Dżem z wiśni

Opublikowano: 24.11.2022 r., 13:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z wiśni
Dżem z wiśni
Najbardziej klasyczny, bo pasujący do niemalże wszystkiego, dżem z wiśni możesz zrobić w domu. To dobry, sprawdzony przepis na dżem wiśniowy na zimę do słoików.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 325 min
96 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Wiśnie (1150 g)
  • Cukier (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, drylownica do wiśni, ściereczka

Przepis na dżem z wiśni krok po kroku

Umyj wiśnie i wydryluj.

Owoce włóż do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj na niewielkiej mocy palnika.

Gdy owoce się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj łyżkę soku z cytryny.

Gotuj na minimalnym ogniu przez 5 godzin. Mieszaj co jakiś czas. Im dłużej się gotuje dżem, tym będzie on bardziej gęsty.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji można pasteryzować słoiki.

Gorący dżem przełóż do słoików i dobrze je zakręć.

W garnku umieść ściereczkę, wstaw słoiki i wlej wodę w 3/4 wysokości słoików.

Gotuj 25 minut.

Gorące słoiki wyjmij i ustaw do góry dnem.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na dżem z wiśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat dżemu z wiśni

Najbardziej klasyczny, bo pasujący do niemalże wszystkiego, dżem z wiśni możesz zrobić w domu. To dobry, sprawdzony przepis na dżem wiśniowy na zimę do słoików. Przepis na dżem z wiśni długo się gotuje, ale jego smak jest najlepszy. Nie ma tu zbędnych dodatków – wystarczą tylko trzy składniki. To świetny sposób na to, by otrzymać smaczny, słodki dodatek do potraw. Jeżeli zastanawiasz się, ile cukru się daje albo nie wiesz, jak zrobić dżem z wiśni, z takim sprawdzonym przepisem łatwo go przygotujesz.

Dżem z wiśni jest najlepszym, klasycznym rodzajem przetworów, które można zrobić do słoików na zimę. Można go podawać z wieloma potrawami i deserami. Przepis na dżem z wiśni składa się z wiśni drylowanych, cukru oraz soku z cytryny. Sok z cytryny ma ważne zadanie – utrzymuje przepiękny, intensywny, czerwony kolor dżemu. Każdy, kto przepada za domowymi przetworami, powinien znać ten przepis.

Jak zrobisz dżem z wiśni, będzie on doskonały do tego, co lubisz: do naleśników, placuszków, ciast czy owsianek. Dżem z wiśni jest świetny do deserów i wielu słodkich potraw. Jest bardzo smaczny z kanapkami i tostami francuskimi. Możesz nim posmarować wafle ryżowe. Na zimowe dni taki dżem jest świetnym rozwiązaniem.

Jak zrobić dżem z wiśni? Cały proces jest bardzo prosty. Taki sprawdzony przepis polega na tym, by wiśnie drylowane gotować bardzo długo wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Wiśnie wydryluj za pomocą drylownicy. Wiśnie drylowane umieść w garnku, dodaj cukier i zagotuj na niedużej mocy palnika. Jak już owoce się zagotują, dodaj sok z cytryny oraz zmniejsz moc palnika. Wszystko powinno się wolno gotować. Od czasu do czasu dżem z wiśni należy przemieszać. Dżem wiśniowy najlepszy jest, gdy gotuje się 5 godzin. Czas jest uzależniony od tego, jaką konsystencję preferujesz. Im dłużej gotujesz, tym dżem staje się gęstszy. Jak dżem z wiśni będzie już dobry, przełóż go od razu do słoiczków i dobrze zakręć. Pasteryzuj słoiki z dżemem w garnku z wodą przez około 25 minut. Pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy słoikami podczas pasteryzacji.

Po pasteryzacji sprawdź, czy zakrętki są wklęsłe. Jeżeli zakrętki się nie zassały, proces pasteryzacji należy powtórzyć. Dzięki dobrej pasteryzacji będziesz w stanie przedłużyć przechowywanie tego smacznego dżemu. Dlatego jest to tak ważne, by zwrócić uwagę na wieczka.

Ile cukru jest potrzebne do uzyskania dobrego dżemu? Wiśnie są bardzo kwaśne. Ilość cukru jest więc spora. Jest to kwestia także indywidualna. Jeżeli podana ilość cukru w przepisie na dżem z wiśni jest zbyt mała, dodaj go więcej.

Alergeny w dżemie z wiśni

Lista alergenów dla dżemu z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z wiśni

Wartości odżywcze dżemu z wiśni

na 100g gotowej potrawy

W przepisie na dżem z wiśni jest duża ilość cukru, więc nie jest to najlepsza propozycja dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Są źródłem żelaza i zawierają dużo przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
128.17
96.12
Białko (g)
0.77
0.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
32.59
24.45
Węglowodany przyswajalne (g)
31.37
23.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
49.07
36.80
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.67
5.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.31
0.23
Foliany (µg (mcg))
6.13
4.60
Beta karoten (µg (mcg))
590.33
442.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
2.53
1.90
Potas (mg)
133.10
99.83
Wapń (mg)
12.50
9.38
Fosfor (mg)
11.50
8.62
Magnez (mg)
6.90
5.17
Żelazo (mg)
0.26
0.19
Cynk (mg)
0.08
0.06
Miedź (mg)
0.08
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z wiśni 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z wiśni

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
13.80
Za 1150 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Koszt składników
20.50