Dżem ze śliwek

Opublikowano: 20.06.2021 r., 20:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem ze śliwek podany w szklanym słoiku z łyżką.
Dżem ze śliwek
Dżem ze śliwek to pomysł na idealny dodatek do naleśników czy placuszków. To świetny sposób na zamknięcie w słoiku pysznego smaku letnich śliwek, by wracać do niego zimą.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
83 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Śliwki (1500 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 g

Przepis na dżem ze śliwek krok po kroku

Śliwki porządnie umyj, przekrój na cząstki i usuń pestki.

Śliwki włóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj szczyptę cynamonu.

Gotuj owoce przez 20 minut, aż zmiękną, a woda wyparuje.

Po tym czasie śliwki podsmaż przez 10 minut. Następnie dorzuć cukier i smaż przez 40 minut.

Kolejnego dnia również podsmaż dżem przez 30 minut, by jeszcze bardziej zmiękł.

Gotowy dżem przełóż do dużego słoika lub 2 mniejszych.

Słoiki szczelnie zamknij.

Jak oceniasz przepis na dżem ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat dżemu ze śliwek

Dżem ze śliwek to wspaniały i pyszny owocowy dodatek, który świetnie wzbogaci każde słodkie danie. Idealnie pasuje do wypieków, naleśników czy placuszków. Jest niezwykle słodki, choć nie dodaje się do niego zbyt dużo cukru. Ma niezwykły lekko korzenny smak, ze względu na dodatek cynamonu, który świetnie dopełnia wyrazisty smak smażonych śliwek. To jeden z tych dodatków, który najlepiej smakuje zrobiony własnoręcznie.

Przepis na dżem ze śliwek wcale nie jest tak trudny, jak może się wydawać. Używa się do niego tylko 2 składników, dzięki czemu całość wychodzi również bardzo tania. Najlepiej korzystać z bardzo dojrzałych i miękkich śliwek, które nie tylko lepiej smakują po usmażeniu, ale także łatwiej rozpadają się na mniejsze części i można je smażyć znacznie szybciej. Bardzo dojrzałe śliwki są tak słodkie, że można dodać do nich nawet mniej cukru, by całość nie stała się zbyt mdląca.

Ten prosty przepis pozwoli ci wykonać wspaniałą konfiturę własnoręcznie, w swoim własnym domu. Dzięki temu będzie ona dużo zdrowsza i bardziej wartościowa. Będzie miała nie tylko więcej owoców, ale również zdecydowanie mniej cukru. Jeżeli chce się uzyskać nieoczywiste połączenie smakowe można również zamienić cukier na miód. Osoby z cukrzycą i insulinoopornością mogą też skorzystać z dowolnego słodzika, dzięki czemu całość będzie miała niższy indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak się robi dżem śliwkowy, który wspaniale smakuje, a jest naprawdę łatwy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Oprócz tego ten wyrób jest znacznie zdrowszy niż te oferowane w sklepach. Nie zawiera żadnych konserwantów ani innych dodatków spożywczych, dlatego jest bezpieczny nawet dla dzieci czy alergików.

Z tej receptury dowiesz się jak zrobić dżem śliwkowy, który można zrobić też ze śliwek czerwonych. Ten domowy przetwór jest tak pyszny, że świetnie pasuje do domowych deserów. Idealnie sprawdzi się do wszelkich ciast i ciasteczek, wspaniale współgra także z naleśnikami. To dobry wybór dla wszystkich, którym zależy na zdrowych i pełnowartościowych produktach.

Alergeny w dżemie ze śliwek

Lista alergenów dla dżemu ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem ze śliwek

Wartości odżywcze dżemu ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na zdrowy owocowy dodatek do głównych dań, w wersji bardziej fit można cukier zamienić na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
94.43
83.10
Białko (g)
0.60
0.53
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
24.00
21.12
Węglowodany przyswajalne (g)
22.80
20.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A (µg (mcg))
14.57
12.82
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.14
7.17
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.36
0.32
Foliany (µg (mcg))
4.29
3.77
Beta karoten (µg (mcg))
162.86
143.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
0.14
0.13
Potas (mg)
134.86
118.67
Wapń (mg)
5.29
4.65
Fosfor (mg)
13.71
12.07
Magnez (mg)
6.00
5.28
Żelazo (mg)
0.15
0.13
Cynk (mg)
0.09
0.08
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu ze śliwek 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu ze śliwek

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
17.50