Wyróżnione przepisy diety zbilansowanej
-
Ciasto naleśnikowe
Ciasto naleśnikowe to doskonała propozycja do usmażenia pysznych naleśników. Szybkie i łatwe w przygotowaniu naleśniki doskonale smakują na słodko oraz …
15 min łatwy 1 1286 kcal -
Biszkopt na tort
Biszkopt na tort to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które możesz przygotować w domu. Biszkopt jest szybki do przygotowania …
30 + 40 min średni 1 1921 kcal -
Chimichanga
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. …
40 + 20 min łatwy 8 414 kcal -
Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie na bazie śmietany to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które możesz podać na …
30 + 50 min łatwy 4 -
Kaszanka
Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
60 + 60 min łatwy 10
Pozostałe przepisy dla osób na diecie zbilansowanej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne, domowe, tradycyjne polskie danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Farsz z …
30 + 60 min średni 3 515 kcal -
Leczo z fasolą
Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane …
30 min łatwy 2 -
Ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, …
30 + 60 min średni 3 -
Zupa ogórkowa Thermomix
Zupa ogórkowa Thermomix to świetna propozycja na obiad dla Twojej rodziny. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z ziemniakami jest …
20 + 35 min łatwy 7 487 kcal -
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się, gdy najdzie nas ochota …
10 + 15 min łatwy 10 189 kcal -
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
Rogaliki z ciasta francuskiego z białym serem to doskonała propozycja na pyszne rogaliki, które można podać jako dodatek do kawy …
20 + 30 min łatwy 10
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na pyszne rogaliki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek …
20 + 30 min łatwy 10 -
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać …
30 + 20 min łatwy 5 218 kcal -
Kluski lane z sosem
Kluski lane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu kluski lane …
30 + 20 min łatwy 4 506 kcal -
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis …
30 + 30 min łatwy 4 120 kcal
-
Kluski lane na wodzie
Kluski lane na wodzie to doskonały pomysł na zamiennik makaronu lub ryżu do zupy. Kluski lane na wodzie możemy także …
25 min łatwy 1 -
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane ze schabu z ogórkiem i boczkiem to doskonały pomysł na pyszne domowe danie, które możesz podać jako dodatek …
30 + 45 min łatwy 4 476 kcal -
Papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla …
30 min łatwy 4 -
Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy? Na pewno każdy z nas …
30 + 30 min łatwy 10 131 kcal -
Comber z jelenia
Comber z jelenia to część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera …
60 + 60 min łatwy 3 -
Pasztet z królika po staropolsku
Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój …
20 + 60 min łatwy 10 104 kcal
-
Frittata fit
Frittata fit to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Frittatę z warzywami możesz podać również jako smaczne śniadanie. …
30 min łatwy 2 290 kcal -
Frittata z piekarnika
Frittata z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu i pyszna frittata z ziemniakami świetnie …
30 + 20 min łatwy 2 -
Pielmieni gruzińskie
Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe pierogi z mięsem. Pyszne pierogi świetnie sprawdzą się podane na obiad dla …
50 min średni 5 -
Pielmieni ukraińskie
Pielmieni ukraińskie to doskonały pomysł na pyszne pierogi, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Przepis na pielmieni ukraińskie …
30 + 20 min średni 5 685 kcal
-
Domowe musli
Domowe musli z rodzynkami i orzechami to doskonała propozycja na pyszne, pełnowartościowe śniadanie. Musli wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Dobre domowe …
20 + 20 min łatwy 11 387 kcal -
Farsz do lawasz
Farsz do lawasz to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja wersja zawiera dodatek piersi z kurczaka i …
20 + 20 min łatwy 4 -
Farsz do naleśników
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy …
10 + 30 min łatwy 10 -
Farsz do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu …
30 + 40 min łatwy 14 -
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie on nie tylko dobrym …
30 + 40 min łatwy 23 -
Wołowina z szynkowara
Wołowina z szynkowara to dobra propozycja na pyszny dodatek do chleba. Gotowana wołowina świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, …
60 + 240 min średni 10
-
Marynata do schabu z szynkowara
Marynata do schabu z szynkowara to doskonały pomysł na przygotowanie smaczne i marynaty do mięsa z szynkowaru. Marynowane mięso jest …
10 min łatwy 1 -
Salceson z szynkowara
Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. …
30 + 120 min łatwy 10 -
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na pożywny obiad mięsny dla całej rodziny. Zupa doskonale smakuje z dodatkiem mięsa …
30 + 40 min łatwy 6 -
Zapiekane bułki z farszem
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie na ciepło. Smaczne bułki z farszem pieczone w piekarniku …
20 + 20 min łatwy 4
Dieta zbilansowana - charakterystyka, zasady, przykładowe dania
Gotując codzienne posiłki, planując lunch box do pracy czy robiąc kompoty i dżemy na zimę, nie zawsze zastanawiamy się czy nasza dieta jest pełnowartościowa i czy dostarcza organizmowi wszystkiego co potrzeba. Plaga nadwagi i chorób cywilizacyjnych świadczą o tym, że codzienny jadłospis trzeba dobrze zaplanować. Jak to zrobić, o tym mówi dieta zbilansowana. Przedstawiamy na czym polega dieta zbilansowana, podajemy przykładowy jadłospis i najlepsze przepisy.
