feta, topionych, żółtych, podpuszczkowych, pleśniowych,
- pieczywa z białej mąki oraz pieczywa cukierniczego, białego ryżu, makaronu, drobnych kasz typu kasza manna,
- tłustych wędlin i przetworów mięsnych (kiełbas, parówek, pasztetów, konserw mięsnych), wieprzowiny, baraniny, podrobów, kaczek, gęsi,
- zup na tłustych wywarach mięsnych, ze śmietaną lub zasmażką,
- ostrych przypraw oraz nadmiaru soli.
Równie ważnym elementem, jak konkretne produkty spożywcze, jest sposób przyrządzania potraw. Wybierając techniki kulinarne, powinniśmy postawić na gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniu żaroodpornym. Unikajmy smażenia, duszenia z wcześniejszym obsmażaniem, pieczenia z dodatkiem tłuszczu, grillowania. Tłuszcz najlepiej dodawać do potraw na surowo.
Przepisy powinny zapewnić dużą ilość surowych warzyw, lekkich zup, bezcukrowych koktajli, sałatek, warzyw gotowanych, potraw z chudego mięsa i ryb. Dostarczą nam odpowiedniej ilości prozdrowotnych składników, jak również ułatwią odchudzanie.
Czy dieta niskokaloryczna to zdrowa dieta?
Czym jest zdrowa dieta?
Zdrowa dieta to taki sposób odżywiania, który zapewnia nam odpowiednią ilość energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Ich ilość jest różnorodna w zależności od konkretnej osoby, jej stanu zdrowia, aktywności fizycznej, wieku, płci, masy ciała.
Zdrowe potrawy
Potrawy w diecie niskokalorycznej nie różnią się bardzo od dań występujacych w diecie tradycyjnej, ale dzięki mniejszej zawartości cukru, odpowiednim technikom kulinarnym, dużym udziale warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i zdrowych tłuszczów, korzystnie wpływają na zdrowie i przyspieszają utratę zbędnych kilogramów.
Dobrze przemyślane menu
Aby dieta niskokaloryczna była zdrowa dla organizmu, należy zadbać o to, aby nie zmniejszać nadmiernie ilości kalorii. Planując jadłospis nigdy nie powinniśmy schodzić poniżej wartości naszej podstawowej przemiany materii. W przeciwnym wypadku spowodujemy zaburzenia w układzie metabolicznym i zahamowanie spadku wagi.
Dieta niskokaloryczna a jej wpływ na odchudzanie
Choć ograniczenie liczby kalorii w diecie powinno teoretycznie powodować znaczny spadek masy ciała, to w rzeczywistości niskokaloryczne menu niekoniecznie musi zadziałać tak, jak tego oczekujemy. Dostarczając organizmowi mniejszą liczbę kalorii niż potrzebuje, zmuszamy go do wejścia w tryb oszczędnościowy i spowalniamy metabolizm. Żeby temu przeciwdziałać, musimy dobrze zbilansować menu i zadbać o dostarczenie optymalnej ilości energii i składników odżywczych w ciągu dnia.
Jadłospis diety niskokalorycznej
Jadłospis – na co zwrócić szczególną uwagę?
Układając konkretny jadłospis diety niskokalorycznej musimy zwrócić szczególną uwagę na dobre zbilansowanie menu. Ponieważ ilość kalorii jest tu ograniczona, to musimy położyć specjalny nacisk na odpowiednią ilość składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych.
Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb żytni, sałatka z pomidorów.
Drugie śniadanie
Koktajl z jogurtu naturalnego, truskawek, borówek i płatków migdałowych.
Obiad
Zupa ogórkowa.
Indyk duszony ze szpinakiem podawany z kaszą pęczak.
Kolacja
Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem zielonym, bułka grahamka.
Dieta niskokaloryczna wskazana jest dla osób, które mają problem ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów. Polega ona na ograniczeniu ilości spożywanych kalorii, przy jednoczesnym odpowiednim zaopatrzeniu organizmu w składniki odżywcze. Dobrze zbilansowana dieta niskokaloryczna jest bezpieczna dla naszego zdrowia.