Dżem z brzoskwiń

Opublikowano: 18.12.2021 r., 13:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z brzoskwiń
Dżem z brzoskwiń
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory lub dodatki przygotowane od podstaw w Twoim domu. Poznaj mój przepis na domowy dżem z brzoskwiń i wykorzystaj go do deserów lub obiadu na słodko.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 50 min
151 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
  • Cukier 2 szklanki (500 g)
  • Sok z cytryny 1 sztuka (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dżem z brzoskwiń krok po kroku

Brzoskwinie dokładnie umyj, usuń pestkę i pokrój w ćwiartki.

Wrzuć brzoskwinie do garnka i podgrzewaj, zaczynając od dużego ognia.

Dodaj odrobinę wody, sok z cytryny i cukier.

Całość mieszaj, stale podgrzewając. Gdy pojawi się piana, zbierz ją i wylej.

Zmniejsz ogień i podgrzewaj delikatnie.

Gdy owoce całkowicie się rozpadną, przełóż dżem do słoiczków i zakręć.

Jak oceniasz przepis na dżem z brzoskwiń
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat dżemu z brzoskwiń

Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z brzoskwiń, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem brzoskwiniowy to taki dodatek, który możesz przygotować większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku. Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów. Brzoskwinie to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo brzoskwinie mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że brzoskwinie mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne, szacuje się, że jedna brzoskwinia zawiera około 50 kcal. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Dotyczy to jednak tylko świeżych brzoskwiń, a nie suszonych. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić dobry dżem z brzoskwiń, który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Jak zrobić dżem z brzoskwiń, krok po kroku przedstawiam nieco niżej.

Alergeny w dżemie z brzoskwiń

Lista alergenów dla dżemu z brzoskwiń przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z brzoskwiń

Wartości odżywcze dżemu z brzoskwiń

na 100g gotowej potrawy

Nawet domowy dżem zawiera spore ilości cukru, jednak nikt z nas nie spożywa całego słoika na jeden raz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
151.17
151.17
Białko (g)
0.60
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
38.66
38.66
Węglowodany przyswajalne (g)
37.69
37.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.10
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
15.38
15.38
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.12
4.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.47
0.47
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.52
0.52
Foliany (µg (mcg))
4.62
4.62
Beta karoten (µg (mcg))
143.63
143.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
8.69
8.69
Potas (mg)
82.81
82.81
Wapń (mg)
3.12
3.12
Fosfor (mg)
14.41
14.41
Magnez (mg)
5.36
5.36
Żelazo (mg)
0.24
0.24
Cynk (mg)
0.15
0.15
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z brzoskwiń 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z brzoskwiń

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie (całe, świeże)
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sok z cytryny
60 ml
1 sztuka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 60 ml
Koszt składników
13.50