Zupa serowa z grzankami

Opublikowano: 23.03.2022 r., 18:44 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa serowa z grzankami w misce
Zupa serowa z grzankami
Zupa serowa z grzankami to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
368 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Ser topiony (600 g)
  • Cebula (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 lyżki (20 ml)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Grzanki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę serową z grzankami krok po kroku

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor.

Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dodajemy stopniowo ser topiony, cały czas mieszając zupę. Jej konsystencja powinna być jednolita.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie dokładnie ją mieszamy.

Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu.

Podajemy ją z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę serową z grzankami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat zupy serowej z grzankami

Pyszna zupa serowa z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub na kolację. Zupa z serkiem topionym, grzankami i szczypiorkiem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę serową z grzankami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dodajemy stopniowo ser topiony, cały czas mieszając zupę. Jej konsystencja powinna być jednolita. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie dokładnie ją mieszamy. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu. Podajemy ją z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.

Sprawdzony przepis na zupę serową z grzankami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Najlepsza domowa zupa z serem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy także przygotować ją ze śmietaną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w zupie serowej z grzankami

Lista alergenów dla zupy serowej z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
    • grzanki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • grzanki

Wartości odżywcze zupy serowej z grzankami

na 100g gotowej potrawy

Zupa posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
122.67
368.02
Białko (g)
2.82
8.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.32
12.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
11.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.68
32.03
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
19.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
12.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
10.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.04
Cholesterol (mg)
28.76
86.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
104.71
314.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.61
4.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.48
Witamina E (mg)
0.26
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
95.42
286.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.71
29.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.65
277.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
330.75
992.24
Potas (mg)
68.98
206.94
Wapń (mg)
30.07
90.22
Fosfor (mg)
37.86
113.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.05
15.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.51
Cynk (mg)
0.23
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy serowej z grzankami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy serowej z grzankami

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Ser topiony
600 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 5
18.46
Za 600 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 lyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Grzanki
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
67.00