Dodatki do dań głównych - polecane przepisy
-
Sos winegret
Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja …
10 min łatwy 2 270 kcal -
Nachos
Nachos to popularna przekąska wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Składają się na nią chrupiące chipsy w kształcie trójkątów, które zrobione …
20 + 10 min łatwy 4 -
Polenta
Polenta to pyszne wegetariańskie danie kuchni włoskiej, które nie jest bardzo popularne. Dawniej przyrządzane było tylko na bazie mąki kasztanowej, …
20 + 30 min łatwy 2 608 kcal -
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Nadaje im wspaniale kremowej konsystencji i pysznego smaku. Robi się go niesamowicie …
12 + 15 min łatwy 5 121 kcal -
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć …
20 + 35 min łatwy 4 259 kcal
Dodatki do dań głównych - pozostałe przepisy
-
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. …
10 + 12 min łatwy 4 110 kcal -
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to świetny dodatek do dań głównych, który jest niezwykle smaczny i zdrowy. Na pewno doceni je każdy miłośnik …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Bataty
Bataty to smaczne warzywo, które niezbyt często gości w naszym codziennym jadłospisie. Choć wydaje się bardzo egzotyczne, z łatwością można …
10 + 25 min łatwy 2 177 kcal -
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł …
15 + 20 min łatwy 4 206 kcal -
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy pasuje do różnych dań. Można go m.in. podać do frytek i pizzy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który …
5 min łatwy 7 76 kcal
-
Gnocchi
Gnocchi to włoskie kluseczki, które są kuzynkami naszych polskich kopytek. Ważną różnicą w przygotowaniu gnocchi, która również jest odczuwalna w …
30 + 40 min łatwy 6 232 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal -
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest …
30 + 10 min łatwy 16 -
Marchewka z groszkiem
Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 30 min łatwy 4 85 kcal
-
Sos grzybowy
Sos grzybowy to idealny dodatek do dań głównych, który sprawia, że całość zyskuje wspaniałego i niepowtarzalnego smaku. To bardzo łatwy …
10 + 15 min łatwy 6 121 kcal -
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal -
Podpłomyki
Podpłomyki to idealny pomysł na szybką i pyszną przekąskę, gdyż robi się je w ekspresowym tempie, ze składników, które znajdują …
30 + 20 min łatwy 4 235 kcal -
Sos holenderski
Sos holenderski to jeden z popularniejszych sosów kuchni francuskiej, a to wszystko ze względu na jego prostotę, a także wspaniały …
10 + 5 min łatwy 5 266 kcal -
Kluski lane
Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich …
10 + 5 min łatwy 2 182 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1
-
Frytki z piekarnika
Pyszne frytki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 -
Surówka z selera
Pyszna surówka z selera to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 5 min łatwy 5 -
Proziaki
Proziaki to pyszne placki, które są charakterystyczna dla kuchni okolic podkarpacia. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy …
25 + 15 min łatwy 4 497 kcal -
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować …
25 + 50 min łatwy 10 55 kcal
-
Sos koperkowy
Sos koperkowy na ciepło jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Stanowi również dodatek do mięsa, kotletów czy nawet …
5 + 10 min łatwy 12 53 kcal -
Chleb żytni
Chleb żytni jest podstawą diety wielu osób. Ten domowy ma to do siebie, że smakuje najlepiej, zwłaszcza gdy jest jeszcze …
45 + 60 min łatwy 10 156 kcal -
Seitan
Seitan to świetna roślinna alternatywa dla mięsa, która charakteryzuje się podobną strukturą i sprawdzi się w wielu przepisach. Idealnie nadaje …
20 + 30 min łatwy 10 389 kcal -
Zakwas na żur
Zakwas na żur jest podstawą popularnego żuru, czyli zupy najczęściej podawanej na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tradycyjny …
10 min łatwy 2 824 kcal -
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno …
15 min łatwy 8 47 kcal -
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal
-
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal -
Marynata do kurczaka
Marynata do kurczaka to dobra propozycja na przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które …
10 min łatwy 1 426 kcal -
Fondue
Fondue to serowa potrawa, wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Jednak jej popularność wychodzi znacznie poza granice tego kraju. Choć przepis …
15 + 45 min łatwy 6 433 kcal -
Kluski kładzione
Kluski kładzione to wersja klusek, które przygotowuje się z bardzo gęstego ciasta. Mają one bardziej zwartą konsystencję i mniej poszarpany …
10 + 15 min łatwy 4 549 kcal
Dodatki do dań głównych - zbiór pomysłów na smaczne dodatki
W kuchni polskiej tradycyjne drugie danie składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Czym najlepiej zastąpić ziemniaki, aby danie było ciekawsze i mniej kaloryczne? Kuchnia polska ma w zanadrzu wiele przepisów na różnego rodzaju kluski i makarony. Dobry pomysł stanowią nietuczące dania warzywne, które można podać do mięsa. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na dodatki, które zastąpią ziemniaki na drugie danie.
Jakie dodatki do dań głównych serwuje się w kuchniach świata
Dlaczego jemy dodatki do drugich dań
Główne danie dnia, czyli danie najbardziej sycące, które dostarcza organizmowi najwięcej energii, jada się najczęściej w połowie dnia lub wieczorem. Klasycznym daniem głównym jest obiad, który w regionach chłodnych jada się w środku dnia, zaś w regionach ciepłych wieczorem. Tradycje kulinarne ukształtowały je tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników, czyli białka, węglowodanów i witamin. Obecnie danie główne jest przede wszystki mięsne, zaś niegdyś białka dostarczały rośliny strączkowe.
