Przepis na zupę serową z grzankami krok po kroku
- Bulion warzywny 1000 ml
- Ser topiony 600 g
- Cebula 200 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 lyżki
- Szczypiorek 20 g
- Grzanki 50 g
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor.
Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dodajemy stopniowo ser topiony, cały czas mieszając zupę. Jej konsystencja powinna być jednolita.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie dokładnie ją mieszamy.
Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu.
Podajemy ją z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa serowa z grzankami - cechy przepisu
Więcej o zupie serowej z grzankami
Pyszna zupa serowa z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub na kolację. Zupa z serkiem topionym, grzankami i szczypiorkiem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zupę serową z grzankami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dodajemy stopniowo ser topiony, cały czas mieszając zupę. Jej konsystencja powinna być jednolita. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie dokładnie ją mieszamy. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu. Podajemy ją z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Sprawdzony przepis na zupę serową z grzankami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Najlepsza domowa zupa z serem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy także przygotować ją ze śmietaną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze zupy serowej z grzankami
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w zupie serowej z grzankami
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zupę serową z grzankami
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę serową z grzankami
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie serowej z grzankami
Lista alergenów dla zupy serowej z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- grzanki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- grzanki