Przetwory z jagód

przetwory z jagód

Jagody są niewielkimi, fioletowym owocami, które latem chętnie zbieramy w polskich lasach. Są doskonałe zarówno do wypieków, jak i niektórych potraw. Polacy chętnie używają jagód do robienia tortów, polew, ciast, muffinek i lodów. Owoce te wybornie smakują z deserami, przy okazji dostarczając do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Niektórzy decydują się również robić weki z jagód, takie jak zdrowe soki, dżemy, nalewki i konfitury. Warto dodawać jagody do rozmaitych dań – smakują wybornie, mają sporo witamin i minerałów oraz potrafią całkiem zmienić smak potrawy.

Przetwory z jagód – najlepsze zaprawy z jagód leśnych na zimę

Przetwory z jagód od lat cenione są w polskich domach. Chętnie zbieramy jagody leśne latem, aby zrobić z owoców domowe przetwory. Czarne jagody świetnie pasują do deserów, ale nadają się też do robienia weków, takich jak konfitura, sok lub dżem. Jak zrobić zaprawy z jagód na zimę? Które przepisy na przetwory z jagód są najlepsze? Sprawdź najciekawsze weki jagodowe.

Najlepsze domowe przetwory z jagód – sprawdź przepisy na przetwory z jagód

Jagody jako wartościowe owoce dla organizmu

Przetwory z jagód można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Warto więc zbierać jagody leśne, aby przyrządzać z nich domowe smakołyki. Wśród najpopularniejszych jest konfitura, dżem lub sok, które można zrobić bez pasteryzacji lub zawekować na zimę. Uwielbianym przez naszych rodaków deserem są też jagody w cukrze. Polacy chętnie dodają jagody do tortów, muffinek, drożdżówek i innych wypieków. Owoce znakomicie uzupełniają też niektóre desery, np. pod postacią musu jagodowego do lodów. Niezależnie od tego, jak przygotujesz jagody, owoce zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych – to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Fioletowe owoce bogate są zwłaszcza w witaminę C wspomagającą układ odpornościowy i działającą jako przeciwutleniacz. W jagodach znajduje się duża ilość witaminy K odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe krzepnięcie krwi. W owocach jest też sporo witaminy E doskonałej dla skóry – sprawia, że staje się lepiej odżywiona. Jagody zawierają również mangan, potas i magnez – składniki mineralne niezbędne do regulacji ciśnienia krwi, prawidłowego funkcjonowania mózgu i poprawnej pracy mięśni.

Dlaczego jeszcze jagody uważane są za wartościowe owoce dla naszego organizmu? Otóż dzięki zawartości przeciwutleniaczy mogą pomagać w zwalczaniu wolnych rodników powstających przez zanieczyszczenie środowiska i promieniowanie słoneczne. Regularne jedzenie jagód pomaga także redukować poziom stresu oksydacyjnego. Według licznych badań spożywanie jagód pozytywnie wpływa na naszą koncentrację i pamięć – to głównie zasługa znajdujących się w nich antocyjanów. Chcesz skupić się lepiej na pracy albo zwiększyć energię? Sięgnij wówczas po deser z jagodami albo przetwory z fioletowych owoców, które dostarczą ci mocy do działania. Jesteś na diecie? Pamiętaj, że jagody są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Mogą stać się smacznym, lecz bezpiecznym dodatkiem do deserów dla osób pozbywających się dodatkowych kilogramów. Choćby z tego względu naprawdę warto uwzględnić jagody w swoim jadłospisie. Daruj sobie ciężkie desery z niepewnym składem i bez wartości odżywczych. Zamiast nich postaw na zdrowe desery i zaprawy z jagód.

Dżem z jagód – dowiedz się, jak zrobić

Czarne jagody to owoce, które można przetworzyć na domowe weki. Jednym z najciekawszych domowych przetworów jest oczywiście klasyczny dżem, będący genialnym pomysłem na przedłużenie sezonu na jagody. Warto pamiętać, że w naszym czas na zbieranie tych pysznych owoców jest stosunkowo krótki – trzeba się zatem spieszyć, aby zrobić przetwory z jagód. Dzięki nim nawet podczas zimnych, deszczowych wieczorów będziesz mógł cieszyć się pysznym smakiem owoców. Przepis na jagody w cukrze, które są niczym innym jak smakowitym dżemem, jest prosty do przygotowania. Należy jednak zadbać o jego odpowiednie przyrządzenie, aby dżem miał pożądany smak, zapach i konsystencję.

Do przygotowania przetworu najlepiej nadają się dojrzałe owoce – dzięki nim dżem będzie smaczny i odpowiednio kwaśny. Aby przełamać zbyt kwaskowatą nutę, warto zadbać jednak o cukier w dżemie – standardowo musi być go o połowę mniej niż jagód. Trzeba jednak mieć na uwadze, że cukier jest kaloryczny i zawsze zwiększa indeks glikemiczny potraw. Będąc na diecie lub mając cukrzycę czy insulinooporność, zawsze warto zastąpić cukier ksylitolem lub erytrolem. Dżem możesz zrobić z dodatkiem żelfixu lub bez niego. Warto wiedzieć, że z dodatkiem żelfixu na pewno stanie się sztywniejszy, gęstszy i bardziej zwarty.

