Krem z brukselki

Opublikowano: 12.01.2022 r., 13:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z brukselki w białej bulionówce przystrojony listkami i nasionami
Krem z brukselki
Brukselka to mała kapustka bogata w wiele wartości odżywczych. Zupa krem z brukselki to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w zdrowe przepisy.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
185 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Brukselka (600 g)
  • Marchewka 2 sztuki (100 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Mleko 3,2% (120 ml)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Chleb żytni jasny 3 kromki (90 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Czosnek niedźwiedzi świeży (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na krem z brukselki krok po kroku

Z brukselki oberwij wierzchnie, zwiędnięte liście i wyrzuć. Marchewkę i cebulę obierz.

Warzywa dokładnie umyj. Brukselki podziel na pół, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę.

W garnku z grubym dnem podgrzej olej, po czym podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę i brukselkę.

Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Wlej bulion, dodaj sól, pieprz oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego.

Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie wykonaj grzanki: kromki chleba pokrój w kostkę. W misce wymieszaj chleb z łyżką oleju, łyżeczką ziół prowansalskich i szczyptą soli. Gotowe wysyp na blachę wyłożoną papierem i piecz przez 10 min w 160 stopniach.

Na koniec zblenduj zupę i dopraw ją gałką muszkatołową. Możesz dolać mleko lub napój roślinny, jeśli zupa jest zbyt gęsta.

Podawaj posypaną grzankami.

Jak oceniasz przepis na krem z brukselki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat kremu z brukselki

Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki.

Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra w smaku. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji, to jest to bardzo zdrowe warzywo.

Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała, a powstała ze skrzyżowania jarmużu oraz kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Brukselka to jedno z wielu warzyw szczególnie polecanych dla dzieci. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m.in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z brukselki, to wystarczy na początku umytą pokroić w ćwiartki lub na połówki. Następnie w garnku z grubym dnem podsmaża się na oleju cebulę, kolejno dodając marchewkę pokrojoną w kostkę i brukselkę. Podsmaż razem warzywa, po czym wlej bulion i dodaj przyprawy. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 25 minut. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie szybkich ziołowych grzanek, które sprawią, że zupa będzie jeszcze lepsza.

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Dodatkowo obecność tłuszczu znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie, jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.

Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. A jeśli jest dodatkowo szybki i pyszny to nie może być już nic lepszego. Mamy nadzieję, że nasz dobry krem z brukselki na długo zapadnie Ci w pamięć i często będziesz go przyrządzać na obiad.

Alergeny w kremie z brukselki

Lista alergenów dla kremu z brukselki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni jasny

W przepisie na krem z brukselki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czosnek niedźwiedzi świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kremu z brukselki

na 100g gotowej potrawy

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
61.72
185.17
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Białko (g)
2.34
7.02
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.25
24.74
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
6.34
19.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
5.72
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.58
7.75
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
1.40
Tłuszcze nienasycone (g)
2.12
6.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
4.21
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.14
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.94
2.82
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
75.86
227.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.26
102.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.30
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.43
7.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.79
98.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
754.36
2263.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
142.23
426.68
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Potas (mg)
206.77
620.32
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.99
128.97
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
46.57
139.71
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.24
39.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.39
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z brukselki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z brukselki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mleko 3,2%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Chleb żytni jasny
90 g
3 kromki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 90 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek niedźwiedzi świeży
1 g