Płow

Opublikowano: 20.02.2023 r., 21:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Płow podane na kolorowym talerzu.
Płow
Płow to tradycyjna potrawa ze wschodu. Przygotowuje się ją na bazie ryżu, mięsa oraz warzyw. Koniecznie odwiedź naszą stronę i poznaj prosty przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
725 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (500 g)
  • Ryż biały długoziarnisty (300 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, praska do czosnku, garnek żeliwny

Przepis na płow krok po kroku

Mięso opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Marchew obierz i zatrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

W dużym garnku żeliwnym rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia.

Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Do mięsa dodaj marchew oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż około 7 minut.

Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe.

Zawartość garnka zasyp suchym ryżem i zalej 4 szklankami wrzątku. Całość posól i dodaj liść laurowy. Na tym etapie nie mieszaj składników.

Zawartość garnka gotuj przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Przez ten czas nie mieszaj potrawy.

Ugotowaną potrawę dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na płow
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat płow

Płow to tradycyjna potrawa wschodnia, która przygotowywana jest na bazie ryżu z dodatkiem warzyw oraz kawałków mięsa. Tradycyjny domowy płow stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na płow jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, ryż biały, marchew, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.

A jak zrobić płow? Mięso opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz i zatrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W dużym garnku żeliwnym rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Do mięsa dodaj marchew oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż około 7 minut. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Zawartość garnka zasyp suchym ryżem i zalej 4 szklankami wrzątku. Całość posól i dodaj liść laurowy. Na tym etapie nie mieszaj składników. Zawartość garnka gotuj przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Przez ten czas nie mieszaj potrawy. Ugotowaną potrawę dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu. Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepszy płow. Do doprawienia dania świetnie sprawdzi się ostra przyprawa, np papryczka chilli. Wschodnia potrawa z ryżu to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.

Alergeny w płow

Lista alergenów dla płow przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na płow

Wartości odżywcze płow

na 100g gotowej potrawy

Płow to danie wywodzące się z kuchni tatarskiej. Połączenie mięsa, warzyw oraz ryżu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
223.35
725.89
Białko (g)
8.28
26.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
21.18
68.83
Węglowodany przyswajalne (g)
20.19
65.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
11.63
37.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.74
12.15
Tłuszcze nienasycone (g)
7.90
25.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.95
19.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
6.31
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.64
86.59
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.59
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
7.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.01
42.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
34.07
110.71
Potas (mg)
225.70
733.53
Wapń (mg)
15.04
48.89
Fosfor (mg)
106.23
345.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.58
53.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.52
Cynk (mg)
1.05
3.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny płow 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania płow

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Ryż biały
300 g
długoziarnisty
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
60.50