Wyróżnione przepisy kuchni polskiej
-
Rolada z indyka
Rolada z indyka pieczona w piekarniku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 30 min łatwy 4 445 kcal -
Sałatka z kurczaka i ananasem
Sałatka z kurczaka i ananasem jest szybka i prosta w przygotowaniu do tego smaczna i na pewno pokocha ją każdy …
20 + 15 min łatwy 3 228 kcal -
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to tradycyjny i domowy zakwas na bazie buraków. Najlepszy zakwas stanowi doskonały pomysł na dodatek do przygotowania …
30 min łatwy 1 -
Ogórki na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
90 + 30 min łatwy 10 20 kcal -
Sernik złota rosa
Sernik złota rosa to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na przygotowanie tego popularnego, twarogowego ciasta. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie …
30 + 60 min średni 10 382 kcal
Pozostałe przepisy kuchni polskiej
-
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Ziemniaki zapiekane z boczkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem nie …
40 + 80 min łatwy 5 422 kcal -
Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje podana na ciepło bezpośrednio …
15 + 25 min łatwy 5 440 kcal -
Rolada z kurczaka z boczkiem
Rolada z kurczaka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 25 min łatwy 3 835 kcal -
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie. Szybka sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka …
20 min łatwy 2 869 kcal -
Tarta z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się …
40 + 50 min łatwy 5 887 kcal -
Naleśniki z boczkiem
Naleśniki z boczkiem wędzonym to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Najlepsze naleśniki doskonale smakują na ciepło. Przepis na naleśniki …
30 + 10 min łatwy 4
-
Smażony bekon
Smażony bekon to doskonały pomysł na śniadanie. Możemy wykorzystać go jako dodatek do chleba. Pyszny i szybki w przygotowaniu bekon …
15 min łatwy 4 449 kcal -
Szparagi zawijane boczkiem
Szparagi zawijane boczkiem to doskonała propozycja na przekąski na imprezę lub danie obiadowe. Smaczna przystawka ze szparagów doskonale smakuje na …
20 + 15 min łatwy 2 692 kcal -
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. …
25 min łatwy 1 -
Bekon z indyka
Bekon z indyka to doskonały pomysł na smaczny dodatek na kolację lub śniadanie. Smaczny domowy bekon z indyka możemy podać …
15 min łatwy 3
-
Jajecznica z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje …
20 min łatwy 1 1346 kcal -
Ciastka orzechowe
Ciastka orzechowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy. Smaczne ciastka na bazie orzechów włoskich są dobre także na …
40 + 20 min łatwy 10 427 kcal -
Szneka z glancem
Szneka z glancem to ciasto drożdżowe zawinięte na kształt muszelki ślimaka i polane lukrem na bazie cukru pudru. Szneka z …
70 + 20 min łatwy 10 404 kcal -
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek …
60 + 90 min łatwy 4 687 kcal -
Zupa z pieczonej dyni
Zupa z pieczonej dyni to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa dyniowa jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie …
50 + 70 min łatwy 5 229 kcal -
Chałka z rodzynkami
Chałka z rodzynkami to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszna domowa chałka doskonale smakuje z dodatkiem herbaty, kawy lub kakao. …
40 + 40 min łatwy 10 346 kcal
-
Fit chałka
Fit chałka to doskonały pomysł na dodatek do śniadania. Pyszna domowa chałka świetnie sprawdzi się również podana jako deser z …
30 + 30 min łatwy 5 -
Chałka z serem
Chałka z serem pieczona to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Szybka domowa chałka twarogowa z kruszonką …
40 + 30 min łatwy 10 298 kcal -
Chałka w jajku
Chałka w jajku doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Domowa, smaczna chałka w jajku jest szybka w przygotowaniu. Możemy podać …
20 min łatwy 3 -
Chałka bezglutenowa
Chałka bezglutenowa to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu oraz masła. …
40 + 25 min łatwy 10
-
Krem pieczarkowy
Krem pieczarkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa krem jest dobrym wyborem także dla mniejszych dzieci i niemowląt. …
20 + 20 min łatwy 5 384 kcal -
Podpłomyki z patelni
Podpłomyki z patelni to bardzo dobry pomysł na domowe chrupiące placki. Podawać je można jako dodatek do zup i sałatek. …
10 + 20 min łatwy 5 -
Przepis na gofry z wodą gazowaną
Gofry z wodą gazowaną to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Sprawdzony przepis wykorzystać można do przygotowania …
10 + 20 min łatwy 5 702 kcal -
Gofry bez mleka
Gofry bez mleka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Gofry wypiekane w gofrownicy podawać można z …
10 + 20 min łatwy 6 -
Gofry owsiane
Gofry owsiane to bardzo dobry pomysł na pyszne gofry zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Gofry z mąki owsianej podać można …
10 + 10 min łatwy 5 -
Keto gofry
Keto gofry to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla osób na diecie ketogenicznej. Dietetyczne śniadanie to sprawdzony przepis na …
10 + 10 min łatwy 2
-
Fit gofry
Fit gofry to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Dietetyczne gofry podane z truskawkami sprawdzą się idealnie, …
10 + 20 min łatwy 4 -
Ketchup z dyni
Ketchup z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Sprawdzony przepis wykorzystać można w sezonie dyniowym i …
15 + 40 min łatwy 5 116 kcal -
Puszyste placki z jabłkami
Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Smaczne placki podać można z …
10 + 10 min łatwy 5 -
Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta na kruchym spodzie sprawdzi się idealnie jako …
20 + 50 min łatwy 10 438 kcal
Kuchnia polska - przepisy, tradycyjne dania, cechy charakterystyczne
Mimo ciekawych pomysłów na dania kuchni światowych i fast food, kuchnia polska dalej święci triumfy w polskich domach. Kto wyobraża sobie życie bez pierogów, kopytek czy polskich naleśników? Golonki i schaboszczaki nieco odeszły w niepamięć, lecz nadal uwielbiamy mniej tłuste gołąbki, czy kotlety mielone. Polska kuchnia jest prosta i mało wymyślna, lecz odpowiednia dla naszej szerokości geograficznej i klimatu. Rozgrzewa i dodaje energii.
Tradycyjna kuchnia polska - charakterystyczne dania i przepisy
Tradycje kulinarne w Polsce
Wszystkie kuchnie świata nie powstają na salonach, lecz w wiejskiej chacie. Również i polska kuchnia wywodzi się z tradycji ludowej. Tradycyjna kuchnia polska wydaje się generalnie prosta. Jednak klasyczne przepisy na dania kuchni polskiej nie są wcale łatwe do zrobienia. Typowe potrawy i zwyczaje kulinarne mają głównie związek z klimatem i geografią. W Polsce klimat jest zimny i wilgotny, dlatego też ludzie potrzebują się solidnie najeść, aby mieć energię. Stąd w kuchni polskiej królują potrawy mięsne i mączne, dające dużo energii. Natomiast mało jada się warzyw, a jeśli już to gotowane, na ciepło, w postaci zupy lub jako dodatek do mięsa. Spośród warzyw w kuchni polskiej królują ziemniaki i kapusta. Polskie dania są mocno przyprawione, lecz nie pikantne. Tradycyjną przyprawą jest majeranek i czosnek.
Klimat ukształtował też typowy obiad, który jest najbardziej obfitym posiłkiem w połowie dnia, aby pozyskać energię do pracy w drugiej połowie dnia. Klimat niejako wymusza to, że tradycyjne polskie przepisy kulinarne prezentują dania ciężkie, tłuste i tuczące.
Korzystny klimat i żyzne ziemie sprzyjają rolnictwu i hodowli zwierząt, dlatego też w Polsce nigdy w historii nie było głodu. Uprawy są mało urozmaicone, gdyż klimat nie pozwala na uprawę wielu roślin wymagających ciepła i słońca. Kuchnia polska wywodzi się z tradycji wiejskiej, gdzie dania, zarówno chłopów jak i szlachty, były niewyszukane i proste. Wykształciły się także dania codzienne i świąteczne.
Oczywiście kuchnia polska nie pozostała bez wpływu kultur sąsiednich. Na polskie przepisy kulinarne miały wpływ tradycje niemieckie, ukraińskie, żydowskie, a także tureckie. Ale nikt nie pamięta jakie pochodzenie ma ta czy inna potrawa, bo każdy naród zapożycza obce tradycje i modyfikuje je zgodnie z własnym charakterem. Dla przykładu, polski schaboszczak to nie jest to samo co sznycel wiedeński, choć oba mają podobne pochodzenie.
