Wyróżnione przepisy kuchni meksykańskiej
-
Chimichanga
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. …
40 + 20 min łatwy 8 414 kcal -
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle sycąca, a przy …
15 + 45 min łatwy 8 170 kcal -
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka sprawdzi się na imprezę oraz jako pożywna kolacja. Sałatka z …
20 + 20 min łatwy 10 408 kcal -
Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo …
60 + 40 min łatwy 8 383 kcal -
Pasta z awokado z jajkiem
Najlepsza na śniadanie, szybka, łatwa, zdrowa i pyszna pasta z awokado z jajkiem. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Świetnie …
20 min łatwy 2 242 kcal
Pozostałe przepisy kuchni meksykańskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Quritto
Quritto to inspirowane kuchnią meksykańską proste danie, które bazuje na plackach tortilli i pysznym farszu z kurczaka. Jest szybkie, a …
19 + 25 min łatwy 2 -
Chilli con carne
Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane …
20 + 50 min łatwy 8 -
Tostada
Tostada to tortilla kukurydziana smażona na głębokim oleju. Stanowi ona doskonały pomysł na dobre meksykańskie danie, które można podać jako …
20 + 30 min łatwy 5 -
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 -
Szakszuka z awokado
Szakszuka z awokado to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na …
20 min łatwy 2 524 kcal
-
Domowe nachosy
Domowe nachosy to dokonała opcja dla wszystkich miłośników słonych przekąsek. Ten przepis pokaże ci jak zrobić je w dużo prostszy, …
20 + 20 min łatwy 2 -
Quesadilla wegetariańska
Danie, do którego możecie dodać wszystko, co tylko lubicie i nie jest to pizza? Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z …
20 + 20 min łatwy 4 -
Tamale
Tamale to danie kuchni meksykańskiej. Do jego stworzenia potrzebne jest ciasto z mąki kukurydzianej i mięsne nadzienie. Całość zawija się …
240 + 150 min trudny 20 -
Zupa krem z kukurydzy konserwowej
Zupa krem z kukurydzy konserwowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zupa krem może być przygotowana …
20 + 30 min łatwy 10
-
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 -
Guacamole thermomix
Guacamole thermomix to idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają ten pyszny meksykański sos, jednak szukają prostszego sposobu na jego przygotowanie. …
5 min łatwy 2 153 kcal -
Burrito z mięsem mielonym
Burrito z mięsem mielonym to pyszne danie obiadowe, które sprawdzi się w szczególności dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. …
30 + 10 min łatwy 1 1094 kcal -
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal -
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 30 min łatwy 10 -
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta …
20 + 30 min łatwy 5 198 kcal
-
Schab po meksykańsku
Schab po meksykańsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na obiad. Ten pyszny schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, …
10 + 40 min łatwy 4 398 kcal -
Tortilla po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 10 min łatwy 2 743 kcal -
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Karkówka po meksykańsku
Karkówka po meksykańsku to pyszny sposób na przygotowanie wieprzowiny. Mięso pieczone pod kołderką z warzyw i pikantnego pomidorowego sosu to …
30 + 50 min łatwy 4 711 kcal
-
Makaron po meksykańsku
Makaron po meksykańsku to szybka opcja na smaczny posiłek. Całość zabiera tylko kilka minut i świetnie sprawdzi się nawet dla …
20 + 15 min łatwy 4 511 kcal -
Fasola po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 855 kcal -
Tortilla z guacamole
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
15 + 5 min łatwy 2 409 kcal -
Pasta z czarnej fasoli
Coś na szybko na śniadanie do kanapek z fasoli czarnej? Pasta z czarnej fasoli jest zdrowa i prosta. Sprawdź jak …
5 min łatwy 4 -
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Tortilla z kurczakiem i warzywami to fantastyczny pomysł na lekką kolację, podwieczorek, czy na obiad. Sprawdzi się również na śniadanie, …
30 min łatwy 1 663 kcal -
Zapiekana tortilla po meksykańsku
Masz ochotę na pyszny, pożywny i sycący obiad z mięsem w połączeniu z warzywami? Nie wiesz, w jaki sposób włączyć …
20 + 10 min łatwy 2 455 kcal
-
Guacamole z awokado
Zdrowa i pyszna pasta z awokado, znana wszystkim pod nazwą guacamole. Idealna na tosty, do tortilli lub burrito. Zobacz jak …
5 min łatwy 2 119 kcal -
Chicharron
Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, znane i lubiane w wielu tamtejszych krajach. Przygotowuje się je z różnych …
20 + 360 min łatwy 10 393 kcal -
Quesadilla bez mięsa
Quesadilla bez mięsa to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej przygotowywane z różnymi dodatkami, podstawowym …
10 + 10 min łatwy 5 -
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł na danie pyszne, ale również pożywne i zdrowe. Całość jest niezwykle smaczna …
20 + 15 min łatwy 2
Kuchnia meksykańska - opis, dania, przepisy, ciekawostki
Meksyk staje się coraz popularniejszy na wakacyjne wyprawy. W XXI w. znaczna odległość nie jest już przeszkodą, aby podróżować szybko i bezproblemowo. Wycieczka do Meksyku będzie idealną okazją na spróbowanie wszystkich specjałów, które oferuje kuchnia meksykańska. Jakie są najpopularniejsze dania w kraju Ameryki Północnej? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Podstawowe informacje o kuchni meksykańskiej
Kuchnia Meksyku, czyli połączenie wielu kultur
Kuchnia meksykańska jest to aromatyczna mieszanka wielu smaków. Wpływ na kształtowanie się kuchni Meksyku miała niewątpliwie historia. Warto wspomnieć o czasach kolonialnych, jak i tych wcześniejszych. Kuchnia meksykańska sprzed ery wypraw konkwistadorów oparta była a warzywach i innych uprawach rolnych. Spożywane były potrawy, które bazowały na tradycyjnych zwyczajach Indian i innych ludów tubylczych zamieszkujących Amerykę Północną.
