Przepis na dżem z gruszek krok po kroku
Umyj dokładnie gruszki. Obierz je i wytnij gniazda nasienne.
Gruszki umieść w garnku, zasyp cukrem i dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
Gruszki gotuj na wolnym ogniu, aż dżem zgęstnieje, potrwa to około 2-3 godziny.
Zetrzyj świeży imbir, dodaj do garnka z dżemem i gotuj jeszcze chwilę.
Wyparz słoiki i pokrywki.
Przełóż dżem do słoików i zakręć.
Słoiki umieść w garnku, zlej wodą do 2/3 objętości i gotuj 15 minut.
Wyjmij i postaw do góry dnem.
Wystudzone słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
-
Powidło śliwkowe
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy

(liczba kalorii)
Dżem z gruszek - cechy przepisu
Więcej o dżemie z gruszek
Dżem z gruszek to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na zimę. Dżem z gruszek możesz dodawać do ciast i deserów a także na kanapki lub do gorącej czekolady. Przepis na dżem z gruszek jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia dżemu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gruszki, cukier, imbir, cytryna.
Jak zrobić dżem z gruszek? Najpierw umyj dokładnie gruszki. Obierz je i wytnij gniazda nasienne. Gruszki umieść w garnku i zasyp cukrem i dodaj sok wyciśnięty z cytryny, gotuj na wolnym ogniu aż dżem zgęstnieje, potrwa to około 2-3 godziny. Zetrzyj świeży imbir i gotuj jeszcze chwilę. Wyparz słoiki i pokrywki, przełóż dżem do słoików i zakręć. Słoiki umieść w garnku, zlej wodą do 2/3 objętości i gotuj 15 minut. Wyjmij i postaw do góry dnem. Dżem możesz przechowywać w chłodnym miejscu przez bardzo długi czas.
Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Gruszki są niskokaloryczne, dlatego dobrze sprawdzają się jako przekąska u osób na diecie redukcyjnej. Gruszki są także owocami z dużą ilością błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit. Cytryna jest owocem zawierającym dużą ilość witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Cytryna zawiera kwasy owocowe, to właśnie nim zawdzięcza kwaśny smak.
Podsumowując dżem gruszkowy z imbirem świetnie sprawdzi się do słoików na zimę. Przetwory owocowe możesz przygotowywać bez cukru, dodając do nich ksylitol lub pomijając dodatek słodzący całkowicie. Dżem gruszkowy możesz także podać do mięsa pieczonego jako słodki sos. Gruszki świetnie smakują także z goździkami lub wanilią. Domowe wyroby są zdrowsze i zawierają mniejszą ilość cukru niż sklepowe odpowiedniki. Masz także wpływ na jakość owoców użytych do ich przygotowania.
Wartości odżywcze dżemu z gruszek
Energia i białka
(490g)
Węglowodany w dżemie z gruszek
(490g)
Tłuszcze
(490g)
Witaminy w przepisie na dżem z gruszek
(490g)
Składniki mineralne w przepisie na dżem z gruszek
(490g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dżemie z gruszek
Lista alergenów dla dżemu z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z gruszek