Przepis na dżem z dyni krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
żelfix
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, słoiki, miska, wyciskarka do cytrusów

Dynię umyj, obierz ze skórki, wyjmij z niej miąższ. Pozostałą po oczyszczeniu dynię pokrój na małą kostkę.

Kostkę dyni włóż do garnka, dolej do niego odrobinę wody i gotuj warzywo do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Miękką dynię zmiksuj na mus.

Następnie do musu dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix. Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Do wrzącego musu dodaj cukier, wymieszaj składniki i gotuj jeszcze 5 minut.

Gorący dżem przelej do słoików, od razu je zakręć i przechowuj w piwnicy lub spiżarni.

Dżem z dyni ułożony w małych pojemniczkach. Całość stoi na drewnianym stole, na którym, leżą dynie i rozsypany cukier.
Dżem z dyni
Koszt przygotowania dania
8.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Dżem z dyni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dżemie z dyni

Dżem dyniowy to dobry pomysł na przemycenie dla dzieci wartościowych warzyw. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju naleśników, gofrów oraz doskonale pasuje jako dodatek do makaronów na słodko. Przepis na dżem z dyni jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Dżem z dyni wywodzi się z kuchni polskiej i doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Do przygotowania dżemu potrzebujemy następujących produktów spożywczych: dyni, pomarańczy, cytryny, cukru oraz żelfixu.

Pewnie się zastanawiacie jak się robi dżem z dyni. Dynie myjemy i obieramy ze skóry, wyciągamy z niej miąższ . Pozostałą po oczyszczeniu dynię kroimy w kostkę i wkładamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy dynia będzie miękka miksujemy ją na jednolity mus. Do musu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do dżemu dodajemy cukier i gotujemy jeszcze prze około 5 minut. Gotowy mus zalewamy w słoiki i zakręcamy. Dynia jest doskonałym warzywem, który możemy wykorzystać w całości. Pestki dyni oczyść z miąższu i wysusz je lub upiecz w piekarniku. Pestki dyni świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, owsianek czy jako dodatek do ciast.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej cynk, który wspomaga wzrost zdrowych paznokci. Jest to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się one do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.

Podsumowując przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Sprawdzony przepis na przetwory świetnie sprawdzi nam się na zimę, gdy spożywamy najwięcej przetworów - a jak wiadomo dynia zawiera dużo witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze dżemu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
93.06 kcal
158.20 kcal
Białko
0.78 g
1.32 g
Fenyloalanina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany w dżemie z dyni

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
23.98 g
40.76 g
Węglowodany przyswajalne
23.10 g
39.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
0.17 g
0.29 g
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.23 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.05 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z dyni

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
252.59 µg (mcg)
429.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
16.35 mg
27.80 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.13 mg
Niacyna
0.43 mg
0.73 mg
Foliany
13.06 µg (mcg)
22.20 µg (mcg)
Beta karoten
1836.24 µg (mcg)
3121.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z dyni

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
0.88 mg
1.50 mg
Potas
238.29 mg
405.10 mg
Wapń
21.65 mg
36.80 mg
Fosfor
28.94 mg
49.20 mg
Magnez
9.29 mg
15.80 mg
Żelazo
0.50 mg
0.85 mg
Cynk
0.21 mg
0.35 mg
Miedź
0.09 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dyni 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z dyni

Lista alergenów dla dżemu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni

Cena przygotowania dżemu z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
17.80
Jak oceniasz przepis na dżem z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób