Przepis na dżem z winogron krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki, sitko

Winogrona umyj i osusz. Poodrywaj owoce z kiści i wrzuć do dużego garnka. Zasyp całość cukrem i odstaw na 2 godziny, by całość puściła sok.

Do garnka wlej 1/3 szklanki wody i duś winogrona przez 20 minut.

Owoce przetrzyj przez sito, by usunąć skórki i pestki. Całość zalej 1/4 szklanki wody i duś przez przez 20 minut.

Do całości wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny i gotuj przez 10 kolejnych minut, by cała masa zgęstniała.

Gotowy dżem przełóż do słoika.

Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem.

Dżem z winogron w przezroczystym słoiku, udekorowany listkiem mięty.
dżem z winogron
Koszt przygotowania dania
16.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
73 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
77

Dżem z winogron - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dżemie z winogron

Dżem z winogron to wspaniały pomysł na słodki dodatek do deserów czy naleśników. Smakuje niesamowicie słodko i przepysznie. Jest gęsty i zwarty. Świetnie sprawdzi się na kanapkach czy placuszkach. Można go również dodawać do ciastek lub pączków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z winogron, który będzie bardzo łatwy, a przy tym niesamowicie słodki, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniała konfitura, która zachwyca cudownym smakiem.

Przepis na dżem z winogron ogrodowych jest niesamowicie łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Do jego wykonania nie trzeba specjalnego sprzętu czy umiejętności. Wystarczy tylko duży garnek i łyżka. Całość wychodzi niezwykle fantastyczna i pełna smaku, dlatego nada się idealnie do słoików na zimę.

Najlepiej robić dżem z czarnych winogron, które mają wspaniały kolor. Białe po gotowaniu nie prezentują się już tak dobrze.

Choć w tej wersji jest słodzony, można go też zrobić w opcji bez cukru. Wystarczy dodać do winogron miód lub słodzik.

Winogrona do dżemu dusi się z pestkami, dzięki temu całość zabiera mniej czasu. Wystarczy później przetrzeć owoce przez sito, by pozbawić konfiturę pestek i skórek.

Najlepiej ten dżem smakuje robiony z polskich winogron. Dzięki temu całość nie jest zbyt słodka i mdląca. Polskie winogrona są nieco mniejsza, jednak bardziej smaczne. Można go również wykonać ze sklepowych owoców, tylko należy wybierać te jędrne, o słodkich gronach, dzięki temu całość będzie smakowała naprawdę dobrze.

To świetna opcja na zimę. Dzięki temu można smak późnego lata i przepysznych owoców zachować na później. Idealnie komponują się one ze słodkimi deserami czy ciastami. Świetnie sprawdzą się do przekładania tortów czy jako nadzienie pysznych naleśników. Ten dżem odznacza się przepięknym kolorem i wspaniałym smakiem. Całe wykonanie nie jest zbyt trudne i nie zabiera zbyt dużo czasu. Ze względu na przecieranie może być podawany dzieciom, a także osobom na diecie lekkostrawnej. To świetny wybór także dla wegetarian i wegan.

Wartości odżywcze dżemu z winogron

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(79g)
Energia (kalorie)
93.07 kcal
73.52 kcal
Białko
0.68 g
0.54 g

Węglowodany w dżemie z winogron

Na 100g
Na porcję
(79g)
Węglowodany
24.41 g
19.29 g
Węglowodany przyswajalne
23.46 g
18.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(79g)
Tłuszcz
0.18 g
0.14 g
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.05 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z winogron

Na 100g
Na porcję
(79g)
Witamina A
2.61 µg (mcg)
2.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
6.31 mg
4.98 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.14 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.05 mg
Niacyna
0.17 mg
0.13 mg
Foliany
2.44 µg (mcg)
1.93 µg (mcg)
Beta karoten
33.25 µg (mcg)
26.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z winogron

Na 100g
Na porcję
(79g)
Sód
1.92 mg
1.51 mg
Potas
171.39 mg
135.40 mg
Wapń
10.32 mg
8.15 mg
Fosfor
18.03 mg
14.25 mg
Magnez
6.47 mg
5.11 mg
Żelazo
0.31 mg
0.25 mg
Cynk
0.06 mg
0.05 mg
Miedź
0.11 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z winogron 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z winogron

Lista alergenów dla dżemu z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z winogron

Cena przygotowania dżemu z winogron

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cytryna
80 g
1 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Koszt składników
19.80
Jak oceniasz przepis na dżem z winogron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób