Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne ze szpinakiem i mięsem na czarnym talerzu
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Ta najlepsza lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przekładana sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
773 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa mielona (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Szpinak (250 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
  • Masło + do natłuszczenia formy (50 g)
  • Makaron do lasagne (220 g)
  • Ser Mozzarella (250 g)
  • Ser gouda (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, tarka, rondelek, trzepaczka do jajek

Przepis na lasagne ze szpinakiem i mięsem krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.

Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.

Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.

Na drugą patelnię wlej pozostały olej. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z palnika.

Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła.

Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika.

Sery zetrzyj na tarce.

Naczynie żaroodporne natrzyj masłem.

Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego i ponownie makaron. Na makaron wyłóż cały szpinak, posmaruj odrobiną sosu beszamelowego i posyp serem.

Ponownie ułóż makaron, sos mięsny i sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym serem.

Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut.

Gotową lasagne wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.

Jak oceniasz przepis na lasagne ze szpinakiem i mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i mięsem

Ta najlepsza lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przekładana sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad.

Najpierw cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Na drugą patelnię wlej pozostały olej. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z palnika. Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła. Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika. Sery zetrzyj na tarce. Naczynie żaroodporne natrzyj masłem. Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego i ponownie makaron. Na makaron wyłóż cały szpinak, posmaruj odrobiną sosu beszamelowego i posyp serem. Ponownie ułóż makaron, sos mięsny i sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym serem. Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut. Gotową lasagne wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.

Jak widzisz,ten sprawdzony przepis na lasagne ze szpinakiem i mięsem jest prosty w wykonaniu. W kilka chwil powstaje to pyszne, aromatyczne danie, które wywodzi się z Włoch. Lasagne to inaczej makaron, który ma kształt dużych, cienkich prostokątów. Tym określeniem opisuje się również kilkuwarstwowe danie. Aby powstała nasza domowa lazania używamy sosu beszamelowego, sera oraz sosu pomidorowego z dodatkiem mielonej łopatki wieprzowej oraz szpinaku. Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono.

Jeśli wiesz już, jak zrobić lasagne ze szpinakiem i mięsem to nie czekaj i wykonaj ten przepis już dziś.

Alergeny w lasagne ze szpinakiem i mięsem

Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron do lasagne

Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i mięsem

na 100g gotowej potrawy

Lazania to danie, które łączy w sobie wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
193.32
773.29
Białko (g)
10.85
43.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.67
46.70
Węglowodany przyswajalne (g)
10.26
41.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
5.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
11.65
46.60
Tłuszcze nasycone (g)
6.75
26.99
Tłuszcze nienasycone (g)
4.90
19.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.03
16.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
3.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
103.86
415.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.84
19.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.29
213.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
7.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.71
134.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
605.03
2420.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
162.36
649.44
Potas (mg)
262.34
1049.38
Wapń (mg)
164.91
659.66
Fosfor (mg)
186.15
744.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.26
117.04
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
4.82
Cynk (mg)
1.64
6.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.35
1.39
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne ze szpinakiem i mięsem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne ze szpinakiem i mięsem

Koszt składników
80.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
mielona
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Masło
50 g
+ do natłuszczenia formy
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Makaron do lasagne
220 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.52
Za 220 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Koszt składników
80.90