Do mięsa stosujemy różne dodatki z wielu powodów. Przede wszystkim mięso jest drogie. Ponadto nie zapewnia organizmowi wszystkiego, czego on potrzebuje. Dlatego też dania mięsne uzupełniamy przez węglowodany i witaminy.
Węglowodanów dostarczają takie dodatki do dań głównych jak:
- ziemniaki oraz ich przetwory, jak frytki, kluski ziemniaczane, puree itp,
- zboża w postaci kasz, makaronów i klusek,
- ryż,
- kukurydza i jej przetwory.
Witamin i składników mineralnych dostarczają dania warzywne jak sałatki i surówki.
Prawie wszystkie dania główne składają się z tych trzech składników. Nawet przepisy na dania jednogarnkowe są tak skomponowane, aby zawierały mięso, ziemniaki lub kaszę oraz warzywa. W chłodniejszych regionach Europy, także w kuchni polskiej, podstawowymi dodatkami do dań głównych są ziemniaki i przetwory mączne. Natomiast na południu Europy oraz w kuchni azjatyckiej, jako dodatki do drugich dań służy ryż i makaron. W Ameryce Południowej jada się więcej dań z kukurydzy i ziemniaków.
Obecnie węglowodany mają złą sławę, gdyż obwinia się je za problem nadwagi i otyłości. Jednak węglowodany, w rozsądnej ilości, stanowią źródło energii, szczególnie dla mózgu.
Dodatki do dań głównych w kuchniach świata
Kuchnia polska należy do kuchni chłodnych regionów Europy, podobnie jak kuchnia litewska, białoruska, ukraińska, czeska czy austriacka. Tradycja kulinarna tego regionu wytworzyła niezliczone przepisy na dodatki do drugich dań zrobione z mąki i ziemniaków. W Polsce, prócz kartofli i makaronu, jada się kopytka, pyzy czy kluski śląskie. W Czechach do mięsa podaje się knedliki robione z mąki i ziemniaków. Kuchnia litewska stworzyła podłużne kluski ziemniaczane, czyli cepeliny. W Austrii dodatkiem do mięsa są knedle robione z czerstwego chleba. Natomiast w kuchni anglosaskiej królują frytki. Ciekawym dodatkiem do dania głównego na niedzielny obiad jest yorkshire pudding, czyli rodzaj mącznych bułeczek.
Kuchnia południa Europy, jak również kuchnia śródziemnomorska, bałkańska, turecka czy arabska jest bardziej lekka. Jada się tu dania bardziej warzywne i lekkostrawne. Głównym dodatkiem do dań głównych jest chleb, w postaci najróżniejszych wypieków mącznych jak, chlebki pita, bagietki, bałkański chlebek lepinja, czy też włoska ciabatta. Chlebem zagryza się dania warzywne, macza w oliwie oraz wyciera talerz z sosu. Kolejnym, ważnym dodatkiem do dań głównych w tych regionach jest makaron i ryż.
Najciekawsze przepisy na dodatki do mięsa
Mączne i ziemniaczane dodatki do dań głównych
Dania mięsne z sosem świetnie smakują z takimi dodatkami jak ziemniaki, kasze czy makaron. Ziemniaki i mąka stanowią idealną bazę do wyrobu wszelkiego rodzaju klusek do mięsa. Obecnie samodzielne robienie makaronu czy klusek w warunkach domowych zanika, gdyż można kupić smaczne gotowe wyroby garmażeryjne. Warto jednak czasem pokusić się o samodzielne zrobienie smacznych dodatków do drugiego dania.
W kuchni polskiej XX wieku królowały kopytka, jako dodatek do mięsa z sosem. Obecnie danie to nieco odeszło w zapomnienie. Warto jednak do niego wrócić, gdyż przepis na kopytka nie jest trudny. Wystarczy zmieszać ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Z zagniecionego ciasta formujemy kluski i gotujemy.
Ciekawym i nieco zapomnianym daniem są kluski szare, które doskonale pasują do mięsa lub dania warzywnego z sosem. Kluski szare robimy ze startych na tarce surowych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej, jajka i mąki. Składniki mieszamy i łyżką wkładamy kawałki ciasta do gotującej wody.
Warzywne dodatki do drugiego dania
Nadmiar węglowodanów może być przyczyną nadwagi. Dlatego też staramy się zastąpić mączne dodatki do dań głównych, przez dania warzywne. Aby dodatki były wystarczająco pożywne i dawały energię, warto wypróbować przepisy na warzywa na ciepło. Przykładem ciekawych pomysłów na warzywne dodatki do drugiego dania są:
- fasolka szparagowa z bułką tartą,
- panierowane kalafiorki,
- ziemniaki pieczone w ziołach,
- smażona cukinia,
- panierowany, smażony bakłażan,
- kapusta zasmażana,
- warzywa gotowane na parze.
Świetnym dodatkiem do mięsa są także kotleciki warzywne, które mogą zastąpić ziemniaki na drugie danie. Kotleciki warzywne robimy z różnych rodzajów warzyw. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie resztek. Rozdrobnione warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub innej panierce i smażymy. Będą dobrym dodatkiem do mięsa, zamiast ziemniaków, lub dodatkiem do ziemniaków zamiast mięsa.