Flaczki po zamojsku

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaczki po zamojsku podane z marchewką.
Flaczki po zamojsku
Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa dodaje się do nich również pomidorów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
260 kcal
Kcal w porcji
344 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Flaki (1000 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaczki po zamojsku krok po kroku

Do dużego garnka włóż umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj obraną cebulę. Zalej 2 l wody. Całość gotuj przez 15 minut.

Do garnka włóż flaki, dodaj ziele i liść laurowy. Całość gotuj przez 50 minut, do zmięknięcia flaków.

Zupę dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.

Jak oceniasz przepis na flaczki po zamojsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat flaczków po zamojsku

Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa dodaje się do nich również pomidorów. To receptura, która pozwoli ci przygotować wspaniałą zupę, która nigdy się nie nudzi. Można ją robić w ekspresowym tempie, a wszystkie składniki bez problemu da się znaleźć w każdym sklepie.

Przepis na flaczki po zamojsku jest bardzo prosty, a przy okazji niezwykle ciekawy. Choć istnieje w kuchni polskiej już od bardzo dawna, to wciąż zaskakuje wspaniałym aromatem i ciekawym połączeniem smakowym. Ta zupa nie gości na talerzach zbyt często, to dlatego, że do jej przygotowania używa się podrobów. Podroby są jednak świetnym źródłem witaminy B12, a także witaminy A, żelaza i fosforu, dlatego dobrze je włączyć do swojego codziennego menu. W tej wersji smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Flaki, które stanowią jej główny składnik, to nic innego jak pokrojone w paski części układu pokarmowego. Flaki można przygotować zarówno na bazie mięsa drobiowego, jak i wołowego. Jednak ta druga forma jest najbardziej popularna. Jedno jest pewne, w obu wersjach można stworzyć naprawdę wspaniałe i ciekawe danie na bazie tylko kilku składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić flaczki po zamojsku, które będą pyszne, a przy okazji nieskomplikowane, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak ugotować tradycyjne, domowe flaki wołowe z dodatkiem pomidorów. Najlepiej wybrać do tej zupy przecier pomidorowy bez soli, by nie przesadzić z jej ilością, gdyż jej nadmiar nie jest zdrowy dla układu krążenia. Domowe flaczki smakują najlepiej, jednak wiele osób powstrzymuje się przed ich przygotowaniem ze względu na mylne przekonanie, że całość jest zbyt skomplikowana. W rzeczywistości gotowanie tej zupy jest niezwykle łatwe. Najpierw należy przygotować bulion warzywny, a potem ugotować w nim flaki. To danie tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jeśli masz świeże, surowe flaki należy je przepłukać przynajmniej jeden raz oraz ugotować w wodzie przed przygotowaniem zupy. To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole mięsnym, a także bulionie warzywnym.

Alergeny w flaczkach po zamojsku

Lista alergenów dla flaczków po zamojsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze flaczków po zamojsku

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(344g)
Energia (kcal)
75.71
260.44
Białko (g)
9.18
31.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(344g)
Węglowodany (g)
3.23
11.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.46
8.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(344g)
Tłuszcz (g)
2.75
9.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
5.06
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
4.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
3.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.53
Tłuszcze trans (g)
0.11
0.38
Cholesterol (mg)
88.73
305.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(344g)
Witamina A (µg (mcg))
56.04
192.77
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
1.01
3.48
Witamina C (mg)
2.78
9.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.20
0.68
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.06
0.20
Niacyna (mg)
0.85
2.93
Foliany (µg (mcg))
10.84
37.30
Beta karoten (µg (mcg))
558.75
1922.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(344g)
Sód (mg)
82.83
284.92
Potas (mg)
137.93
474.47
Wapń (mg)
59.27
203.87
Fosfor (mg)
63.28
217.67
Magnez (mg)
14.58
50.16
Żelazo (mg)
0.59
2.04
Cynk (mg)
1.13
3.87
Miedź (mg)
0.07
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków po zamojsku 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków po zamojsku

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
1000 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 1000 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Koszt składników
46.50