Dżem z czerwonych porzeczek
- Porzeczki czerwone (2500 g)
- Cukier drobny (1250 g)
Przepis na dżem z czerwonych porzeczek krok po kroku
Owoce dokładnie umyj w zimnej wodzie i oczyść.
Do garnka wlej wodę 300-400 ml, dodaj cukier i podgrzewaj.
Gdy wywar zacznie wrzeć dodaj oczyszczone owoce i gotuj około 30 minut.
Zostaw owoce do ostudzenia i przelej do wcześniej przygotowanych słoików.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżem ze śliwek
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z czerwonych porzeczek
Dżem z czerwonych porzeczek to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji pyszny dodatek do wielu dań na słodko. Czerwona porzeczka podobnie jak jej czarna odmiana idealnie sprawdza się jako owoce do przetworów. Mają słodki wyrazisty smak, który przełamuje nuta kwaskowości. Owoce porzeczek są bardzo wdzięczne jeśli chodzi o przygotowywanie przetworów z nich. Zawierają dużą ilość pektyn, czyli błonnika łatwo rozpuszczalnego co sprawia, że podczas gotowania z odrobiną wody i cukru, w krótkim czasie owoce zmienią konsystencję na jednolity mus. Dlatego porzeczki idealnie sprawdzą się do przetworów, które możesz przygotować w większej ilości i zrobić słodkie zapasy na zimę. Wystarczy przełożyć słodki mus do odpowiednio przygotowanych słoików. Sprawdzi się on idealnie do obiadów na słodko lub do deserów. Śmiało możesz go wykorzystać do naleśników, pancakes czy do chałki z kruszonką. Przepis na domowy dżem z czerwonej porzeczki jest banalnie prosty i szybki, pokocha go każdy.
Zatem jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki? Nic trudnego. Potrzebujesz tylko większą ilość owoców, odrobinę cukru lub jego zamiennika, możesz skorzystać z erytrolu lub stewi, które charakteryzują się niższą energetycznością. Idealnie sprawdzi się także ksylitol, który nie podnosi cukru we krwi co jest bardzo istotne dla diabetyków, czyli osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Ostatnia kwestia, którą musisz wiedzieć to jak długo gotować owoce? Nie ma tutaj reguły, musisz pilnować gotujące się w garnku owoce cały czas mieszając tak aby się nie przypaliły. Stopniowo woda będzie odparowywać, a objętość będzie się zmniejszać. Na końcu po zredukowaniu ilości wody masa będzie dość gęsta to jest idealny moment do przełożenia dżemu do słoiczków. Pamiętaj jednak aby były one wyparzone gorącą wodą lub w piekarniku (temperatura 100 stopni Celsjusza). Czas gotowania owoców zazwyczaj nie jest długi, owoce są drobne co sprzyja szybszemu rozpadowi. Do tak przygotowanych słoiczków przełóż ciepły dżem, szczelnie zamknij i odstaw. Warto wykorzystać przepis do zrobienia dżemu w domowej wersji. Te kupowane w sklepach niestety bardzo często mają dodatek niepotrzebnej ilości cukru. Przygotowując przetwory w warunkach domowych mamy pewność ile cukru zostało użyte.
Poznaj przepis na dżem z czerwonych porzeczek.
Alergeny w dżemie z czerwonych porzeczek
Lista alergenów dla dżemu z czerwonych porzeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czerwonych porzeczek
Wartości odżywcze dżemu z czerwonych porzeczek
Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu, który nie podnosi cukru we krwi. Dzięki temu będzie bezpieczny dla diabetyków.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.