Przepis na dżem truskawkowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, słoiki

Z truskawek usuń szypułki i dobrze je umyj.

Zblenduj truskawki i przelej do garnka.

Do truskawek dosyp cukier i gotuj na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż truskawki trochę zgęstną.

Ugotowane truskawki przelej do słoików i szczelnie zakręć.

Ustaw słoiki dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.

Słoik z dżemem truskawkowym, na którym oparta jest łyżeczka z dżemem. Obok słoika znajdują się świeże truskawki.
dżem truskawkowy
Koszt przygotowania dania
41.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
96 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
63

Dżem truskawkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dżemie truskawkowym

Domowy dżem truskawkowy będzie pysznym dodatkiem do dań dla dzieci. Świetnie sprawdzi się do naleśników, pieczywa, czy przeróżnych deserów. To jak zrobić dżem z truskawek zależy od tego, jaki dżem chcesz uzyskać i ile masz czasu. Możesz zrobić dżem z cukrem, cukrem żelującym lub bez dodatku cukru. Także truskawki możesz gotować całe lub zblendować przed gotowaniem. Opisany przepis na dżem truskawkowy składa się z cukru i zblendowanych truskawek, ponieważ chciałam, żeby to był szybki i prosty przepis, a dodatkowo taki jak tradycyjny domowy dżem. Tutaj opiszę Ci też inne sposoby, które też możesz wykorzystać.

Dżem zaczynamy oczywiście od usunięcia szypułki (listków znajdujących się na górze truskawki) i umycia truskawek. Teraz możesz je trochę pokroić i gotować w całości lub zblendować i dopiero przejść do gotowania. Od tego będzie w pewnym stopniu zależało to ile gotować truskawki na dżem. Całe truskawki będą się gotowały dłużej, ponieważ będą musiały się rozgotować i rozpaść. Czas gotowania zależy też od tego, jaki dżem chcesz zrobić. Najkrócej można gotować dżem z cukrem żelującym, ponieważ jak sama nazwa mówi, sprawi on, że po wystygnięciu dżem będzie gęstszy i bardziej galaretowaty, mimo że odparujemy z niego mniej wody, podczas gotowania. Często właśnie galaretowate dżemy można dostać w sklepach. Bardziej przypominają one galaretkę z owocami niż domowy dżem. Najdłużej natomiast będzie się gotował dżem bez cukru, ponieważ robi się go jak powidła, czyli długo gotując, aż odparuje nadmiar wody. Im dłużej będzie się gotował taki dżem, tym będzie gęstszy i słodszy, ale wymaga też dużo pracy i czasu. Dżem z cukrem gotuje się około 1-2 godzin. Zblendowane truskawki zwykle po około godzinie gotowania są już gotowe. Potem już tylko gorący dżem wlewamy do słoików, wycieramy rant słoika ręcznikiem papierowym i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Moja mama gorące słoiki przykrywa jeszcze kocem i czeka, aż powoli wystygną. Tak uzyskujemy pyszny i naturalny dżem truskawkowy, który można przechowywać przez cały rok.

Wartości odżywcze dżemu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
113.46 kcal
96.44 kcal

Węglowodany w dżemie truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
28.89 g
24.56 g
Węglowodany przyswajalne
27.35 g
23.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
0.30 g
0.26 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.13 g

Witaminy w przepisie na dżem truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg

Składniki mineralne w przepisie na dżem truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
1.00 mg
0.85 mg
Potas
118.15 mg
100.43 mg
Wapń
12.54 mg
10.66 mg
Żelazo
0.33 mg
0.28 mg
Cynk
0.11 mg
0.09 mg
Miedź
0.04 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu truskawkowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie truskawkowym

Lista alergenów dla dżemu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem truskawkowy

Cena przygotowania dżemu truskawkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
2000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 2000 g
Cukier
600 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na dżem truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób