Przetwory ze śliwek - polecane przepisy
-
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami na pewno skradną serca wszystkich miłośników obiadów na słodko. Są niezwykle miękkie i słodkie, a w środku …
25 + 10 min łatwy 4 255 kcal -
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, …
30 + 90 min łatwy 22 38 kcal -
Schab ze śliwkami
Schab ze śliwkami jest niezwykle popularnym przepisem, gdyż powstaje z niego mięso idealnie delikatne i bardzo smaczne. To najlepszy wybór …
20 + 60 min łatwy 10 218 kcal -
Schabowy ze śliwką
Schabowy ze śliwką to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na schabowe ze śliwką jest bardzo …
10 + 40 min łatwy 6 235 kcal -
Placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto ze śliwkami. Przepis na placek ze śliwkami jest łatwy do przygotowania …
15 + 50 min łatwy 10 472 kcal
Przetwory ze śliwek - pozostałe przepisy
-
Ciasto ze śliwkami
Pyszne, delikatne, puszyste ciasto z soczystymi, słodkawo-kwaśnymi śliwkami. Idealne dla osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem, czy pieczeniem, ponieważ jest super …
40 + 50 min średni 10 320 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Powidło śliwkowe
Powidło śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wyrób owocowy. Powidło świetnie nadaje się do słoików na zimę. Można …
20 + 150 min łatwy 6 -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką idealnie nadaje się na podwieczorek przy herbacie. To ciasto sprawdzi się także na śniadanie …
55 + 45 min średni 10 522 kcal -
Nutella ze śliwek
Nutella ze śliwek jest świetnym substytutem dla sklepowych kremów czekoladowych. Do jej przygotowania nie dodaje cukru, a swoją słodycz zawdzięcza …
10 min łatwy 5 147 kcal -
Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami to prosty przepis na pyszny podwieczorek. Tę tarte możesz też podać dla swoich gości. Tarta jest pyszna, …
50 + 55 min łatwy 8 311 kcal
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami to doskonała propozycja na proste i szybkie ciasto. Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się …
30 + 45 min łatwy 10 575 kcal -
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 60 min średni 12 313 kcal -
Kompot ze śliwek
Kompot ze śliwek to doskonała propozycja na pyszny kompot na zimę. Przepis na dobry kompot ze śliwek jest bardzo łatwy …
10 + 30 min łatwy 15 -
Drożdżówki ze śliwkami
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to doskonała propozycja na smaczną, fit przekąska. Doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. …
45 + 30 min łatwy 10 270 kcal
-
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i …
15 + 30 min łatwy 4 533 kcal -
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal -
Dżem ze śliwek
Dżem ze śliwek to wspaniały i pyszny owocowy dodatek, który świetnie wzbogaci każde słodkie danie. Idealnie pasuje do wypieków, naleśników …
30 + 40 min łatwy 20 83 kcal -
Pierogi ze śliwkami
Pierogi ze śliwkami to potrawa słodka i najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz cukru. Dobrze sprawdzi się jako deser …
60 min łatwy 5 487 kcal -
Sos śliwkowy
Sos śliwkowy na ciepło, do mięsa to świetny dodatek do pieczeni, pasztetów i serów. Urozmaici to twoje potrawy i podkręci …
30 + 60 min łatwy 6 -
Dżem z mirabelek
Dżem z mirabelek jest niezwykle smacznym dodatkiem, który można przygotować niezwykle łatwo we własnym domu. To idealny przepis dla osób, …
20 + 70 min łatwy 10
-
Nalewka ze śliwek węgierek
Nalewka ze śliwek węgierek to wspaniały trunek przygotowany z użyciem prawdziwych darów jesieni. Śliwki w takiej formie smakują naprawdę fantastycznie. …
40 min łatwy 20 -
Marmolada różana
Marmolada różana to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek lub słodkich deserów. Smaczna marmolada to produkt bardzo gęsty …
15 + 180 min łatwy 10 -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na ciasto jogurtowe ze …
15 + 60 min łatwy 10 -
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem to wspaniały pomysł jak wykorzystać owoce. Jeśli lubisz ciasta z kremem budyniowym koniecznie przygotuj …
20 + 60 min łatwy 20 473 kcal
-
Muffiny ze śliwkami
Muffiny ze śliwkami to doskonała propozycja na fit babeczki z czekoladą. Przepis na muffiny ze śliwkami jest prosty do wykonania …
