Wege ramen

Opublikowano: 04.04.2023 r., 12:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegański ramen
Wegański ramen
Poznaj przepis na pyszny, wegański ramen z tofu i pak choi.
Przygotowanie 60 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Imbir korzeń 4 plastry (20 g)
  • Pasta miso 2 łyżki (30 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) 1 łyżka (20 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Sos sojowy 3 łyżki (30 ml)
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 kostka (180 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Kapusta pak choi 1 sztuka (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
  • Olej sezamowy 2 łyżki (20 ml)
  • Arkusze nori 2 listki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, rondelek, rondel

Przepis na wege ramen krok po kroku

Imbir i marchew obierz i pokrój w słupki, tofu pokrój w kostkę, pak choi na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekaj.

Czosnek rozgnieć praską i dodaj do rondla. Dodaj imbir, miso, tahini, bulion i sos sojowy. Zagotuj i gotuj ok.3-5 minut.

Odcedź przez sito i stałe składniki przełóż do drugiego garnka.

Tofu podsmaż na oleju, a makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Do bulionu dodaj cebulę, kapustę i gotuj ok. 2 minuty, aż zmiękną.

Do misek nałóż makaron, warzywa, tofu i zalej bulionem. Podawaj z olejem sezamowym

Jak oceniasz przepis na wege ramen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat wege ramenu

Wegański ramen to pomysł na pyszny, zdrowy, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich. Kuchnia azjatycka to aktualnie jedna z najpopularniejszych na całym świecie, wyróżniają ją bardzo wyraziste, często mieszane smaki i aromaty. Jednym z kultowych dań jest ramen, który wywodzi się z kuchni japońskiej i często porównuje się go do polskiego rosołu. Ramen można podawać w wielu bardzo różnych wersjach – z mięsem, z owocami morza, bez mięsa lub z tofu. Wegański ramen warzywny to świetna propozycja na obiad lub kolację dla wszystkich osób, które rezygnują lub ograniczają spożycie mięsa. Mimo jego braku jest równie smaczny, aromatyczny i dobry nie tylko dla wegan lub wegetarian. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wege ramen w domu, aby był naprawdę najlepszy, niczym z azjatyckiej restauracji, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą Ci potrzebne do jego przygotowania to produkty charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Aby powstał pyszny, wegański ramen potrzebny będzie między innymi makaron ryżowy, tofu, kapusta pak choi, imbir, czosnek, sos sojowy, pasta miso oraz warzywny bulion. Większość tych składników jest dostępna w dużych sklepach spożywczych i nie powinno być problemu z ich znalezieniem. Azjatyckie składniki wyróżnia niespotykany nigdzie indziej smak i aromat, dlatego ich zastąpienie bywa trudne. Samo przygotowanie ramenu nie jest trudne i poradzi sobie z tym przepisem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Jeśli chcesz poznać szczegółowy przepis na wegański ramen, poznaj nasz przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotowania, a Ty będziesz cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem tej wyjątkowej potrawy.

Alergeny w wege ramenie

Lista alergenów dla wege ramenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pasta miso
    • Sos sojowy
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)
    • Olej sezamowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wege ramenu

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać tofu wzbogacone w wapń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
64.15
0.00
Białko (g)
2.27
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
7.54
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
6.76
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
3.06
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
55.51
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.12
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.54
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
599.30
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
346.07
0.00
Potas (mg)
92.80
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.77
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
41.92
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.08
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wege ramenu 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wege ramenu

Koszt składników
154.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
20 g
4 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Pasta miso
30 g
2 łyżki
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 30 g
Tahini (pasta sezamowa)
20 g
1 łyżka
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 20 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Kapusta pak choi
200 g
1 sztuka
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
5.45
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej sezamowy
20 ml
2 łyżki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Arkusze nori
5 g
2 listki
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
2.17
Za 5 g
Koszt składników
154.50