Dżem z malin

Opublikowano: 05.10.2022 r., 14:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świeże maliny
Dżem z malin
Poznaj przepis na pyszny, domowy dżem z malin, idealny jako zimowe przetwory do słoików.
Przygotowanie 50 min
32 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 40 porcji
  • Maliny (1000 g)
  • Cukier ok. 1 szklanki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na dżem z malin krok po kroku

Maliny dokładnie umyj.

Połowę owoców lekko zmiażdż, zasyp cukrem i odstaw na 2-3 godziny.

Po tym czasie zacznij podgrzewać na średnim ogniu, ok. 20 minut.

Dodaj całe owoce i dalej podgrzewaj, co jakiś czas mieszając.

Gorący dżem przelewaj do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i zawekuj.

Jak oceniasz przepis na dżem z malin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat dżemu z malin

Pyszny, domowy dżem z malin to świetny pomysł na pysze przetwory do słoików, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle uniwersalny, dzięki czemu możesz wykorzystywać go na wiele sposobów. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z malin, ile czasu trzeba go gotować oraz ile cukru należy dodać, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na dżem ze świeżych malin nie jest skomplikowany i przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Potrzebne Ci będą jedynie świeże maliny oraz cukier. Opcjonalnie możesz dodać również pektynę w proszku. Jej dodatek nie jest jednak niezbędny i zależy od tego, jaką konsystencję dżemu chcesz uzyskać i jaka najbardziej Ci odpowiada. Bez dodatku pektyny dżem będzie bardzo delikatny i lekko płynny, a dodatek pektyny sprawi, że stanie się nieco gęstszy i bardziej galaretowaty. Dżem z malin możesz przygotować również w wersji fit, bez dodatku cukru poprzez zastąpienie go na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki takiej zamianie będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowszy, a przy tym równie słodki. W wersji bezcukrowej będzie też lepszym wyborem dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Dżem z malin pasuje do wielu dań i możesz wykorzystywać go na różne sposoby. Świetnie sprawdza się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast, tortów i ciasteczek. Możesz też wykorzystać go jako nadzienie do domowych pączków. Maliny to bardzo zdrowe i wartościowe owoce, dlatego warto włączyć je do diety i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości przez cały rok. Zawierają dużo witaminy C, antyoksydantów, polifenoli i błonnika, przez co korzystnie wpływają na cały organizm i odgrywają bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu problemów zdrowotnych. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na dżem z malin, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go w prosty i szybki sposób.

Alergeny w dżemie z malin

Lista alergenów dla dżemu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z malin

Wartości odżywcze dżemu z malin

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol, dzięki czemu dżem będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
107.50
32.25
Białko (g)
1.00
0.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
26.52
7.96
Węglowodany przyswajalne (g)
21.10
6.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.42
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
0.60
0.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.37
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
0.50
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
21.83
6.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.01
Niacyna (mg)
0.50
0.15
Foliany (µg (mcg))
17.50
5.25
Beta karoten (µg (mcg))
10.00
3.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
1.00
0.30
Potas (mg)
126.17
37.85
Wapń (mg)
21.00
6.30
Fosfor (mg)
24.17
7.25
Magnez (mg)
18.33
5.50
Żelazo (mg)
0.58
0.17
Cynk (mg)
0.35
0.11
Miedź (mg)
0.08
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z malin 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z malin

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
ok. 1 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
66.50