Przepis na zeppole krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

W rondlu umieść 150 g masła i 320 ml wody.

Podgrzej, aż się rozpuści.

Zdejmij z ognia i dodaj 250 g mąki pszennej, wymieszaj energicznie.

Wystudź ciasto i wbij do niego jajka.

Dodaj szczyptę soli i zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.

Na papier do pieczenia wyciskaj z rękawa ciasto na pączki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

W rondlu umieść żółtka, cukier i 50 g mąki pszennej.

Wymieszaj do połączenia składników.

Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.

Masę wystudź.

Do zimnej masy dodaj 200 g masła oraz cukier z wanilią i zmiksuj na gładki krem.

Wystudzone pączki nadziej kremem.

Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj dżemem wiśniowym.

Podawaj na paterze.

Zeppole podane na drewnianej desce do krojenia.
Zeppole
Koszt przygotowania dania
32.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
618 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Zeppole - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zeppolach

Zeppole to bardzo dobry pomysł na tradycyjne włoskie pączki. Przygotowywane są one na bazie ciasta parzonego i smażone lub pieczone w piekarniku. Tradycyjnie pączki podaje się z nadzieniem budyniowym oraz wiśnią w syropie. Drożdżowe pączki różnią się nieco smakiem. Można przygotować także mini pączki bez nadzienia, a w zamian za to posypać je obficie cukrem pudrem. Przepis na zeppole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia mini pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, mleko, cukier z wanilią, dżem wiśniowy, sól, żółtka jaj.

Jak zrobić zeppole? W rondlu umieść masło i wodę. Podgrzej, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj energicznie. Wystudź ciasto i wbij do niego jajka. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskaj z rękawa ciasto na pączki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W rondlu umieść żółtka, cukier i mąkę pszenną. Wymieszaj do połączenia składników. Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Masę wystudź. Do zimnej masy dodaj masło oraz cukier z wanilią i zmiksuj na gładki krem. Wystudzone pączki nadziej kremem. Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj dżemem wiśniowym. Podawaj na paterze.

Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując: pyszne włoskie pączki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze pączki można przygotować także z kremem na bazie serka mascarpone lub twarogu. Smaczne pączki na deser są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze zeppoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
247.42 kcal
618.56 kcal
Białko
5.52 g
13.80 g

Węglowodany w zeppolach

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.10 g
57.74 g
Węglowodany przyswajalne
23.10 g
57.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
15.13 g
37.83 g
Tłuszcze nasycone
9.69 g
24.22 g
Tłuszcze nienasycone
5.44 g
13.60 g
Cholesterol
133.42 mg
333.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zeppole

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
145.07 µg (mcg)
362.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.94 µg (mcg)
2.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.60 mg
1.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Retinol
142.42 µg (mcg)
356.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.49 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.83 mg
2.08 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Foliany
30.42 µg (mcg)
76.06 µg (mcg)
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Beta karoten
28.57 µg (mcg)
71.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zeppole

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
37.50 mg
93.75 mg
Potas
100.24 mg
250.61 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Wapń
67.18 mg
167.95 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor
101.47 mg
253.67 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Magnez
10.99 mg
27.48 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
2.54 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.44 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zeppoli 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zeppolach

Lista alergenów dla zeppoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania zeppoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
350 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Konfitura wiśniowa
200 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na zeppole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób