Dżem z aronii

Opublikowano: 25.08.2021 r., 18:00 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z aronii podany w słoiczku, obok owoce aronii, położone na wełnianym materiale
Dżem z aronii
Dżem z aronii to wyjątkowy w smaku dżem, który możesz wykorzystać jako dodatek do pieczywa, naleśników ciast czy herbaty. Sprawdzi się idealnie jako jesienny dodatek.
Przygotowanie 30 min
590 kcal
Kcal w porcji
570 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Aronia (1400 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Sok z cytryny 0,25 szklanki (63 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, drewniana łyżka, słoik 250 ml

Przepis na dżem z aronii krok po kroku

Aronię oczyść z liści i szypułek. Odrzuć zepsute owoce. Opłucz.

Umyte owoce aronii przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny oraz cukier.

Przemieszaj i postaw na gazie.

Gdy owoce zaczną się gotować zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 2 godziny. Pamiętaj aby regularnie mieszać.

Dżem jest gotowy gdy będzie gęsty ale jeszcze odrobinę lejący.

Dżem przelej do 3 czystych i wyparzonych słoików.

Zakręć, pozostaw do wystudzenia oraz pasteryzuj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na dżem z aronii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat dżemu z aronii

Dżemy to jedne z najpopularniejszych przetworów wykonywanych z owoców. Dżem jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu niż sok a konfiturę możesz także dodać do herbaty. Dżemy są bardzo uniwersalnym, słodkim przetworem, który możesz wykorzystać jako dodatek do bułeczek drożdżowych, bułeczek mlecznych, bułeczek maślanych, croissantów, sconse, hałki, różnych deserów i ciast.

Dżem z aronii jest wyśmienitym dodatkiem i możesz go podać na wiele sposobów. Przetwory z aronii charakteryzują się dość cierpkim i kwaśnym smakiem. Aby zniwelować cierpki smak owoców aronii w przetworach z samej aronii warto przemrozić je przez dobę w zamrażarce. Wyjątkowego smaku dodają także liście aronii, które również niwelują jej cierpki smak. Aronię można także zbierać po pierwszych przymrozkach, im dłużej pozostanie na krzaku tym mniej cierpki smak będą mieć owoce. Możesz także wykonać bardzo dobry dżem, w którym połączysz aronie z jabłkami. Aronie oprócz wyjątkowego smaku posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych. Aronia jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających. Jest ona bogata w witaminę P, jest ona bioflawonoidem, która nadaje barwę jej owocom. Witamina P wykazuje właściwości ochronne przed wirusami, bakteriami i grzybami, wpływając także na wzmocnienie odporności dzięki zawartości rutyny, kwercytyny, katechin, leukocyjanów i antocyjanów. Owoce aronii są źródłem witaminy C, witamin z grupy B i witaminy E. Jednak dżem z aronii ani żadne wyroby przygotowywane na ciepło nie będą źródłem witaminy C. Owoce aronii są wspaniałym źródłem antocyjanów i flawonoidów, które wykazują właściwości ochronne wątroby, trzustki i nerek, wykazują także wpływ antybakteryjny, przeciwbakteryjny i żółciopędny. Przeciwutleniacze zawarte w aronii wpływają pozytywnie na regenerację komórek wątroby, poprawę krążenia krwi w mózgu, krążenia ocznego, wieńcowego i w kończynach. Wpływają także na wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych.Składniki zawarte w owocach aronii łagodzą objawy alergii oraz innych chorób autoimmunologicznych, posiadają właściwości prebiotyczne, a także ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Składniki zawarte w aronii wpływają przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają obniżyć stężenie lipidów i cholesterolu we krwi. Aronia jest także pomocna w leczeniu anemii ze względu na właściwości krwiotwórcze. Owoce aronii oraz sok są zalecane przy zespole jelita drażliwego, ponieważ łagodzą objawy nieżytu przewodu pokarmowego, pomagają przyspieszać gojenie owrzodzeń i nadżerek błon śluzowych. Dzięki tym wszystkim właściwościom dżem z aronii jest nie tylko wyśmienitym ale także bardzo zdrowym dodatkiem do dań.

Przepis na dżem aroniowy jest równie łatwy w przygotowaniu jak każdy dżem. A jak zrobić dżem z aronii i jak długo gotować dżem z aronii dowiesz się z dokładnego przepisu.

Alergeny w dżemie z aronii

Lista alergenów dla dżemu z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z aronii

Wartości odżywcze dżemu z aronii

na 100g gotowej potrawy

Dżem z aronii jest zdrowym i pysznym dodatkiem do pieczywa, naleśników czy ciast.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(570g)
Energia (kcal)
103.62
590.65
Białko (g)
1.12
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(570g)
Węglowodany (g)
24.82
141.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.22
24.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(570g)
Tłuszcz (g)
0.46
2.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z aronii 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z aronii

Koszt składników
118.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Aronia
1400 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 7
112.00
Za 1400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Sok z cytryny
63 ml
0,25 szklanki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 4
3.15
Za 63 ml
Koszt składników
118.50