Suszenie żywności
-
Suszone kanie
Suszone kanie to doskonały pomysł na zachowanie grzybów na zimę. Suszone grzyby możesz wykorzystać do zup, sosów czy krokietów. Czubajka …
20 + 450 min łatwy 4 55 kcal -
Suszone jabłka w piekarniku
Suszone jabłka w piekarniku to jedna z propozycji na wyśmienite, suszone owoce, które możesz przygotować w domu. Stanowią wyśmienitą przekąskę, …
30 + 90 min łatwy 1 285 kcal -
Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i …
60 + 140 min średni 12 423 kcal
Pozostałe przepisy na suszone potrawy
-
Malinowa chmurka Thermomix
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, …
1440 + 75 min średni 15 311 kcal -
Panco
Poznaj sprawdzony przepis na panco – to gruba panierka najlepsza do nugetsów z kurczaka. Nie lubisz marnowania żywności? Wykorzystaj do …
5 + 10 min łatwy 1 682 kcal -
Beza Pavlova Thermomix
Beza Pavlova to jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu …
15 + 90 min średni 9 412 kcal
Suszenie żywności - co to jest?
Suszenie polega na usunięciu wody z produktów żywnościowych. Dzięki temu nie rozwijają się drobnoustroje, a żywność można przechowywać do późniejszego spożycia. Wysuszyć można prawie wszystko. Przemysłowo suszy się mleko, ekstrakt kawy, buliony i inne. W domu suszymy warzywa, owoce, grzyby i zioła. Można suszyć również mięso. Urządzeniem do suszenia w warunkach domowych jest elektryczna suszarka do grzybów. Innym sposobem jest suszenie w piekarniku. Natomiast grzyby, zioła czy papryczki chilli możemy wysuszyć na powietrzu, wieszając je w mieszkaniu, w przewiewnym miejscu.
Często zadawane pytania
Suszenie - charakterystyka, sposoby, praktyczne porady
Pamiętamy z dzieciństwa suszenie grzybów w domu, kiedy to wszędzie wisiały grzyby nanizane na nitkę. Obecnie widok ten spotykamy tylko u entuzjastów naturalnej żywności. Suszone produkty spożywcze możemy po prostu kupić. Czy warto jednak skorzystać z suszarki elektrycznej i suszyć żywność w domu? Doradzamy co i jak wysuszyć w warunkach domowych i przedstawiamy metody suszenia.
Suszenie jako sposób konserwacji żywności
Suszenie produktów żywnościowych polega na odparowaniu z nich wody. Dzięki temu można je dłużej przechowywać. Usunięcie wody uniemożliwia namnażanie się drobnoustrojów i efektywnie spowalnia procesy psucia się żywności.
Konserwacja żywności poprzez suszenie praktykowana była od czasów zamierzchłych. W czasach, gdy nie było lodówek czy weków, był to najlepszy sposób konserwacji żywności do późniejszego spożycia. Od najdawniejszych czasów suszone mięso, ryby, grzyby oraz zioła. W czasach historycznych suszenie odbywało się na słońcu, na wietrze lub nad ogniem. Obecnie stosuje się urządzenia elektryczne.
Wysuszyć można prawie wszystko. Konserwacja metodą przemysłową stosowana jest do suszenia mleka w celu produkcji mleka w proszku. Kostki rosołowe produkuje się m.in. przez suszenie bulionów rosołowych. Również kawa instant produkowana jest przez suszenie ekstraktu kawy. Natomiast w warunkach domowych suszymy głównie grzyby, warzywa i owoce. Entuzjaści suszą także mięso.
Produkty suszone, jak bakalie, rodzynki, owoce, grzyby czy mieszanki warzywne, możemy kupić. Czy warto suszyć w domu? W suszarki zaopatrują się przede wszystkim grzybiarze, którzy chcą zachować swoje zbiory do późniejszego spożycia. Warto również w ten sposób zakonserwować nadmiar owoców z własnego ogródka. Pamiętajmy, że gotowe suszone produkty są drogie i mogą zawierać konserwanty. Może się jednak okazać, że zakup ekologicznych produktów suszonych jest tańszy niż suszenie w domu. Produkty suszone można przechowywać do 6 lat, w suchym, przewiewnym miejscu.
Jak wysuszyć produkty spożywcze i jak przechowywać suszoną żywność
Niektóre produkty spożywcze, jak grzyby, papryczki chili lub zioła, można wysuszyć przez powieszenie ich w przewiewnym miejscu w mieszkaniu. Zioła można wysuszyć także w mikrofalówce.
Natomiast, aby wysuszyć owoce, warzywa czy mięso potrzebna jest suszarka. Jest to urządzenie zaopatrzone w tacki, na których układamy produkty spożywcze do wysuszenia.Suszenie odbywa się przy pomocy ciepłego powietrza. Owoce i warzywa do suszenia muszą zostać wcześniej umyte, osuszone, ewentualnie wydrylowane i pokrojone na plasterki. Warto pamiętać, że suszenie w suszarce wykorzystuje sporo prądu, gdyż trwa wiele godzin. Najdłużej suszymy mięso, które wymaga wcześniejszego zamarynowania.
Dość prostą metodą jest suszenie w piekarniku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę do 60 stopni i zostawiamy uchylone drzwiczki. Co jest bardziej ekonomiczne, suszarka czy suszenie w piekarniku? Suszarka pozwala na wysuszenie większej ilości produktów za jednym razem, zaś suszenie w piekarniku jest bardziej ekonomiczne, gdyż po wyłączeniu piekarnika produkty suszą się w gorącym powietrzu.