Dżem z cukinii

Opublikowano: 03.11.2021 r., 19:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z cukinii w małej miseczce, obok dżem z słoiku, w tle cukinia pokrojona na kawałki
Dżem z cukinii
Dziś prezentujemy dżem z cukinii, który z dodatkiem galaretki cytrynowej na pewno zasmakuje Wam jako dodatek np. do naleśników. Wypróbujcie nasz przepis, który na pewno Was zaskoczy.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia i Mieszanie i łączenie 50 min
109 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (1500 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Galaretka 1 opakowanie, cytrynowa (71 g)
  • Sok z cytryny z całej cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na dżem z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i obierz. Jeśli jest bardziej dojrzała usuń nasiona. Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Włóż do garnka i duś na małym ogniu, aż kompletnie zmięknie i zrobi się z niej papka.

Dodaj cukier, sok z cytryny i galaretkę.

Smaż wszystko razem przez 30-40 minut na małym ogniu często mieszając.

Gorący dżem wlej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i postaw do góry dnem.

Po wystudzeniu można dodatkowo zapasteryzować w piekarniku przez około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na dżem z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat dżemu z cukinii

Dżem to jeden z bardziej popularnych przetworów w polskiej kuchni. Chociaż najczęściej przygotowywany jest z owoców sezonowych to dziś prezentujemy Wam przepis na dżem z cukinii. Ten pyszny dodatek do kanapek lub naleśników na pewno przypadnie Wam do gustu.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z cukinii to odsyłam do naszego przepisu, gdzie opisujemy jak wlać go do słoików. Różne przetwory z warzyw to świetny pomysł na zimę, gdy trudniej dostępne są świeże warzywa. Dżem z cukinii to zdrowy i smaczny dodatek, który na pewno Ci zasmakuje.

Jeśli chcesz wykonać wersję wegańską możesz przyrządzić go z galaretką roślinną.

Alergeny w dżemie z cukinii

Lista alergenów dla dżemu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z cukinii

Wartości odżywcze dżemu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Cukinia ma neutralny smak, a mimo to jest niezwykle bogata w witaminy. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez dzieci już po 6. miesiącu życia

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
72.90
109.35
Białko (g)
1.51
2.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
17.09
25.63
Węglowodany przyswajalne (g)
16.23
24.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
8.38
12.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.42
23.14
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.38
0.57
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.32
30.49
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
100.51
150.77
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
7.93
11.90
Potas (mg)
219.97
329.95
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.58
20.37
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
31.92
47.87
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.14
22.71
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.47
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z cukinii 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z cukinii

Koszt składników
15.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Galaretka
71 g
1 opakowanie, cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 71 g
Sok z cytryny
20 ml
z całej cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
15.30