Dżem z jagód

Opublikowano: 19.06.2021 r., 11:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jagodowy dżem
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł i sposób na to, jak przedłużyć sobie sezon na te pyszne owoce. Delikatny, lekko słodki i kwaskowaty smak i wiele możliwości jego wykorzystania to tylko niektóre z zalet.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
50 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Jagody (2000 g)
  • Cukier niecała szklanka cukru (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na dżem z jagód krok po kroku

Jagody dokładnie opłucz i przełóż do wysokiego garnka.

Zasyp cukrem wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień i podgrzewaj bez przykrycia ok. 15 minut.

Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj w 90 stopniach ok. 10-15 minut.

Jak oceniasz przepis na dżem z jagód
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat dżemu z jagód

Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność świeżych, lokalnych jagód w Polsce jest dość ograniczona czasowo, dlatego warto wiedzieć jak zrobić dżem z jagód i móc cieszyć się jego smakiem przez długi czas, również podczas zimnych, deszczowych wieczorów, kiedy o świeżych jagodach można tylko pomarzyć. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na dżem jagodowy, który przygotujesz szybko i łatwo, a efekty zadowolą każdego. Przetwory to świetny sposób na to, aby cieszyć się smakiem jagód poza sezonem, kiedy znikną ze sklepów i straganów. Pewnie zastanawiasz się teraz jak zrobić dżem jagodowy z jagód leśnych, aby miał odpowiedni smak i konsystencję. Do dżemu i wszelkiego rodzaju konfitur najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce. Oprócz jagód niezbędny będzie także cukier, aby nieco przełamać kwaskowatość z czarnych jagód. Standardowo przyjmuje się, że ilość cukru powinna być o połowę mniejsza od ilości jagód - przykładowo, jeśli przygotowujesz dżem z kilograma owoców, powinnaś/eś dodać 500 g cukru. Jednak w praktyce ilość cukru najlepiej uzależnić od indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętaj też że cukier jest bardzo kaloryczny i znacząco zwiększa indeks glikemiczny potraw, do których go dodajemy. Dlatego warto rozważyć zastąpienie go ksylitolem, który ma o połowę mniejszą kaloryczność oraz zerowy indeks glikemiczny. W zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać możesz przygotować dżem bez żelfixu, jak również z jego dodatkiem - będzie wtedy bardziej gęsty, sztywny i zwarty.

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Są doskonałym źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Dlatego, warto móc jeść je przez cały rok a domowe przetwory to na to idealny sposób. Dżem z czarnych jagód możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek, naleśników, placuszków i omletów na słodko. Świetnie sprawdzi się również do ciast, nadając im lekkiego, kwaskowatego posmaku.

Alergeny w dżemie z jagód

Lista alergenów dla dżemu z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z jagód

Wartości odżywcze dżemu z jagód

na 100g gotowej potrawy

Dżem z dużą ilością dodanego cukru ma wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny, dlatego w dużych ilościach nie będzie wskazany dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
72.62
50.83
Białko (g)
0.70
0.49
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
18.54
12.98
Węglowodany przyswajalne (g)
16.26
11.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
0.33
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
2.86
2.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.24
6.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.54
0.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.40
0.28
Foliany (µg (mcg))
5.71
4.00
Beta karoten (µg (mcg))
30.48
21.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
1.00
0.70
Potas (mg)
73.43
51.40
Wapń (mg)
5.76
4.03
Fosfor (mg)
11.43
8.00
Magnez (mg)
5.71
4.00
Żelazo (mg)
0.27
0.19
Cynk (mg)
0.15
0.11
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z jagód 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z jagód

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
2000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
80.00
Za 2000 g
Cukier
100 g
niecała szklanka cukru
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
82.50