Przepis na dhal krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, chilli, papryka wędzona, imbir mielony, czosnek granulowany, kmin rzymski
To będzie niezbędne
garnek

Soczewicę przepłucz i włóż do garnka. Wlej 1 l wody, posól i gotuj przez 25 minut.

Pomidory sparz i obierz ze skórki.

Paprykę umyj i oczyść i razem z pomidorami pokrój w kostkę.

Do gotującej się soczewicy dodaj paprykę i pomidory.

Dodaj do smaku: 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczkę kurkumy oraz po pół łyżeczki chilli, imbiru, papryki wędzonej, pieprzu, czosnku granulowanego.

Gotuj razem 30 minut.

Na koniec dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Dhal podany w białej miseczce
Dhal
Koszt przygotowania dania
22.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Dhal - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dhal

Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy jest tak pyszna, że na długo zapadnie Ci w pamięć. Ta pożywna, gęsta zupa to prawdziwy indyjski klasyk.

Aby powstała ta smaczna zupa konieczna będzie soczewica, pomidory, papryka oraz mleczko kokosowe. Na samym początku przygotowania soczewicę przepłucz i włóż do garnka. Wlej 1 l wody, posól i gotuj przez 25 minut. W tym czasie pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę umyj i oczyść i razem z pomidorami pokrój w kostkę. Do gotującej się soczewicy dodaj paprykę i pomidory. Dodaj do smaku: 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczkę kurkumy oraz po pół łyżeczki chilli, imbiru, papryki wędzonej, pieprzu, czosnku granulowanego. Gotuj razem 30 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na dhal z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Soczewica ma w sobie wiele wartości odżywczych. Doceniana jest za swoje bogactwo w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C i cynk. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe, dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć. Ze względu na niską zawartość sodu i bogactwo w potas, soczewica dobra jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Takie połączenie soczewicy z pomidorami w postaci dhal to najlepsze rozwiązanie na smaczny, sycący i zdrowy obiad.

Wartości odżywcze dhal

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
88.28 kcal
353.11 kcal
Białko
5.16 g
20.65 g

Węglowodany w dhal

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
16.05 g
64.22 g
Węglowodany przyswajalne
13.12 g
52.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
11.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.86 g
3.43 g
Tłuszcze nasycone
0.37 g
1.48 g
Tłuszcze nienasycone
0.49 g
1.95 g
Tłuszcze jednonasycone
0.19 g
0.77 g
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
1.17 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol
0.98 mg
3.91 mg

Witaminy w przepisie na dhal

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
49.81 µg (mcg)
199.24 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina C
26.55 mg
106.20 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
2.04 µg (mcg)
8.17 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.50 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.23 mg
Niacyna
0.77 mg
3.07 mg
Foliany
51.98 µg (mcg)
207.91 µg (mcg)
Beta karoten
503.85 µg (mcg)
2015.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dhal

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
26.60 mg
106.41 mg
Potas
300.23 mg
1200.92 mg
Wapń
24.31 mg
97.23 mg
Fosfor
87.83 mg
351.34 mg
Magnez
19.93 mg
79.72 mg
Żelazo
1.55 mg
6.18 mg
Cynk
0.80 mg
3.22 mg
Miedź
0.27 mg
1.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dhal 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dhal

Lista alergenów dla dhal przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dhal

Cena przygotowania dhal

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Mleczko kokosowe
150 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 150 ml
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na dhal
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób