Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem

Opublikowano: 15.04.2023 r., 12:52 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska ryżu z warzywami i kurczakiem
Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem
Poznaj szybki i prosty przepis na odżywczy obiad z kurczakiem i warzywami. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Koniecznie wypróbuj!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
486 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Ryż brązowy (40 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Papryka żółta (115 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, bazylia, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem krok po kroku

Ugotuj ryż brązowy.

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i przypraw papryką słodką, bazylią, tymiankiem, przyprawą do kurczaka, pieprzem i odrobiną soli.

Dodaj kurczaka do warzyw, podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości.

Podawaj z ugotowanym ryżem brązowym.

Jak oceniasz przepis na ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem

Ryż z papryką, cukinią i kurczakiem to szybka propozycja na zdrowy i pożywny obiad. Jest to niezwykle prosty przepis i z pewnością świetnie sprawdzi się dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

Jak przygotować szybki i zdrowy obiad z kurczakiem i warzywami?

Rozpocznij od ugotowania ryżu. Następnie wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i przypraw papryką słodką, bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Dodaj kurczaka do warzyw, podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości. Podawaj z ugotowanym ryżem brązowym.

Dlaczego warto spożywać ryż brązowy?

Ryż brązowy to dobre źródło węglowodanów złożonych, potasu, błonnika pokarmowego, magnezu i niacyny. W przeciwieństwie do ryżu białego zawiera więcej składników odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny. W 100 gramach ryżu brązowego znajduje się - 335 kcal, 7.5 g białka, 1.9 g tłuszczy, 68.1 g węglowodanów i 8.7 g błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością związków fenolowych, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipoglikemiczne.

Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych, w 100 gramach znajduje się - 17 kcal, 1.2 g białka, 0,1 g tłuszczy, 2.2 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. Cukinia to warzywo lekkostrawne i ma łagodny smak. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak np. potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K. Spożywanie cukinii wspomaga trawienie, wpływa na poprawę skóry i poprawia wzrok. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kalorii. Wówczas można ją podawać do wielu dań np. makaronów.

Papryka czerwona to bogate źródło antyoksydantów, witaminy C, E, A oraz witamin z grupy B. Jest bardzo popularna i dodawana do wielu potraw. W 100 gramach papryki czerwonej znajduje się - 32 kcal, 1.3 g białka, 0,5 g tłuszczu, 4.6 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Warto wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości witaminy C, zwiększa wchłanianie żelaza.

Alergeny w ryżu brązowym z papryką, cukinią i kurczakiem

Lista alergenów dla Ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
81.14
486.85
Białko (g)
5.78
34.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
9.17
55.02
Węglowodany przyswajalne (g)
7.97
47.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
7.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
2.56
15.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.76
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
10.79
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
8.57
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
2.22
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.60
87.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
36.31
217.85
Witamina B6 (mg)
0.33
1.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.25
Witamina C (mg)
64.74
388.43
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.69
4.16
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.80
10.80
Tiamina (mg)
0.07
0.41
Ryboflawina (mg)
0.09
0.54
Niacyna (mg)
2.73
16.39
Foliany (µg (mcg))
24.12
144.70
Beta karoten (µg (mcg))
364.35
2186.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
12.92
77.50
Potas (mg)
239.91
1439.45
Wapń (mg)
10.92
65.50
Fosfor (mg)
82.43
494.60
Magnez (mg)
22.07
132.40
Żelazo (mg)
0.44
2.65
Cynk (mg)
0.44
2.65
Miedź (mg)
0.07
0.42
Mangan (mg)
0.27
1.61
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż brązowy
40 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 40 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Piersi kurczaka bez skóry
120 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Papryka czerwona
115 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Papryka żółta
115 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
50.50