Musaka z ziemniakami

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Musaka z ziemniakami podana na białym talerzu.
Musaka z ziemniakami
Musaka z ziemniakami i mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Smażenie 100 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 520 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Bakłażan - 2 średnia sztuki (400 g)
  • Ziemniaki średnie - 5 średnich sztuk (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 2 szklanki (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Wino czerwone wytrawne - pół szklanki (125 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia grillowa, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska, rondelek, patelnia, ręcznik papierowy

Przepis na musakę z ziemniakami krok po kroku

Bakłażana umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Następnie przełóż go do miski, zasyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie bakłażany umyj i osusz na ręczniku papierowym.

Tak przygotowane bakłażany grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki wyciągnij z wody, pozostaw do ostudzenia i pokrój w plastry.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.

Na patelnię dodaj mięso i smaż chwilę.

Następnie do mięsa dodaj wino, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut.

Masło roztop w rondelku, dodaj do niego mąkę i podgrzewaj przez chwilę. Następnie wąskim strumieniem wlej mleko, dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i cały czas mieszając, przygotuj gęsty sos beszamelowy.

W naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie warstwę bakłażana, ziemniaków, sosu mięsnego oraz beszamelu. Jako ostatnią warstwę ułóż bakłażan oraz sos beszamelowy.

Musakę z ziemniakami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na musakę z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat musaki z ziemniakami

Musaka z ziemniakami i z mięsem mielonym to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Domowa, grecka musaka przygotowana jest na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego z sosem beszamelowym posypanym serem. Sprawdzony przepis na musakę z ziemniakami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, bakłażan, ziemniaki, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, olej rzepakowy, wino czerwone wytrawne, mleko, masło, mąka pszenna, sól, pieprz, oregano oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić musakę z ziemniakami? Plastry bakłażana grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki wyciągnij z wody, pozostaw do ostudzenia i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Na patelnię dodaj mięso i smaż chwilę. Następnie do mięsa dodaj wino, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut. Z masła, mąki i mleka przygotuj sos beszamelowy. W naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie warstwę bakłażana, ziemniaków, sosu mięsnego oraz beszamelu. Musakę z ziemniakami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Musakę możesz przygotować również z serem - wystarczy, że posypiesz nim wierch beszamelu na 10 minut przed końcem zapiekania.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując smaczna musaka z ziemniakami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w musace z ziemniakami

Lista alergenów dla musaki z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze musaki z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Musaka z ziemniakami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Bakłażan oraz ziemniaki wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
113.70
0.00
Białko (g)
5.01
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
8.15
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
6.91
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
6.42
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.27
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
20.65
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.92
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.34
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.41
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
74.05
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
27.80
0.00
Potas (mg)
287.11
0.00
Wapń (mg)
35.88
0.00
Fosfor (mg)
74.10
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.87
0.00
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
0.00
Cynk (mg)
1.06
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny musaki z ziemniakami 5
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musaki z ziemniakami

Koszt składników
79.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Bakłażan
400 g
2 średnia sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.11
Za 400 g
Ziemniaki średnie
400 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Wino czerwone wytrawne
125 g
pół szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
79.60