Przepis na kluski śląske krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości.

Ugotowane ziemniaki rozgnieść w prasce do dużej miski. Dodaj 3/4 skrobi ziemniaczanej, sól i jajko i wyrób rękami ciasto. Podsypuj ciasto resztą skrobi, by się nie kleiło.

Uformuj z cista dużą kulkę.

Podziel ją na mniejsze części i z każdej odrywaj kawałek, który ma odpowiadać wielkością małej śliwce.

Ulep z niego kulkę, spłaszcz w dłoniach, a na środku zrób dziurkę kciukiem.

W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól, wrzucaj kluski partiami. Gotuj przez 10 minut.

Kluski śląskie ułożone na dużym talerzu z drewnianą łyżką.
kluski śląskie
Koszt przygotowania dania
7.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
78

Kluski śląskie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach śląskich

Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym wyborem nawet dla osób początkujących. To niezwykle lekki dodatek do drugiego dania, który sprawia że całość od razu lepiej smakuje i się prezentuje. Najlepiej smakują od razu po ugotowaniu.

Do wykonania klusek potrzebne są tylko trzy składniki. Dzięki temu to danie jest niezwykle proste i tanie. Pozwala również na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu. W tej wersji zyskują nowego charakteru, są pyszne i naprawdę miękkie, dlatego smakują nawet najmłodszym domownikom. Wspaniale komponują się z sosem pieczeniowym, czy z cebulką.

Przepis na kluski śląskie jest naprawdę bardzo łatwy. Można je przygotować w zaledwie kilka chwil, z produktów, które zawsze znajdują się w domowej spiżarni. Skrobię ziemniaczaną można spokojnie zastąpić mąką pszenną, jednak wtedy nie będą już bezglutenowe.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kluski śląskie, które będą niezwykle pyszne i miękkie, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Z tej receptury dowiesz się jak się robi dobre ciasto z jajkiem na kluski śląskie. Dodatek jajka sprawia, że całość jest bardziej elastyczna i spójna, więc łatwiej wyrabia się kluseczki. Dodatkowo jajko pozwala na uzyskanie lepszego koloru i faktury całości.

Kluski śląskie to tradycyjne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznej domowej kuchni polskiej. Są niezwykle miękkie, smaczne i sycące. Ten prosty przepis, pozwala przygotować je w niezwykle szybkim czasie, w taki sposób, że są naprawdę pyszne.

Kluski robi się z ziemniaków, najlepiej wybierać te jak najbardziej mączyste, które świetnie się rozpadają i będą idealnie się formowały w okrągłe kształty. Te przeznaczone do gotowania stają się niezwykle miękkie po obróbce termicznej. To naprawdę łatwy sposób na przemianę zwykłych gotowanych ziemniaków, w przepyszne danie, które świetnie smakuje samo, ale również z dodatkami. Kluski z dziurką są bardzo delikatne i łagodne więc sprawdzą się również jako posiłek dla dzieci.

Wartości odżywcze klusek śląskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
Białko
2.63 g
8.02 g

Węglowodany w kluskach śląskich

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
14.68 g
44.79 g
Węglowodany przyswajalne
12.85 g
39.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
5.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
1.76 g
5.37 g
Tłuszcze nasycone
0.44 g
1.35 g
Tłuszcze nienasycone
1.32 g
4.03 g
Tłuszcze jednonasycone
1.05 g
3.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
0.81 g
Cholesterol
16.63 mg
50.73 mg

Witaminy w przepisie na kluski śląske

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A
7.15 µg (mcg)
21.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.81 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
16.29 mg
49.68 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.71 mg
Retinol
7.15 µg (mcg)
21.82 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.30 mg
Niacyna
1.33 mg
4.07 mg
Foliany
16.51 µg (mcg)
50.35 µg (mcg)
Beta karoten
0.81 µg (mcg)
2.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluski śląske

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
11.90 mg
36.30 mg
Potas
393.08 mg
1198.89 mg
Wapń
12.53 mg
38.22 mg
Fosfor
66.38 mg
202.47 mg
Magnez
20.41 mg
62.24 mg
Żelazo
0.81 mg
2.47 mg
Cynk
0.37 mg
1.13 mg
Miedź
0.13 mg
0.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek śląskich 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach śląskich

Lista alergenów dla klusek śląskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek śląskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Pieczarki
160 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 160 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na kluski śląske
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób