Dżem z brzoskwiń
- Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
- Cukier - 2 szklanki (500 g)
- Sok z cytryny - 1 sztuka (60 ml)
Przepis na dżem z brzoskwiń krok po kroku
Brzoskwinie dokładnie umyj, usuń pestkę i pokrój w ćwiartki.
Wrzuć brzoskwinie do garnka i podgrzewaj, zaczynając od dużego ognia.
Dodaj odrobinę wody, sok z cytryny i cukier.
Całość mieszaj, stale podgrzewając. Gdy pojawi się piana, zbierz ją i wylej.
Zmniejsz ogień i podgrzewaj delikatnie.
Gdy owoce całkowicie się rozpadną, przełóż dżem do słoiczków i zakręć.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżem ze śliwek
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z brzoskwiń
Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z brzoskwiń, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem brzoskwiniowy to taki dodatek, który możesz przygotować większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku. Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów. Brzoskwinie to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo brzoskwinie mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że brzoskwinie mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne, szacuje się, że jedna brzoskwinia zawiera około 50 kcal. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Dotyczy to jednak tylko świeżych brzoskwiń, a nie suszonych. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić dobry dżem z brzoskwiń, który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.
Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.
Jak zrobić dżem z brzoskwiń, krok po kroku przedstawiam nieco niżej.
Alergeny w dżemie z brzoskwiń
Lista alergenów dla dżemu z brzoskwiń przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z brzoskwiń
Wartości odżywcze dżemu z brzoskwiń
Nawet domowy dżem zawiera spore ilości cukru, jednak nikt z nas nie spożywa całego słoika na jeden raz.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.