Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem
- Kasza gryczana (50 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (120 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Cebula (50 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na kaszę gryczaną w sosie pomidorowym z kurczakiem krok po kroku
Kaszę gryczaną ugotuj.
Pierś z kurczaka pokrój na drobną kosteczkę.
Cebulkę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Następnie dodaj kawałki pokrojonego kurczaka i przypraw według uznania, ulubionymi ziołami/przyprawami.
Wlej passatę, całość mieszaj około 10 minut.
Gotową kaszę wyłóż na talerz, dodaj gotowy sos i kurczaka.
Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
- Zupa ogórkowa
- Zupa pieczarkowa
- Zupa kalafiorowa
- Surówka z marchewki
- Kurczak po tajwańsku
- Filet z kurczaka
- Kotlety z kalafiora
- Polędwica w sosie kurkowym
- Dietetyczne pulpety na parze
- Krem z cukinii
- Makaron z cukinią
- Ryż z warzywami
- Zupa z ciecierzycy
- Kotlety z soczewicy
- Kotlety z ciecierzycy
- Kofta
- Pałki z kurczaka
- Polędwica z indyka
- Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat kaszy gryczanej w sosie pomidorowym z kurczakiem
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem to świetna propozycja na obiad. Kaszę można wykorzystać do wielu potraw np. do sałatki, pierogów lub gołąbków. Mimo że zawiera bardzo charakterystyczny smak, przez co nie jest przez każdego uwielbiana, to warto włączyć ją do swojego menu.
Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do swojego jadłospisu?
Kasza gryczana zawiera mnóstwo cennych właściwości, przede wszystkim jest bogata w magnez, żelazo, potas, kwas foliowy i witaminy z grupy B (szczególnie w niacynę i kwas pantotenowy). W 100 gramach kaszy gryczanej znajduje się - 344 kcal, 12.6 g białka, 3.1 g tłuszczy, 63.4 g węglowodanów i 5.9 g błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie kaszy gryczanej może wpływać na obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz ciśnienia tętniczego krwi. Wykazuje, także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Jak przygotować kaszę gryczaną w sosie pomidorowym z kurczakiem?
Rozpocznij od ugotowania kaszy gryczanej. Następnie pierś z kurczaka pokrój na drobną kosteczkę. Cebulkę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodaj kawałki pokrojonego kurczaka, przypraw według uznania, ulubionymi ziołami/przyprawami. Wlej passatę pomidorową, całość mieszaj około 10 minut. Gotową kaszę wyłóż na talerz, dodaj gotowy sos i kurczaka. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Dlaczego warto dodawać natkę pietruszki do posiłku?
Natka pietruszki to bogactwo witaminy C, która jest pomocna we wchłanianiu żelaza. Osoby, które borykają się z niedoborem żelaza i/lub ferrytyny powinny zwrócić na to szczególną uwagę. Natka pietruszki zawiera także - witaminę A, magnez, potas, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jeden pęczek natki pietruszki waży 40 g i zawiera 20 kcal, 1.8 g białka, 0,2 g tłuszczy, 1.9 g węglowodanów i 1.7 g błonnika pokarmowego. Wykazuje właściwości moczopędne, poprawia trawienie oraz wygląd skóry, włosów i paznokci.
Przygotowanie kaszy z kurczakiem jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatek natki pietruszki doda potrawie świeżości i aromatu.
Alergeny w kaszy gryczanej w sosie pomidorowym z kurczakiem
Lista alergenów dla Kaszy gryczanej w sosie pomidorowym z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kaszy gryczanej w sosie pomidorowym z kurczakiem
Zamiast passaty pomidorowej możesz użyć przecieru pomidorowego.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.