Obyczaje kulinarne w Polsce i typowe polskie obiady
Tradycyjna kuchnia polska jest dość prosta. Utarła się tradycja jadania trzech głównych posiłków dziennie, jak: śniadanie, obiad i kolacja. Najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia jest obiad, który tradycyjnie jadano w ciągu dnia. Obecnie, z konieczności, jada się obiad po pracy.
Typowe polskie obiady składają się z 3 dań: zupy, drugiego dania i deseru. Kiedyś typowe drugie danie składało się z kotleta schabowego, ziemniaków i surówki, zaś na deser był zawsze kompot owocowy. Obecnie ten obyczaj się mocno zmienił i codzienny obiad jest bardziej urozmaicony, ale też mniej obfity.
Tradycyjnie zarówno śniadanie, jak i kolacja, to posiłek mniejszy, jednak musi być pożywny i sycący. W polskim klimacie rano nie wystarczy kawa i bułeczka. Należy zjeść sycące śniadanie, aby mieć siłę na pierwszą połowę dnia. Śniadania i kolacje stanowią posiłki niewyszukane. Najczęściej jada się potrawy na zimno, przede wszystkim kanapki. Nie istnieje jakiś szczególny kanon potraw na śniadanie i kolację. Prócz kanapek popularnym daniem jest jajecznica. Jeszcze do niedawna podstawą potraw śniadaniowych było mleko, czy to w postaci szklanki mleka, czy też zup mlecznych. Jednak obyczaj jedzenia zup mlecznych obecnie całkowicie zanikł.
Co ciekawe tradycyjnym napojem w północnych krajach o chłodnym klimacie jest herbata. Herbatę podaje się do wszystkich posiłków oraz na spotkaniach towarzyskich. Chociaż sporą popularność zdobywa kawa i są zwolennicy tego lub tego napoju. Główne napoje alkoholowe, jak wódka czy piwo, podaje się raczej tylko w czasie imprez towarzyskich lub od święta.
Najbardziej klasyczne, tradycyjne polskie przepisy
Tradycyjna kuchnia polska oferuje przede wszystkim przepisy na dania z mięsa, mąki, kartofli i kapusty. Polska kuchnia słynie również z kiszonek, szczególnie kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Kiszona kapusta stanowi farsz do pierogów oraz podstawę słynnej, polskiej potrawy jaką jest bigos.
Polski bigos to danie bardzo łatwe do zrobienia. Jednak w ostatnich czasach wypierany jest przez zagraniczne nowinki i staje się raczej specjałem na święta. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Przepisy na bigos mogą się różnić w zależności od regionu i domu, bo każda rodzina ma swoje tradycje. Niemniej jednak typowy bigos zawiera kapustę kiszoną, kapustę świeżą oraz różne rodzaje mięsa i słoniny. Dla smaku dodaje się niekiedy śliwki suszone lub przecier pomidorowy. Bigos gotuje się praktycznie sam. Kłopot w tym, że bigos należy gotować długo. Gotujemy go codziennie po kilka godzin, przez 3 dni.
Tradycyjna polska potrawa, czyli pierogi, jadana jest na obiad. Nie wiadomo, czy pierogi to potrawa wymyślona w Polsce, czy też przywędrowała do nas ze wschodu, gdyż pierogi to klasyczna potrawa północnej i zachodniej Azji. Jada się je, na przykład, w północnych Chinach, w Rosji, w Gruzji i na Ukrainie. Polskie pierogi robi się na słodko lub na słono. Pierogi na słono, z nadzieniem z mięsa, kapusty z grzybami, jada się polane tłuszczem. Natomiast pierogi na słodko, z serem lub owocami, podawane są ze śmietaną i cukrem. Pomysły na farsz do pierogów stają się coraz bardziej urozmaicone. Odkryto ponownie stare przepisy na pierogi ruskie, czyli regionalne pierogi galicyjskie z ziemniakami i serem. Popularne stają się pierogi z soczewicą, szpinakiem, kaszą gryczaną, z dodatkiem sera feta, z grzybami itp. Pierogi nie są łatwe do zrobienia i wymagają trochę doświadczenia. Ponadto są pracochłonne. Dlatego też zanika zwyczaj robienia pierogów w domu, lecz kupuje się je w licznych pierogarniach.
