Dżem z czarnej porzeczki

Opublikowano: 24.10.2021 r., 12:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z czarnych porzeczek w słoiku
Dżem z czarnej porzeczki
Słodki dodatek z nutą kwasowości do wielu potraw o idealnie gładkiej konsystencji? Dżem z czarnych porzeczek sprawdzi się idealnie do dań na słodko.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
410 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Czarna porzeczka (1000 g)
  • Cukier trzcinowy 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, małe słoiczki

Przepis na dżem z czarnej porzeczki krok po kroku

Owoce włóż do garnka i zalej odrobiną wody. Duś na niewielkim ogniu cały czas mieszając tak aby owoce nie przypaliły się.

Gdy owoce zaczną się rozpadać i puszczać sok odkryj garnek i dalej gotuj na niewielkim ogniu.

W momencie gdy woda nieco wyparuje, a konsystencja zagęści się dodaj cukier.

Gotuj cały czas mieszając. Dżem będzie gotowy wtedy gdy będzie bardzo gęsty.

Jak oceniasz przepis na dżem z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat dżemu z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji dodatek do wielu dań na słodko. Czarna porzeczka idealnie sprawdza się jako owoce do przetworów. Mają słodki wyrazisty smak, który przełamuje nuta kwaskowości. Dodatkowo owoce czarnej porzeczki zawierają dużą ilość pektyn, czyli błonnika łatwo rozpuszczalnego co sprawia ze podczas gotowania z odrobiną wody i słodzika w krótkim czasie owoce zmienią konsystencję na jednolity mus. Dlatego porzeczki idealnie sprawdzą się do przetworów, które możesz przygotować w większej ilości i zrobić słodkie zapasy na zimę. Wystarczy przełożyć słodki mus do słoików. Sprawdzi się on idealnie do obiadów na słodko lub do deserów. Śmiało możesz go wykorzystać do naleśników, pancakes czy do chałki z kruszonką. Przepis na domowy dżem z czarnej porzeczki jest banalnie prosty i szybki, pokocha go każdy.

Zatem jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Nic trudnego. Potrzebujesz tylko większą ilość owoców, odrobinę cukru lub jego zamiennika, możesz skorzystać z erytrolu lub stewi, które charakteryzują się niższą energetycznością. Idealnie sprawdzi się także ksylitol, który nie podnosi cukru we krwi co jest bardzo istotne dla diabetyków, czyli osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Ostatnia kwestia, którą musisz wiedzieć to jak długo gotować owoce? Nie ma tutaj reguły, musisz pilnować gotujące się w garnku owoce cały czas mieszając tak aby się nie przypaliły. Stopniowo woda będzie odparowywać, a objętość będzie się zmniejszać. Na końcu po zredukowaniu ilości wody masa będzie dość gęsta to jest idealny moment do przełożenia dżemu do słoiczków. Pamiętaj jednak aby były one wyparzone gorącą wodą lub w piekarniku (temperatura 100 stopni Celsjusza). Do tak przygotowanych słoiczków przełóż ciepły dżem, szczelnie zamknij i odstaw. Warto wykorzystać przepis do zrobienia dżemu w domowej wersji te kupowane w sklepach niestety bardzo często maja dodatek niepotrzebnej ilości cukru. Przygotowując przetwory w warunkach domowych mamy pewność ile cukru zostało użyte.

Poznaj przepis na dżem z czarnej porzeczki.

Alergeny w dżemie z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla dżemu z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czarnej porzeczki

Wartości odżywcze dżemu z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Jako słodzik możesz użyć ksylitol, nie podnosi on cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
164.00
410.00
Białko (g)
0.97
2.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
41.90
104.74
Węglowodany przyswajalne (g)
39.03
97.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
7.17
Sacharoza (cukier) (g)
31.93
79.82
Glukoza (g)
2.60
6.49
Fruktoza (g)
2.72
6.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
3.33
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.33
68.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.17
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.10
0.26
Foliany (µg (mcg))
5.67
14.17
Beta karoten (µg (mcg))
16.67
41.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
10.00
25.00
Potas (mg)
227.67
569.17
Wapń (mg)
49.67
124.17
Fosfor (mg)
30.67
76.67
Magnez (mg)
11.67
29.17
Żelazo (mg)
0.90
2.26
Cynk (mg)
0.16
0.41
Miedź (mg)
0.09
0.23
Mangan (mg)
0.15
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z czarnej porzeczki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z czarnej porzeczki

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier trzcinowy
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
69.00