Pulpeciki w sosie carbonara

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpeciki w sosie carbonara podane z dodatkiem makaronu na białym talerzu.
Pulpeciki w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
708 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (20 g)
  • Bulion warzywny (375 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Ser parmezan tarty (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na pulpeciki w sosie carbonara krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa wybij jajko, dodaj bułkę tartą, po pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso dokładnie wyrób.

Z mięsa mielonego uformuj pulpety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju.

W garnku zagotuj bulion, włóż do niego podsmażone pulpeciki i zagotuj.

Garnek z pulpecikami przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (od czasu do czasu wymieszaj składniki).

Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż go na patelni, aby tłuszcz się wytopił, a mięso zarumieniło.

Przesmażony boczek dodaj do garnka z pulpecikami i gotuj 5 minut.

Następnie do garnka dodaj śmietankę, parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki.

Składniki wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty.

Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe pulpeciki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pulpeciki w sosie carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat pulpecików w sosie carbonara

Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowym warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Przepis na pulpeciki w sosie carbonara jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowo-wołowe, czosnek, jajka, bułka tarta, bulion jarzynowy, boczek wędzony, śmietanka 30%, natka pietruszki, olej rzepakowy, mąka pszenna, parmezan, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra.

A jak zrobić pulpeciki w sosie carbonara? Mięso mielone przełóż do miski, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa wybij jajko, dodaj bułkę tartą, po pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie wyrób. Z mięsa mielonego uformuj pulpety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zagotuj bulion, włóż do niego podsmażone pulpeciki i zagotuj. Garnek z pulpecikami przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż go na patelni. Przesmażony boczek dodaj do garnka z pulpecikami i gotuj 5 minut. Następnie do garnka dodaj śmietankę, parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty. Gotowe pulpeciki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując pulpeciki w sosie carbonara doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Najlepszy pulpeciki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pulpecikach w sosie carbonara

Lista alergenów dla pulpecików w sosie carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pulpecików w sosie carbonara

na 100g gotowej potrawy

Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na smacznie danie obiadowe. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
218.13
708.92
Białko (g)
11.36
36.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
3.99
12.98
Węglowodany przyswajalne (g)
3.83
12.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
17.12
55.64
Tłuszcze nasycone (g)
8.49
27.60
Tłuszcze nienasycone (g)
8.63
28.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.68
21.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
6.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.41
170.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
26.24
85.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.68
11.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.97
42.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.79
9.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.55
40.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
152.23
494.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
281.37
914.47
Potas (mg)
183.32
595.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.36
144.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
129.83
421.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.29
46.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
2.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.28
4.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpecików w sosie carbonara 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpecików w sosie carbonara

Koszt składników
68.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Bulion warzywny
375 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.04
Za 375 ml
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Ser parmezan
30 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
68.80