Dieta zbilansowana - definicja i główne zasady
Na czym polega dieta zbilansowana - definicja
Od dawna słyszymy, aby poprawnie zbilansować codzienny jadłospis. Zbilansowanie diety ma szczególne znaczenie w obliczu plagi otyłości i nadwagi, które są jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Wybierając przepisy na codzienny obiad, planując lunch box do pracy czy robiąc kompoty na zimę warto dobrze zaplanować produkty żywnościowe, tak aby zapewnić zdrowie sobie i rodzinie. Jednak na czym polega odpowiednio zdrowa dieta? Według Narodowego Instytutu Zdrowia prawidłowo dobrana dieta to właśnie dieta zrównoważona.
Dieta zbilansowana, czy też dieta zrównoważona oznacza dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych w odpowiednich proporcjach. Definicja tej diety zakłada, że jadłospis powinien zawierać prawidłowo dobrane produkty, tak aby organizm otrzymał to czego potrzebuje i nie był obciążany pustymi kaloriami. Podobnie jak dieta fit, dieta zbilansowana nie stanowi krótkotrwałego okresu wyrzeczeń prowadzących do utraty wagi, lecz raczej jest to sposób życia. O ile dieta fit nakierowana jest na odchudzanie lub zachowanie prawidłowej wagi przez liczenie kalorii, to dieta zrównoważona nastawiona jest na zachowanie zdrowia i wyznacza jakie procenty poszczególnych produtków powinien zawierać codzienny jadłospis.
Główne zasady diety zbilansowanej
Sposobem na zbilansowanie diety jest piramida żywieniowa. Od 2020 roku wprowadzone zostały nowe zasady, tzw. talerz zdrowia, które mówią jak prawidłowo zbilansować jadłospis. W myśl tych zasad jadłospis powinien w 50% zawierać warzywa i owoce. Pełnowartościowa dieta powinna zawierać więcej warzyw, gdyż owoce zawierają fruktozę, która zalega w jelitach i fermentuje.
Przykładowy talerz powinien zawierać ¼ węglowodanów złożonych w postaci produktów pełnoziarnistych. Ostatnią ćwiartkę stanowi białko w postaci mięsa, produktów mlecznych, jaj i roślin strączkowych. Dodatkowo zdrowa dieta zrównoważona wskazuje jakie produkty należy jeść w większej ilości, jakie w mniejszej, jakie zaś warto zastąpić innymi.
Są to zasady bardzo ogólne, zaś konkretny jadłospis i przepisy dla poszczególnych osób powinny być układane indywidualnie. Dlatego też o odpowiednie zbilansowanie diety powinien zadbać dietetyk.
Jak dobrze zbilansować jadłospis aby Twoja dieta była odpowiednio zdrowa
Jakie składniki żywieniowe powinny znaleźć się w prawidłowej diecie
Według dotychczasowego stanu badań, produkty jakich potrzebuje organizm do prawidłowego działania są następujące:
- białko,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- witaminy,
- składniki mineralne,
- błonnik,
- woda.
Węglowodany i tłuszcze stanowią dla organizmu źródło energii. Ich źródłem są produkty zbożowe oraz niektóre warzywa. Tłuszcze są ponadto nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składnikiem błon komórkowych i mitochondriów. Białka stanowią budulec tkanek ciała. Źródłem białka są produkty mleczne, mięso i rośliny strączkowe. Witaminy i składniki mineralne biorą udział w procesach metabolicznych. Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego. Błonnik, witaminy i składniki mineralne znajdują się głównie w warzywach.
Przykładowy jadłospis i przepisy
Dobranie prawidłowej diety wcale nie jest łatwe. Najlepiej zasięgnąć rady zawodowego dietetyka, który sporządzi przykładowy jadłospis dobrany do indywidualnych potrzeb.
Prawidłowy jadłospis, według diety zrównoważonej, powinien obejmować 4 - 5 posiłków dziennie, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Posiłków powinno być co najmniej 3. W naszym klimacie najbardziej obfite i pożywne posiłki to przede wszystkim obiad i śniadanie. Śniadanie powinno zawierać głównie węglowodany w postaci produktów pełnoziarnistych, pestek, orzechów, jak również białko, najlepiej w postaci produktów mlecznych, oraz owoce.
W prawidłowej diecie ważnym posiłkiem jest również drugie śniadanie, szczególnie jeśli większość dnia spędzamy w pracy lub w szkole. Dlatego też ważny jest lunch box do pracy czy do szkoły, który powinien zawierać pełnowartościowy posiłek zawierający warzywa, produkty zbożowe, mięso oraz owoce.
Najważniejszym i najbardziej obfitym posiłkiem jest obiad. Według tradycyjnej kuchni polskiej składa się on z zupy, która zawiera warzywa i tłuszcze. Drugie danie składa się z mięsa, które dostarcza białka, węglowodanów w postaci ziemniaków lub produktów zbożowych oraz warzyw w postaci surówki lub sałatki. Witamin podczas obiadu dostarczają owoce lub kompoty.
Kolacja powinna być posiłkiem lekkim i lekkostrawnym, który przygotowuje organizm do snu. Również powinna składać się z trzech podstawowych grup żywności, czyli węglowodanów, białka i warzyw.