Przepis na leczo wegetariańskie krok po kroku
- Cebula 100 g
- Papryczka chili czerwona świeża 30 g
- Papryka czerwona 150 g
- Cukinia 200 g
- Pieczarki 250 g
- Bakłażan 200 g
- Passata pomidorowa 700 g
- Bulion warzywny 100 ml
- Olej rzepakowy 20 ml
Cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy ją na zloty kolor.
Do cebuli dodajemy także pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną, cukinię, pieczarki i bakłażana. Składniki podsmażamy przez kilka minut.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny oraz przyprawy.
Leczo gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości warzyw.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo wegetariańskie - cechy przepisu
Więcej o leczu wegetariańskim
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Leczo bez mięsa z warzywami w sosie pomidorowym przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić leczo wegetariańskie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy ją na zloty kolor. Do cebuli dodajemy także pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną, cukinię, pieczarki i bakłażana. Składniki podsmażamy przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion warzywny oraz przyprawy. Leczo gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości warzyw.
Sprawdzony przepis na leczo wegetariańskie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Leczo warzywne z cukinią odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze lecza wegetariańskiego
Energia i białka
(420g)
Węglowodany w leczu wegetariańskim
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy w przepisie na leczo wegetariańskie
(420g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo wegetariańskie
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczu wegetariańskim
Lista alergenów dla lecza wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny