Przepis na dżem z czerwonych porzeczek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, małe słoiczki

Owoce dokładnie umyj w zimnej wodzie i oczyść.

Do garnka wlej wodę 300-400 ml, dodaj cukier i podgrzewaj.

Gdy wywar zacznie wrzeć dodaj oczyszczone owoce i gotuj około 30 minut.

Zostaw owoce do ostudzenia i przelej do wcześniej przygotowanych słoików.

dżem w słoiku z owocami dookoła
Dżem z czerwonych porzeczek
Koszt przygotowania dania
164.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
115 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Dżem z czerwonych porzeczek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dżemie z czerwonych porzeczek

Dżem z czerwonych porzeczek to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji pyszny dodatek do wielu dań na słodko. Czerwona porzeczka podobnie jak jej czarna odmiana idealnie sprawdza się jako owoce do przetworów. Mają słodki wyrazisty smak, który przełamuje nuta kwaskowości. Owoce porzeczek są bardzo wdzięczne jeśli chodzi o przygotowywanie przetworów z nich. Zawierają dużą ilość pektyn, czyli błonnika łatwo rozpuszczalnego co sprawia, że podczas gotowania z odrobiną wody i cukru, w krótkim czasie owoce zmienią konsystencję na jednolity mus. Dlatego porzeczki idealnie sprawdzą się do przetworów, które możesz przygotować w większej ilości i zrobić słodkie zapasy na zimę. Wystarczy przełożyć słodki mus do odpowiednio przygotowanych słoików. Sprawdzi się on idealnie do obiadów na słodko lub do deserów. Śmiało możesz go wykorzystać do naleśników, pancakes czy do chałki z kruszonką. Przepis na domowy dżem z czerwonej porzeczki jest banalnie prosty i szybki, pokocha go każdy.

Zatem jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki? Nic trudnego. Potrzebujesz tylko większą ilość owoców, odrobinę cukru lub jego zamiennika, możesz skorzystać z erytrolu lub stewi, które charakteryzują się niższą energetycznością. Idealnie sprawdzi się także ksylitol, który nie podnosi cukru we krwi co jest bardzo istotne dla diabetyków, czyli osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Ostatnia kwestia, którą musisz wiedzieć to jak długo gotować owoce? Nie ma tutaj reguły, musisz pilnować gotujące się w garnku owoce cały czas mieszając tak aby się nie przypaliły. Stopniowo woda będzie odparowywać, a objętość będzie się zmniejszać. Na końcu po zredukowaniu ilości wody masa będzie dość gęsta to jest idealny moment do przełożenia dżemu do słoiczków. Pamiętaj jednak aby były one wyparzone gorącą wodą lub w piekarniku (temperatura 100 stopni Celsjusza). Czas gotowania owoców zazwyczaj nie jest długi, owoce są drobne co sprzyja szybszemu rozpadowi. Do tak przygotowanych słoiczków przełóż ciepły dżem, szczelnie zamknij i odstaw. Warto wykorzystać przepis do zrobienia dżemu w domowej wersji. Te kupowane w sklepach niestety bardzo często mają dodatek niepotrzebnej ilości cukru. Przygotowując przetwory w warunkach domowych mamy pewność ile cukru zostało użyte.

Poznaj przepis na dżem z czerwonych porzeczek.

Wartości odżywcze dżemu z czerwonych porzeczek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
165.67 kcal
115.97 kcal
Białko
0.93 g
0.65 g

Węglowodany w dżemie z czerwonych porzeczek

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
42.40 g
29.68 g
Węglowodany przyswajalne
39.53 g
27.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.87 g
2.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
0.24 g
0.17 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.11 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.06 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z czerwonych porzeczek

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
1.33 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
27.33 mg
19.13 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.05 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.03 mg
Niacyna
0.07 mg
0.05 mg
Foliany
5.33 µg (mcg)
3.73 µg (mcg)
Beta karoten
16.67 µg (mcg)
11.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z czerwonych porzeczek

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
1.00 mg
0.70 mg
Potas
184.00 mg
128.80 mg
Wapń
22.33 mg
15.63 mg
Fosfor
29.33 mg
20.53 mg
Magnez
8.67 mg
6.07 mg
Żelazo
0.68 mg
0.48 mg
Cynk
0.16 mg
0.11 mg
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z czerwonych porzeczek 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z czerwonych porzeczek

Lista alergenów dla dżemu z czerwonych porzeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czerwonych porzeczek

Cena przygotowania dżemu z czerwonych porzeczek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
2500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 20
160.00
Za 2500 g
Cukier drobny
1250 g
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 1250 g
Koszt składników
167.00
Jak oceniasz przepis na dżem z czerwonych porzeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób