Dodatki do dań głównych - polecane przepisy
-
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 -
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal -
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal -
Platano maduro frito
Platano maduro frito to tradycyjne danie kuchni kubańskiej i karaibskiej. Smażone plantany są bardzo popularnym daniem samym w sobie a …
5 + 10 min łatwy 10 139 kcal
Dodatki do dań głównych - pozostałe przepisy
-
Parlenka
Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. …
130 + 20 min łatwy 3 793 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Konfitury z cebuli
Konfitury z cebuli to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Ma pyszny, lekko słodki smak, który świetnie łączy się zarówno …
20 + 20 min łatwy 4 179 kcal -
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal -
Marmolada
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 -
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do mięs czy serów. Świetnie sprawdzi się także jako ciekawy element dressingu czy …
15 + 15 min łatwy 8 167 kcal
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 -
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność …
30 + 15 min łatwy 30 50 kcal
-
Dżem ze śliwek
Dżem ze śliwek to wspaniały i pyszny owocowy dodatek, który świetnie wzbogaci każde słodkie danie. Idealnie pasuje do wypieków, naleśników …
30 + 40 min łatwy 20 83 kcal -
Dżem z winogron
Dżem z winogron to wspaniały pomysł na słodki dodatek do deserów czy naleśników. Smakuje niesamowicie słodko i przepysznie. Jest gęsty …
60 + 50 min łatwy 15 73 kcal -
Konfitura z żurawiny
Konfitura z żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do wędlin. Charakteryzuje się naprawdę niezwykłym smakiem i wspaniałym aromatem. Jej dodatek odmieni każdą, …
30 + 70 min łatwy 20 94 kcal -
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 5 min łatwy 2 155 kcal -
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Buraki z cebulą
Buraki z cebulą to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Prosty przepis na buraczki możesz przygotować dzień wcześniej. Przepis …
20 + 90 min łatwy 8 200 kcal
-
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal -
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Ogórki po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane …
20 min łatwy 10
-
Mizeria do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła …
30 + 15 min łatwy 6 -
Ogórki po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i …
20 + 10 min łatwy 15 37 kcal -
Konfitura z agrestu
Konfitura z agrestu jest świetnym, a przy tym bardzo smacznym dodatkiem, który można zrobić własnoręcznie w domu, w dodatku cały …
20 + 240 min łatwy 20 176 kcal -
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal -
Konfitura ze śliwek
Konfitura ze śliwek to doskonała propozycja na zimowe przetwory. Śliwki dzięki dużej zawartości pektyn przygotować można bez dodatku cukru. Świetnie …
10 + 180 min łatwy 5 92 kcal -
Żurawina do mięsa w słoiku
Żurawina do mięsa w słoiku to doskonały pomysł na wykorzystanie żurawiny w kuchni. Sos żurawinowy doskonale smakuje z dodatkiem dziczyzny, …
30 + 50 min łatwy 2
-
Cytryna z imbirem do słoika
Cytryna z imbirem do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które zmieniają całe główne danie. Przygotowanie zajmuje …
20 + 10 min łatwy 10 85 kcal -
Polenta
Polenta to pyszne wegetariańskie danie kuchni włoskiej, które nie jest bardzo popularne. Dawniej przyrządzane było tylko na bazie mąki kasztanowej, …
20 + 30 min łatwy 2 608 kcal -
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć …
20 + 35 min łatwy 4 259 kcal -
Prażona cebula
Prażona cebula to powszechnie znany dodatek do wielu dań typu fast food i nie tylko. Koniecznie poznaj mój prosty i …
20 + 20 min łatwy 10
Dodatki do dań głównych - zbiór pomysłów na smaczne dodatki
W kuchni polskiej tradycyjne drugie danie składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Czym najlepiej zastąpić ziemniaki, aby danie było ciekawsze i mniej kaloryczne? Kuchnia polska ma w zanadrzu wiele przepisów na różnego rodzaju kluski i makarony. Dobry pomysł stanowią nietuczące dania warzywne, które można podać do mięsa. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na dodatki, które zastąpią ziemniaki na drugie danie.
Jakie dodatki do dań głównych serwuje się w kuchniach świata
Dlaczego jemy dodatki do drugich dań
Główne danie dnia, czyli danie najbardziej sycące, które dostarcza organizmowi najwięcej energii, jada się najczęściej w połowie dnia lub wieczorem. Klasycznym daniem głównym jest obiad, który w regionach chłodnych jada się w środku dnia, zaś w regionach ciepłych wieczorem. Tradycje kulinarne ukształtowały je tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników, czyli białka, węglowodanów i witamin. Obecnie danie główne jest przede wszystki mięsne, zaś niegdyś białka dostarczały rośliny strączkowe.
Do mięsa stosujemy różne dodatki z wielu powodów. Przede wszystkim mięso jest drogie. Ponadto nie zapewnia organizmowi wszystkiego, czego on potrzebuje. Dlatego też dania mięsne uzupełniamy przez węglowodany i witaminy.