Domowy dżem z jagód to dobry pomysł na wydłużenie sezonu na owoce. Fantastycznie smakuje saute, ale też z naleśnikami, twarożkiem lub zwykłą kanapką z masłem. Do zrobienia dżemu potrzebujesz tylko dwóch składników – jagód i cukru. Najpierw dokładnie opłucz owoce. Następnie przełóż je do możliwie wysokiego garnka i zasyp cukrem. Wymieszaj jagody w cukrze, po czym doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez kwadrans. Przełóż gorący dżem do słojów i pasteryzuj przez ok. 15 minut w 90 st. C.

Czarne jagody bez pasteryzacji – najlepsze przepisy na przetwory jagodowe

Nalewka z jagody czarnej – sprawdź, jak zrobić

Nalewki na spirytusie mają duże walory zdrowotne, dlatego warto zrobić ich zapas na zimę, kiedy borykamy się z różnymi infekcjami. Wśród polecanych wyróżnia się nalewka z jagód. Do jej przygotowania wystarczą czarne jagody, cukier i spirytus (ok. 600 ml). Przed przygotowaniem nalewki należy porządnie umyć jagody, zwłaszcza te zebrane własnoręcznie w lesie. Nikt ich nie uprawia samodzielnie, jak np. borówki amerykańskiej, dlatego warto ją oczyścić. W lesie, gdzie zbiera się jagody, mieszkają zwierzęta i też jedzą fioletowe owoce. Aby uniknąć chorób odzwierzęcych, zawsze porządnie wypłucz jagody, wcześniej wybierając je na sitku.

Należy odsączyć owoce, wsypać do szklanego słoika i zasypać cukrem. Zakręć go i wymieszaj energicznym ruchem. Do środka wlej tak, aby przykrył całe owoce. Ustaw słoik w słonecznym miejscu – od czasu do czasu nim przemieszaj, żeby cukier mógł lepiej się rozpuścić. Po upływie czterech tygodni zlej nalewkę i przefiltruj przez bibułkę albo filtr do kawy. Rozlej trunek do butelek i odstaw na miesiąc do ciemnego, chłodnego pomieszczenia (np. piwnicy lub spiżarki). Nalewka z czarnych jagód w swoim składzie zawiera kwas bursztynowy, cytrynowy i jabłkowy. Sporo w niej również pektyny i witaminy C oraz witamin z grypy B. Właśnie dlatego nalewkę jagodową profilaktycznie wykorzystuje się w celu zbicia gorączki, a nawet przeciwdziałania biegunce.

Konfitura jagodowa – prosty przepis, krok po kroku

Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć, jagody są nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe. Wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych – gdy nie było antybiotyków, stosowano je do łagodzenia lub nawet leczenia niektórych dolegliwości. Jagody mogą skutecznie wspomóc leczenie zatrucia pokarmowego (np. napar z liści jagód i sok z owoców). Ponadto w owocach jest kwas oleinowy redukujący szkodliwy cholesterol LDL. Systematyczne spożywanie jagód może pomóc w uregulowaniu poziomu glukozy we krwi, a także ochronie pęcherza moczowego przed pojawieniem się stanu zapalnego. Nie można też zapominać o bogactwie jagód w antyoksydanty i dużą ilość błonnika. To właśnie dzięki niemu z układu pokarmowego usuwana jest duża ilość cholesterolu – w dodatku razem z kwasami żółciowymi i toksynami. Wówczas nabieramy pewności, że toksyny te nie przejdą do naszych naczyń krwionośnych.

Konfitura może stać się znakomitym dodatkiem do naleśników, gofrów czy twarożku. Można również dodać ją do ciasta, muffinek i innych jagodowych wypieków. Pierwsze owoce pojawiają się w lipcu. Właśnie dlatego warto narwać ich więcej i przygotować pyszne przetwory. Do zrobienia konfitury potrzebujesz jagód, soku z cytryny i ksylitolu. Najpierw dokładnie umyj jagody. Następnie przełóż owoce do garnka i wsyp ksylitol. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i podsmaż całość na niewielkim ogniu, mieszając. Należy smażyć dżem przez ok. godzinę. Gotowy i jeszcze gorący przełóż do uprzednio wyparzonych, suchych słoików. Zakręć wieczka i odstaw na ściereczce do góry dnem. Wszystkie słoiki przykryj drugą ścierką (ewentualnie ręcznikiem) i zostaw do wystudzenia. Przechowuj konfiturę z jagód w ciemnym, chłodnym miejscu. Możesz trzymać ją w piwnicy lub spiżarce przez kilka miesięcy.

Przetwory z jagód - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto