Dżem z agrestu

Opublikowano: 07.03.2022 r., 20:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z agrestu
Dżem z agrestu
Domowy dżem możesz przygotować z dowolnych owoców. Wybierz swoje ulubione lub te sezonowe i przygotuj domowe przetwory.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
78 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Agrest (1000 g)
  • Cukier 1/2 szklaki (125 g)
  • Cytryna 1 sztuka (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na dżem z agrestu krok po kroku

Owoce dokładnie oczyść i umyj.

Szklankę wody wlej do garnka i zagotuj.

Wsyp cukier, mieszaj do momentu jego rozpuszczenia.

Dodaj owoce i gotuj do miękkości, aż się nie rozpadną.

Na końcu dodaj sok z cytryny, podgrzewaj dżem do momentu, aż nie zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na dżem z agrestu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu z agrestu

Dżem to jeden z najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dobry dżem uzyskasz z wielu świeżych, sezonowych owoców.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z agrestu, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Agrest to jedne z owoców, który dostarcza duże ilości luteiny, która należy do grupy karotenoidów, a te do przeciwutleniaczy. Luteina to związek, który wykazuje pozytywne działanie w chorobach układu krążenia, chorobach oczu, zaburzeń wzroku.

Agrest należy do owoców niskokalorycznych, zawiera tylko 44 kcal w 100 g owoców. Dostarcza takich witamin jak witamina C, niacyna, witamina, witamina B6, A, E, a także wapń, żelazo oraz kwas foliowy i błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Agrest charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić dżem z agrestu,

który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek np. do naleśników.

Jak zrobić dżem z agrestu krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj własne przetwory.

Alergeny w dżemie z agrestu

Lista alergenów dla dżemu z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z agrestu

Wartości odżywcze dżemu z agrestu

na 100g gotowej potrawy

Cukier dodaj według swoich preferencji smakowych. Możesz go zmienić na substytut cukru (ksylitol, erytrol) lub cukier brązowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
78.38
78.38
Białko (g)
0.80
0.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.42
19.42
Węglowodany przyswajalne (g)
15.66
15.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.75
3.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.53
0.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.31
0.31
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
12.51
12.51
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.51
26.51
Witamina E (mg)
0.32
0.32
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.26
0.26
Foliany (µg (mcg))
5.71
5.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.07
1.07
Potas (mg)
173.68
173.68
Wapń (mg)
22.58
22.58
Fosfor (mg)
23.47
23.47
Magnez (mg)
8.83
8.83
Żelazo (mg)
0.27
0.27
Cynk (mg)
0.10
0.10
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z agrestu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z agrestu

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
1000 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Cukier
125 g
1/2 szklaki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cytryna
80 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Koszt składników
27.80