Dodatki do dań głównych

Dodatki do dań głównych

Tradycja kulinarna tak ukształtowała główne danie dnia, tak aby składało się z białka, węglowodanów i witamin. Na drugie danie jemy przede wszystkim mięso. Jednak nie może się ono obyć bez dodatków w postaci węglowodanów, czyli dań mącznych lub ziemniaczanych oraz witamin i składników mineralnych dostarczanych przez warzywa. W kuchni polskiej głównymi dodatkami do drugiego dania są ziemniaki, kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze, ryż, makaron czy kasza. W kuchni anglosaskiej podstawowym dodatkiem są frytki, zaś w kuchni śródziemnomorskiej makaron, ryż lub chleb. Pyszny i niskokaloryczny dodatek stanowią też kotleciki warzywne lub panierowane warzywa.

Najciekawsze przepisy w temacie dodatki do dań głównych

Przepisy w temacie dodatki do dań głównych

Dodatki do dań głównych - zbiór pomysłów na smaczne dodatki

W kuchni polskiej tradycyjne drugie danie składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Czym najlepiej zastąpić ziemniaki, aby danie było ciekawsze i mniej kaloryczne? Kuchnia polska ma w zanadrzu wiele przepisów na różnego rodzaju kluski i makarony. Dobry pomysł stanowią nietuczące dania warzywne, które można podać do mięsa. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na dodatki, które zastąpią ziemniaki na drugie danie.

Jakie dodatki do dań głównych serwuje się w kuchniach świata

Dlaczego jemy dodatki do drugich dań

Główne danie dnia, czyli danie najbardziej sycące, które dostarcza organizmowi najwięcej energii, jada się najczęściej w połowie dnia lub wieczorem. Klasycznym daniem głównym jest obiad, który w regionach chłodnych jada się w środku dnia, zaś w regionach ciepłych wieczorem. Tradycje kulinarne ukształtowały je tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników, czyli białka, węglowodanów i witamin. Obecnie danie główne jest przede wszystki mięsne, zaś niegdyś białka dostarczały rośliny strączkowe.

Do mięsa stosujemy różne dodatki z wielu powodów. Przede wszystkim mięso jest drogie. Ponadto nie zapewnia organizmowi wszystkiego, czego on potrzebuje. Dlatego też dania mięsne uzupełniamy przez węglowodany i witaminy.

Węglowodanów dostarczają takie dodatki do dań głównych jak:

  • ziemniaki oraz ich przetwory, jak frytki, kluski ziemniaczane, puree itp,
  • zboża w postaci kasz, makaronów i klusek,
  • ryż,
  • kukurydza i jej przetwory.

Witamin i składników mineralnych dostarczają dania warzywne jak sałatki i surówki.

Prawie wszystkie dania główne składają się z tych trzech składników. Nawet przepisy na dania jednogarnkowe są tak skomponowane, aby zawierały mięso, ziemniaki lub kaszę oraz warzywa. W chłodniejszych regionach Europy, także w kuchni polskiej, podstawowymi dodatkami do dań głównych są ziemniaki i przetwory mączne. Natomiast na południu Europy oraz w kuchni azjatyckiej, jako dodatki do drugich dań służy ryż i makaron. W Ameryce Południowej jada się więcej dań z kukurydzy i ziemniaków.

Obecnie węglowodany mają złą sławę, gdyż obwinia się je za problem nadwagi i otyłości. Jednak węglowodany, w rozsądnej ilości, stanowią źródło energii, szczególnie dla mózgu.

Dodatki do dań głównych w kuchniach świata

Kuchnia polska należy do kuchni chłodnych regionów Europy, podobnie jak kuchnia litewska, białoruska, ukraińska, czeska czy austriacka. Tradycja kulinarna tego regionu wytworzyła niezliczone przepisy na dodatki do drugich dań zrobione z mąki i ziemniaków. W Polsce, prócz kartofli i makaronu, jada się kopytka, pyzy czy kluski śląskie. W Czechach do mięsa podaje się knedliki robione z mąki i ziemniaków. Kuchnia litewska stworzyła podłużne kluski ziemniaczane, czyli cepeliny. W Austrii dodatkiem do mięsa są knedle robione z czerstwego chleba. Natomiast w kuchni anglosaskiej królują frytki. Ciekawym dodatkiem do dania głównego na niedzielny obiad jest yorkshire pudding, czyli rodzaj mącznych bułeczek.

Kuchnia południa Europy, jak również kuchnia śródziemnomorska, bałkańska, turecka czy arabska jest bardziej lekka. Jada się tu dania bardziej warzywne i lekkostrawne. Głównym dodatkiem do dań głównych jest chleb, w postaci najróżniejszych wypieków mącznych jak, chlebki pita, bagietki, bałkański chlebek lepinja, czy też włoska ciabatta. Chlebem zagryza się dania warzywne, macza w oliwie oraz wyciera talerz z sosu. Kolejnym, ważnym dodatkiem do dań głównych w tych regionach jest makaron i ryż.

Najciekawsze przepisy na dodatki do mięsa

Mączne i ziemniaczane dodatki do dań głównych

Dania mięsne z sosem świetnie smakują z takimi dodatkami jak ziemniaki, kasze czy makaron. Ziemniaki i mąka stanowią idealną bazę do wyrobu wszelkiego rodzaju klusek do mięsa. Obecnie samodzielne robienie makaronu czy klusek w warunkach domowych zanika, gdyż można kupić smaczne gotowe wyroby garmażeryjne. Warto jednak czasem pokusić się o samodzielne zrobienie smacznych dodatków do drugiego dania.

W kuchni polskiej XX wieku królowały kopytka, jako dodatek do mięsa z sosem. Obecnie danie to nieco odeszło w zapomnienie. Warto jednak do niego wrócić, gdyż przepis na kopytka nie jest trudny. Wystarczy zmieszać ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Z zagniecionego ciasta formujemy kluski i gotujemy.

Ciekawym i nieco zapomnianym daniem są kluski szare, które doskonale pasują do mięsa lub dania warzywnego z sosem. Kluski szare robimy ze startych na tarce surowych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej, jajka i mąki. Składniki mieszamy i łyżką wkładamy kawałki ciasta do gotującej wody.

Warzywne dodatki do drugiego dania

Nadmiar węglowodanów może być przyczyną nadwagi. Dlatego też staramy się zastąpić mączne dodatki do dań głównych, przez dania warzywne. Aby dodatki były wystarczająco pożywne i dawały energię, warto wypróbować przepisy na warzywa na ciepło. Przykładem ciekawych pomysłów na warzywne dodatki do drugiego dania są:

  • fasolka szparagowa z bułką tartą,
  • panierowane kalafiorki,
  • ziemniaki pieczone w ziołach,
  • smażona cukinia,
  • panierowany, smażony bakłażan,
  • kapusta zasmażana,
  • warzywa gotowane na parze.

Świetnym dodatkiem do mięsa są także kotleciki warzywne, które mogą zastąpić ziemniaki na drugie danie. Kotleciki warzywne robimy z różnych rodzajów warzyw. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie resztek. Rozdrobnione warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub innej panierce i smażymy. Będą dobrym dodatkiem do mięsa, zamiast ziemniaków, lub dodatkiem do ziemniaków zamiast mięsa.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto