Przetwory ze śliwek
-
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, …
30 + 90 min łatwy 22 38 kcal
-
Śliwki w occie
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na placek ucierany ze śliwkami. W tym okresie to najlepszy deser, …
30 + 40 min łatwy 3 157 kcal
-
Dżem ze śliwek
Dżem ze śliwek to wspaniały i pyszny owocowy dodatek, który świetnie wzbogaci każde słodkie danie. Idealnie pasuje do wypieków, naleśników …
30 + 40 min łatwy 20 83 kcal
Przetwory ze śliwek - przepisy
-
Powidła śliwkowe bez cukru
Powidła śliwkowe bez cukru to idealna opcja dla osób, które muszą ograniczyć ilość węglowodanów prostych w swojej diecie. To sposób …
20 + 120 min łatwy 10 92 kcal
-
Konfitura ze śliwek
Konfitura ze śliwek to doskonała propozycja na zimowe przetwory. Śliwki dzięki dużej zawartości pektyn przygotować można bez dodatku cukru. Świetnie …
10 + 180 min łatwy 5 92 kcal
-
Szybkie powidła śliwkowe
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Powidła są bardzo gęste i świetnie sprawdzą się …
20 + 80 min łatwy 8 452 kcal
-
Powidło ze śliwek
Pyszne powidło ze śliwek to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 300 min łatwy 6 360 kcal
-
Powidło śliwkowe
Powidło śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wyrób owocowy. Powidło świetnie nadaje się do słoików na zimę. Można …
20 + 150 min łatwy 6 369 kcal
-
Nutella ze śliwek
Nutella ze śliwek jest świetnym substytutem dla sklepowych kremów czekoladowych. Do jej przygotowania nie dodaje cukru, a swoją słodycz zawdzięcza …
10 min łatwy 5 147 kcal
-
Powidła śliwkowe Thermomix
Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na …
20 + 50 min łatwy 1 858 kcal
-
Marmolada ze śliwek
Pyszna marmolada ze śliwek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 100 min łatwy 4 129 kcal
-
Kompot ze śliwek
Kompot ze śliwek to doskonała propozycja na pyszny kompot na zimę. Przepis na dobry kompot ze śliwek jest bardzo łatwy …
10 + 30 min łatwy 15 185 kcal
-
Wino ze śliwek
Wino ze śliwek to doskonały pomysł na aromatyczne wino domowej roboty. Przepis na wino ze śliwek jest bardzo prosty, dlatego …
30 min łatwy 20 86 kcal
-
Nalewka ze śliwek węgierek
Nalewka ze śliwek węgierek to wspaniały trunek przygotowany z użyciem prawdziwych darów jesieni. Śliwki w takiej formie smakują naprawdę fantastycznie. …
40 min łatwy 20 234 kcal
-
Kompot z suszonych śliwek
Nie ma to, jak ugotować świeży i pyszny kompot z suszonych śliwek. Na święta taki kompot jest szczególnie smaczny. To …
5 + 30 min łatwy 10 344 kcal
-
Sok ze śliwek
Jesień to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw ale także napoi i przetworów z owoców. Dzisiaj przedstawiam Ci …
15 + 60 min łatwy 4 282 kcal
-
Nalewka ze śliwek staropolska
Nalewka ze śliwek staropolska to trunek, który przygotowywany jest latem i jesienią, a spożywany zwłaszcza podczas długich, jesienno-zimowych, chłodnych wieczorów, …
40 min średni 15
-
Sos śliwkowy
Sos śliwkowy na ciepło, do mięsa to świetny dodatek do pieczeni, pasztetów i serów. Urozmaici to twoje potrawy i podkręci …
30 + 60 min łatwy 6 58 kcal
-
Marmolada różana
Marmolada różana to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek lub słodkich deserów. Smaczna marmolada to produkt bardzo gęsty …
15 + 180 min łatwy 10 295 kcal
-
Powidło śliwkowe bez mieszania
Powidło śliwkowe bez mieszania to doskonały pomysł na naprawdę smaczny i szybki dodatek do wypieków, deserów i kanapek. Jest smaczne …
330 + 300 min średni 2
Przetwory ze śliwek - co to jest?