15 + 30 min łatwy 20 203 kcal -
Powidła śliwkowe bez cukru
Powidła śliwkowe bez cukru to idealna opcja dla osób, które muszą ograniczyć ilość węglowodanów prostych w swojej diecie. To sposób …
20 + 120 min łatwy 10 92 kcal -
Powidła śliwkowe Thermomix
Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na …
20 + 50 min łatwy 1 858 kcal -
Konfitura ze śliwek
Konfitura ze śliwek to doskonała propozycja na zimowe przetwory. Śliwki dzięki dużej zawartości pektyn przygotować można bez dodatku cukru. Świetnie …
10 + 180 min łatwy 5 92 kcal -
Zupa śliwkowa
Zupa śliwkowa jest daniem niezwykle popularnym na Podlasiu. W innych rejonach Polski wciąż nie gości na stołach zbyt często, choć …
20 + 35 min łatwy 6 -
Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki ze śliwkami to propozycja na mięso ze słodkim dodatkiem, takie połączenie ma tak samo dużo zwolenników co przeciwników. Jeśli …
15 + 30 min łatwy 4 618 kcal
-
Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta ze śliwkami i bezą to wspaniałe jesienne ciasto z owocami. Przepis na tartę ze śliwkami i bezą jest łatwy …
30 + 60 min średni 10 592 kcal -
Kluski ze śliwkami
Kluski ze śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Kluski inaczej zwane knedlami są tradycyjnym polskim daniem z ziemniaków i …
30 + 10 min średni 10 232 kcal -
Placek ucierany ze śliwkami
Jesień rozhulała się na dobre dlatego musisz poznać przepis na placek ucierany ze śliwkami. W tym okresie to najlepszy deser …
20 + 45 min łatwy 9 572 kcal -
Szybkie powidła śliwkowe
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Powidła są bardzo gęste i świetnie sprawdzą się …
20 + 80 min łatwy 8
Przetwory ze śliwek – zbiór pomysłów na najlepsze przetwory śliwkowe
Jabłka, wiśnie, śliwki i gruszki to jedne z najczęściej spotykanych owoców na domowych ogródkach oraz działkach. Śliwki mają dobry wpływ na organizm, ale spożycie ich w zbyt dużej ilości może wywołać efekt przeczyszczający. Z kolei odpowiednia porcja tych owoców poprawia apetyt i trawienie. Podpowiadamy, co zrobić ze śliwek!
Śliwki – co warto wiedzieć o tych owocach?
Rodzaje śliwek
W Polsce śliwki są hodowane w sadach i domowych ogródkach. Jest to popularny owoc, z którego można przygotować różne przetwory, ale też bardzo chętnie zjadany jest na surowo. Najpopularniejsze odmiany śliwek w naszym kraju to:
- śliwka węgierka – najstarsza z odmian. Te śliwki mają podłużny kształt, ciemnofioletową skórkę i cierpki smak. Pestka łatwo odchodzi od miąższu.
- mirabelka – jest mała i ma kulisty kształt. Miąższ tych śliwek ma zielono-żółtą barwę i jest słodki.
- śliwka renklody – te śliwki są duże i bardziej okrągłe. Skórka ciężko odchodzi od miąższu. Dojrzałe owoce mają ciemną barwę. Te śliwki są słodkie.
- lubaszka – jest to kwaśna śliwka. Wypływa z niej czerwony sok, a skórka jest granatowa z matowym nalotem. Pestka mocno przywiera do miąższu.
- bluefre – jest to duża śliwka, która ma jajowaty kształt. Ma ciemnoniebieską skórkę i jest odporna na zimno.
Wartości odżywcze śliwek
Te owoce dostarczają do organizmu różne wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na ciało człowieka. Śliwki mają w swoim składzie witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń i kwas foliowy.
Śliwki znane są z tego, że pomagają na zaparcia. To właśnie ze względu na dużą ilość pektyn (błonnik) mają właściwości przeczyszczające, dlatego warto spożywać je w odpowiednich ilościach. Dotyczy to zwłaszcza suszonych śliwek, które zawierają jeszcze więcej błonnika. Śliwki zapewniają nie tylko lepsze trawienie, ale też poprawę apetytu, wpływają kojąco na układ nerwowy i działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Najlepsze przetwory na zimę – co zrobić ze śliwek?
Przepisy na przetwory ze śliwek – dżemy, marmolady, powidła, konfitury
Bardzo często można znaleźć przepisy, w których znajdują się śliwkowe przetwory. Marmolada ze śliwek nadaje się do nadziewania kruchych rogalików oraz drożdżowych babeczek, a powidła wykorzystuje się do zrobienia murzynka lub czekoladowo-korzennych muffinek. Dżemy służą jako smarowidło na bułki, rogale, gofry i naleśniki. Świeże owoce również dodawane są do ciast.
