Przetwory ze śliwek

przetwory ze śliwek

Śliwki to owoce, które bardzo często wykorzystywane są do produkcji różnych przetworów. W swoim składzie mają pektyny (błonnik), które pomagają z zaparciami i wspomagają trawienie. Te owoce działają kojąco na układ nerwowy i mają właściwości antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Najpopularniejsze przetwory ze śliwek to powidła, nalewki i dżemy. Domowe powidła można wykorzystać do ciast i rogalików.

Najciekawsze przepisy w temacie przetwory ze śliwek

Przepisy w temacie przetwory ze śliwek

Przetwory ze śliwek – zbiór pomysłów na najlepsze przetwory śliwkowe

Jabłka, wiśnie, śliwki i gruszki to jedne z najczęściej spotykanych owoców na domowych ogródkach oraz działkach. Śliwki mają dobry wpływ na organizm, ale spożycie ich w zbyt dużej ilości może wywołać efekt przeczyszczający. Z kolei odpowiednia porcja tych owoców poprawia apetyt i trawienie. Podpowiadamy, co zrobić ze śliwek!

Śliwki – co warto wiedzieć o tych owocach?

Rodzaje śliwek

W Polsce śliwki są hodowane w sadach i domowych ogródkach. Jest to popularny owoc, z którego można przygotować różne przetwory, ale też bardzo chętnie zjadany jest na surowo. Najpopularniejsze odmiany śliwek w naszym kraju to:

  • śliwka węgierka – najstarsza z odmian. Te śliwki mają podłużny kształt, ciemnofioletową skórkę i cierpki smak. Pestka łatwo odchodzi od miąższu.
  • mirabelka – jest mała i ma kulisty kształt. Miąższ tych śliwek ma zielono-żółtą barwę i jest słodki.
  • śliwka renklody – te śliwki są duże i bardziej okrągłe. Skórka ciężko odchodzi od miąższu. Dojrzałe owoce mają ciemną barwę. Te śliwki są słodkie.
  • lubaszka – jest to kwaśna śliwka. Wypływa z niej czerwony sok, a skórka jest granatowa z matowym nalotem. Pestka mocno przywiera do miąższu.
  • bluefre – jest to duża śliwka, która ma jajowaty kształt. Ma ciemnoniebieską skórkę i jest odporna na zimno.

Wartości odżywcze śliwek

Te owoce dostarczają do organizmu różne wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na ciało człowieka. Śliwki mają w swoim składzie witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń i kwas foliowy.

Śliwki znane są z tego, że pomagają na zaparcia. To właśnie ze względu na dużą ilość pektyn (błonnik) mają właściwości przeczyszczające, dlatego warto spożywać je w odpowiednich ilościach. Dotyczy to zwłaszcza suszonych śliwek, które zawierają jeszcze więcej błonnika. Śliwki zapewniają nie tylko lepsze trawienie, ale też poprawę apetytu, wpływają kojąco na układ nerwowy i działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Najlepsze przetwory na zimę – co zrobić ze śliwek?

Przepisy na przetwory ze śliwek – dżemy, marmolady, powidła, konfitury

Bardzo często można znaleźć przepisy, w których znajdują się śliwkowe przetwory. Marmolada ze śliwek nadaje się do nadziewania kruchych rogalików oraz drożdżowych babeczek, a powidła wykorzystuje się do zrobienia murzynka lub czekoladowo-korzennych muffinek. Dżemy służą jako smarowidło na bułki, rogale, gofry i naleśniki. Świeże owoce również dodawane są do ciast.

Dżemy to owoce ugotowane z cukrem. Im więcej cukru, tym dżem dłużej pozostanie świeży, ponieważ jest to środek konserwujący. Dżem trzeba gotować tak długo, aż odparuje z niego praktycznie cała woda. Powinien być bardzo gęsty, a owoce lekko rozgotowane.

Powidła to określenie na przetwory ze śliwek (choć coraz częściej można spotykać z powidłami z gruszek lub moreli), które mają gęstą konsystencję i zawierają wyczuwalne kawałki miąższu. Przygotowuje się je z dodatkiem cukru i syropu skrobiowego. Proces gotowania powideł trwa zazwyczaj kilka dni.