Węglowodanów dostarczają takie dodatki do dań głównych jak:
- ziemniaki oraz ich przetwory, jak frytki, kluski ziemniaczane, puree itp,
- zboża w postaci kasz, makaronów i klusek,
- ryż,
- kukurydza i jej przetwory.
Witamin i składników mineralnych dostarczają dania warzywne jak sałatki i surówki.
Prawie wszystkie dania główne składają się z tych trzech składników. Nawet przepisy na dania jednogarnkowe są tak skomponowane, aby zawierały mięso, ziemniaki lub kaszę oraz warzywa. W chłodniejszych regionach Europy, także w kuchni polskiej, podstawowymi dodatkami do dań głównych są ziemniaki i przetwory mączne. Natomiast na południu Europy oraz w kuchni azjatyckiej, jako dodatki do drugich dań służy ryż i makaron. W Ameryce Południowej jada się więcej dań z kukurydzy i ziemniaków.
Obecnie węglowodany mają złą sławę, gdyż obwinia się je za problem nadwagi i otyłości. Jednak węglowodany, w rozsądnej ilości, stanowią źródło energii, szczególnie dla mózgu.
Dodatki do dań głównych w kuchniach świata
Kuchnia polska należy do kuchni chłodnych regionów Europy, podobnie jak kuchnia litewska, białoruska, ukraińska, czeska czy austriacka. Tradycja kulinarna tego regionu wytworzyła niezliczone przepisy na dodatki do drugich dań zrobione z mąki i ziemniaków. W Polsce, prócz kartofli i makaronu, jada się kopytka, pyzy czy kluski śląskie. W Czechach do mięsa podaje się knedliki robione z mąki i ziemniaków. Kuchnia litewska stworzyła podłużne kluski ziemniaczane, czyli cepeliny. W Austrii dodatkiem do mięsa są knedle robione z czerstwego chleba. Natomiast w kuchni anglosaskiej królują frytki. Ciekawym dodatkiem do dania głównego na niedzielny obiad jest yorkshire pudding, czyli rodzaj mącznych bułeczek.
Kuchnia południa Europy, jak również kuchnia śródziemnomorska, bałkańska, turecka czy arabska jest bardziej lekka. Jada się tu dania bardziej warzywne i lekkostrawne. Głównym dodatkiem do dań głównych jest chleb, w postaci najróżniejszych wypieków mącznych jak, chlebki pita, bagietki, bałkański chlebek lepinja, czy też włoska ciabatta. Chlebem zagryza się dania warzywne, macza w oliwie oraz wyciera talerz z sosu. Kolejnym, ważnym dodatkiem do dań głównych w tych regionach jest makaron i ryż.
Najciekawsze przepisy na dodatki do mięsa
Mączne i ziemniaczane dodatki do dań głównych
Dania mięsne z sosem świetnie smakują z takimi dodatkami jak ziemniaki, kasze czy makaron. Ziemniaki i mąka stanowią idealną bazę do wyrobu wszelkiego rodzaju klusek do mięsa. Obecnie samodzielne robienie makaronu czy klusek w warunkach domowych zanika, gdyż można kupić smaczne gotowe wyroby garmażeryjne. Warto jednak czasem pokusić się o samodzielne zrobienie smacznych dodatków do drugiego dania.
W kuchni polskiej XX wieku królowały kopytka, jako dodatek do mięsa z sosem. Obecnie danie to nieco odeszło w zapomnienie. Warto jednak do niego wrócić, gdyż przepis na kopytka nie jest trudny. Wystarczy zmieszać ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Z zagniecionego ciasta formujemy kluski i gotujemy.
Ciekawym i nieco zapomnianym daniem są kluski szare, które doskonale pasują do mięsa lub dania warzywnego z sosem. Kluski szare robimy ze startych na tarce surowych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej, jajka i mąki. Składniki mieszamy i łyżką wkładamy kawałki ciasta do gotującej wody.
Warzywne dodatki do drugiego dania
Nadmiar węglowodanów może być przyczyną nadwagi. Dlatego też staramy się zastąpić mączne dodatki do dań głównych, przez dania warzywne. Aby dodatki były wystarczająco pożywne i dawały energię, warto wypróbować przepisy na warzywa na ciepło. Przykładem ciekawych pomysłów na warzywne dodatki do drugiego dania są:
- fasolka szparagowa z bułką tartą,
- panierowane kalafiorki,
- ziemniaki pieczone w ziołach,
- smażona cukinia,
- panierowany, smażony bakłażan,
- kapusta zasmażana,
- warzywa gotowane na parze.
Świetnym dodatkiem do mięsa są także kotleciki warzywne, które mogą zastąpić ziemniaki na drugie danie. Kotleciki warzywne robimy z różnych rodzajów warzyw. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie resztek. Rozdrobnione warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub innej panierce i smażymy. Będą dobrym dodatkiem do mięsa, zamiast ziemniaków, lub dodatkiem do ziemniaków zamiast mięsa.