Przepis na dżem z cukinii krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
garnek

Cukinię umyj i obierz. Jeśli jest bardziej dojrzała usuń nasiona. Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Włóż do garnka i duś na małym ogniu, aż kompletnie zmięknie i zrobi się z niej papka.

Dodaj cukier, sok z cytryny i galaretkę.

Smaż wszystko razem przez 30-40 minut na małym ogniu często mieszając.

Gorący dżem wlej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i postaw do góry dnem.

Po wystudzeniu można dodatkowo zapasteryzować w piekarniku przez około 15 minut.

Dżem z cukinii w małej miseczce, obok dżem z słoiku, w tle cukinia pokrojona na kawałki
Dżem z cukinii
Koszt przygotowania dania
13.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
109 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
88

Dżem z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dżemie z cukinii

Dżem to jeden z bardziej popularnych przetworów w polskiej kuchni. Chociaż najczęściej przygotowywany jest z owoców sezonowych to dziś prezentujemy Wam przepis na dżem z cukinii. Ten pyszny dodatek do kanapek lub naleśników na pewno przypadnie Wam do gustu.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z cukinii to odsyłam do naszego przepisu, gdzie opisujemy jak wlać go do słoików. Różne przetwory z warzyw to świetny pomysł na zimę, gdy trudniej dostępne są świeże warzywa. Dżem z cukinii to zdrowy i smaczny dodatek, który na pewno Ci zasmakuje.

Jeśli chcesz wykonać wersję wegańską możesz przyrządzić go z galaretką roślinną.

Wartości odżywcze dżemu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
72.90 kcal
109.35 kcal
Białko
1.51 g
2.26 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w dżemie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
17.09 g
25.63 g
Węglowodany przyswajalne
16.23 g
24.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
0.31 g
0.46 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.22 g
0.33 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dżem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(150g)
Ryboflawina
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dżem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
7.93 mg
11.90 mg
Potas
219.97 mg
329.95 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
13.58 mg
20.37 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
0.47 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.27 mg
0.40 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z cukinii 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z cukinii

Lista alergenów dla dżemu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z cukinii

Cena przygotowania dżemu z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Galaretka
71 g
1 opakowanie, cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 71 g
Sok z cytryny
20 ml
z całej cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
15.30
Jak oceniasz przepis na dżem z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób