Jajka faszerowane pieczarkami

Opublikowano: 27.05.2021 r., 0:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka faszerowane pieczarkami z majonezem
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami, tradycyjne Wielkanocne jajka, które możesz przygotować nie tylko do święta. Pyszna i sycąca przekąska.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 7 min
319 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko 2 sztuki (120 szt.)
  • Pieczarki 4 sztuki (80 g)
  • Cebula 1/5 sztuki (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Zalej zimna wodą i odstaw do ostygnięcia.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj pieczarki. .

Obierz jajka i przekrój na połówki.

Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem.

Wymieszaj z pieczarkami i cebulką z patelni. Białka jajek wypełnij farszem

Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat jajek faszerowanych pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas których zgodnie z polską tradycją, jajka są produktami o dużej symbolice religijnej. jajka z pieczarkami są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają żadnych większych umiejętności kulinarnych. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami nikomu nie sprawi trudności. Jajka nadziewane można udekorować na wiele sposobów dzięki czemu będą pięknie prezentować się na świątecznym stole. Do dekoracji najczęściej wykorzystuje się świeżą natkę pietruszki, rzeżuchę, kiełki oraz majonez. Jak się robi jajka faszerowane z pieczarkami? Najlepiej zacząć od ugotowania jajek na twardo. Ważne, aby żółtko było ścięte, a nie płynne lub półpłynne. Farsz do jajek to przede wszystkim pieczarki i cebulka. Pieczarki wystarczy umyć, obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulką. Ugotowane jajka wystarczy ostudzić (najlepiej zalewając je zimną wodą), obrać, przekroić na pół, żółtka wyjąć i rozgnieść widelcem i wymieszać z pieczarkami z patelni. Farsz do jajek gotowy. Możesz wymieszać go z majonezem, pamiętaj jednak że to bardzo kaloryczny dodatek, dlatego warto go zastąpić jogurtem i/lub musztardą. Przygotowanym farszem nadziewamy jajka, posypujemy pietruszką koperkiem lub rzeżuchą i podajemy. Jak widzisz przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami i cebulką to nic skomplikowanego. Jajka faszerowane to bardzo sycąca przekąska, ponieważ charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz wysokim indeksem sytości, co sprawia, że po ich zjedzeniu uczucie najedzenia utrzymuje się stosunkowo długo. Choć jajka faszerowane najczęściej przygotowuje się na święta, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby przygotować je również bez większej okazji, na przykład na weekendowe rodzinne śniadanie, jako przekąski na imprezę, czy dodatki do grilla. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane z pieczarkami.

Alergeny w jajkach faszerowanych pieczarkami

Lista alergenów dla jajek faszerowanych pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek faszerowanych pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Danie jest bardzo sycące, przez co może dobrze sprawdzić się u osób z nadwagą/otyłością, zapobiegając szybkiemu uczuciu głodu i chęci podjadania. Jajka gotowane na twardo z pieczarkami i cebulką są ciężkostrawne, dlatego raczej nie są wskazane osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego, które wymagają diety lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
141.80
319.05
Białko (g)
12.40
27.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
0.78
1.74
Węglowodany przyswajalne (g)
0.76
1.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
9.44
21.24
Tłuszcze nasycone (g)
3.89
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
5.55
12.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
8.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
4.25
Cholesterol (mg)
366.17
823.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
157.49
354.36
Witamina B6 (mg)
0.17
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
1.97
Witamina C (mg)
0.05
0.11
Witamina D (µg (mcg))
1.97
4.43
Witamina E (mg)
1.04
2.35
Retinol (µg (mcg))
157.49
354.36
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.46
1.03
Niacyna (mg)
0.12
0.27
Foliany (µg (mcg))
46.52
104.68
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
139.85
314.66
Potas (mg)
140.07
315.16
Wapń (mg)
55.22
124.24
Fosfor (mg)
196.01
441.03
Magnez (mg)
11.95
26.89
Żelazo (mg)
1.73
3.89
Cynk (mg)
1.28
2.87
Miedź (mg)
0.07
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych pieczarkami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami

Koszt składników
148.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
120 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 20
120.00
Za 120 szt.
Pieczarki
80 g
4 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Cebula
20 g
1/5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
148.00