Gołąbki, czyli mięso mielone z ryżem lub kaszą zawinięte w liść kapusty, stanowią tradycyjne danie Środkowej i Wschodniej Europy. W Polsce są one częstym daniem obiadowym, szczególnie że są łatwe do zrobienia, choć nieco pracochłonne, gdyż opłaca się robić większą ilość. Gołąbki gotuje się z dodatkiem przecieru pomidorowego, który stanowi sos i podaje z ziemniakami.
Ciekawym daniem jest żurek, żur czy też barszcz biały. Jest to tradycyjne danie ludowe Słowian Północnych, w tym Polaków i Białorusinów. Żurek jest kwaśną zupą gotowaną na mięsnym wywarze z zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Tradycyjnie żurek gotuje się z kartoflami, zaś jako dodatek służy jajko na twardo lub biała kiełbasa. Żurek stanowi tradycyjne danie postne podawane w Wigilię Bożego Narodzenia.
Tradycyjna polska kuchnia jest dość uboga w sałatki. Do obiadu jada się utarte warzywa najczęściej z dodatkiem jabłka, w postaci surówki. Na ciepło jada się buraczki, kapustę zasmażaną lub marchewkę z groszkiem. Jednak do kanonu tradycji weszła sałatka jarzynowa, która stanowi obowiązkowe danie na każdym przyjęciu. Sałatka jarzynowa składa się z gotowanych warzyw korzennych, z dodatkiem jabłka i ogórka kiszonego, okraszonych majonezem. Tradycyjnie sałatkę robiło się z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu.
Tradycyjne przepisy kuchni polskiej uchodzą za pracochłonne oraz ciężkie i tuczące. Dlatego też wiele przepisów odchodzi w zapomnienie, zaś stare, klasyczne dania znajdujemy tylko w menu restauracji regionalnych czy specjalizujących się w tradycyjnej kuchni polskiej. Niektóre zapomniane stare przepisy to:
- babka ziemniaczana, czyli placek na słono z ziemniaków i skwarek,
- kiszka ziemniaczana, czyli rodzaj kiełbasy z ziemniaków,
- kartacze, czyli rodzaj klusek z ziemniaków i mięsa,
- ołatki ziemniaczano-marchwiowe, czyli placki,
- zupa szczawiowa pochodząca z tradycji kuchni warmińskiej,
- karmuszaka, danie jednogarnkowe z Warmii i Mazur,
- kluski szare znane z kuchni poznańskiej,
- zupa zacierkowa.
Tradycyjna kuchnia polska - klasyczne polskie potrawy
Popularne dania na śniadanie i kolację
Polskie śniadania i kolacje nie są wyszukane i wyglądają bardzo podobnie. Nie ma zwyczaju jadania potraw na ciepło. Jedynym wyjątkiem jest jajecznica na śniadanie, czy placki na kolację. Jada się w zasadzie to samo. Królują w nich kanapki. Polskie kanapki znacznie różnią się od kanapek amerykańskich czy angielskich. Są mniejsze i mniej kaloryczne. Polska kanapka to po prostu kromka chleba z masłem i dodatkami, jak wędlina, ser, itp. Kanapki okrasza się majonezem, musztardą lub chrzanem, ale w małych ilościach. Dwie takie kromki złożone razem stanowią kanapkę, którą bierze się ze sobą do szkoły, do pracy, czy na drogę, jako przekąskę. Śniadanie popija się herbatą lub mlekiem, lub coraz częściej kawą.
Jeszcze w XX wieku polskie śniadania były bardziej obfite i mleczne. Królowały wtedy zupy mleczne, owsianki, ryż na mleku, czy też lane kluski z mlekiem, zaś koniecznym elementem była szklanka mleka, szczególnie dla dzieci. Dziś obyczaj zup mlecznych zanika, z powodu braku czasu.
Polskie potrawy na obiad - dania klasyczne i ciekawe, nowoczesne pomysły
Co ciekawe, w Polsce nie ma obyczaju przystawek czy apetizerów. Klasyczny obiad składa się z 3 dań, chociaż obecnie jedzenie deseru w zasadzie zanikło. Pierwsze danie na obiad to oczywiście zupa. Polska zupa gotowana jest na wywarze mięsnym. Niegdyś panował obyczaj, że na niedzielny obiad gotowano tradycyjny rosół na mięsie. Reszta rosołu stanowiła bazę do zup, które robiono w kolejnych dniach przez dodawanie różnych dodatków do rosołu. Natomiast mięso wykorzystywano do pierogów lub krokietów. Klasyczne, polskie zupy to:
- pomidorowa,
- krupnik,
- ogórkowa,
- grochówka,
- jarzynowa,
- barszcz czerwony, ukraiński lub biały,
- botwinka,
- kapuśniak.
Zupy, które nie zawierają ziemniaków, podaje się z ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi lub zacierkami. Kluski kładzione robi się z rzadkiego ciasta, które nabiera się łyżką i kładzie na gotującą wodę. Natomiast zacierki to bardzo małe kluseczki z ciasta makaronowego zwijane w palcach i wrzucane do gorącej zupy.
Drugie dania na obiad składają się głównie z mięsa i węglowodanów i warzyw. Klasyczny, polski obiad, czyli kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta, jest też najbardziej prosty i łatwy do zrobienia. Kontrowersje wokół wieprzowiny sprawiły, że tradycyjnego schaboszczaka zastępuje się kotletami z piersi z kurczaka. Oprócz schabowego, przepisy na mięso na obiad są bardzo urozmaicone. Na typowy, polski obiad podaje się:
- kotlety mielone,
- pieczeń,
- zrazy zawijane,
- befsztyk,
- gulasz,
- golonka.
Klasycznym dodatkiem do mięsa są tłuczone ziemniaki, ale nie tylko. Zamiast ziemniaków podaje się także kasze, na przykład kaszę gryczaną czy jęczmienną, lub różne rodzaje makaronu czy klusek. Jeszcze w XX wieku panie domu same robiły makaron w kształcie krótkich paseczków, który stanowił głównie dodatek do rosołu czy zupy pomidorowej. W domu robiono również różne rodzaje klusek z mąki i ziemniaków, jak:
- kopytka, czyli kluski w kształcie rombów robione z ziemniaków,
- kluski śląskie okrągłe z dziurką,
- pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym lub bez,
- kartacze.
Polacy, szczególnie dzieci, uwielbiają drugie dania na słodko. Polskie naleśniki jada się na słodko, z serem, z dżemem czy owocami. Lubianym daniem na słodko są pierogi z serem, placki ziemniaczane oraz tzw. pierogi leniwe, czyli rodzaj klusek robionych z sera.
Obecnie, z uwagi na problem otyłości, dania kuchni polskiej stają się mniej kaloryczne i coraz bardziej urozmaicone o warzywa. Dlatego każdy stara się znaleźć ciekawe pomysły na smaczne dania z warzyw, jak na przykład: kotlety z kalafiora, kluski z dodatkiem szpinaku czy buraków, pierogi ze szpinakiem itp.
Tradycyjne polskie przepisy na słodkości i desery
Tradycyjne polskie słodkości to przede wszystkim ciasta i ciastka. W Polsce piecze się dużo, lecz raczej niewyszukane i łatwe do zrobienia ciasta biszkoptowe, serniki, i szarlotki. Klasycznym, polskim przysmakiem jest makowiec. Jak każde ciasto drożdżowe, jest on jednak trudny do zrobienia i pracochłonny. Jeszcze w XX wieku panie domu zrobiły własnoręcznie ciasta drożdżowe oraz makowce. Obecnie ciasta te raczej kupuje się w cukierniach.
Ulubionym deserem są po prostu ciastka, jak sernik, szarlotka, babeczka śmietankowa eklerka, bajaderka, stefanka, napoleonka, karpatka czy kremówka. Te wszystkie ciastka o ciekawie brzmiących nazwach pieczone są w domu przez miłośników sztuki kulinarnej. Przeciętni zjadacze chleba kupują je w cukierni. W ostatnich czasach klasyczne, polskie ciastka, zostały zastąpione przez drożdżówki, czyli słodkie bułeczki z nadzieniem.
Jak na całym świecie, Polska również ma swój odpowiednik ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, jak pączki i faworki. Jeszcze w XX wieku smażono je w domach, lecz raczej tylko na święta. Polskie pączki zrobione są z ciasta drożdżowego, mają kształt spłaszczonej kuli, wewnątrz znajduje się nadzienie z dżemu, zaś na wierzchu polane są lukrem lub posypane cukrem pudrem. Natomiast faworki lub chruściki, stanowią fantazyjnie wywinięte wąskie paski ciasta typu makaronowego smażone w głębokim tłuszczu.