Dżem z aronii
- Aronia (1400 g)
- Cukier 1,5 szklanki (300 g)
- Sok z cytryny 0,25 szklanki (63 ml)
Przepis na dżem z aronii krok po kroku
Aronię oczyść z liści i szypułek. Odrzuć zepsute owoce. Opłucz.
Umyte owoce aronii przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny oraz cukier.
Przemieszaj i postaw na gazie.
Gdy owoce zaczną się gotować zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 2 godziny. Pamiętaj aby regularnie mieszać.
Dżem jest gotowy gdy będzie gęsty ale jeszcze odrobinę lejący.
Dżem przelej do 3 czystych i wyparzonych słoików.
Zakręć, pozostaw do wystudzenia oraz pasteryzuj przez 20 minut.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżem ze śliwek
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z aronii
Dżemy to jedne z najpopularniejszych przetworów wykonywanych z owoców. Dżem jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu niż sok a konfiturę możesz także dodać do herbaty. Dżemy są bardzo uniwersalnym, słodkim przetworem, który możesz wykorzystać jako dodatek do bułeczek drożdżowych, bułeczek mlecznych, bułeczek maślanych, croissantów, sconse, hałki, różnych deserów i ciast.
Dżem z aronii jest wyśmienitym dodatkiem i możesz go podać na wiele sposobów. Przetwory z aronii charakteryzują się dość cierpkim i kwaśnym smakiem. Aby zniwelować cierpki smak owoców aronii w przetworach z samej aronii warto przemrozić je przez dobę w zamrażarce. Wyjątkowego smaku dodają także liście aronii, które również niwelują jej cierpki smak. Aronię można także zbierać po pierwszych przymrozkach, im dłużej pozostanie na krzaku tym mniej cierpki smak będą mieć owoce. Możesz także wykonać bardzo dobry dżem, w którym połączysz aronie z jabłkami. Aronie oprócz wyjątkowego smaku posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych. Aronia jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających. Jest ona bogata w witaminę P, jest ona bioflawonoidem, która nadaje barwę jej owocom. Witamina P wykazuje właściwości ochronne przed wirusami, bakteriami i grzybami, wpływając także na wzmocnienie odporności dzięki zawartości rutyny, kwercytyny, katechin, leukocyjanów i antocyjanów. Owoce aronii są źródłem witaminy C, witamin z grupy B i witaminy E. Jednak dżem z aronii ani żadne wyroby przygotowywane na ciepło nie będą źródłem witaminy C. Owoce aronii są wspaniałym źródłem antocyjanów i flawonoidów, które wykazują właściwości ochronne wątroby, trzustki i nerek, wykazują także wpływ antybakteryjny, przeciwbakteryjny i żółciopędny. Przeciwutleniacze zawarte w aronii wpływają pozytywnie na regenerację komórek wątroby, poprawę krążenia krwi w mózgu, krążenia ocznego, wieńcowego i w kończynach. Wpływają także na wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych.Składniki zawarte w owocach aronii łagodzą objawy alergii oraz innych chorób autoimmunologicznych, posiadają właściwości prebiotyczne, a także ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Składniki zawarte w aronii wpływają przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają obniżyć stężenie lipidów i cholesterolu we krwi. Aronia jest także pomocna w leczeniu anemii ze względu na właściwości krwiotwórcze. Owoce aronii oraz sok są zalecane przy zespole jelita drażliwego, ponieważ łagodzą objawy nieżytu przewodu pokarmowego, pomagają przyspieszać gojenie owrzodzeń i nadżerek błon śluzowych. Dzięki tym wszystkim właściwościom dżem z aronii jest nie tylko wyśmienitym ale także bardzo zdrowym dodatkiem do dań.
Przepis na dżem aroniowy jest równie łatwy w przygotowaniu jak każdy dżem. A jak zrobić dżem z aronii i jak długo gotować dżem z aronii dowiesz się z dokładnego przepisu.
Alergeny w dżemie z aronii
Lista alergenów dla dżemu z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z aronii
Wartości odżywcze dżemu z aronii
Dżem z aronii jest zdrowym i pysznym dodatkiem do pieczywa, naleśników czy ciast.
Energia i białka
(570g)
Węglowodany
(570g)
Tłuszcze
(570g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.