Arak

Opublikowano: 22.05.2023 r., 6:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Arak podany w kieliszkach z anyżem.
Arak
Arak to bardzo mocny alkohol, kojarzony głównie z kuchnią libańską. Jest bardzo aromatyczny, jego główna nuta to anyż. Z tym przepisem zrobisz go samodzielnie.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 60 min
516 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Rodzynki (500 g)
  • Cukier (500 g)
  • Wódka (3000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana, słoik 5 l

Przepis na arak krok po kroku

Rodzynki pokrój drobno i razem z cukrem wsyp do garnka z 2,5 litrami wody. Dodaj 30 g anyżu.

Gotuj całość przez 1 godzinę.

Rodzynki przecedź, a sok zmieszaj z 3 litrami wódki.

Odstaw na 2-3 dni.

Przelej do butelek i odstaw na 2 tygodnie.

Jak oceniasz przepis na arak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat araku

Arak to bardzo mocny alkohol, kojarzony głównie z kuchnią libańską. Jest bardzo aromatyczny, jego główna nuta to anyż. Z tym przepisem zrobisz go samodzielnie.

Przepis na arak to doskonały pomysł na ciekawy napój alkoholowy, produkowany i popularny głównie na wschodzie. Tradycyjnie arak jest otrzymywany przez destylację sfermentowanego zacieru ryżowego lub daktylowego, z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Czasami spotyka się również alkohol na bazie soku winogronowego lub z rodzynek. Ten napój swoją ostrość zawdzięcza połączeniu nuty anyżowej z wysoką zawartością alkoholu. Arak wykorzystywany jest jako dodatek do herbaty, kawy, grogu, ponczu. Nie znajduje zastosowania w produkcji drinków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić arak, by był domowy, ale również smaczny, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Pozwoli przygotować Ci ten alkohol w domu. Jego produkcja jest niezwykle prosta, dlatego na pewno poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. W sklepie można zwykle spotkać arak, gdzie zawartość alkoholu wynosi pomiędzy 40% a 80%. Jest to więc alkohol mocny. Ten przygotowywany w domu również jest dość aromatyczny i silny. Dlatego zwykle wypija się go w małych ilościach. Jest to bezbarwny i niesłodzony bliskowschodni trunek zaliczany do grupy destylatów roślinnych i korzennych, który powiązany jest z wieloma podobnymi alkoholami produkowanymi w krajach wokół basenu Morza Śródziemnego. Proces produkcji Araku polega na dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku. Kluczowe znaczenie dlatego alkoholu jest wymieszanie pierwszego destylatu z ziarnem anyżu, który jest najsilniej zaakcentowanym składnikiem trunku. Arak zwykle poddaje się sezonowaniu przez 6-12 miesięcy. Im dłuższy czas leżakowania, tym lepszy smak trunku. Najszlachetniejsze odmiany araku pozostawiane są „samym sobie” przez lata. Alkohol Arak jest zwykle produkowany w Syrii, Iraku, Libanie i Iranie. Proces destylacji alkoholu nie był powszechnie stosowany do produkcji napojów alkoholowych. Arak był prawdopodobnie wytwarzany przez chrześcijańskie i żydowskie mniejszości narodowe.

Alergeny w araku

Lista alergenów dla araku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na arak

Wartości odżywcze araku

na 100g gotowej potrawy

Ten alkohol nie powinien gościć w menu zbyt często, gdyż jest niebezpieczny dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
258.38
516.75
Białko (g)
0.32
0.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.26
44.52
Węglowodany przyswajalne (g)
21.41
42.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.01
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.68
1.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.15
0.29
Foliany (µg (mcg))
0.38
0.75
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
4.38
8.75
Potas (mg)
104.88
209.75
Wapń (mg)
3.62
7.25
Fosfor (mg)
12.38
24.75
Magnez (mg)
3.75
7.50
Żelazo (mg)
0.36
0.72
Cynk (mg)
0.05
0.11
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny araku 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania araku

Koszt składników
167.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rodzynki
500 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Wódka
3000 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 6
150.00
Za 3000 ml
Koszt składników
167.50