Śliwki to owoce, które bardzo często wykorzystywane są do produkcji różnych przetworów. W swoim składzie mają pektyny (błonnik), które pomagają z zaparciami i wspomagają trawienie. Te owoce działają kojąco na układ nerwowy i mają właściwości antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Najpopularniejsze przetwory ze śliwek to powidła, nalewki i dżemy. Domowe powidła można wykorzystać do ciast i rogalików.
Przetwory ze śliwek – zbiór pomysłów na najlepsze przetwory śliwkowe
Jabłka, wiśnie, śliwki i gruszki to jedne z najczęściej spotykanych owoców na domowych ogródkach oraz działkach. Śliwki mają dobry wpływ na organizm, ale spożycie ich w zbyt dużej ilości może wywołać efekt przeczyszczający. Z kolei odpowiednia porcja tych owoców poprawia apetyt i trawienie. Podpowiadamy, co zrobić ze śliwek!
Śliwki – co warto wiedzieć o tych owocach?
Rodzaje śliwek
W Polsce śliwki są hodowane w sadach i domowych ogródkach. Jest to popularny owoc, z którego można przygotować różne przetwory, ale też bardzo chętnie zjadany jest na surowo. Najpopularniejsze odmiany śliwek w naszym kraju to:
- śliwka węgierka – najstarsza z odmian. Te śliwki mają podłużny kształt, ciemnofioletową skórkę i cierpki smak. Pestka łatwo odchodzi od miąższu.
- mirabelka – jest mała i ma kulisty kształt. Miąższ tych śliwek ma zielono-żółtą barwę i jest słodki.
- śliwka renklody – te śliwki są duże i bardziej okrągłe. Skórka ciężko odchodzi od miąższu. Dojrzałe owoce mają ciemną barwę. Te śliwki są słodkie.
- lubaszka – jest to kwaśna śliwka. Wypływa z niej czerwony sok, a skórka jest granatowa z matowym nalotem. Pestka mocno przywiera do miąższu.
- bluefre – jest to duża śliwka, która ma jajowaty kształt. Ma ciemnoniebieską skórkę i jest odporna na zimno.
Wartości odżywcze śliwek
Te owoce dostarczają do organizmu różne wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na ciało człowieka. Śliwki mają w swoim składzie witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń i kwas foliowy.
Śliwki znane są z tego, że pomagają na zaparcia. To właśnie ze względu na dużą ilość pektyn (błonnik) mają właściwości przeczyszczające, dlatego warto spożywać je w odpowiednich ilościach. Dotyczy to zwłaszcza suszonych śliwek, które zawierają jeszcze więcej błonnika. Śliwki zapewniają nie tylko lepsze trawienie, ale też poprawę apetytu, wpływają kojąco na układ nerwowy i działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Najlepsze przetwory na zimę – co zrobić ze śliwek?
Przepisy na przetwory ze śliwek – dżemy, marmolady, powidła, konfitury
Bardzo często można znaleźć przepisy, w których znajdują się śliwkowe przetwory. Marmolada ze śliwek nadaje się do nadziewania kruchych rogalików oraz drożdżowych babeczek, a powidła wykorzystuje się do zrobienia murzynka lub czekoladowo-korzennych muffinek. Dżemy służą jako smarowidło na bułki, rogale, gofry i naleśniki. Świeże owoce również dodawane są do ciast.
Dżemy to owoce ugotowane z cukrem. Im więcej cukru, tym dżem dłużej pozostanie świeży, ponieważ jest to środek konserwujący. Dżem trzeba gotować tak długo, aż odparuje z niego praktycznie cała woda. Powinien być bardzo gęsty, a owoce lekko rozgotowane.
Powidła to określenie na przetwory ze śliwek (choć coraz częściej można spotykać z powidłami z gruszek lub moreli), które mają gęstą konsystencję i zawierają wyczuwalne kawałki miąższu. Przygotowuje się je z dodatkiem cukru i syropu skrobiowego. Proces gotowania powideł trwa zazwyczaj kilka dni.