Kuchnia meksykańska zmieniła swoje oblicze w czasach kolonialnych. Do Meksyku napływali ludzie z innych regionów świata dostarczając w ten sposób swoje produkty, które pozostały później na stałe w kuchni meksykańskiej. Dzięki temu kuchnia meksykańska jest barwna, ciekawa i znana na całym świecie. Niemniej jednak jedzenie meksykańskie inne będzie na północy, a inne na południu kraju.
Popularność kuchni meksykańskiej została doceniona nie tylko przez amatorów, ale także przez UNESCO. Dokładniej mówiąc, tradycyjne potrawy meksykańskie uznane zostały za niematerialne dziedzictwo i wpisano je na specjalną listę UNESCO. Kuchnia Meksyku to nie tylko wyjątkowy smak, ale także pozostałości po pradawnej kulturze Ameryki Północnej.
Najpopularniejsze składniki spożywcze w kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska oparta jest w szczególności na kilku podstawowych składnikach, które zapewne każdy zna. Dzięki temu przepisy a dania meksykańskie można odtworzyć również w domowym zaciszu. Zapewne także niektóre potrawy są dość dobrze znane, choć może nie każdy wie, że pochodzę one z Meksyku. Przykładem jest kakao, które jest bardzo cenione w Meksyku z uwagi na swoje właściwości oraz dawne tradycje Majów.
Jednym z najczęściej występujących składników w kuchni meksykańskiej jest bez wątpienia kukurydza. To najpopularniejsze zboże pojawiające się chętnie w menu meksykańskim. Ciekawostką jest fakt, iż kukurydza występuje w kilku wersjach kolorystycznych i smakowych. Dodatkowo jest ona w pewien sposób czczona przez Majów. Kuchnia meksykańska bogata jest także w amarant, czyli ziarno z dużą zawartością białek i węglowodanów. Podobne właściwości niesie ze sobą fasola, która również jest często wykorzystywana.
Najpopularniejsze warzywa, na których bazuje obiad meksykański to bataty czy czerwone papryki. Te ostatnie mogą być ostre, słodkie czy w wersji chili. Podobnie jak kukurydza również i papryka występuje w bardzo wielu odmianach. Dlatego też dania meksykańskie są kolorowe, choć z przewagą koloru czerwonego czy jego odcieni.
Kuchnia meksykańska – tradycyjne oraz najpopularniejsze dania
Znane przepisy na najpopularniejsze dania
Zarówno kuchnia rosyjska czy kuchnia gruzińska, jak i kuchnia meksykańska ma swoje tradycyjne przepisy czy popularne jedzenie. Obiad w Meksyku to szybkie dania, które nie są zbyt skomplikowane w przyrządzeniu. Najpopularniejsze placki to tortille. W ich składzie znaleźć można mąkę pszenną lub kukurydzianą w zależności od tradycji kulinarnych danego regionu Meksyku.
Tortilla to potrawa sama w sobie, ale jednak najczęściej jest ona bazą do przyrządzenia innych dań. Przykładem jest tacos, czyli połączenie tortilli, wołowiny, cebuli, fasoli i pomidorów. Całość doprawiana jest aromatycznymi przyprawami, a placek z farszem składany jest na pół i w ten sposób podawany na stole.
Jedzenie meksykańskie to dla wielu głównie chili con carne. Jest to ostre w smaku danie, które przygotowywane jest w jednym garnku. Do wspomnianego chili dodaje się wołowinę, kukurydzę, fasolę i inne charakterystyczne składniki. Jest to szybka potrawa, która jest popularna również w wielu innych regonach świata.
Najpopularniejsze przekąski czy przystawki meksykańskie
Nachos to jedna z najczęściej wybieranych przekąsek w kinie czy na domówkach. Jest to jednak typowa przekąska meksykańska, które przygotowywana jest z małych skrawków tortilli. Aby były one docelowo chrupkie, po wstępnym przyprawieniu papryką czy innymi dodatkami zapieka się je. Nachos podaje się na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Mogą być one ostre czy też łagodne w smaku.
Każda kuchnia niezależnie czy to będzie kuchnia rosyjska czy kuchnia gruzińska posiada swoje typowe sosy. W Meksyku najpopularniejszy sos to guacamole. Jest to mieszanina awokado, soli i soku z limonki. Inne dodatki są również dozwolone, ale bazą są zawsze składniki wymienione powyżej. Guacamole może być podawana z innymi popularnymi daniami meksykańskimi czy przystawkami. Meksyk to także różnego rodzaju salsy.
Popularne napoje meksykańskie
Kuchnia Meksyku to nie tylko smaczne potrawy, ale także wyśmienite napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Wśród bezalkoholowych napojów króluje rożnego rodzaju lemoniady sprzedawane wręcz na każdym kroku. Wysokiej jakości jest także czekolada do picia oraz kawa meksykańska.
Z napojów alkoholowych bez wątpienia najpopularniejsza jest tequila. Jest to alkohol przygotowywany na bazie soku agawy niebieskiej. Tequila jest podstawą do przyrządzenia jednego z najpopularniejszych drinków, czyli margarity. Innym znanym alkoholem jest wódka mezcal. Również meksykańskie piwo jest bardzo popularne i często spożywane.