Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem
- Ryż brązowy (40 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (120 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Papryka żółta (115 g)
- Cukinia (150 g)
- Cebula (50 g)
Przepis na ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem krok po kroku
Ugotuj ryż brązowy.
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i przypraw papryką słodką, bazylią, tymiankiem, przyprawą do kurczaka, pieprzem i odrobiną soli.
Dodaj kurczaka do warzyw, podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości.
Podawaj z ugotowanym ryżem brązowym.
- Pulpety w sosie koperkowym
- Turbot
- Falafel
- Sałatka z kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem
- Spaghetti
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makaron z cukinii
- Schabowe w sosie
- Kurczak curry
- Pierś z kaczki
- Pstrąg pieczony
- Filet z kurczaka
- Łosoś z piekarnika
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pstrąg
- Makaron z pesto
- Kapusta wigilijna
- Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem
Ryż z papryką, cukinią i kurczakiem to szybka propozycja na zdrowy i pożywny obiad. Jest to niezwykle prosty przepis i z pewnością świetnie sprawdzi się dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.
Jak przygotować szybki i zdrowy obiad z kurczakiem i warzywami?
Rozpocznij od ugotowania ryżu. Następnie wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i przypraw papryką słodką, bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Dodaj kurczaka do warzyw, podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości. Podawaj z ugotowanym ryżem brązowym.
Dlaczego warto spożywać ryż brązowy?
Ryż brązowy to dobre źródło węglowodanów złożonych, potasu, błonnika pokarmowego, magnezu i niacyny. W przeciwieństwie do ryżu białego zawiera więcej składników odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny. W 100 gramach ryżu brązowego znajduje się - 335 kcal, 7.5 g białka, 1.9 g tłuszczy, 68.1 g węglowodanów i 8.7 g błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością związków fenolowych, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipoglikemiczne.
Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych, w 100 gramach znajduje się - 17 kcal, 1.2 g białka, 0,1 g tłuszczy, 2.2 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. Cukinia to warzywo lekkostrawne i ma łagodny smak. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak np. potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K. Spożywanie cukinii wspomaga trawienie, wpływa na poprawę skóry i poprawia wzrok. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kalorii. Wówczas można ją podawać do wielu dań np. makaronów.
Papryka czerwona to bogate źródło antyoksydantów, witaminy C, E, A oraz witamin z grupy B. Jest bardzo popularna i dodawana do wielu potraw. W 100 gramach papryki czerwonej znajduje się - 32 kcal, 1.3 g białka, 0,5 g tłuszczu, 4.6 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Warto wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości witaminy C, zwiększa wchłanianie żelaza.
Alergeny w ryżu brązowym z papryką, cukinią i kurczakiem
Lista alergenów dla Ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze ryżu brązowemu z papryką, cukinią i kurczakiem
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
- ryż, ryż brązowy, oliwa z oliwek, oliwki, kurczak, papryka, papryka, cukinia, cebula,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.