Marmolada ma zwartą konsystencję, która nieco przypomina galaretkę. Nie jest twarda i idealnie nadaje się jako nadzienie do rogalików lub smarowidło na kanapki. Marmoladę przygotowuje się z przecieru owocowego.
Konfitury to kawałki owoców smażone w gęstym syropie. W tych przetworach jest bardzo dużo cukru (proporcje 1:1 – owoce i cukier), a owoce nie mogą się rozgotować. Konfiturę przygotowuje się przez kilkukrotne smażenie i ostudzanie owoców w syropie.
Jak przechowywać zaprawy ze śliwek na zimę?
Słoiki z wybranymi przetworami warto pasteryzować, ponieważ wtedy dłużej zachowują swoją świeżość. Przetwory możesz trzymać w dwóch rodzajach słoików. Mogą być to zwykłe słoiki z zakrętkami lub tzw. weki. Te pierwsze są bardzo łatwo dostępne, z kolei drugie nie zawsze można znaleźć. Weki to słoiki z gumką, szklaną przykrywką i metalowymi klipsami. Przy przetworach na zimę najlepiej sprawdzają się zwykłe słoiki.
Należy pamiętać o tym, aby najpierw wyparzyć słoiki i zakrętki. Po umieszczeniu w słoikach gorących przetworów, trzeba oczyścić ranty, a dopiero potem można nałożyć zakrętki i dobrze je zakręcić. Słoiki należy ustawić do góry dnem i zostawić tak na ok. 1 h. Po tym czasie należy je odwrócić i sprawdzić, czy zakrętki się zassały.
Pasteryzację można zrobić na dwa sposoby. Słoiki można umieścić w piekarniku. Jeśli przetwory były gorące, piekarnik należy najpierw rozgrzać, ale jeśli nasze dżemy lub konfitury były w temperaturze pokojowej, słoiki trzeba umieścić w piekarniku przed jego włączeniem. Po ok. 30 minutach należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do wystudzenia.
Najpopularniejsza jest pasteryzacja słoików w dużym garnku. Na jego dnie trzeba umieścić jedną ściereczkę, a drugą włożyć pomiędzy słoiki (nie mogą się ze sobą stykać). Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Zazwyczaj wystarczy je gotować ok. 20-30 minut, a po wyjęciu ponownie trzeba ustawić je do góry dnem i odstawić tak na 24 h.
Nalewka śliwkowa i kompot ze śliwek
Z tych owoców możemy przygotować nie tylko dżemy czy powidła. Nalewka śliwkowa powinna być krystaliczna, ale może mieć różne kolory – bordowy, fioletowy lub lekko brązowy. Przygotowanie nalewki nie jest pracochłonne, ale nalewka bardzo długo leżakuje. Później trunek należy przefiltrować, aby pozbyć się osadu.
Kompot to nic innego jak ugotowane w wodzie owoce. Napój powinien wyjść rzadki, aby można było wygodnie go pić. Śliwki najlepiej przeciąć na pół i pozbawić je pestek, a potem gotować ok. 1 h. Kompot można doprawić cukrem oraz różnymi przyprawami (np. cynamonem, imbirem).
Czy domowe przetwory mają dużo wartości odżywczych?
Każda obróbka, zarówno termiczna, jak i mechaniczna, wpływa na wartości odżywcze. Owoce i warzywa trącą bardzo dużo witamin w czasie długiego gotowania. W rezultacie przetwory ze śliwek takie jak marmolada, dżem czy powidła nie mają w sobie dużo wartości. Ze względu na obecność cukru, owocowe przetwory są kaloryczne. Jeżeli zależy nam na dostarczeniu do organizmu witamin znajdujących się w śliwkach, najlepiej zjeść je suszone lub surowe.
Przetwory ze śliwek nie są trudne do przygotowania, ale zazwyczaj zrobienie ich zajmuje dużo czasu. Decydując się na domowe dżemy, konfitury, nalewki i inne zaprawy mamy pewność, że w naszych przetworach nie będzie sztucznych substancji żelujących, aromatyzujących czy konserwujących. Warto jednak pamiętać, że są to produkty kaloryczność, zwłaszcza jeśli zawierają w sobie cukier.