Marmolada ma zwartą konsystencję, która nieco przypomina galaretkę. Nie jest twarda i idealnie nadaje się jako nadzienie do rogalików lub smarowidło na kanapki. Marmoladę przygotowuje się z przecieru owocowego.

Konfitury to kawałki owoców smażone w gęstym syropie. W tych przetworach jest bardzo dużo cukru (proporcje 1:1 – owoce i cukier), a owoce nie mogą się rozgotować. Konfiturę przygotowuje się przez kilkukrotne smażenie i ostudzanie owoców w syropie.

Jak przechowywać zaprawy ze śliwek na zimę?

Słoiki z wybranymi przetworami warto pasteryzować, ponieważ wtedy dłużej zachowują swoją świeżość. Przetwory możesz trzymać w dwóch rodzajach słoików. Mogą być to zwykłe słoiki z zakrętkami lub tzw. weki. Te pierwsze są bardzo łatwo dostępne, z kolei drugie nie zawsze można znaleźć. Weki to słoiki z gumką, szklaną przykrywką i metalowymi klipsami. Przy przetworach na zimę najlepiej sprawdzają się zwykłe słoiki.

Należy pamiętać o tym, aby najpierw wyparzyć słoiki i zakrętki. Po umieszczeniu w słoikach gorących przetworów, trzeba oczyścić ranty, a dopiero potem można nałożyć zakrętki i dobrze je zakręcić. Słoiki należy ustawić do góry dnem i zostawić tak na ok. 1 h. Po tym czasie należy je odwrócić i sprawdzić, czy zakrętki się zassały.

Pasteryzację można zrobić na dwa sposoby. Słoiki można umieścić w piekarniku. Jeśli przetwory były gorące, piekarnik należy najpierw rozgrzać, ale jeśli nasze dżemy lub konfitury były w temperaturze pokojowej, słoiki trzeba umieścić w piekarniku przed jego włączeniem. Po ok. 30 minutach należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do wystudzenia.

Najpopularniejsza jest pasteryzacja słoików w dużym garnku. Na jego dnie trzeba umieścić jedną ściereczkę, a drugą włożyć pomiędzy słoiki (nie mogą się ze sobą stykać). Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Zazwyczaj wystarczy je gotować ok. 20-30 minut, a po wyjęciu ponownie trzeba ustawić je do góry dnem i odstawić tak na 24 h.

Nalewka śliwkowa i kompot ze śliwek

Z tych owoców możemy przygotować nie tylko dżemy czy powidła. Nalewka śliwkowa powinna być krystaliczna, ale może mieć różne kolory – bordowy, fioletowy lub lekko brązowy. Przygotowanie nalewki nie jest pracochłonne, ale nalewka bardzo długo leżakuje. Później trunek należy przefiltrować, aby pozbyć się osadu.

Kompot to nic innego jak ugotowane w wodzie owoce. Napój powinien wyjść rzadki, aby można było wygodnie go pić. Śliwki najlepiej przeciąć na pół i pozbawić je pestek, a potem gotować ok. 1 h. Kompot można doprawić cukrem oraz różnymi przyprawami (np. cynamonem, imbirem).

Czy domowe przetwory mają dużo wartości odżywczych?

Każda obróbka, zarówno termiczna, jak i mechaniczna, wpływa na wartości odżywcze. Owoce i warzywa trącą bardzo dużo witamin w czasie długiego gotowania. W rezultacie przetwory ze śliwek takie jak marmolada, dżem czy powidła nie mają w sobie dużo wartości. Ze względu na obecność cukru, owocowe przetwory są kaloryczne. Jeżeli zależy nam na dostarczeniu do organizmu witamin znajdujących się w śliwkach, najlepiej zjeść je suszone lub surowe.

Przetwory ze śliwek nie są trudne do przygotowania, ale zazwyczaj zrobienie ich zajmuje dużo czasu. Decydując się na domowe dżemy, konfitury, nalewki i inne zaprawy mamy pewność, że w naszych przetworach nie będzie sztucznych substancji żelujących, aromatyzujących czy konserwujących. Warto jednak pamiętać, że są to produkty kaloryczność, zwłaszcza jeśli zawierają w sobie cukier.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto