Dżem brzoskwiniowy

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:42 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem brzoskwiniowy podany w słoiczkach
Dżem brzoskwiniowy
Poznaj przepis na dietetyczny dżem brzoskwiniowy, który świetnie sprawdzi się w okresie zimowym. Jest najlepszym dodatkiem do omletów, owsianek lub deserów na słodko.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
69 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na dżem brzoskwiniowy krok po kroku

Brzoskwinię umyj, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj.

Następnie owoce przełóż do garnka, dodaj ksylitol i smaż pod przykryciem przez około 2 godziny.

Podczas gotowania od czasu do czasu przemieszaj owoce.

Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.

Słoiczki pasteryzuj przez około 25 minut, po tym czasie wyciągnij słoiki i pozostaw do ostygnięcia, układając do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na dżem brzoskwiniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat dżemu brzoskwiniowego

Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na słodko. Jest to bardzo dobre rozwiązanie na przetwory do słoików na zimę, wówczas można zrobić zapasy, które wykorzysta się w późniejszym czasie do posiłków.

Ile cukru potrzeba do przygotowania domowego dżemu? Są to dosyć duże ilości, jednakże dzisiejszy przepis będzie przygotowany w zdrowszej wersji, używając słodzika ksylitolu.

Jak zrobić dżem brzoskwiniowy? Poznaj najlepszy pomysł na zdrowy dżemik! Na początku brzoskwinie należy umyć, usunąć z nich pestkę, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Następnie owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol i smażyć pod przykryciem przez około 2 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu przemieszać owoce. Gotowy gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Słoiczki pasteryzować przez około 25 minut, po tym czasie wyciągnąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia układając do góry dnem.

Brzoskwinie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, są dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu, witaminy C, witaminy K, witaminy A, witaminy E i kwasu foliowego. Są bogatym źródłem karotenoidów i polifenoli. Jedna średnia brzoskwinia waży (85 g) i ma 43 kcal, 0,9 g białka, 0,2 g tłuszczy, 8.5 g węglowodanów i 1.6 g błonnika pokarmowego. Brzoskwinie wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Dzięki wysokiej zawartości potasu wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Owoce brzoskwini mają korzystny wpływ na poprawę gospodarki węglowodanowej i zmniejszają insulinooporność. Warto pamiętać o tym, że brzoskwinie w syropie lub suszone zawierają wysoką zawartość cukrów prostych, dlatego dla osób, które zmagają się np. z cukrzycą nie będą zalecane.

Przepis na dżem brzoskwiniowy jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Dzięki pasteryzacji można dłużej przechowywać dżem i cieszyć się przepysznym smakiem.

Alergeny w dżemie brzoskwiniowym

Lista alergenów dla Dżemu brzoskwiniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem brzoskwiniowy

Wartości odżywcze dżemu brzoskwiniowego

na 100g gotowej potrawy

Brzoskwinię najlepiej obierz ze skórki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
83.60
69.39
Białko (g)
0.73
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
28.08
23.31
Węglowodany przyswajalne (g)
26.88
22.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
19.20
15.94
Witamina C (mg)
3.28
2.72
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
179.20
148.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
10.40
8.63
Wapń (mg)
3.20
2.66
Żelazo (mg)
0.27
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu brzoskwiniowego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu brzoskwiniowego

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie (całe, świeże)
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
250 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 250 g
Koszt składników
30.00