Dżem z czereśni

Opublikowano: 02.07.2022 r., 15:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z czereśni podany w miseczce.
Dżem z czereśni
Dżem z czereśni bez cukru to doskonała propozycja na dietetyczny dżem. Stanowi on doskonały pomysł na dodatek do kanapek i deserów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 60 min
133 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Czereśnie (2000 g)
  • Cynamon 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, drylownica do wiśni, słoik 250 ml

Przepis na dżem z czereśni krok po kroku

Czereśnie umyj, usuń z nich ogonki i wydryluj.

Czereśnie włóż do garnka, następnie dodaj szczyptę soli oraz cynamon.

Czereśnie podlej niewielką ilością wody (około pół szklanki) i duś na małym ogniu.

Czereśnie mieszaj co jakiś czas i gotowanie zakończ w momencie uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.

Dżem z czereśni przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.

Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut.

Po rym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.

Dżem przechowuj z chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na dżem z czereśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu z czereśni

Dżem z czereśni bez cukru to doskonały pomysł na pyszną przekąskę na zimę. Najlepszy domowy dżem z czereśni możesz dodawać do ciast i deserów, a także na kanapki. Przepis na dżem z czereśni to jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dżemu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czereśnie drylowane, cynamon, sól oraz odrobina wody. Produkty te w sezonie dojrzewania czereśni są stosunkowo tanie i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić dżem z czereśni? Czereśnie umyj, usuń z nich ogonki i wydryluj. Czereśnie włóż do garnka, następnie dodaj szczyptę soli oraz cynamon. Czereśnie podlej niewielką ilością wody (około pół szklanki) i duś na małym ogniu. Czereśnie mieszaj co jakiś czas i gotowanie zakończ w momencie uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu. Dżem z czereśni przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Po rym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia. Dżem przechowuj z chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Czereśnie są owocami o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Czereśnie są również źródłem antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego antyoksydanty sprawiają, że nasza skóra wolniej starzenie się i dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych. Do przeciwutleniaczy w czereśni zaliczy flawonole i antocyjany, które dodatkowo odpowiadają za intensywny, czerwony kolor czereśni.

Podsumowując prosty i sprawdzony przepis na dżem czereśniowy z cynamonem świetnie sprawdzi się do słoików na zimę. Przetwory owocowe możesz przygotowywać z cukrem, dodając do nich ksylitol lub pomijając dodatek słodzący całkowicie. Domowe wyroby są zdrowsze i zawierają mniejszą ilość cukru niż sklepowe odpowiedniki. Masz także wpływ na jakość owoców użytych do ich przygotowania. Dżem z czereśni bez obawy można podać dla osób na diecie redukcyjnej, bezglutenowej, a także wegetariańskiej.

Alergeny w dżemie z czereśni

Lista alergenów dla dżemu z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czereśni

Wartości odżywcze dżemu z czereśni

na 100g gotowej potrawy

Dżem z czereśni to doskonały pomysł na smaczny dodatek do wielu dań. Dżem świetnie sprawdzi się podczas zimy, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
63.46
133.26
Białko (g)
1.07
2.24
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
16.16
33.94
Węglowodany przyswajalne (g)
13.93
29.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
4.68
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.31
Glukoza (g)
6.58
13.81
Fruktoza (g)
5.36
11.25
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
3.03
6.36
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.99
14.68
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.15
0.32
Foliany (µg (mcg))
4.00
8.41
Beta karoten (µg (mcg))
38.18
80.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
0.02
0.05
Potas (mg)
222.52
467.29
Wapń (mg)
15.46
32.47
Fosfor (mg)
21.11
44.33
Magnez (mg)
11.12
23.36
Żelazo (mg)
0.38
0.80
Cynk (mg)
0.07
0.16
Miedź (mg)
0.06
0.13
Mangan (mg)
0.11
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z czereśni 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z czereśni

Koszt składników
61.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
2000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
60.00
Za 2000 g
Cynamon
5 g
1 płaska łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
61.30