Dżemy to owoce ugotowane z cukrem. Im więcej cukru, tym dżem dłużej pozostanie świeży, ponieważ jest to środek konserwujący. Dżem trzeba gotować tak długo, aż odparuje z niego praktycznie cała woda. Powinien być bardzo gęsty, a owoce lekko rozgotowane.
Powidła to określenie na przetwory ze śliwek (choć coraz częściej można spotykać z powidłami z gruszek lub moreli), które mają gęstą konsystencję i zawierają wyczuwalne kawałki miąższu. Przygotowuje się je z dodatkiem cukru i syropu skrobiowego. Proces gotowania powideł trwa zazwyczaj kilka dni.
Marmolada ma zwartą konsystencję, która nieco przypomina galaretkę. Nie jest twarda i idealnie nadaje się jako nadzienie do rogalików lub smarowidło na kanapki. Marmoladę przygotowuje się z przecieru owocowego.
Konfitury to kawałki owoców smażone w gęstym syropie. W tych przetworach jest bardzo dużo cukru (proporcje 1:1 – owoce i cukier), a owoce nie mogą się rozgotować. Konfiturę przygotowuje się przez kilkukrotne smażenie i ostudzanie owoców w syropie.
Jak przechowywać zaprawy ze śliwek na zimę?
Słoiki z wybranymi przetworami warto pasteryzować, ponieważ wtedy dłużej zachowują swoją świeżość. Przetwory możesz trzymać w dwóch rodzajach słoików. Mogą być to zwykłe słoiki z zakrętkami lub tzw. weki. Te pierwsze są bardzo łatwo dostępne, z kolei drugie nie zawsze można znaleźć. Weki to słoiki z gumką, szklaną przykrywką i metalowymi klipsami. Przy przetworach na zimę najlepiej sprawdzają się zwykłe słoiki.
Należy pamiętać o tym, aby najpierw wyparzyć słoiki i zakrętki. Po umieszczeniu w słoikach gorących przetworów, trzeba oczyścić ranty, a dopiero potem można nałożyć zakrętki i dobrze je zakręcić. Słoiki należy ustawić do góry dnem i zostawić tak na ok. 1 h. Po tym czasie należy je odwrócić i sprawdzić, czy zakrętki się zassały.
Pasteryzację można zrobić na dwa sposoby. Słoiki można umieścić w piekarniku. Jeśli przetwory były gorące, piekarnik należy najpierw rozgrzać, ale jeśli nasze dżemy lub konfitury były w temperaturze pokojowej, słoiki trzeba umieścić w piekarniku przed jego włączeniem. Po ok. 30 minutach należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do wystudzenia.
Najpopularniejsza jest pasteryzacja słoików w dużym garnku. Na jego dnie trzeba umieścić jedną ściereczkę, a drugą włożyć pomiędzy słoiki (nie mogą się ze sobą stykać). Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Zazwyczaj wystarczy je gotować ok. 20-30 minut, a po wyjęciu ponownie trzeba ustawić je do góry dnem i odstawić tak na 24 h.
Nalewka śliwkowa i kompot ze śliwek
Z tych owoców możemy przygotować nie tylko dżemy czy powidła. Nalewka śliwkowa powinna być krystaliczna, ale może mieć różne kolory – bordowy, fioletowy lub lekko brązowy. Przygotowanie nalewki nie jest pracochłonne, ale nalewka bardzo długo leżakuje. Później trunek należy przefiltrować, aby pozbyć się osadu.
Kompot to nic innego jak ugotowane w wodzie owoce. Napój powinien wyjść rzadki, aby można było wygodnie go pić. Śliwki najlepiej przeciąć na pół i pozbawić je pestek, a potem gotować ok. 1 h. Kompot można doprawić cukrem oraz różnymi przyprawami (np. cynamonem, imbirem).
Czy domowe przetwory mają dużo wartości odżywczych?
Każda obróbka, zarówno termiczna, jak i mechaniczna, wpływa na wartości odżywcze. Owoce i warzywa trącą bardzo dużo witamin w czasie długiego gotowania. W rezultacie przetwory ze śliwek takie jak marmolada, dżem czy powidła nie mają w sobie dużo wartości. Ze względu na obecność cukru, owocowe przetwory są kaloryczne. Jeżeli zależy nam na dostarczeniu do organizmu witamin znajdujących się w śliwkach, najlepiej zjeść je suszone lub surowe.
Przetwory ze śliwek nie są trudne do przygotowania, ale zazwyczaj zrobienie ich zajmuje dużo czasu. Decydując się na domowe dżemy, konfitury, nalewki i inne zaprawy mamy pewność, że w naszych przetworach nie będzie sztucznych substancji żelujących, aromatyzujących czy konserwujących. Warto jednak pamiętać, że są to produkty kaloryczność, zwłaszcza jeśli zawierają w sobie cukier.